• 15
    kural değişti mi değişmedi mi bilmiyorum; ancak ceza sahasında, topun vücuda bitişik olmayan el ile teması, rakip takıma bir dezavantaj veya kendi takımına bir avantaj sağlıyorsa penaltıyla cezalandırılıyor. eğer el vücuda bitişik ise penaltı söz konusu olmuyor. bu bağlamda hakem takdirine bolca açık hale geliyor bu konu.

    hakemler sandığımızdan daha özgür aslında, oyunun oynanma kuralları çok belli; 11'er oyuncu 45 dakikalık 2 devreden topu 3 direk ve çizgiden geçirmeye çalışıyor, daha fazla geçiren kazanıyor.

    "oynanmama" kuralları ise halen üzerinde çalışılan bir konu. çok kalın hatlarla belirlenmiş bu kurallar detaya inildikçe içi boş kalıyor.

    şu anda hakemlerin uyguladığı çoğu detay karar, yıllardır akümüle olmuş ortak bir "common sense" (tam türkçe tabirini bulamadım, ortak akıl diyeceğim) sonucu ortaya çıkıyor. hakemler çoğu kararı verirken ezberlediği mhk yönetmeliğini değil, artık refleks haline gelmiş ortak akıla yöneliyor.

    çok az hakem ise bu özgürlüğü kullanabiliyor. hata yapma korkusu, ortada dönen büyük paralar, gizli ve pis çarklar ve daha bilmediğimiz çoğu neden. bunların her biri hakemlerin risk almasını engelliyor ve çoğu karar biz tarafarların da ortak aklına hitap ediyor. topluluğa hitap etmeyen biraz farklı bir karar ise dünyanın her alanında olduğu gibi futbolda da kaosa yol açıyor.

    risk alan hakemler de ya vezir oluyor ya rezil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın