• 116
    bu başlıkta insanlara güzel öneriler sunulmuş, crossfitten insanity workout'tan falan dem vurulmuş. iyi hoş da, durumu biraz daha net ortaya koymak lazım.

    1- zayıflamak isteyenler "by definition" şişman insanlar.
    2- bu şişman insanlar kolay hareket edemezler. o göbek kalkmaz. kendimden biliyorum. 30 dakikalık kardiyo adamı altüst eder. hemen sonuç alınmadığı için ertesi gün spora gitmek istenmez. ertesi gün gidilmezse üçüncü gün hiç gidilmez. dördüncü gün anneniz pasta yapar, yarısını yer göbeğinize bakar beşinci gün spora gidersiniz, 30 dakikada altüst olur... anlaşılmıştır herhalde.
    3- bu ne demek? harika cardio hareketleri önerdiğiniz adamlar "hah kilo böyle veriliyomuş demek ki" deyip hareketin 5. dakikasında "siktir öldüm ben bu ne aq" diyerek ortamı terkedecek ve düzenli olarak bu işe giremeyecekler.
    4- bir insan şişmansa genelde kötü yemek alışkanlıkları (artı ofis hayatı) yüzünden şişmandır. hayatınızın %80'ini spora adasanız bile, tereyağlı iskenderin üstüne baklavayı çikolatayı gömüyorsanız ve günde 10 saatinizi ofiste oturarak geçiriyorsanız yine şişman olacaksınız, eğer muhteşem bir metabolizmanız yoksa.

    yaklaşık 1 yıl boyunca bu kısır döngüde debelenen, hala şişman ama zayıflamakta olan biri olarak vardığım sonuçlar şunlar:

    1- "günde şu hayvani workout'u 30 dakika yap 2 aya sahilde six pack satarsın" türü egzersizleri eğer şişmansanız kaale almayın. yapamayacaksınız ve demoralize olacaksınız. gidin bir gyme, telefona 40 dakikalık bir dizi bölümü atın, koşu bandı ya da eliptik makinasında dizi bitene kadar debelenin. bölümleri çıkmış, sürükleyici bir diziyse bir sonraki bölümü ertesi gün spor salonunda debelenirken izlemek için can atacaksınız.
    2- tatlıyı bırakın, sigarayı bırakır gibi. "ay azalttım" diye değil, baya küt diye bırakın. bırakamıyorsanız sigara bırakma yöntemlerini okuyup uygulayabilirsiniz. zayıflayana kadar bir daha asla çikolata yemeyecek olduğunuzu baştan kabullenebilirseniz kolay oluyor.
    3- karbonhidratı azatlmaya çalışın. kendinize haftalık kotalar koyabilirsiniz, sadece 4 akşam karbonhidrat gibi. makarna-pilav kötü, et-salata iyidir. özellikle tavuklu domatesli bol bol hayvan gibi bi salatayı dövebilecek bir öğün yok.
    4- normalde kas çalışmak acaip kilo verdirmez sırf cardioya yoğunlaşın denir ama mekik, leg raise ve bench press yaparsanız çok kilo vermeseniz bile vücudunuzun üst kısmı sıkılaşacağı için kendinizi iyi hisseder, yarın da spora gidip daha fazlasını yapmak istersiniz.
    5- insan denen canlı türünün 10 saatini ofiste, 8 saatini uyuyarak, kalan 6 saatini de oturma odasında maç izleyip fm oynayarak geçirmek için evrimleşmediğini idrak etmek lazım. biz hayatta kalması için avlanması, diğer kabilelerle savaşması, hayvan sürülerinin ardından uzun mesafelere göç etmesi gerekemiş, bunun için evrimleşmiş bir türüz. aq yerleşik hayatının getirdiği uzun süreli hareketsizliğin bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başlaması için önlem alın. örnek: çok su - çay içerseniz saatte bir tuvalete gitmeniz gerekecek, her gidişinizde 1 egzersiz patlatın. 10 kere çömüp kalkın (squat) mesela.

    bu formülle ne kadar kilo verdim? 2 ayda 4 kilo :((( ama yaşam tarzımı buna göre ayarlarsam orta vadede sağlıklı bir şekilde kilomu dengeleyip bir daha almayacağımı umuyorum.

    not: 2. çoğul şahısta yazdım ama bitince farkettim ki yazıyı aslında kendime yazmışım. okur okur ne yaptığımı hatırlarım artık :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın