• 316
    takım içi dengeler, klübün maddi durumu ve bugüne kadar yapılan açıklamalar üzerinden bir değerlendirme yapalım:

    2014-2015 sezonu başlangıcında takımda toplam 39 futbolcu vardı ve bunlara ödenen sabit ücret 51.750.000 euro idi. kiralıkları çıkarırsak 33 futbolcu ve 47.850.000 euro sabit ücrete düşüyordu. bu rakamlara maç başı ödemeler dahil değil. bir kaç senedir maaş seviyesi şampiyonlar ligine direk katılımla birlikte 45-50.000.000 euro civarında.

    şimdi bu senenin başı itibariyle veysel, gökhan zan, aydın yılmaz*, pandev, engin baytar, eboue, yiğit gökoğlan, amrabat gitti diyebiliriz. sabri'ye 400.000 euro zam yapıldı, emre çolağa benzer bir zam yapılacaktır, bilal geldi (600.000), jam paul karacan geldi (500.000).

    şu anki durum 40.000.000 euro ve 33 oyuncu.

    peki gitmesi veya kiralanması muhtemel kimler var: sinan bolat, dzemaili, furkan, yekta, umut gündoğan, ontivero, oğuzhan, (sercan, salih dursun). bunlara ek olarak ihtimal vermesem de bruma belki deneyim kazansın diye kiralanabilir. gitme ihtimali olan en onemli isim ise melo.son aciklamalara gore kalacak gibi ancak giderse butun hesaplar degisir. sonucta butun bu oyuncular giderse kadro 22'ye ve maaşlarda 31.750.000'e düşer. gelecek sene için kadronun 28 kişi olma zorunluluğundan bahsedildiğini belirtelim. bazi futbolcular a2 te gönderilebilir ancak planlamanın 28 kişi için yapilacagini düşünüyorum.

    bu sene hamza hoca ve cüneyt tanman'ın yorumlarından 7-8 oyuncu alınacağı görülüyor. bunlardan 3'ü as takım düzeyinde 4-5 tanesi de ilk 11'i zorlayacak düzeyde deniyor. yedeklerden ikisi( bilal ve jem) geldi zaten bir de yedek kaleci alınacağı kesin.

    peki bizim ihtiyaclarimiz nedir:
    takim 4-2-3-1 sisteminde oynarken, elinde 3 milyon euro maasli burak varken, 1. sinif bir forvet almak takimin temel ihtiyacı midir?

    gelse super olur, çift forvet oynayabilirsiniz, sakatlik durumunda sorun yasamassin vs vs. ancak tüm bunlar maddi durum düşünüldüğünde temel ihtiyaç bu mudur sorusuna takiliyor. takımda gecen sene ilk 11 için isim yazamadigimiz tek bölge sağ kanatti. zorunlu haller dişinda muslera-sabri-chedju-semih-telles-selcuk-melo-yasin-sneijder-burak kadrosuyla ciktik. sağ kanatta ise umut, yasin, bruma, olcan gibi isimler değişik donemlerde denendi. apacik görünen o ki takimin temel ihtiyacı sağ kanat. benim takildigim nokta sol kanat için gerçek yeri orasi olan yasin, bruma, olcan, emre gibi alternatifler varken transferde ismi gecen herkesin yine sol kanat oyuncusu olması. yani sol kanada bir isim daha alınacak gibi ve diğer oyunculardan performanslarinin biraz düşmesi de göze alınarak sağ kanat üretilecek. sanki dünyada sağ kanat oyuncusu kalmamis gibi. yine de ismi gecen oyunculardan podolski bizim ihtiyacimiz olan skor üretebilen, yeri geldiğinde forvet oynayan kanat forvet ihtiyacimizi gider edilecektir.

    gecen sene takimin büyük bir sorunu çok gol etmesiydi.defanstaki tüm oyuncuların gideremedikleri büyük zaaflari var: tellesin defans anlayisi kotu, semih konsantrasyon sorunları yasiyor, chedjou gereksiz özgüven gösteriyor ve sabri. en önemlisi bu dörtlünün birbiriyle uyumlu ve birbirlerinin zaaflarini giderecek tarzda oyuncular değil. ancak bu oyuncular dururken üst düzey bi adam almak makul olmayabilir. en güzeli chedjou ve tellese talip varsa makul fiyata satip bu futbolcuların bir tık üstünü almak. yoksa doria gibi gelecek vadeden futbolcuları satin alma opsiyonlu kiralamak iyi olur.sabrinin kontrati bitmisken onun yerine üst düzey bir sağ bek ve genç bir yedek alma firsati doğmuştu ama o trende kacti.

    takimin çok gol yemesinde diğer bir etmen de orta saha. özellikle on liberoda 12-13 km kosacak rakibi sürekli rahatsız edecek futbolcu profilimiz kadroda yok. melo çok faydalı ancak koşu mesafesi 10 km civarinda ve tek hamleli genelde. birçok anadolu macinda orta sahada hakimiyeti kaybediyoruz çok fazla bos alan birakiyoruz. yedekteki hamit, yekta, emre gibi isimlerden hic biri de bu ihtiyacı karsilamiyor.

    sonuç olarak ust duzey bir sağ kanat, bir defans, bir sol bek ve çok kosan on libero ( melo kalirsa) ve buragi yedekleyecek sirti donuk oynayabilen bir santrafor takimin temel ihtiyaçları.
    bunlardan sonra sol acik sağ bek de ekstra olabilir

    not: bakkal hesabi gibi olacak ama benim listem mevcut sartlari da düşünüp telles ve chedjouyu satmak, podolski, de sutter, gokhan değirmenci, kamil glik, kolarov ve lawal olurdu
App Store'dan indirin Google Play'den alın