• 97
    (bkz: #1947106)

    simdiye kadar bir kisi disinda kimsenin nick altina girmedim. o girdigim kisi de benim nick altima magduriyet edebiyati yaptigindan bana da cevap hakki dogdu. neyse bu arkadasin su sozu ile iki kelam etmek istiyorum.

    "allah'in kanununu hiçe sayan bir insan olmaktansa, $eriatçi bir köpek olmayi yeglerim."

    madem siyasete girdik, siyasal bilimler mezunu olarak bende bir iki birsey karalayayim. cahilligime verin ama karalamaya bir soru sorarak baslamak istiyorum.

    sorum bu papagan gibi "allahin kanunlari" diyen muhafazakarlara...nedir bu allahin kanunlari, bir yerde yaziyor mu? sakin "bak kur'an orda hadis orda" falan demeyin. cunku bu yeterli cevap olmaz. cunku seriat denen sey allah'in farz kildigi ve istediklerinden cok genelde totaliter arap devletlerinin gucunu gostermek ve totosunu kurtarmak icin "allahin emirleri" adi altinda uyguladigi baskici, sindirici, ve emri-vaki yonetim seklidir. yani islam degil, siyasal islam'dir.

    tanimi cok genis, karmasik, yanlis anlamaya cok acik bir kavram ve ideolojidir seriat. "bahele neler demis saygisiz" diyenler olacaktir ama orneklerle konusursak; iran'da seriatci, suudi arabistan'da. taliban'in hukmettigi pakistan'da, kafa kesen isidcilere sorsan onlar da "allahin emirleri"ni uyguluyor. bu seriat'i uygulayanlari goruyoruz. genelde birbirinden farkli sistemlerdeki arap ulkeleri (iran'in kokeni arap olmasa da humeyni'den sonra ciddi bir arap kulturu devsirdiler)... o zaman sormak lazim, nedir bu seriat. bu farkli ulkelerde ortak tek payda "kadin haklari" denilen olusumun olmamasi ve siddete egilim (iran'a arap demeyelim zira iranlilar arap degil pers kokenlidir. nasil turkler arap degilse iran'lilar da arap degil fars/pers kokenlidir.)

    misal pakistan'da birkac sene evvel okula devam etmek istedi taliban tarafindan diye vurulan 14 yasindaki "malaya" isimli kiz cocugundan kacinizin haberi var? gene 2011 yilinda misir'da yapilan ve tum dunya ulkelerinden belli basli musluman cocuk ve genclerin katildigi"kur'an ezberleme yarismasi"nda rifdha isimli maldivli musluman kiz cocugu okuyup doktor olmak istedigini soylediginde babasinin "yok olmaz. kizim okumayacak" dediginde benim suratim bembeyaz olmustu. hbo belgeselinde yayinlanmisti bu. "islam ve orta dogu" dersinde izlemistik. bu mudur yani seriat? bunun gelmesi mi isteniyor ulkeye. eksi'de de yazdim, burada da yaziyorum. lutfen laikligi anlamadan burada veya baska bir platformda yazmayin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın