• 220
    yıldız futbolcu olmadan başarı gelmediği bir gerçektir. beşiktaş şimdi çok övülen feda döneminden sonra gomez'leri quaresma'ları almasaydı şampiyonluğa mendil sallamaya devam ederdi. fakat bu işin dengesi kaçmamalı, ilk 11'deki 3-4 futbolcu "ben yıldızım" deyip kendini yormadan oynarsa yine şampiyon olamazsın. o yüzden her ne kadar rakamdan memnun olmasam da, iyiden iyiye kendini salan podolski'nin gitmesine gayet mutlu oldum. darısı selçuk'un başına.

    en çok koşan beş oyuncu listesinde beklerin adını pek göremezsiniz. çünkü bekler ortasaha veya kanat oyuncuları kadar mesafe kat etmezler, yalnız patlayıcı güce ihtiyaçları olur. bu sebeple 30 yaşını aşmaları büyük bir sorun olmaz. bosingwa yaşlıydı ama türkiye ligi için gayet iyi bir performansı vardı, adriano keza öyle. yanlış hatırlamıyorsam essien'di, ön liberodan sağ beke geçince "sağ bekte oynarken maç 180 dakika sürse bile yorulmam" demişti. bu yüzden tecrübeli bir bek aldığımız zaman kısa vadede sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.

    ama en kritik şey yaşlı futbolcuya verilecek olan kontrat. kafadan 3 senelik kontrat önerip, yüksek bir garanti ücret verirsen kendini o oyuncunun insafına bırakmış olursun. yaşlı oyuncunun takım ortalamasına göre ortalama bir garanti ücreti ve daha yüksek bir maçbaşı ücreti olmalı. ayrıca ne olursa olsun 2 sezondan fazla kontrat yapılmamalı.

    santrfor mevkisi de yaşlı oyuncuyu kaldırır. elbette hareketli santrfor rakip için daha zorlayıcıdır ama çakal bir forvet -van persie gibi aşırı formsuz olmadığı sürece- topu rakip cezahasına taşıyabiliyorsan her zaman için tehlikelidir. bizim kadromuzda ise eren zaten hareketsiz bir santrfor, büyük bir sürpriz olmazsa da takımda kalacak. öyleyse yaşlı ve ağır bir santrfor yerine hareketli bir santrfor almamız gerekiyor. gomis yaşlı olmasına rağmen baya hareketli bir oyuncu, bu sebeple gomis'in gelmesine razıyım fakat kontrat için söylediğim şeyler yine aynı şekilde geçerli. kimseye emekli ikramiyesi vermemeliyiz, performansa dayalı sözleşme yapmalıyız. (gomis'in bu sezon attığı goller https://www.youtube.com/watch?v=4gzmGAtH2Rk )

    ama ortasahada yaşlı oyuncu çok çok tehlikeli bir transfer olur. çünkü her an dinamik olmayı ve hızlı hareket etmeyi gerektiren, topla en çok oynayan, en çok mesafe kat eden mevkiden bahsediyoruz. ortasaha için temposuz ve yaşlı oyuncudan kesinlikle uzak durulmalı. seneye kaderimizi büyük oranda ortasahanın belirleyeceğini düşünüyorum. hem selçuk'un hem de tolga'nın yerine doğru isimleri almak zorundayız. buna ek olarak sneijder sakatlandığında oynatacağımız iyi bir alternatife de ihtiyacımız var. "sıfırdan ortasaha kuruyoruz" desek yeri kısacası. burada hata yapmamamız lazım.

    bu sebeple yaşlı beke evet, yaşlı ortasahaya hayır. hareketli santrfora evet, ağır santrfora hayır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın