• 11133
    galatasaray iyi oynamiyor. ancak bu problem cozumsuz degil. hatta iki cozum var.

    birincisi takim savunmasina ve pres gucune odaklanmak, savunmayi guclendirmek, ve hucumu kisa ve direk yapmaya calismak. bu oyun burak yilmaz icin ideal, ancak sneijder'in rakip cezasahasindan uzak kalmasina neden olacak. ikincisi ise topa etkili bicimde sahip olma standardini yukseltmek. yani galatasaray onde oynayacak. bunun icin de tarik-veysel ikilisi yeterli degil, ve burak'in ileride top tutma kabiliyetinin olmamasi problem.

    ancak ikinci alternatif kadroya cok daha uygun, cunku galatasaray'in cok ust duzey savunma oyunculari yok. ancak lig icin hayli ust duzey ve ust duzey olabilecek hucumculari var.

    ***

    peki su an itiabriyle galatasaray neden onde etkili oynayamiyor?

    1) galatasaray topu cabuk kaybediyor cunku topla etkili degil.
    2) galatasaray topu kaybettiginde cok yavas geri kazaniyor.

    1. maddeyi cozmek icin ilerde top tutabilen orta saha ozellikli bir santrfor gerekli- ancak ne burak ne umut bu santrfor degil. pandev bu ozelliklere sahip, ancak fiziksel olarak hazir olana dek bir opsiyon degil. bu yuzden galatasaray burak'i ileride sadece gol amacli bulunduracak, son kosuyu yapmasini bekleyecek, stoperleri saga/sola tasimasini isteyecek bir anlayisi benimsemek durumunda. bu da topu ileride tutma ve hareketlenerek alan acma isinde burak'in arkasindaki hucumcu ortasaha oyuncularina sorumluluk yukluyor.

    galatasaray'in bu bolge icin degisilmezi sneijder. kanatlar icin ise alternatifler bruma, emre colak, olcan ve yasin. su ana kadar denenen olcan-bruma ikilisi malesef etkili olamadi, cunku bu iki oyuncu da oyunu yeterince akillariyla oynayamiyorlar, daginiklar, ve tek yonluler. sneijder'in galatasaray kariyerinin en tepe noktalarini zidane gibi, hagi gibi oyun kuran bir oyuncu olarak degil de alex gibi is bitirici bir forvet arkasi olarak oynadigini dusunursek galatasaray'a ileri 4lude ikinci bir pas duragi gerekli. olcan bu isi iyi yapabiliyor olsa da aldigi topla yaraticiligi az. galatasaray'in bu bolgede en iyi alternatifi bu sebeple emre colak, zira topun degerini bilen, al-ver'i iyi yapabilen, dar alanda da oynayabilen bir oyuncu emre. en basitinden galatasaray'in kadrosunun yasayacagi donusumde gelecekte kesin kazanilmasi gereken isimlerden biri. 4-2-3-1'in 3'lusunden ikisi emre ve sneijder olunca diger kanat icin ise delicilik ve dikine oynayabilme elzem oluyor. bunun da tek adayi bruma. galatasaray tarihinin en pahali transferlerinden olan bu oyuncuya zaten artik sans verilmesi gerek. bu ucluden sneijder ve emre sol tarafta siklikla birbirlerine yakin oynayip (hatta zaman zaman yer degistirip) topa hakim olarak ters tarafta bruma'ya daha fazla bosluk yaratacaklar. emre arkadan melo'yla kombinasyon yaparak sneijder'in rakip kaleye sizmasini kolaylastiracak, melo'nun bruma'ya uzun ters toplarina da olanak saglayacak. bruma da sag kanatta oynayacak, zira soldan ice katederek oynayacak olgunluga ve yaraticiliga henuz ulasmadi.

    bu anlayis haliyle sol bekte problem yaratiyor. zira onde sola ceken bir sneijder ve emre ile sol kanat savunmasi kolay degil. bu yuzden galatasaray'in sol beki surekli bindiren pirpir bir bek olan sag ayakli tarik degil, dengeli ve pozisyon almasini bilen hakan balta'dir. sag bek ise tam tersi- bruma topla bulustugunda onla kombinasyon yapabilecek ve orta saha presine katilabilecek, hizli isimler zaten kadroda mevcut. tarik ve sabri bu bolge icin ideal. bu isimler tum kanat boyunca pas istasyonu olabildikleri ve cizgiyi bu anlamda doldurabildikleri icin bruma'ya ve dolayisiyla takima hucum akiskanligi kazandirabilecek. sag hafta ise akil eksikligini hamit altintop veya selcuk inan gibi gibi oyunu basit oynamasini cok iyi bilen bir isimle kapatacak. selcuk veya hamit bruma/sabri veya bruma/tarik ikilisinin eksik oldugu akli saglarken bu iki ismin dinamizminden yararlanarak az eforla oynayacak.

    galatasaray boylece emre colak'la topu daha fazla tutacak, bruma'yla daha akiskan oynayacak. selcuk ileri merkezde hem sneijder hem emre colak'i pas istasyonu olarak kullanabilecegi icin daha rahat dikine oynayabilecek. takim topu ileride tutabildigi icin boy kisalacak ve pres gucu yukselecek, zira oyuncularin etkili pres icin katetmesi gereken mesafe azalacak.

    ***

    http://lineupbuilder.com/?sk=559b

    galatasaray'in ocak ayina kadar cozumu bence bu.

    devre arasinda ise cok net hamleler gerekli.

    1) engin, eboue, yigit gibi kadro disilar ve gokhan zan, umut gundogan, furkan ozcal, aydin yilmaz, sinan gumus, endogan adili gibi kadroda bulunan ama sans bulamayan ve bulamayacak isimlerle en basitinden sezon sonuna dek yollar ayrilmali. 35 kisilik bir kadroyu motive etmek imkansizdir. bu temizlik kadronun hedefe odaklanmasinda ciddi katki saglayacaktir. galatasaray'in kadrosu ikinci yari basladiginda kaleciler dahil 24'u gecmemeli. bu 24 kisi icinde de kupa maclari kullanilarak herkes hazir tutulmali. veysel, koray, pandev, yekta, hamit, yasin, umut gibi az sans bulan veya fizik problemleri olan isimler cilalanmali, gorev dustugunde sahaya cikinca zimba gibi olmalilar.

    2) bir adet yerli santrfor. bu ismin cok ust duzey olmasina gerek yok, ancak galatasaray'in oyunu iyice rakip sahaya yikabilmesini saglayacak, sirti donuk oynamasini bilen bir yedek oyuncu olmali bu, zira umut bu isi basarmaktan cok ama cok uzak. galatasaray'in bu gorev icin alternatifleri mevcut. goran pandev ikinci devreye kadar fiziksel olarak hazir hale gelirse galatasaray'in istedigi topa etkin sahip olabilme yonunde ciddi katki saglayabilir. ancak bu simdilik riskli gorunuyor zira pandev hic iyi sinyaller vermiyor. en basit ve en dogru ek cozum berk ismail'i geri cagirmak, zira berk'in en ust sinif ozelligi galatasaray kadrosunda hic bulunmayan sirti donuk oynayabilme yetenegi. boylece galatasaray bir b senaryosunu oynayabilir hale gelecek.

    3) yerli ve dinamik orta saha oyuncusu. galatasaray'in merkez orta saha oyuncularinin tamami agir ve fiziksel acidan yetersiz. selcuk, umut g., yekta gibi isimler fizik kalite olarak vasat ve vasat alti, dzemaili, hamit ve melo gibi isimler de cok agirlar. bu galatasaray'i cok rahat delinebilir hale getiriyor. bu bolgeye oyuna girdiginde sahaya herseyini koyacak yerli ve maliyeti dusuk bir alternatif gerekli. galatasaray icin ideal senaryo bunu kadro icinde bulmasi: yani yekta kurtulus'un daha yirtici motive bir sekilde sans bulmasi. kupa maclari kullanilarak yekta'nin form tutmasi saglanmali.

    ***

    galatasaray gercekten abartildigi kadar kotu durumda degil. gecen sene cok kotu yonetildi ve cok yanlis transferler yapildi, ancak hala cok iyi bir iskeleti var. son madde de burada. galatasaray'in taraftarinin artik protestoyu birakmasi, takima destek olmasi gerekli. hocaya da. prandelli'nin gidisini herkes istiyor, belki de hakli bicimde, ancak hoca degistirip sampiyon olmak diye bir sey yok artik. galatasaray 4. yildizi alacaksa prandelli'yle alacak. ve taraftar ona destek olacak, daha onemlisi yonetim ona destek olacak.

    bir avuc dogru karara bakiyor is. yapabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın