resim
Mehmet Topal
Görev:Teknik Direktör
Takım:Petrolul
Yaş:38
Uyruk:Türkiye
  • 1973
    ben her futbolcunun ve her takımın bir seviyesi olduğuna inanırım. a seviyesindeki futbolcu a seviyesindeki bütün takımlarda oynayabilir.
    ama.

    o oyuncunun oynayacağı takım ne oynuyor ?
    o oyuncunun sağındaki, solundaki, önündeki, arkasındaki adam o oyuncunun oyun stiline yatkın mı ?
    o oyuncuyu yedekleyecek genç bir oyuncu da var mı ?
    o oyuncu sistem değişikliğine neden olacak mı ?
    o oyuncunun adaptasyon problemi var mı geçmişte ?

    bu soruların cevapları önemli. mehmet topal pekala bizim seviyemizdeki bir takımda oynayabilir. ki kendisi orta saha değil. kendisi 4-3-3 oynayacak, dar alanda kısa paslarla, temposunu topsuz koşularda kullanacak, kontra yeme tehlikesi olan bir takımda iş yapar. ek olarak rakip autlarında hava hakimiyeti kurabilir, kondisyon olarak iyi seviyededir ve arada uzaktan sürpriz uzun şutları var.

    sıkışık anlarda defansif orta sahaya yaklaşıp pas opsiyonu olabilecek beklerle, iki yönlü olmasına rağmen tekniği ağır basan orta sahalarla, gol-asist ortalaması yüksek kanatlarla, attığı gollerden çok takımı ileride tutan bir forvetle pekala mehmet topal da iş yapar. mehmet dönen topu arada tamamlar, kornerlerde hücumda-savunmada yardımcı olur, kriz anlarında stoper oynar, savunmada güzel işler yapar. kısa paslarını da daha iyi hale getirmesi için çok üzerine düşersin. daha 2-3 sene verim verecek yaşta mehmet. mehmet gelir, 20 yaşındaki yedeğiyle. rahat iç saha maçlarında, kopan maçlarda, rotasyon maçlarında yedeği oynar. 15-16 yaşındaki altyapıdaki o mevkinin oyuncusu da gelişir zamanla. 20 yaşındaki oyuncunun yedeği olur.

    yani bir oyuncuyu bir takımda oynatmak sistem meselesidir. yani messi bugün manchester city'de de oynar. real madrid'de de oynar. yine benzer rakamlara ulaşır. ama takım ne yapar ? takımın ne yapacağı önemli. ek olarak sneijder'in olduğu futbol takımında mehmet topal olmaz. hücumda aksak kalır. bize, 4-3-3'ün orta sahası için bahsettiğim orta sahalardan lazım. çift yönlü, tekniği ön planda. çalışkan tarzda. mehmet'i 4-2-3-1 orta sahasına koymak, mehmet'in savunma performansını da düşürür, takımın hücumda aksamasına da neden olur.

    ha 4-1-4-1 oynarsın, kanatlarda 2 tane grosskreutz olur, işte o zaman mehmet defansif orta saha olur, sneijder sol orta saha olur, sağ orta sahaya da bir tane çift yönlü koyarsın. grosskreutz gibi iki de bekin olursa hele, o zaman olur o istenilen. çokta tempolu bir futbol oynanır o halde.

    sistem önemli. öncelikle sisteme uyum önemli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın