• 13
    *açıkçası başlık aradım ancak bulamadım, var ise özür diler, moderasyondan ilgili aktarımı talep ederim.

    yıllar önce, çoktan başlamış olması gerekirken halen "gelsin mi gelmesin mi?" tartışmaları yapılan uygulama.
    hata yapılmasını engellemeyecek ama en aza indirgeyecek kadar da önemli bir müessese...

    basketbolda yıllardır uygulanmasına rağmen halen hatalar yapılabilmesi hataların tamamen yok edilemeyeceğini gösteriyor zaten, ancak futbol özellikle geniş alanda oynanması ve tartışmalı karar yaratan durumların genellikle görüntüyü tekrar izleyerek çok çabuk tespit edilebilmesi açısından daha verimli olacaktır.

    ancak;

    aslında futboldaki hataları minimuma indirmek için çok sayıda çözüm üretilebilir. özellikle türkiye hakem hataları ve hakemlerin sonuca etki etmesi açısından çok sancılı bir ülke. bu tip durumlar için pilot ülke olarak bile seçilebilir.

    videolu yardımcı hakem uygulaması süreci nasıl yönetilebilir bir bakalım?

    - sahada 1 orta, 2 yan hakem olmak üzere 3 hakem var, 4. hakem oyuncu değişikliği, zaman tutma vb. uygulamalarda görevli, ancak videolu hakem ve 4. hakem aynı kişi olabilir tabii ki,

    - öncelikle video hakem ile diğer hakemlerin doğrudan iletişimde olduğu, halihazırda mevcut olan kulaklık sistemi geliştirilir, videodan izleyen hakem anlık olarak gördüğü kararı hakeme aktarabilir, hakemin tekrar tekrar video masasına gitmesi gibi bir görüntü var pilot uygulamalarda, buna gerek yok, 4. hakemin yetkin olması yeterli,

    - gol çizgisi teknolojisi neden bu kadar sıkıntılı işliyor anlamış değilim, bunu video hakemlikle çözmek de mümkün ancak firmaların ürettiği maç toplarının üzerine manyetik birer pin yerleştirilerek ve gol çizgisini de sensörlü bir telle çizerek bu işin üstesinden gelinebilir. top çizgileri (taç, korner ya da gol çizgisi) geçer geçmez manyetik sensör, son pin adımından uyarıyı alır almaz öterse hiçbir sıkıntı kalmaz zaten. ne çok maliyetli, ne de zor bir sistem, isteyen arkadaşlara halısaha maçında uygulayabilirim isterlerse.

    manyetik pin mantığının nasıl çalışacağını merak edenler olabilir. "topun tüm kutuplarına nasıl manyetik pin yerleştireceğiz diye soran olabilir, gerek yok, topun merkezine 1 adet manyetik pin yerleştirirsiniz, topun yarıçapı belli, sensör, pin'in çizgiyi kaç cm geçtiğini hesaplayarak gol olup olmadığını ya da çizgiyi geçip geçmediğini anlayabilir ve hakemi uyarabilir.

    - futbolun en büyük problemi ofsayt. açıkçası videolu yardımcı hakemlik bunu da çözebilir, ancak response süresi biraz uzayabilir. en büyük sıkıntı ofsayt anında hakemin düdüğü çalmaması olacak. yani süzemediği pozisyon için düdüğü çalmayacak, gol olacak, sonra 20-30 saniye sonrasında videolu hakemin uyarısıyla gol iptali yapacak. oyuncuların ve tribünlerin galeyana gelmesi ihtimali mevcut. ama yine de mevcut durumdan iyi.

    ama buna da az önce bahsettiğimiz pin sistemiyle bir çözüm getirmek mümkün. hatırlarsanız kale çizgisine bir sensör tel koymuştuk. iki takım oyuncularının formalarına, özellikle formanın uç kısımlarına (kol, bacak gibi) iki takım için farklı birer manyetik pin yerleştirilebilir, x pini ev sahibi için y pini deplasman ekibi için. sonrasında olay yazılım. çizgiye en yakın oyuncu atak yapansa minimum defans oyuncusu olacak şekilde ölçüm yapılır, topta da pin var zaten, gayet uygulanabilir ve kesin çözüm sağlayabilir. sonrası sistemin hakeme yollayacağı bir ofsayt uyarısı.

    - faul, penaltı gibi olayların videolu hakemlikle de olsa farklı yöntemlerle de olsa çözümü cidden çok zor. yorum gerektiriyor. hakemin kolunda taşıyabileceği bir görüntü aktarıcı cihaza ihtiyaç duyulabilir ki pozisyonu tekrar izleyebilsin. ya da aslında olaya çok daha etkin bir çözüm getirecek bir uygulama var ama nasıl yapılabilir, fikir telakkisi gerekiyor, hakemin maçı saha içinden gördüğünü biliyoruz, ancak bir de kendisinde bulunan görüntü ekranına maçın yayıncı kuruluşu tarafından anlık görüntü aktaran bir sistem kurulursa (tv yayını geç geliyor ancak sadece hakeme tahsis edilmiş tam zamanlı bir görüntü sistemi kurulabilir.) hakem zor pozisyonlarda olay yerine bakmaktansa kafasını kolundaki ekrana çevirebilir.

    uçuk kaçık öneriler gibi mi geliyor?
    bir kez daha düşünün...
App Store'dan indirin Google Play'den alın