• 13892
    2 sene öncesinde almak yerine takım içindeki fazlalıkları ve çer/çöpleri temizleyerek yoluna devam etmesi gereken bir pozisyondaydı.
    şimdi ise hem çer çöp temizliği yapmalı hem de yerlerine nokta atışı uygun maliyetli ve performans olarak uzun vadede katkı yapacak genç oyuncular alması gereken pozisyona geldi.

    2013-2014 sezonunda mancini'nin devre arası ve prandelli yaz sezonu yapılan transferlere sadece ödenen bonservis bedeli 55 milyon € ve oyunculara ödenenlerle birlikte bu rakam ort. 70-80 milyon €'ları buluyor. toplamda 20 oyuncu alınmış; takıma katkı yapan chejdou, yasin (o da bu yıl yok) ve çok az olcan. bu yaz sezonunda alınan 5 oyuncu içinde podolski , carole, denayer dışında isabetlli transfer yine yok. bilal, jpk, jose yeterli değil.

    bu takımın en büyük sıkıntı önde baskı yapmak, topu kaybettiği anda alan daraltarak pres yapmak, mesafe katederek ve sprint yaparak boş alanlara katedip oyunu açacak pas opsiyonlı oluşturmak. bunları yapabilmek için 2 şeye ihtiyaç var: 1 - çok iyi bir kondisyon, fizik güç ve dayanıklılık. 2 - birlikte yapılmış çok sayıda taktik ve yerleşmeye dayalı antrenman ve oyun planı.

    birincisini yapmak için hem çok iyi çalışmak, sezon öncesi çok sağlam ve sert yükleme idmanları yapmak lazım. artı takım içi disiplin ve oyuncuların çok net bir şekilde performanslarının izlenmesi takip edilmesi kısaca süper bir şekidle yönetilmeleri ve çalıştırılmaları gerekli. ama bu şekilde çalışma yapsanız bile elinizdeki oyuncu tipi, malzemesi ve karakteristiğinin de buna müsade etmesi lazım.
    ikincisi içinse yine çok sayıda hatta sonsuz sayıda yerleşim odaklı ezberlenmiş oyun planları ve idmanlar lazım. belki de aynı takımın birlikte 500 idman yapmış gerekiyor.

    galatasaray'ın özellikle son 1,5 yılına baktığımızda ne ilkini ne de ikincisini iyi yapmadığını görüyoruz. ayrıca alan daraltan, rakibe basan, sert oyun karakterinin gerektirdiği oyuncu tipini sağlayacak bir transfer politikası ve futbol aklı ya da yönetiminin de olmadığını son 3-4 transfer sezonunda yaptığı veya yapmadığı transferlerden de görmek mümkün.

    çözümler:

    1 - yeni hoca ile birlikte bu kadronun çok daha iyi antrene edileceği özellikle devre arası yüklemesi ile birlikte kondüsyon ve fiizk güç artışına gireceği kesin. ama istenen baskılı oyun için bu tek başına yeterli değil.
    2 - top rakipteyken yapılması gereken ön alanda ve sahanın her yerinde baskı ve alan daraltma; aynı şekilde topa sahipken de sprint sayısı, boşa kaçıp alan ve pas opsiyonu yaratma gibi özelliklerin artışı ise sadece fizik kondüsyon değil oyuncu bilgisi, kalitesi, özelliği ve yeteneği ile doğru orantılı olduğu için nokta transfer çözümleri de gerekir.
    3 - çok sayıda antreman ve idmansa ancak etkilerini 1 yıl sonra gösterebilir.

    2. maddedeki transfer stratejisi çok önemli: kulübün finansal yapısının kırılganlığı, tepedeki uefa kılıcı malumken zaten pahalı oyuncu almak imkansız. ayrıca gerekli mi? bu durumda yapılacak veya yapılması gereken transferlerin tipi ne olmalı? genç ve scout ekibinin tavsiyesi ile alınabilecek ve etkisini orta/uzun vadede gösterecek tarzda oyuncu mu? yoksa gelir gelmez etki edebilecek ama 1-2 yıl sonra eldeki oyuncular gibi takıma kambur olması muhtemel oyuncular mı? denizli hemen sonuç almak isteyeceği için ve kulübün de parası olmadığı için 2. seçeneğe gidilecek gibi görünüyor. zira yapacak başka bir şey de yok, çünkü bu haliyle ikinci yarıya başlanırsa bu takımın ligi ilk 3'de bile bitirmesi bence imkansız. o zaman yapılması gereken hem scout ekibinin hem de ligden alınbilecek uygun fiyatlı ama gelir gelmez katkı yapabilme ihtimali yüksek oyunculara yönelmek olmalı.

    takımın kendi içinden herhangi bir antremanla, fizik/kondüsyon artışı veya taktiksel ilerleme, özgüven artışı vs... ile çözülmesi mümkün olmayan ve mutlaka transfere ihtiyaç duyulan mevkileri ve özellikleri nelerdir?

    1 - hava topu hakimiyeti olan, özellikle rakipte uzun boylu ve fizikli santrafor olduğunda rakipten hava topu alabilecek mümkünseuzun boylu bir stoper. bu yıllardır büyük eksiklik bence. eldeki hiçbir stoperden bunu sağlayacak bir çalışma yapmak imkansız
    2 - modern anlamda geride kademeye giren, arkasına adam kaçırmayan, ileriye de destek verebilecek dengeli, futbol bilgisi yüksek, kondüsyonu üst seviyede ve tekniği belli bir seviyenin üstünde galatasaray standartlarında bekler. carole'den dolayı belki buraya bir süre daha müdaheleye gerek yok ama sağ bek şart oğlu şart
    3 - orta sahada basan, koşan, top çalan, rakibe top kaybedildiği anda basabilen, genç, güçlü, pozisyon bilgisi üst seviyede ön-libero
    4 - gerçek bir kanat oyuncusu. top kaybedildiği anda basan, bekine yardıma gelen, alan daraltan, pas verilecek yerde pas veren, şut atılacak yerde şut atan ve topla dikine mesafe kateden, hızlı, çabuk, çevik, teknik bir kanat
    5 - modern bir santrafor. topu bilen, pozsiyon almasını bilen, nereye koşması gerektiğini bilen, top saklayan, faul yapan değil faul alan, ofsaytı bilen, rakip stopere gereksiz yere faul yapmayan, kafa topuna vurabilen vs... net bir santrafor..

    şu yukarıda sayılan eksiklerin devre arasında giderilmesi zaten bu finansal koşullarda mümkün değil. ama ne yapılabilir:

    eğer dendiği gibi burak'ın ve semih'in talipleri varsa bence hiç düşünmeden satılıp kaynak yaratılır.
    ligden ryan donk, rodellega, ile orta saha ve santrafor eksikliği giderilebilir. stoper eğer bulunabiliyorsa alınabilir. kanat için grosskreutz mutlaka ikna edilmeli. sağ bek içinse umudum yok.
    hiç olmazsa orta saha ve forvet transferi artı grosskreutzun katılımı bile iyi bir devre aarsı kapm dönemi ile birlikte takımın çehresi değişebilir.

    galatasaray'ın elinde; muslera, chejdou, selçuk, snayder, pold, gibi iyi bir omurga var. yeter ki bu kaliteli oyuncu sayısını 3-4 tane daha artıralım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın