• 14089
    göz göre göre gerileme dönemine giren , vizyonundan , kalitesinden , iddiasından ve ekonomik olarak değerinden çok şey kaybeden kulüp.

    kadrosunun yarattığı psikolojik etki de tamamen bitti, ne içeride ne dışarıda kimse bizden korkmuyor bile artık. bu durumun en kötü tarafı sizi sıradan bir takıma çevirir ve maça çıkan rakiplerinizin hem daha fazla motive olmasına neden olur hem de size karşı oynayacakları sinik futbolu ya da ayakları dolaşıp ta yapacakları hataları minimuma indirir.

    transfermarkt sitesine göre kadromuzun nominal değeri yaklaşık olarak 118 milyon euro. çok kaba bir hesapla eldeki tüm futbolcuları satsak reel değeri herhalde iyimser bir tahminle 65 en iyi kazıklamayla falan 70 milyon euro yu geçmez. bu meblağında yarısı zaten 2-3 adamın toplamından oluşuyor. (muslera, sneijder ve burak yılmaz) bu demektir ki geriye kalan tüm kadroyu toplasan 30 milyon euro gibi bir ederi anca var. üstelik bu takımın yaş ortalaması da 27.5. dolayısıyla her geçen gün yaşlanan bu kadronun değeri daha da düşecektir.

    gönderilecekler listesi yapmaya gerek yok. en az şekilde neşteri vursak bile aşağıdaki adamların haricinde tüm kadrosunun yenilenmesi ve gençleşmesi gerekiyor.

    muslera
    cenk
    chedjou
    koray
    carole
    selçuk
    sneijder
    podolski
    sinan

    demek ki olmazsa olmaz en az 6 tane ilk 11 oynayacak adama ihtiyaç var. bu 9 adamın kalması halinde kalan çöplerin temizlenmesiyle yaklaşık bonservislerinden 20 -25 milyon civarı bir gelir elde edilebilir. 25 milyon çok iyi bir tahmin bu arada ben 20 yi bile zor bulacaklarını düşünüyorum. aynı zamanda bu adamların maaşlarından da kurtulacağımız için yaklaşık bir 20 milyon euro da oradan gelir elde etmiş olacağız.

    sonuç olarak hiçbir ekstra gelir kalemi eklemeden aslında küçülüyor gibi görülerek kadroda 9 adam bırakıp yaklaşık 40 milyon euroluk bir kaynak yaratmış oluyoruz.

    22 kişilik bir kadro için almamız gereken 13 adam kaldı.

    6 adet ilk 11 oynayacak, 7 adet genç oyuncu alırsak ve tek tek değil tamamen takım kimyasına yönelik, birbirlerinin açığını kapatacak değişik özellikte oyuncular ve bu oyuncuları yedekleyecek benzer özelliklerde gençlerden söz ediyorum ve mümkünse tamamı yabancı o zaman yeni bir çehreye bürünebiliriz. bunu devre arası ile birleştirip birkaç oyuncuyu en azından şimdiden önümüzdeki seneye kadar monte edebiliriz.

    maaşları 2 milyonu ilk onbir, 1 milyon euro yedekler için ortalama düşünürsek bonservisler için 20 milyon euro kalıyor ki biraz yetersiz , bu durumda eğer yapabiliyorsa yönetimin önümüzdeki sene bir şekilde transfere 10 milyon euro bütçe ayırması gerekecektir.

    aksi takdirde böyle bir temizlik yapılmazsa bu takım 3000 seyirciye oynamaya devam eder ve artık tedavisi onarılamayacak hale gelmiş futbolcu-taraftar-yönetim husumetinden herhangi bir başarı cıkmaz. taraftarın sırtını döndüğü bir takımla bir yere gidemezsiniz. "ben yaptım oldu ben 3 kupa aldım bu takım bana yeter" diyen bir meczupla ve amatör kulüp bile yönetemeyecek bir yönetimle sezona başladık daha 3 ayda havlu attık.

    ayrıca mustafa denizli ile bu iş olmaz. bize bir ekol , taktisyen, sağlam bir kondisyoner ve antrenör ekibi , mümkünse başlarına da tecrübeli bir futbol aklı gerekiyor. bunun için yine türkiye'den çözüm üretmeye çalışmanın şimdilik gereksiz oldugunu düşünüyorum. ancak böyle bir yapıya genç ve gelecek vaad eden bir türk yardımcı eklenebilir (ergün pembe, tugay kerimoglu, ümit davala gibi mümkünse arif erdem, hasan şaş gibi değil)
App Store'dan indirin Google Play'den alın