• 154
    vakit olsa çok daha kapsamlı yazılabilir ama birkaç madde ile ne yapılması gerektiğini belirtelim;

    *öncelikle bir iki istisna dışında türk oyuncu almayacaksın, cengiz ünder'i ya da yusuf yazıcı'yı alabiliyor musun, al lafım olmaz. ama gidipte, yok gençlerbirliğinin sol bekini, yok kasımpaşa'nın stoperini felan almayacaksın. sen galatasaraysın.

    *türkiye'de oynayan ya da oynamış istisnai birkaç yabancı futbolcu için nabız yoklayabilirsin, alabiliyorsan da alırsın. visca mesela, belki mario gomez ya da lens. az biraz mantıklı olanları yazdım, diğerlerine hiç bulaşma.

    biraz genel konuşalım, bir kere takımın fizik gücü yerlerde, koşu mesafesi ve temposu zayıf. futbolcular çelimsiz ya da göbekli, biraz yükleme yapsan sakatlanıyorlar. atletik ve size'li adam sayısı yeterli değil. canlı izlediğim tüm maçlarda anadolu takımlarına karşı dahi ezildiler. sürekli kornerden, yan toptan gol yenmesinin önemli sebeplerinden biri de bu.

    *özellikle tüm kritik mevkilere kaliteli adamlar alınması şart. stoper, sağ/sol bek, orta saha ve forvet. en az 7-8 adama ihtiyaç var ve bunların hepsi uçaktan inip, direk maça çıkartacağın adamlar olmalılar. paran mı yok güzel kardeşim, gerekirse 4 adam al ama kaliteli olsunlar. gidip ucuza 10 adam alıp, çöp çeşitliliği yaratma. takımdaki toplam oyuncu sayısı genci ile kalecisi ile 23 kişiyi geçmesin.

    *bu kaliteli adamları alırken boyuna posuna ve karakterine özellikle bak. hepsi size'lı ve atletik, hatta daha da önemlisi lider kişilikli adamlar olsunlar. şöyle istiklal marşı öncesi seremonide takım sıralandığında sabri, de jong, jouse, sneijder gibi tıfıllar yan yana durmasın, drogba, melo, riera, ufa gibi adamlar yan yana dursunlar.

    *gönderebildiğin kim varsa üçe beşe bakmadan gönder, sözleşmesi bitenle kesinlikle yenileme. yaz kampına gelecek olan kiralıkların hepsini itele bi yerlere.

    *gerçekten gelecek vaad ettiğini düşündüğün bir ya da iki tane adam seç altyapıdan, izlemedim ama atalay vs diyorlar. bunları yaz kampına alıp, sonra tekrar u21 takımına gönderme. 23 kişilik kadronda sürekli yer alsınlar. arada 18'e girsinler, bakarsın sinan gümüş'ün yapamadığını değil de, arda'nın 66 ile yaptığını yaparlar.

    *3 kaleci, 2 altyapıdan gelen adamın dışında kalan 18 kişilik kadro'yu ilmek ilmek oluşturun. ilk 4-5 hafta sonunda ilk 11'in ezbere sayılsın. yedeklerden üçü ilk on biri zorlayan adamlardan, diğer üçü ise potansiyelli adamlardan oluşsun.

    *şu anki takımı bir senede boşaltamazsın, seneye illaki en az yarısı çöp olacak ama doğru bir strateji ile iki sene sonra bu kadronun %90'ından kurtulursun.

    *yaş konusu da önemli, alabiliyorsan bu 7-8 kaliteli adamın 26-28 yaş civarında olmasına özen göster. bir iki mevkide ( stoper - santrafor ) 30-32 yaşta iş yapar. 23 kişilik kadronun yaş ortalaması max 24-25, ilk 11'deki adamların yaş ortalaması max 26-27 olsun. daha fazla değil.

    *taraftar ile arası ruhen kopmuş bazı futbolcular ile en geç iki sene içerisinde bağları kopartın. eskimiş yüzler, taraftarı takımı destekleme duygusundan koparıyor.

    *sakatlık riski yüksek adam almayın. kolay kolay sakatlanmayan, belli bir ortalamayı tutturmuş adamlar alın.

    dursun ve kardeşi bu işten zaten anlamaz, ahmet bulut sözüm sana dostum, elini vicdanına koy ve yukarıdaki maddelere dikkat ederek yap transferleri. yağlıycaksanda hakkıyla yağla. win win olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın