• 111
    basında çıkan haberler doğruysa, uefa bize personel giderleri ve futbolcu maaşları toplamının 65 milyon euro'yu aşmaması talimatını vermiş. http://www.haberturk.com/...on-euroyu-asamayacak http://www.ntv.com.tr/..._KLa0VgkaAEbqsjoo_Bg

    şu anda bütün kiralıkların döndüğünü ve takımdan hiç kimsenin ayrılmadığını varsayarsak, şöyle bir ilk 11'imiz oluyor: http://img.startingeleven.co.uk/.../a/5752e3774a39f.jpg

    bu 11'de eksiklik bulunan ve muhakkak transfer isteyen mevkiler apaçık belli:
    1- santrfor yok. normal şartlarda biri yedek biri as olmak üzere iki santrfor lazım ama hadi yedek santfor podolski olsun desek bile en az bir santrfor gerekiyor.
    2- defansif ortasaha yok. hamzaoğlu'nun dediği gibi "iki tane 8 numarayla oynayacağım, ilk 11'de 6 numara istemiyorum" desek bile zor maçlarda oynatabileceğimiz defansif yönü yüksek bir ortasahamız yok. bir tane bile yok. kesinlikle transfer yapacaksın.
    3- savunmaya liderlik edebilecek uzun boylu bir stoper yok. hakan-chedjou-koray-semih dörtlüsünün tamamı aynı anda sahada olsa bile eren derdiyok'u, gomez'i, fernandao'yu tutamazlar. bu tip pivot santrforlar bizim savunmayı ezer geçer.

    takviye yapmaya gerek olmayan mevkiler de belli:
    1- elimizdeki isimlerden birini satmadığımız müddetçe forvet arkası veya kanat almamalıyız çünkü yeterince var. sinan ve podolski skorer kanat, bruma taşıyıcı kanat. yasin de dördüncü alternatif olabilir, ancak yasin'i satarsak takviye yapmalıyız. sneijder'in yedeği bilal, olmazsa podolski de orada oynar. forvet arkasına da gerek yok.
    2- telles ve olcan takımdayken sol bek almamalıyız.
    3- kısa boylu ve hızlı stoper almamalıyız.

    bu durumda ilk başta önceliği vermemiz gereken şey "onu alalım bunu alalım" konusu değil, hak ettiğinden fazla maaş alan isimleri satmak ve maaşını ödediğimiz isimleri değerlendirebilmek olmalı. misal, cenk gönen niçin 900 bin euro alır? olcan niçin 1.800.000 euro alır? umut niçin 2 küsür alır? bu adamlar galatasaray'a ne vermiştir, bundan sonra ne verebilir? daha böyle tarık var, selçuk var, donk var, eray işcan var. bunların hiç değilse yarısından kurtulsak gayet iyi bir maaş bütçemiz olacak. ama bu adamları satmazsan hiçbir takviye yapamazsın, çünkü bütçeni sömürüyorlar.

    geçen yaz gördük ki, sen maaş bütçeni boşalttıktan sonra transferin son günlerinde bile kupon transferler yapabiliyorsun (denayer, grosskreutz). fakat maaş bütçen doluysa kimseyi alamıyorsun, ucuza kapattığın adam da jem karacan gibi, rodriguez gibi faydasız adamlar oluyor. ilk 11 oynatmayı planladığın bir defansif ortasaha alacaksan en az 1.000.000 euro maaş vermeyi göze alacaksın. yoksa çöp adam alırsın. doğru düzgün bir forvet alacaksan en az 1.500.000-2.000.000 maaş vereceksin. bu işin kuralı bu. defans oyuncularına çok para vermek zorunda değilsin, ucuza da iyi adam bulursun ama ortasahaya forvete ucuz adam alıp kumar oynamayacaksın.

    eğer bu maaşları veremiyorsan önceliğin elindeki fazlalıklardan kurtulmak olacak. ya bütün futbolculardan topyekün bir indirim isteyeceksin (%5-%10 civarında) ya da kadroda düşünmediğin isimleri çağırıp "transfer sezonunun son günü dolduğu anda kadro dışı kalacaksın, kendine kulüp bul" diyeceksin. bunları yapmazsak, hala daha sabri'den selçuk'tan olcan'dan medet umarsak ne adam gibi transfer yapabiliriz, ne de doğru dürüst takım kurabiliriz.

    işin sırrı kamburları sırtımızdan atmakta kısacası. ondan sonra transferin en kralını yaparız, riekerink de scout ekibi de futboldan ve futbolcudan gayet iyi anlıyor çünkü.
App Store'dan indirin Google Play'den alın