• 1252
    mevcut 14 yabancılı sistemde;
    1-anadolu kulüplerinde parlayan ve parlamakta olan oyunculara artık 4 büyükler hemen kancayı takmamaktadır. bu da bu oyuncuların hem gelişimini sağlıyor, hem de büyük kulüplere uğramadan avrupa'ya gitmelerine vesile oluyor. örnek mi? çağlar söyüncü, enes ünal, cengiz ünder...
    2-yine böylelikle almanya'da yetişen türk kökenli futbolcuların da türkiye'ye transferi çok elzem olmuyor. yabancı sınırı devam etseydi yunus mallı, hakan çalhanoğlu, kaan ayhan, nuri şahin, emre mor gibi futbolcular da bir şekilde türkiye'ye transfer olurdu. ve hamit altıntop, eren derdiyok, tunay torun, gökhan töre örneğinde olduğu gibi vasatı da aşamazdılar.
    3-yerli futbolculara değerinin çok üstünde bonservis ödeme çılgınlığı sona eriyor. bu da transfer şikesi iddialarını ortadan kalkıyor. ayrıca büyük kulüplerin kazık yemelerini engelliyor.
    4-yerli oyunculara hala ederinden çok maaş ödeniyor. ama bunun zamanla azalması beklenebilir. yine de türk kulüplerinin salak ve basiretsiz yönetimleri bu durumda asıl etkendir. galatasaray buna en bariz örnektir.
    5-katı yabancı sınırının getirilmesini isteyenlerin en başında türk futbolcular ve türk antrenörler geliyor. çünkü bunlara yabancı dil öğrenmek zor geliyor. türk antrenörler sadece gazla çalışan oyuncu eksikliğini hissediyorlar. türk futbolcular takım içerisinde yeterince gruplaşamıyorlar. dertleri bu adamların. artık ya değişecekler ya da değiştirilecekler. başka yolu yok. fazla zamanları da yok.
    6-bizim sorunumuz her zamanki gibi eğitim sorunu. yeterince iyi oyuncu yetiştiremiyorsak asıl sebep bu. en büyük sorunumuz da yetiştirici, kaliteli antrenör eksikliği. bunu dile getirenler ise sadece metin tekin gibi birkaç gazeteci. basının ekseriyeti rıdvan dilmen gibi artniyetli ve cahil.
    7-türk futbolcuların süre alamama veya oynayamama problemleri birincil sorunumuz değildir. çünkü oynarken kaybolan yığınla futbolcumuz var. semih kaya, ozan tufan, emre çolak, selçuk inan gibi... gerekirse oynamasınlar ama kadroya nasıl girebilirim diyerek kendilerini geliştirsinler. yeterince iyiyseler zaten oynarlar.
    8-mevcut sistemin eksilerini-artılarını görmek için beklemek gerekiyor. eğer mesele sadece milli takımsa milli takımın son birkaç senesi son 15 senesinden daha başarılı. euro 2016'ya sonuçta gittik, 2018 dünya kupasına gitme yolunda da çok büyük bir avantajımız var.
    9-federasyonun yabancı-yerli sınırlaması yerine altyapı sınırı koyması gerekiyor. her kulüp oyuncu yetiştirmeli ve buna sert kurallarla teşvik sağlanmalı. eğer derdimiz türk futboluysa üretim teşvik edilmeli. büyük paralara alınan kazık yerli futbolculara teşvik değil. galatasaray u-17 dünya kupasına 7 futbolcu gönderebiliyorsa bu oyuncuları aynı zamanda türk futboluna kazandırabilmeli. ama mesele çok boyutlu. altınordu ne yapıyor da oyuncu yetiştiriyor, bu incelenmeli. bizden niye arda, sabri, aydın gibiler çıkıyor? bu da irdelenmeli.
    10. ve zaten yabancı sınırı var. 14 yabancı sınırı... 21 kişilik kadroda da maksimum 12 yabancı oyuncu oynatılabiliyor. yani ilk 21'de en az 9 türk oyuncu zaten var. ne ingiltere'de, ne almanya'da, ne ispanya'da, ne fransa'da, ne italya'da böyle bir şey yok. katı yabancı sınırını yeniden düşünenler bence mevcut durumun devamını isteseler daha iyi olur. bu kötünün iyisi sistem maalesef olabilecek en iyi çözümdür. biraz sabretmekte fayda var.
App Store'dan indirin Google Play'den alın