• 34
    günler önce bir arkadaşım rusya büyükelçisi'nin öldürülmesinden sonra facebook'ta şöyle bir yazı paylaşmıştı, okuyun istedim. çünkü yaşadığımız şeyi önce analiz etmemiz gerekiyor bana göre.

    --- alıntı ---

    "olay bence şudur:

    -türkiye cihatçıların eninde sonunda suriye devleti'ni yıkacağını sanarak gözdağı vermek ve rusya'nın bölgedeki etkinliğini azaltmak için rusya'nın uçağını vurdu

    -uçağı düşen ruslar rte ve ailesiyle alakalı işid'in de içinde olduğu bir takım ticari faaliyetleri belgeledi (petrol satışı vb)

    -bunun üzerine ruslar'a "aile"yi korumak amacıyla çeşitli tavizler verildi. bu tavizlerden biri türkiye cumhuriyeti'nin suriye'deki cihatçılara verdiği desteği önemli ölçüde kesmesiydi.

    -istediği desteği alamayan cihatçılar halep'te yenilgiye uğrayınca bunun faturasını rte'ye kestiler.

    -el nusra isimli çete rte'yi zor durumda bırakmak için -kendileri açısından- çok başarılı bir eylem planladı ve yaptı.

    -rte'yi bir seçim bekliyor. ya "islam davası"na sahip çıkıp kendisi ve ailesini uluslararası alanda büyük zorluğa sokacak belgelerin rusya tarafından yayınlanmasına razı olacak ya da rusya-iran-suriye ittifakına katılıp cihatçı çetelerin gazabına hedef olacak.

    ki bence kendisi ve ailesinin geleceğini düşünerek rusya'dan taraf olmayı seçecektir. yani, bugünkü gibi eylemlerle önümüzdeki günlerde daha çok karşılaşabiliriz."

    --- alıntı ---

    ---

    gelelim islam devleti (bilinen adıyla işid) konusuna.

    tsk'nın el-bab'da yaptığı operasyonlardan türkiye içerisinde yaşayan islam devleti isimli çetenin sempatizanları ve operasyona maruz kalan islam devleti kadroları müthiş rahatsız. twitter'da bu çetenin sempatizanı olan kişileri takip edin ve hatta dergilerini okuyun türkiye'ye nasıl baktıklarını görürsünüz. bu nedenle islam devleti de aynı el-nusra çetesi gibi türkiye'deki eylemlerini arttıracaktır.

    ---

    gelelim halkımızın zihnini esir alan "terör, kutuplaşma, terörün amacı" vs gibi ucuz demagojilere.

    düşmanınızla mücadele edebilmek için ilk önce onu tanımanız, tüm çıplaklığıyla ifşa etmeniz gerekiyor. "koko çekip kendini patlatan beyinsiz" argümanları ile "terör" bitmez. kanında uyuşturucu bulunan bir intihar eylemcisi gerçeği var, ama ölen askerin/polisin/sivilin ne zaman evleneceği, nişanlanacağı kaç gün sonra çocuğunun olacağı gibi bilgileri veren medya bu bilgiyi es geçiyor, devlet de bunun propagandasını yapmıyor öyle mi? biraz realite arkadaşlar, lütfen. hangi ideolojik altyapıya sahip olduğu fark etmeksizin bu tip eylemleri yapan kişiler, ölümü bilerek ve isteyerek seçiyorlar. kimse onları zorlamıyor. bu bir bilinçli tercih durumu.

    "kutuplaşma" konusunda da bir kaç satır karalamak lazım. bir toplumda ideolojik çelişkilerin olması gayet normaldir. eğer bu çelişkiler çok keskin ise şiddet içeren politik eylemler ortaya çıkar. yani politik şiddeti doğuran şey aslında "kutuplaşma" denilen şeydir, politik şiddet kutuplaşmayı doğurmaz. sadece su üzerine çıkmasını ve görünür olmasını sağlar.

    ---

    toparlayacak olursak: 39 kişinin ölümüne neden olan islam devleti (işid, daeş) isimli çetenin eylemi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın