resim
Johannes Hendrikus Olde Riekerink
Görev:Teknik Direktör
Takım:Dewa United
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 2580
    bu yazımda kendisini değil, kendisini eleştirme yöntemlerini eleştirmek istiyorum müsaadenizle...

    fenerbahçe maçı* sonrası dengesinin bozulduğunu düşünüyorum. ve o yazımda şöyle bir şey yazdım.
    "dengeyi korumak çok önemli hocam. dengeyi bir kaybedersen nerelerden neler vururlar kim bilir? taktik-teknik konuşturmazlar bu sofrada adama maalesef. iş dönüp dolaşıp sabri'yi niye oynattın sorusuna gelir. inanamazsın..."
    (bkz: #2066481)

    hakikaten öyle oldu. tabi tahmin edemediğim şey ise; sakat olan adamı oynatmadığı için sorulan hesaplar...
    hemen bir dipnot düşeyim. aynı zalimlik selçuk için de yapılıyor. tolga'yı sakatlayan selçuk oldu bir anda.

    kimsenin eleştiri şeklini dizayn etmeye kalkmak haddim değildir. belli kurallar çerçevesinde isteyen istediğini dilediği gibi eleştirebilmelidir. ben de o hakkımı kullanarak eleştiri yöntemlerini eleştirmek istiyorum.

    hiçbir zaman şu niye şunun yerinde oynadı demedim, diyemedim. zira tercihler, kafasındaki planlar farklı olabilir. ne yapmak istediğiyle ilgilenmek yerine, direk isimler üzerinden eleştiriyi de hiçbir zaman anlayamadım. ortaya ne koyduğuyla ilgilenmek, kafasındaki planı analiz edip onun pratikte işe yarayıp yaramadığına kafa yormak benim tercihim. saha içi eleştirileri bu doğrultuda yapmayı isterim. o türden yazıları da keyifle okurum.

    gelelim psikolojik faktörlere... saha dışı, adam yönetimi gibi etkenlere...
    yine kasımpaşa maçı* sonrası şunları söyledim.
    "... bütün bunlara rağmen galatasaray futbol takımının sorununun teknik direktör sorunu olduğunu düşünmüyorum. birçok ayağı var. en temel bileşenler, yönetmek ve iletişim sorunu. buna bağlı olarak taraftar yönetimi de imkansız hale geliyor. belirli bir sistemi de senelerdir yok. bütün bunlar bir araya gelince bol bol antrenör yemek kaçınılmaz oluyor. "
    (bkz: #2077684)

    başka teknik direktörleri takımda görmek isteyebilirsiniz. ancak temel sorunun antrenör sorunu olduğunu düşünüp, "beden hocası, yetersiz bey..." gibi laflarla tepki koymak benim anlayabileceğim bir şey yine değil. kulüpteki yönetme ve iletişim sorunları başta olmak üzere; takımın doymuş bir takım olması, yaş ortalaması, ekonomik şartlar, futbolun siyasetle kirletilmiş olması gibi değişkenlerden uzak değerlendirmelerin çok sığ bir bakış açısı olduğunu düşünmekteyim. bütün değişkenler sabit tutularak, sadece olası antrenör değişikliğinde takımın süper top oynayacağını düşünenlerle aynı yerde duramam maalesef.

    son olarak da antep maçındaki* eksikler ve olumlu şeylere değinip yazıyı bitireyim.

    o kadar geniş alanda oynuyoruz ki, gol yemek veya gol atmak çok kolay oluyor. sıkıntılı dönemden geçen anteple bile "gittili geldili" maç oynuyoruz bu sebeple. halbuki sezon başında daha ayağı sağlam basan bir takımdık bu anlamda. riekerink bey hücum varyasyonlarına kafa yoracağım diye bu özelliğinden feragat etmiş gibi.

    duran top savunmamız yok. sadece boy ortalamamızın düşük olmasıyla açıklayamayacağım şekilde yok hem de... bunun üzerine eğilinmeli zira yine golü yedirdi çaktırmadan.

    ilk yarıdaki savunma hatalarının yüzdece yüksek payını beklere verdim ben de hoca gibi. linnes değişikliğini yerinde bulduğumu söylemeliyim. ölümü gösterince sıtmaya razı olduk bek savunması bağlamında. ama asıl sorun geniş alanda oynama hali. linnes geniş alanda savunma yapamaz ki zaten. madem bu şekilde oynayacağız sabri ile başlamak kaçınılmaz oluyor. veya cavanda artık meşrebine göre...

    saha içindeki hırs, istek yine yeterli değildi. "winner" olmanın suyunu çıkaran oyuncularımız olduğunu görüyorum artık. al-ver filan derken nasılsa ayaklarımız iyi atarız şeklinde bir düşünce var futbolcularda. bundan sıyrılmak lazım diye düşünüyorum.

    devre arası kayıpsız gelse de sen de dengeni yeniden bulsan be hocam. umarım her şey galatasaray için güzel olur. sen de öyle...
App Store'dan indirin Google Play'den alın