• 27
    var'dan sonra futbolun ruhuna balta vurmuş durumdur. şöyle ki;

    öyle bir şey ki futbol şuna dönsün istiyorlar galiba ''defans oyuncusu kollarını bağlasın öyle müdahale de bulunsun''.
    ya arkadaş on kere izledim 8 şubat 2019 fenerbahçe alanyaspor maçı mustafa pektemek pozisyonunu. vallahi de billahi de tillahi de adam öyle can havliyle topa atlamışken arkasında kalmış koluna çarpan top penaltı ise biz bu futbol işini bırakalım kapatalım dükkanı gidelim.
    öyle bir hal aldı ki artık gol atmaya uğraşma topu rakip defansın eline çarptırmaya çalış zaten nüfuzlu büyük takımsın e var'da var mecbur sana o penaltı çalınacak. yok öyle yağma.
    elle oynama işi iyice mide bulandırmaya başladı bu futbol mevzularında.
  • 54
    artık hakemlerin takibe takılmadan şike yapabilmelerinin en güzel yolu olmuştur.

    aynı pozisyona aynı gün 2 farklı maçta 2 farklı karar çıkıyor. kendi kural kitaplarına bile uymuyorlar. standart desen hak getire.

    malum artık her golün değeri bahiste çok ama çok yüksek. kimi alt üstü etkiliyor kimi ilk yarı galip geleni kimi maçın kimini kazanacağını. işte bu el kuralı ile hakemler hangi talimatı almışsa, hangi sonucu istiyorlarsa onu uyguluyorlar. 1 tane bile yaptırım yok nasılsa. "ben böyle yorumladım" der çıkar.

    çünkü bu kuralın hiçbir standartı yok. korkunç bir durum.
  • 21
    futbolda elle oynama ile ele çarpma çok büyük önem kazandı. çünkü çok hızlı oynanan günümüz futbolunda, eller ve kolların konumu, kasıt var mı yok mu gibi tartışmalar büyük yer tutmaya başladı. elle oynama ya da ele çarpma derken aslında eller ve kollar birlikte kastediliyor. dolayısıyla biz elle oynama veya ele çarpma derken el ve kolu birlikte kastediyoruz.

    elle oynama ya da ele çarpma sahanın her yerinde önemli ama ceza alanında bir başka önemli. çünkü orada verilecek karar daha önemli ve daha ağır. penaltı mı değil mi? elle oynama mı ele çarpma mı? bu soruların cevabı o kadar önemli ki, çünkü direkt maçın sonucunu etkiliyor.

    ifab bu konuda kesin bir kural koymaktan bilinçli olarak kaçıyor. çünkü hangi pozisyon kesin elle oynama, hangi durumlar kesin ele çarpma ayırmak çok zor hatta imkansız. bu nedenle ifab bazı tavsiyelerle ya da genelgelerle hakemlere yardımcı olmaya çalışıyor. bu konuyu biraz daha detaylandıralım:

    ele ve kola çarpma:

    ele çarpma demek, futbolcunun kastı ve bilinçli hareketi olmaksızın topun elle buluşması demek. peki hangi durumlarda kasıtlı ya da bilinçli elle oynama yoktur diyebiliriz? aslında ifab bu konuyu hakemlerin taktirine bırakıyor ama bazı ölçüler de koyuyor. bu ölçüleri koyarken, ellerin ve haliyle kolların “doğal konumu” dikkate alınıyor. eller doğal konumundaysa çarpma olarak kabul ediliyor. ellerin hangi hallerde doğal konumda olup olmadığı ise futbolcunun o anki vücut pozisyonuna bakılarak tespit ediliyor.

    ele çarpma konusunda, ifab saat kadranına göre bir diyagram oluşturdu. hakemlere de “ellerin ve kolların doğal konumuna” ilişkin bu diyagramdan yararlanmalarını tavsiye etti. ülkemizdeki tüm spor programlarında bu diyagramın kural olmadığını, ifab’ın bunu yok saydığını iddia ederek hakemlerimize bunu unutun dendi. ancak gerçek böyle değil. her şeyde olduğu gibi bu konuda da işin yarısını anladık yarısını anlamadık. yani her işimiz gibi yarım bıraktık. işin gerçeği şu, bu diyagramı ifab kural haline getirmedi ama ele çarpma konusunda (bir daha tekrar ediyorum elle oynama hallerinde değil ele çarpma hallerinde) ellerin doğal konumda olup olmadığına karar verirken bu diyagramdan yararlanabileceklerini tüm hakemlere iletti. dolayısıyla bir kere daha üzerine basarak ifade edelim ki, eller saat kadranındaki 9-10-11-12-1-2-3 arası bir konumda ise asla ama asla eller doğal konumunda kabul edilmemeli, elle oynama kabul edilmeli diyor ifab. 3-4 ve 8-9 arası konumda tamamen hakemin taktirine bırakıyor, 5-6-6-8 arası konumları ise doğal konum kabul ediyor.

    ancak eller ve kollara çarpma konusunda, top vücuttan sekerek geliyorsa, çok yakından atılan şut sonrası top ele ve kola geliyorsa çarpma kabul edilir diyor ifab. yani eller ve kollar 9-10-11-12-1-2-3 arası bir konumda değilse daha aşağılarda ise ve vücuttan sekerek ya da çok kısa mesafeden gelerek top ellere ve kollara geliyorsa, bu çarpma kabul edilir diyor.

    elle ve kolla oynama:

    burada önemli olan, elle ve kolla kasten oynamadır. ellerin konumuna bakılmaz. kısman bitişik elle veya kolla dahi topla oynama mümkündür. ellerin ve kolların doğal konumu yoktur bu durumlarda. eller hangi konumda olursa olsun, topla kasten oynanıyorsa hentbol, (ceza alanı içindeyse penaltı) verilmelidir. futbolcunun elle oynama kastı açıkça görülüyorsa sorun yok ama açıkça görülmüyorsa nasıl karar verilecek? işte bu soruya ifab şöyle cevap veriyor. futbolcu, topun geliş mesafesine ve hızına göre ellerini ve kollarını vücuduna yapıştırabilecek süreye/zamana sahipse ve buna rağmen yapıştırmıyorsa elle oynama kastı vardır ve hentbol verilir. burada dikkat edilecek konu, bu pozisyonlarda ellerin doğal konumuna bakılmaması. örneğin 10 metreden çekilen şutta, futbolcu kollarını vücuduna birleştirmiyorsa hentbol kararı verilir. çünkü 10 metrelik mesafe, her halükarda futbolcunun ellerini ve kollarını kaçırması için yeterlidir. bu nedenle bazı hakemler, ceza alanı içindeki futbolcunun kollarını vücuduna birleştirerek yan dönmesi durumunda topun kola çarpmasını dahi elle oynama olarak değerlendiriyor. yine 9.15’ten kullanılan frikiklerde de ellerin vücuda tamamen bitişik olmaması halinde hentbol (ceza alanı içindeyse penaltı) kararı veriliyor. çünkü diyorlar futbolcu kollarını ön tarafta birleştirip yan dönerek vücudunu genişletiyor ve topun geçmesine engel oluyor.

    bu durumda futbolcuların öncelikle ellerini ve kollarını, özellikle ceza alanı içinde ve 10 metre ve üzeri mesafelerden çekilecek şutlarda, yan arkalarına çekmesi büyük önem arzetmektedir. vücuttan sekmelerde ve kısa mesafelerden atılan şutlarda ise el ve kollarını 4-5-6-7-8 arası bir konumda tutmaları çok önemlidir. çünkü ifab, daha yukarda tutuluyorsa elle oynama kastı vardır hentbol (ya da ceza alanı içindeyse penaltı) verilir diyor.

    ekleme: hücum oyuncularının her türlü ele çarpma ve elle oynama pozisyonları, o pozisyon sonucunda gol olmuşsa hentbol olarak değerlendirilir diyor. bu durum diğerlerinin aksine kural haline getirilmiştir.
  • 28
    futbolda bizim taraftar da dahil bunun hangi şartlarda ihlal olduğunu anlayabilen çok az, e biraz da göreceli bir durum var ortada ama yine de en azından temel kaideleri sindirebilmeliydik şimdiye kadar.
    - el doğal konumunda(örneğin dağılarak düşen bir adam için ne kadar açık olursa olsun)
    - top kısa mesafeden geliyorsa,
    - kendine avantaj sağlama amaçlı vücudunu büyültüp ellerini kasten açma durumu yoksa,

    elle oynama ihlali verilemez.

    yani bu işin “kolu açıktı, adam gole gidiyordu, elle oynama niyeti vardı-yoktu” tarafı yok. en önemli iki kriter “doğal konum ve avantaj sağlama amacı”..

    örneğin 8 şubat 2020 fenerbahçe alanyaspor maçı için, alanya’nın ilk penaltısında jailson avantaj sağlamak için kolunu açıyor.. ama fb’nin penaltı beklediği pozisyonda alanyalı oyuncu dağılmış durumda, adam havada takla atıp düşerken top koluna çarpıyor, avantaj sağlama amacı yok, kol doğal konumunda..

    konuşacak çok fazla birşey yok bunun üstüne.
  • 52
    iyice b*ku çıkarılan, futbolun, futbolcular için yasaklı eylemi.

    neyin penaltı neyin olmadığı, hangi elle oynamadan sonra gol olursa golün geçerli hangisinden sonra iptal edileceği vs. hiçbir şey net değil.

    29 kasım 2023 galatasaray manchester united maçı ve 29 kasım 2023 bayern münih kopenhag maçındaki elle oynamalar nasıl olur da penaltı olmaz akıl mantık işi değil.
  • 56
    o kadar karıştırdılar ki meseleyi milyonlarca futbolsever hangisi penaltı, hangisi değil anlamıyor bile.
    aynı hakem ceza sahası dışında aynı elle oynamaya serbest vuruş verebiliyor ama ceza sahası içinde olunca penaltı veremiyor. futbolsever 100 milyon kişiyi bir araya getirin elle oynama kurallarıyla ilgili pozisyonlar gösterip karar vermesini söyleyin asla ve asla çoğunluğu yakalayamazsınız.
  • 60
    abicim şu kurala bir standart getirin.

    29 ocak 2024 galatasaray gaziantep fk maçında yerde bile olmayan ele gelen top lehimize penaltı kararına sebep olmuyor.

    29 ocak 2024 trabzonspor kasımpaşa maçında destek eline çarpan topa var çağırıyor ve penaltı veriyor.

    kapalı ele bir veriyorlar bir vermiyorlar, tadic'in açık eline geliyor arkadaşı uzaklaştırdı kaleden terse gidiyor diyorlar, binbir tane şey söyleniyor. hakemler dahil hiçkimse bu konuda bilgi sahibi değil. ceza sahası içinde ele gelen toplarda orta hakem ve var hakemi canları ne zaman isterse o zaman penaltı çıkıyor, istemezse çıkmıyor. bu işin cılkı çıktı.
  • 44
    ifab kural kitabında faul ve fena hareketler başlığında topa elle müdahale etmek olarak işlenen kural.

    bu kuralda diyor ki "top eline/koluna kazara bile olsa temas ettikten hemen sonra bir gol atarsa"

    buraya kadar doğru, örneğin barış alper sırtı topa dönük, kolları da nizami olarak iki yanında serbest pozisyonda olsa ve topu görmemesine rağmen top bu halde eline çarpıp girse, kazara bile olduğu için doğru olarak gol iptal edilir. elin veya kolun nizami konumda olup olmadığına bakılmaz. ancak bu pozisyonda barış alper'in kolları vücuduna yapışık vaziyette. bu durumda el ve kol vücudun bir parçası haline gelir ve ihlal sayılmaz.

    bu kural pek bilinmiyor ama bilenler de yanlış yorumluyor. bu yanlış yorumlamayı yapan var hakemleri de hemen bu kurala sığınıp yapıştırdılar iptali.

    (bkz: 15 ekim 2022 kayserispor galatasaray maçı)
  • 24
    burada hakem takdirine bırakılan tek şey “doğal konum” konusu.

    elin tek doğal konumu yanlarda vücuda yapışık olması değildir. kollar insan bedeninin genel yapısı içinde narin ve uzun uzuvlar, dolayısıyla hareket halindeyken salınım yapmaları kaçınılmazdır. herkes ellerini arkadan bağlayan defans oyuncularını örnek veriyor ama, o oyuncular doğru birşey yapmıyor, kendi hareketlerini kısıtlamış oluyorlar. pozisyon icabı doğal?! konumunda olan bir kol/ele çarpan topa uzun süredir elle oynama verilmiyor.

    bunun tersi farklı sadece, yani elle oynayan hücum oyuncusu ise, doğal konum olup olmamasına bakmaksızın bu şekilde gol atılmasına imkan vermiyor kural. ama gol dışında yine aynı kural hücum oyuncusu için de geçerli.
  • 37
    futbolda tamamen hakemin niyetine bırakılmış ihlaldir. hakemler canının istediğine ihlal, canının istemediğine oyna diyor. ne net bir kuralı ne de net bir maddesi bulunmakta. kimse “doğal konum” bilmem ne demesin.

    kuralın acilen değiştirilmesi ve elin vücuda yapışık olduğu durumların haricindeki bütün elle oynamaların ihlal olması gerekmektedir.
  • 43
    galatasaray'ın bugun 55.dakikada attığı ve iptal edilen golünde top barış alper yılmaz'ın eline çarpmadı. top omzuna geldi hani şu var hakemlerinin defalarca kez topla oynanabilir olarak gördükleri ve ofsayt için baz aldıkları yer.

    kaldı ki eline bile gelse barış alper'in kolları vücuduna yapışık. dolayısıyla gol nizami.

    barış alper'in yanlışlıkla topa elle teması bulunmuyor zaten. topun ele çarpmasından bile söz edilemez.

    (bkz: 15 ekim 2022 kayserispor galatasaray maçı)
  • 17
    2 aralik 2018 besiktas galatasaray macinda vida nin topa mudahelesi elle oynamadir. ceza sahasi icerisinde el "dogal pozisyonundan" daha aciktir. nasi olsa karambol diye elini yanlara acarak kosamazsin ceza sahasinda. yakin mesafe bilmem ne vs bunlari geciniz. el dogal pozisyonunda mi orda? hayir olmasi gerekenden cok daha acik. yani ilgili pozisyon elle oynamadir. objektif olacam farkli olacam diye kasmanin alemi yok. kurallar internet sitelerinde mevcut acip bakabilirsiniz. bizim mahalle maclarinda uyguladigimiz kurallar degiseli cok oldu bu da bilgi olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın