• 86
    (bkz: alamut)
    (bkz: wladimir bartol)
    rte'nin meşhur cemaat didişmelerinden birinde bahsettiği haşhaşiler ile alakalı. gerçi ezel dizisini seyrettiyeniz orada tuncel kurtiz anlattıydı biraz hassan sabbah ve fedailerini.

    - "bilinç seviyesi ne kadar düşerse fanatiklik de o ölçüde artar.
    kısacası ben insanlığı iki temel gruba ayırırım. birinci grupta neyin ne olduğunu bilen bir avuç insan vardır. diğer gruptaysa hiçbir şeyin farkında olmayan kitleler. birinci grup liderlik etmek ikinci grupsa onları izlemekle yükümlüdür. birinci gruptakiler anne babalara ikinci gruptakiler de çocuklara benzer.

    ilki hakikate asla ulaşılamayacağını bilir. ikinciyse ellerini uzatarak hakikate koştuğunu sanır.
    bu durumda ilk gruptakilerin diğerlerinin zihinlerini masallarla hayal ürünü hikâyelerle doldurmaktan başka çaresi var mıdır? yalan söyleyip kandırmaktan başka ne gelir elinden? üstelik bunu ikinci gruptakilere merhamet dolu hislerle yaparlar. eğer kitleleri anlayamadıkları ve hiçbir zaman da anlamayı başaramayacakları hedeflere ulaştırmak için oyunlar oynayıp, kandırmacalar sergilemek kaçınılmazsa mükemmel bir teşkilat kurmak için bu imkândan faydalanmasının nesi yanlıştır."
    ...

    şimdi meselatrevanian desem herkesin ilk önce aklına şibumi gelir ama başka kitabını söyleyin desek çıt çıkmaz. okuyun abi bu rahmetli herifin bütün kitaplarını okuyun.
    (bkz: katya'nın yazı) - psikolojik
    (bkz: inci sokağı)
    (bkz: infazcı) - clint eastwood'un oynadığı eiger sanction filminin kitap hali.

    - "dünyayı düzeltme sırası sana geldiğinde, şunu asla unutma: sağlık ve eğitim hizmeti gibi temel ihtiyaçları karşılamak için hem kapitalist rekabetin randımanına, hem de sosyalizmin merhametine ve hümanizmine ihtiyacın var. parayı kapitalistler kazanmalı, sosyalistler harcamalı.
    ...

    (bkz: üç istanbul)
    (bkz: mithat cemal kuntay)
    aşk romanı.

    adnan bu kütüphanenin * farkında olmayarak, bir defa bile geçmemiştir. onun gözünde iki istanbul vardır.

    camilerinin kurşun kubbelerinde fetih ordularının miğferleri duran istanbul! bir devin ufka yuvarladığı bir dağ: süleymaniye camii! altında bir millet ayağa kalkıyor gibi duran kubbe! süleymaniye'nin bu kubbesi ufuktan sökülmelidir ki istanbul ne kel, ne uyuz bir topraktır anlaşılsın... sonra bu minareler: gökyüzünü madalyon bir ayna parçası gibi tutan, birer kız kadar narin minareler! bunların ucuna her fetih bayrağından takılan bir hilâl!.
    istanbul, süleymaniye yapıldığı gün bizim oldu!

    bir de ikinci istanbul.

    beyoğlu! damarsız, kansız bir toprağın ayağa kalkmasını andıran bu beyaz binalar! çamurun bayramlık elbisesini giydiği, taşın sonradan görme olduğu bu caddeler! panayır tiyatrolarına benzeyen bu evler! içinde konyalı rum'un, antepli ermeni'nin komita oynadığı odalar! bu yerde en korkak gözler, bir şapkanın gölgesinde, korkunç olur ve bir şapkanın altında bu sokaklarda samatyalı şarlman'lar, tatavlalı venedik dojları dolaşır. bu tahta bıçaklar, bu mukavva bombalar, moskof bayrağının altında durduğu gün demirdir, alevdir. şebinkarahisarlı kadar alaturka dalavereye aklı eren bu yerli frenk! eski ter ve ekşi lavanta kokan bu kokona! sonra bu konsolos medeniyeti! sonra bu vatansız sokaklarda, bir damla ecdat kanı gibi cuma günleri bikes dolaşan bayrak! sonra, yüzünü ağyar gözlerden dizlerinin arasında gizleyen dul kadınlar gibi bu yıkık kamerhatun camii!
    beyoğlu, fethedilmeyen istanbul'dur.
    ...

    (bkz: hikayem paramparça)
    (bkz: emrah serbes)
    emrah serbes'in deli duman kitabı hariç bütün kitaplarını önerebilirim. deli duman gezi olayları ile alakalı ama şahsıma göre biraz cacık olmuştu.
    hikayem paramparça kitabında bir galip işhanı bölümü var ki şerrefsizim çok güzel. eğer sevdiğiniz kızın karşısında nutkunuz tutuluyorsa muhakkak okuyun.

    (galip, sevdiği kıza bir türlü açılamaz ve en yakın arkadaşından yardım ister "benim yerime sen konuş, beni biraz anlat, ön hazırlık olsun" der.)

    "annemin öldüğünü anlatma, onun etkisi altında olduğum için kendisini sevdiğimi düşünmesin."
    "tamam galip."

    "karanlıkta uyuyamadığım için gece lambasını açık bıraktığımı anlatma, beni ottan boktan korkan biri zannetmesin.”
    "tamam galip."

    "ilk defa âşık olduğumu anlatma, beni bu konularda tecrübesiz biri zannetmesin."
    "tamam galip."

    "geçen sene el frenini çekmeyi unutup kartal’ı boklu dereye yuvarladığımızı anlatma. malının kıymetini bilmeyen biri olduğumu düşünmesin."
    "tamam galip."

    "babamın orospu çocuğu olduğunu anlatma. onu bizzat ben anlatmak istiyorum."
    "tamam galip."

    ...

    (bkz: gölgede ve güneşte futbol)
    (bkz: eduardo galeano)

    futbol üzerine fazla bilinmeyen güzel bilgiler ve anekdotlar.

    ...
App Store'dan indirin Google Play'den alın