• 118
    bu başlığa bilgi paylaşım amaçlı en son yazması gereken kişi benim. zira şişmanım. doğumdan sonra çok kilo aldım. düşünsenize, 3.5 kilo doğmuşum. *

    (bkz: #1696452)

    yukarıda bkz içerisinde verdiğim entride bir soru sormuştum ve bir sürü yazar arkadaştan öneriler geldi. ben de bunları derleyip bir şeyler yazayım dedim.

    henüz zayıflamadan yazıyorum bunları ama bilginin doğruluğunu tecrübeyle kanıtlamaya gerek yok diye düşünüyorum.

    öncelikle aç kalmak, gece aç uyumak mantıklı bir zayıflama metodu değil. evet, kilo verirsiniz ama yakmanız gerekenleri yakmadan ve daha fazla kilo almaya teşne bir şekilde kilo verirsiniz. her şeyden önce beslenmenizi bir düzene sokmanız gerekiyor.
    benim gibi hımbıl ve tıknaz biriyseniz muhtemelen beslenmeniz düzensizdir. bunun sonucu olarak bağırsak faaliyetleriniz de düzensizdir. bağırsak düzensizlikleri hem doyma hissinizi etkiler hem de rahatsız eder. bu sorunu çözmek için aldığınız gıdaların kolay sindirilebilir gıdalar olması lazım. bağırsak faaliyetleriniz rahatsız edici boyutta düzensizse bitkisel yöntemler var ama bunlarla ilgili kulaktan dolma bilgiler vermeyeceğim, bir uzmana danışmanız daha doğru olacaktır.

    zayıflamanın anahtarı aslında düzenli beslenme. spor yaparak bölgesel yağ yakmanız mümkün ama düzensiz beslendiğiniz takdirde spor da bir işe yaramayacaktır.
    şimdi bana gelen önerileri öğün öğün yazmaya çalışacağım.

    *kahvaltı

    beyaz ekmek ve şeker kesinlikle yok. çay içilecekse şekersiz içilecek. nutellaya elveda diyoruz :/:/:/ bal ve reçeli bırakıyoruz.
    ayrıca sabahları metabolizmayı hızlandırmak için ılık suya limon sıkıp içmek de faydalı oluyormuş. bol tahıllı ekmek bulmanız lazım. lise yıllarımda fırında çırak olarak çalıştım ve "esmer ekmek" diye satılan ekmeğin içinde kakao var arkadaşlar. bu yüzden güvenilir yerden bol tahıllı ekmek almanız önerilir. uno'nun bu ihtiyacı karşılayan ürünü var ama reklam olur diye yazmaya çekindim. sizi tok tutması açısından yumurta yemeniz öneriliyor. bunu söylemek istemezdim ama 1 kibrit kutusu büyüklüğünde de yağsız beyaz peynir.
    özet geçecek olursak; 2-3 dilim tahıllı ekmek, 1-2 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir ve isteğe göre salata-domates.

    *öğle yemeği
    beyaz ekmek kesinlikle yok demiştik. aynı şekilde pilav ve makarna da yok. patates de yok. yani standart bir öğle yemeğinin yarısı yok. çalışan arkadaşların bazen yemek seçme imkanı olmuyor. onlar kendi alternatiflerini üretmek zorundalar. nedir bu alternatifler?
    "salata tok tutmaz" önermesi var. buna doğru diyen arkadaşlar da var, yanlış diyen arkadaşlar da. siz de deneyimleyip tarafınızı seçebilirsiniz. salata tok tutmaz diyorsanız, 200-250 gram kadar haşlanmış ya da ızgara tavuk mümkün olduğunca az ekmekle beraber tüketilmeli. ya da sulu sebze yemekleri yağlılık durumuna göre tüketilmeli. ekmek arasıydı, dürümdü bunlardan uzak duruyoruz arkadaşlar. zaten ekmek arası yediklerimiz değil mi bizleri can simidinin üstüne kazak giymiş gibi gösteren?
    özet: bol salata ile doyabiliyorsanız salatayı deneyin, doymam diyorsanız tavuk olabilir, sebze yemeği olabilir; ekmeksiz yemeye çalışın.

    *akşam yemeği
    saat 19.00'ı çok geçmemek kaydıyla akşam yemeğinizi yemeniz gerekiyor. hatta bunu belli bir rutine oturtup her gün aynı saatte yemeye çalışmanız daha net sonuçlar verecektir. akşam yemeği yine öğle yemeğine paralel; ekmeksiz, pilavsız, makarnasız ve patatessiz bir beslenme alışkanlığına dönüştürülmeli. yine salata ile doyabilenler denesinler. doyamayanlar ise balık, tavuk, mantar gibi yağsız pişebilecek yemekleri ekmeksiz götürsünler. her türlü sebze yemeği önerilir.

    hepsinin özeti:
    güzel bir kahvaltı şart. sizi 5-6 saat net bir şekilde tok tutacak kahvaltı. kahvaltıdan öğle yemeğine doğru halsizleşen, açlık hisseden arkadaşlar 200 ml yağsız süt veya kayısı kurusu gibi takviyeler yapabilir. aynı şekilde öğle yemeğinden akşam yemeğine kadar da bu opsiyonu kullanabilirsiniz.
    gelen öneriler işin sabırla iradeyle yapılabileceğini anlatan önerilerdi. dibine kadar katılıyorum. en ufak bir mide kazınmasında buzdolabına koşuyorsanız o götü göbeği daha da salarsınız siz. sizden adam olmaz. benden olmadığı gibi :/
    o yüzden öğünden tok kalkmak önemli. arada açlık yoklayabilir ama bu bir süre sonra geçecektir.

    bir diğer öneriyi paylaşıyorum. kuzenim bu şekilde bir yılda 18 kilo verdi ve formunu gayet iyi koruyor.
    sabah kahvaltısında ekmeğe tereyağı sürüp yiyor. kuzenimin önermesine göre, tereyağını gün içerisinde vücut yakıt olarak kullanıyor, depolamıyor. bu sayede halsiz düşmeden, aç hissetmeden diğer öğünleri buna göre küçültebiliyor. diğer öğünlerde yine makarna,pilav ve patatesten uzak durmamız gerekiyor.

    içecek olarak, çay içilecekse şekersiz olmalı. kola içilecekse içilmemeli. asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. alkol kullanırım diyorsanız, içtiğiniz her duble için haftalık ekmek tüketiminizin yarısını gözden çıkarmanız gerekiyor. çok içiyorum diyorsanız da ne yapabilirsiniz bilmiyorum.

    spor önerileri:
    bizim gibi hımbıl tıknazları spor çok zorlar. bu yüzden belli bir kondisyona ve kiloya ulaşana kadar yürüyüşle yetinmek en güzeli gibi.
    kondisyon kazandıktan sonra zaten vücudu şekle sokabilmek için yapmanız gerekenleri bu başlıkta ve vücut geliştirme başlığında anlatmış arkadaşlar.
    illa fındık götlü olcam diyorsanız o zayıflamadan çok sonra bir şey.

    ben son 1 haftada ne yaptım?
    herkesin merak ettiği nokta bu.
    1 hafta önce ekmeği tamamen bıraktım. ilk 1-2 akşam yorgan kemirdim açlıktan. ama şimdi açlık hissetmiyorum ve ara öğüne ihtiyaç duymuyorum. bağırsak için de acıçehre denen bir sıçırtan satılıyor. ondan aldım. bol su tüketmeniz gerekiyor çünkü ciddi ciddi sıçırtıyor. bunu böyle ifade etmek istemezdim ama başka seçenek bulamadım.
    bağırsak şişkinliğim azaldı ve daha kolay doyduğumu hissediyorum. gözle görülür bir incelme olmasa da 1 haftada 1.8 kilo verdim. henüz uzun yürüyüş yapma fırsatım olmadı. ona da başlayınca daha iyi hissedeceğim diye düşünüyorum.

    beni motive eden ve bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

    edit: sonra ben yine diyeti miyeti bıraktım, hala şişmanım :/
App Store'dan indirin Google Play'den alın