• 16717
    son 20 senede şampiyon olduğu sezonlarda ideal kanat oyuncularının ağırlığının çok az olduğunu veya hiç olmadığını farkettim. ne zaman kanatta ideal tarzda, dribbling yapabilen hızlı kıvrak kanat oyuncuları olmuş şampiyon olamamış. ne zaman kanatta daha çok orta saha özellikli veya dirençli koşan özellikli oyuncular oynamış üst üste maçlar kazanmış şampiyon olmuş. gerçekten dikkat çekici bir ayrıntı. bu konuyla ilgili sondan başlayarak örnekler vermek istiyorum;

    14/15 sezonu: özellikle son haftalarda alınan 1-0 2-0 galibiyet serisiyle 4.yıldızı takmıştık. o galibiyet serisi döneminde 4231 ve 433 seçenekleriyle dizildik. kanatlarda solda yasin, sağda emre çolak umut bulut ve zaman zaman sneijder de sol kanatta oynadı. bruma'nın da oynadığı 1-2 maç var o kritik virajda ama sakatlıktan çıkmış çok kötü durumdaydı zaten.

    12/13 sezonu: fatih terimli sezonda devre arasında sneijder ve drogba transferleri gelmişti. farklı diziliş varyasyonları denendi, çok da iyi denilemeyecek bir oyun ortaya koymamıza rağmen yıldızlarımızla şampiyon olduk. şampiyon olarak gittiğimiz kadıköy deplasmanından önce 7'de7lik bir seri ortaya koymuştuk. o seride hiç kanat oyuncusu oynatmadık. 4 3 1 2 gibi diziliyorduk. ortada selçuk melo hamit veya emre çolak görev alıyordu. burak drogba ikilisine sneijder eşlik ediyordu.

    11/12 sezonu: o muhteşem sezon. hepimizin aklında zaten. çok fazla konuşmaya gerek yok. kanatlarda emre çolak ve engin baytar değişilmezdi.

    07/08 sezonu: feldkampın makine gibi oynattığı takımdı. fakat sezonun sonunu cevat güler ile getirmiştik. rahat şampiyon olduk diyebiliriz. o sezon yine 12/13 sezonu sonları gibi baklava 442 - 4312 tarzı ideal kanatsız bir görünümümüz vardı. mehmet topal ön liberodayken barış özbek (okan buruk) ve arda turan kanatları oluşturuyordu forvet arkası lincoln, hakan şükür, ümit karan nonda 3lüsünden 2sini besliyordu. ideal kanat oyuncusu tarzında hasan şaş vardı pek fazla forma şansı bulamamış ve şişmişti.

    05/06 sezonu:geretsli efsane 16 dakika sezonu. mesnetsiz şekilde hücum oynuyorduk. bazı maçlara hakan ümit hasan necati şeklinde 4 forvet bile olabiliyorduk. sezon boyunca gittili geldili oynadık çok güven vermedik ama efsane şekilde şampiyon olduk. gerets'in bek olmasından mütevellit beklerin sezonuydu. 4 yediğimiz fener maçına kadar 6da 6 yapmıştık. düz 442 oynardık. fakat kesin bir şekilde ifade edemeyiz çünkü çok değişkendik. kanatlarda daha çok hasan şaş sabri ve ilic'i görürdük.

    01/02 sezonu: lucescu hocamla nispeten zevksiz ama güven veren yenilmez bir futbolumuz vardı. daha çok baklava 442 gibi gözüksek de düz 442 ve 451 durumlarına da geçerdik. kanatlarda ergün penbe hasan şaş ve ayhan akman gibi oyuncular oynardı. berkant göktan bir süre sol kanat oynasa da genel olarak forvet arkasına geçerdi.

    4 sene üst üste şampiyon olduğumuz dönem: bunu fazla konuşmaya gerek yok. ünlü pırpır 3lü ortasahamızla nam salmıştık zaten. klasik kanat oyuncumuz hiç olmamıştı.

    bu takıma dünyanın en iyi kanat oyuncularından biri olan ribery geldi. genç yaşına rağmen, muhteşem oyununa rağmen biz o sene şampiyon olamadık. sonra yine taraftarın sevgilisine dönüşen keita geldi. uçardı kaçardı ama o varken yine şampiyon olamadık. pino'yu, carrusca'yı, giovani dos santos'u falan çok anmaya gerek yok. aklıma gelmeyen oyuncular da vardır. şimdi ise bruma'mız var. o varken şampiyon olamadık diyemem ama şampiyonluğa katkısı tartışılır durumdaydı. klasik kanat tanımına uyup da bizimle başarılı olabilmiş tek oyuncu hasan şaş diyebiliriz. onun da ne kadar uzun vadede etkili olduğu tartışılır. ayrıca çok mücadeleci bir oyuncu olmasını onu diğer kanat oyuncularından ayıran bir özellik olarak da görebiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın