• 908
    artık köhnemiş orta doğu zihniyetinden gerçekten sıkıldım. türk insanı değişim yaşıyor ancak bu değişim ileri yönde değil geriye doğru.

    eleştiri; bir insanın hayatında mutlaka yer edinmesi gereken, insana seviye atlatabilecek, doğru bakış açısını sağlayabilecek evrensel bir araçtır. evet toplum olarak eleştiri yeteneği kazanmaya başladık, bunu inkar edemeyiz. tabii ki saçma sapan yapımız sayesinde bu işi de elimize yüzümüze bulaştırdık bana kalırsa. nasıl mı? oturduğu yerden, hatta çoğu zaman yattığı yerden her şeyi eleştiren, sadece ama sadece eleştiren, sorunları belirtip hiçbir çözüm arayışına girmeyen bir topluma dönüştük.

    eleştiriyorlar, yerden yere vuruyorlar, gelin siz yapın şu görevi dendiğinde ise ''yok, ben almayayım.'' diyorlar. eh arkadaş madem düzenden memnun değilsin, niçin düzeltmek için çaba göstermezsin?

    yolda yürürken ne idüğü belirsiz şahısların ağzından çıkan küfürleri işitiyorum, birbirlerine söyledikleri. geriliyorum ister istemez. sevmiyorum çünkü. duygularımızı, fikirlerimizi, belirtmek istediklerimizi ancak küfür yoluyla iletebiliyoruz karşı tarafa türk insanı genelinde. bazı insanların hayatından küfürü çıkartsak inanın bana öylece bakakalırlar etraflarına, bir inekten hallice şekilde. çünkü ifade edemezler kendilerini normal yollarla.

    şimdi ben günlük hayatın bu orta doğulu zihniyetinden sıkılıp sözlükte vakit geçirmeye karar veriyorum, gelin görün ki burada da küfürler gırla gidiyor bazı zamanlarda.

    ilginçtir moderasyona kızılan nokta şu: küfüre ve hakarete izin vermemeleri, şahıslar özelinde özellikle de.

    olaya bakar mısınız ya? hani desek ki 'yahu eyy moderasyon, niçin küfüre izin veriyorsun, bazı başlıklarda küfür, hakaret içeren sürüyle entry var, neden onları silmiyorsun?'' hadi bunu anlarım da küfüre izin vermediği için moderasyonu eleştirmek nedir?

    bırakalım da insanlar azıcık nefes alsın, kendi hayatlarına odaklansın. ben ilk yazımda moderasyona teşekkür etmiştim, düzeni sağlayabildikleri ve de adaletli oldukları için. sizler moderasyon görmemişsiniz, bir topluluk nasıl da alenen yanlış yönetilir tanık olmamışsınız. adam kayırmaya, adaletsizliğe, rüşvete rastlamamışsınız belki de.

    diğerlerinin yanında bu moderasyon sütten çıkmış ak kaşıktır, bu kadar net.

    haa geçenlerde bir tartışmanın içine girdim sözlük üst kademesinden bir üyeyle. inanın bana hiç önemi olmayan bir konu hakkında ciddi ciddi tartıştık yazılı olarak. ben bunlara gerek olmadığını da özellikle belirttim. benim moderasyondan bir isteğim olacaksa o da şu olabilir ancak: bence bazı konularda yazarlara daha az baskı uygulanmalı. yani baskı derken sansür falan değil elbette. bir entry giriyorsun, onu öyle yazma böyle yaz deniyor şak diye. bunlar ne kadar lüzumlu tartışmaya açıktır bence.

    selçuk inan mevzusuna gelirsek:

    selçuk inan' a küfür mü etmek istiyorsun, et kardeşim. ağzını mı bantladı moderasyon? et ama klavyene yansıtma bunları. buraya küfrünü yazınca bir halt mı oluyor? dışından söylesen ne değişecek? ya da küfürsüz ifade edemiyor musun fikirlerini? bu kadar mı sığ kaldık toplum olarak?

    bu sözlükte hakaret söz konusuysa bunların çoğunun içinde selçuk inan vardır. yani olacak iş değil, vurguladıkları noktada moderasyon zaten geniş tahammüller uygulamış.

    hafızam beni yanıltmıyorsa bir yazar arkadaşımız aydın yılmaz'a küfür ettiği için pilot edilmişti. düşünün ki aydın yılmaz gibi birine bile küfür yasak, takımın kaptanına nasıl serbest olabilir? kaldı ki bu yasağın da doğru olduğuna inanıyorum çünkü burası kahvehane değil, sosyal medya. adı üstünde ''sosyal'' bir platform.

    sen burada senin bilmemneyi bilmemne yapayım yazıyorsun veya yazmak istiyorsun ama burada kız/kadın yazarlarımız da var. ne kadar doğru olur böyle çeşitli bir platformda ana bacı küfür etmek? kadınlarımızı da geçtim, burada belki de 10-15 yaşları arasında miniklerimiz de var. senin çocuğunun olduğu yerde küfür edilse hoşuna gider mi? veyahut bırak hoşuna gidip gitmemesini, çocuğunun arkadaşı sürekli küfürlü konuşsa, bravo evlat daha da küfür et, küfür serbest! der misin?

    etme arkadaş küfür! ağzından et ya da, klavyenden etme, bana kalırsa hiç etme de, neyse...

    ek: bazı konularda moderasyonu haksız bulduğumu da belirtmek isterim. şu ötekileştirme mevzusu da bunun bir örneği.
App Store'dan indirin Google Play'den alın