• 609
    turk futbolu ve avrupa futbolu arasindaki fark gibi manchester'in moyes'e ve van gaal'e yaklasimi. en son manchester icin yildizi yok dendiginde double yapmislardi ve o kadronun neredeyse tamami efsane olmustu. moyes ve van gaal neredeyse ayni sonuclar aldigi halde van gaal'e bu kadar imtiyaz taninmasinin sebebi birinin hicbir plani olmayip surekli olacak olacak diye takilmasiyken, digerinin belli bir plani ve o plani isletmek icin cozumleri var.

    manchester cok uzun suredir modern klasik ingiliz futbolunun temellerinden pozisyon al/pas at seklinde oynuyordu. yani oyuncu pozisyon alip pas oyuncuya atiliyordu. van gaal ise oyuncunun bosluguna pas atilan bir kulturden geliyor. bayern'in heynckes ile kusursuzlastirdigi transition futbolunun temelini van gaal'in bu calismasi gerceklestirmisti. schweisteiger'i orta saha yapan da van gaal'di. ilk sezonunda cok elestirmistim, bastian gibi adami neden merkezde curutup adamin bir suru hata yapmasina sebebiyet veriyor diye. ancak sonra adamin ne icin kastigini ve ortaya cikan seyi tum dunya gordu.

    van gaal su an kendi kafasindaki futbol mentalitesini ortaya koyabilecek bir ic devrim yapmaya calisiyor. harcadigi paralar mantikli mi? kesinlikle degil. cok daha ucuza bu ise kalkisabilirdi fakat benim anladigim van gaal'e acik cek verip barceona real madrid ile tekrar ayni klasmana cikmak istiyoruz demis kulubun sahipleri. cunku eski futbol anlayisiyla manchester gunu kurtaracak olsa da asla barcelona gibi baskin olamazdi.

    transferlerini incelerseniz bazi ortak yonler dikkatinizi cekebilir. merkez orta saha icin aldigi oyuncular bosluk oyununu cok iyi yapabilen ve oyun reaksiyonu cok hizli adamlar. schneiderlin'den daha guclu ve daha sert bir adam alabilirlerdi ki elerinde zaten fellaini vardi. ve fakat fellaini eski manchester'da is yapabilecek (ki ferguson bile fellaini'ye para verip almazdi, onun icin bile oyun anlayisina ters) simdikinde ise hantal kalacak biri. (hantaldan kasit yavas kosmak degil, oyun reaksiyonu)
    alinan oyuncularin hepsi bireysel olarak da pas olarak da hizli oyuncular. beklerini hizli ve guclu adamlardan kurdular. defans gobegi oyun kurabilecek (belki biraz yumusak) adamlardan kurulu. kanatlarini ise bitiriciligi olan hizli adamlarla doldurdular. nani gibi adamlara yer yoktu artik. hatta martial transferini de adnan'i yetersiz buldugu ve martial'i daha genis alanda belki hazard'in rolunde kullanmak icin aldigini dusunuyorum.

    van gaal bu sene ligde sampiyon olabilir de olmayabilir de. avrupada belki cakilirlar. kesin olan sey ise van gaal'in takimlari sonrasindaki senelerde mutlaka dunya futbolunda soz sahibi baskin takim olurlar.

    transfer ile ilgili son soz ise: seneye belki 2-3 transfer yaparlar sadece. cunku iskelet ve strateji oturmus olacaktir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın