• 12482
    transfer haberlerinde boateng ve gignac'in iyice one ciktigi, bilal kisa'nin transferine de kesin gozle bakiliyor gibi gorunen takim.

    bu sartlarda galatasaray'in onumuzdeki yil sistem ve diziliste farklilida gitmekten baska sansi yok, zira bu transferlerle olusacak kadroya 4-2-3-1 oynatmak imkansiza yakin. mumkun ve gecerli tek sistem ise juventus'un oynadigi sistem: 4lu savunma, onlerinde bir playmaker, onunde uc tane cift yonlu, sut ve ceza sahasi kosulariyla skor yapan orta saha, ve cift forvet...

    bu sistem turkiye'de cok is yapar ancak her sistem gibi dogru oyuncularla. galatasaray'in oynayacagi her sistem icin kacinilmaz bir sag bek ihtiyaci zaten var. ancak gignac-burak ikilisi sistemi isletecek bir ikili degil- burak'a partnerlik yapacak tevez gibi, veya pivot ozellikli bir santrfora ihtiyac var. tabi teknik ekip gignac'ta bunu gorebiliyorsa bu plan dahilinde. orta saha rotasyonu da bu sistemi isletecek derinlige sahip. bilal, selcuk, melo derin oyun kuruculugu rahatca yapabilir, on 3lude de oynayabilir. boateng, hamit o bolgeye cok uygun. kisa bir not- bu sisteme bir de podolski eklemeye calisilacaksa ortaya cozumu olmayan bir puzzle cikiyor, bunu simdilk geciyorum.

    burada mesele sneijder, ve haliyle yedegi emre colak gibi 10 numaralarimiz bu sistemde isler mi? bitirdigimiz sezonun taktiksel olarak en kritik noktasi sneijder-yasin ikilisiydi. yasin'in kosularini muthis besleyen sneijder hem kendi alan buldu, ceza sahasi kosularinin etkisini artirdi, hem de yasin'i ligin en etkili kanat oyuncusuna cevirdi. muhtemel sistemde ise bu kosulari muhtemelen bekler yapacak. teknik ekip bu formulu bulmusken ayni bindirmeleri telles'ten istemeyi dusunuyorsa ciddi yanilgi icerisinde zira telles'in sezon boyunca tum kanadi etkili kullanabilecek seviyeye geldigini varsaysak dahi bir oyuncunun hem savunma yapip hem de rakip savunmanin arkasina kosmasini beklemek hayalcilik. sag bek zaten halen soru isareti. yani beklerden istenen cizgi kosusu degil derinden tehlikeli ortalar yapmalari olacaktir (tipki caner'in yaptigi gibi), burada da gignac-burak'in ceza sahasinda on/arka direk kosulariyla cok ciddi tehlike yaratacak bir ikili olacagini soylemek mumkun. ancak bu tip bir hucum planina karsi avrupada onlemlerin kolay alinacagini soylemek gerek- geriden yapilan kanat ortalari savunmasi en kolay hucum sablonlarindan biri. bunu etkin hale getirebilecek nokta baskinin surekli tutulabilmesi- bu da avrupa'da hic kolay degil.

    kisaca galatasaray bu denli merkez odakli sistemde enine genislemeyi sistematik bicimde basaramazsa kendi kendine alan daraltan ve hucumunu tikayan bir takima donusur, ve bunca yildiza ragmen tekrar hucum kisirligina geri doner. bunu basarmak icin ise beklerden hucum katkisi birinci sart. ikincisi de forvet gezginligi. juventus'u tevez-morata ikilisine iten sebep de bu: hucum akiskanligini santrforlar saglayacagindan surekli hareket halinde olmalari ve her bolgede hucum organizasyonu yaratabiliyor olmalari gerekli.

    uzun vadede 4-2-3-1 gibi genel gecer ve gecmisi olan bir sistem varken temel degisikliklere gercekten gerek var mi, bu teknik ekibin karari. ancak eger plan buysa,
    - sneijder performansi riske girebilir.
    - gignac-burak uyumu veya uyumsuzlugu hucumun kaderini cizer.
    - kaliteli degil, baya ust duzey bir sag beke ihtiyac dogar.
    - yasin, bruma sistem disinda kalir.
    diger yandan galatasaray daha dengeli ve fizik olarak guclu bir takim olur. takim savunmasi tamir edilmis olur, semih, chedjou ikilisi yeterli hale gelir hatta parlamaya baslarlar.

    yapilacak hamleleri gercekten merakla bekliyorum, umarim kulupte henuz kim oldugundan emin olmadigim (hamzaoglu olmasi gerektigini dusunuyorum) futbol aklinin plani bellidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın