• 10653
    forvet ve defans transferleri konusulurken sezonun ilk onemli macinda bize gostermistir ki en buyuk sorun ve eksiklik orta saha. elinde sozde turkiye'nin en iyi orta sahasi, gecen senenin en iyi yabanci oyuncusu ve en iyi ofansif orta sahasi var. bu nedenle de transfer yapilmasi dusunulmuyor. fakat takimin bozuk kimyasindan dolayi degistirilmesi gereken ilk yer orta sahasi. bunu biraz acalim.

    selcuk zaten temposuzdu, ilk sezonda engin ve emre'nin yuksek tempolu oyunu, rakibi ileride karsilayip hirpalanmis halde selcuk'un karsisina cikarmasi selcuk'un rahat oynamasina olanak sagliyordu. simdi ise hayatindan bezmis gibi duran bir futbolcu selcuk.

    melo ise patlayiciligini kullanarak etkin olmaya calisiyor, bunun negatif yonu ise bunu her yapmasina bir iki dakika dinlenmek zorunda kalmasi.

    sneijder 3.senesine girecek neredeyse ve hala oyun sikisinca pas alabiliyor. baskisiz alanda top alip oyunu sekillendirmesi gerekirken, o alanda top mutlaka ya beklerde ya selcuk'ta oluyor, asla sneijder'e topu aktarmiyoruz.

    bu orta sahanin hem ofansif hem de defansif cok zaafi var. bunlardan ofansif zaafi cozmesi daha kolay. topu tek seferde burak'a atmak yerine pas istasyonu kullanmaya basladigimiz anda sahayi enlemesine acabiliriz ve rakip defans arasinda bosluk daha cok artar. defansif olan zaaf ise asil konusulmasi gereken.

    forvet ve kanatlarimizin topun arkasina gecmiyor, gecse de caydiriciliktan uzaklar cunku mesafe birakarak cizgiye cekiliyorlar. orta saha ise rakip uzerinde hicbir baski kurmuyor. halisahada mac yapan 40 yas ustu amcalar gibi oynuyoruz. bizim yetenegimiz ve tecrubemiz yeter, top onlardayken bekleyelim de kaybetsinler der gibiyiz. melo ve selcuk ikili orta saha oldugu muddetce buna cozum bulmamiz imkansiz. defansin bu kadar kotu gorunmesinin sebeplerinden biri de orta sahamiz. daha sert bir orta saha ile bu defans cok daha basarili maclar cikartir. simdi buna biraz cozum dusunelim

    1) extensor ve pep ile olcan'i ortada kullanmakla ilgili daha once konusmustuk, sozluge de yazilmisti. olcan'i ortaya cekip 3'lu orta saha yapmak buna bir cozum olabilir. olcan 90 dakika yapamasa da en kotu macinda bile 50-60 dakika tempo yapabilen, rakibe basabilen ve topla iliskisi gayet basarili bir oyuncu. boyle bir durumda sneijder ve bruma'nin ir sekilde ileri 3'lunun ikisi olmasi gerekiyor. burak'in tek hat uzerinde oynamayip, kanatlara da acilarak oynamasi gerekli.

    2) orta sahaya transfer yapilabilir. selcuk'un senede 50 mac oynamasi gerektigine dair ozel bir anlasma yoksa gayet transfer yapilabilir. melo'yu stoper kullanma opsiyonu da olusacaktir istenildigi takdirde. alinacak orta saha kesinlikle bir on libero degil, ya fizik ozellikleri ustun yere saglam basan bir merkez orta saha ya da hizi ve cabuklugu olan bir ball winning orta saha olmali. boyle bir durumda yine 3'lu orta saha yapilabilir. yabanci kontenjani alinacak transfere harcanacagindan ileride olcani kullanip bruma'yi yedege almis olursunuz.

    3) emre colak'i ilk ciktigi gunden beri, en iyi oynadigi maclardan sonra bile elestirdim. fakat su anki orta saha icin cozum olabilecek ozelliklere sahip. yine 3'lu bir orta sahada emre'yi kullanarak top kazanma sayimizi arttirabiliriz. bu sefer 3 cizgi ya da 1-2 orta saha yapmak yerine 2-1 orta saha yapabiliriz. emre'nin one cikarak oynamasi sneijder'e fazladan bir pas istasyonu yaratmasi bakimindan da yararli olacaktir. (sneijder'e pas direkt gelmedigi icin emre pas almaya gelip takimin mancinikla ileriye top atmasini da engeller belki).

    4) selcuk'u kesip veysel'i orta sahaya alabiliriz. boyle bir durumda 1-2 orta sahasi yapilabilir. veysel, onununda sagda melo, melo'nun yaninda sneijder. boylelikle sneijder onu daha acikken topu alip oyun hizini kendi belirler. melo yanindaki supurucu guc olur. ( sneijder'in onunu temizleyen kisi). aslinda kisa vadede en hizli cevap alacagimiz iki cozumden biri bu olur. 1- numara ve bu, cok cabuk reaksiyon gosterip oyunumuzu duzeltmemizi saglar. fakat bu opsiyonu her mac kullanamayiz)

    5) 4-1-4-1 gibi bir taktikle selcuk ve melo'yu oyundan cikarmadan, sola olcan'i saga hamit'i alarak da bir cozum uretmis oluruz. sneijder orta 4'lunun icinde olur. boyle bir durumda yine sneijder uzerinden tempoyu ayarlamak yerine topu surekli ileri oynamaya calisirlarsa cok agir kufurler edebilirim o nedenle bu opsiyon biraz riskli benim akil sagligim icin. bu taktigin en kusursuz islemesi ise bir orta saha transferine bakar. van der vaart transfer edilirse muthis bir 4-1-4-1 takimi oluruz. ancak yine selcuk'u kesmek zorundayiz, eger selcuk kesilemiyorsa olcan'in sagda oynamasi gerekir.

    6) burak'siz bir forvet 3'lusu kurup orta sahanin etkinligi arttirilabilir. sonucta burak'a giden toplar duvar gibi sekere geri geldigi icin orta saha daha fazla mucadele etmek zorunda kaliyor. sneijder'i false 9 koyup, amrabat ve olcan'i sag ve sol forvet gibi kullanmak (dar bir 3) merkez orta saha ise selcuk, melo ve emre(hamit,veysel) olabilir. amrabat topun ileri tasinmasina da yardimci olur, topun ileride kalmasina da.

    7) belki en dramatik degisiklik bu opsiyonda. 3lu bir defans kurup orta sahanin alan parsellemesine acik bekleriyle destek olarak rakibe daha az yer birakma saglanabilir. van gaal'in hollanda ile yaptigi 3-4-1-2 aslinda bizim takima cok uygun olabilir. van gaal ne yapmisti, stoperlerin sagdaki ve soldaki bek yerine gecebiliyordu. acik bekler cok hizli olmaktan ote alanini savunabilen ve pas vermeye megilli oyunculardi. merkez orta saha yaraticilikla ugrasmak yerine parsel parsel topu ileri tasiyor ya da rakibi huni gibi araya alip kapilan topu tek seferde sneijder veya robben'e ulastiriyordu. bizim takimda gokhan gibi bir adam var, hava topunda cok cok iyi olan. gokhan, melo, semih ya da hakan, gokhan, semih cok iyi defans 3'lusu olur. sol acik bek'i olcan olur, duruma gore hakan ve alex de kullanilebilir. sagda veysel, orta ikili yine selcuk ve melo olabilir boyle bir durumda. melo'nun stoper oldugu varyasyonda ise ortaya emre veya hamit gelecektir. sneijder yine ayni pozisyonunda kalsa, robben yerine bruma kullanilir. hatirlayin robben klasik forvet gibi oynamadi, surekli cizgiye atti kendini, acik alanda top almaya calisti ve en onemlisi topu tasiyan kisiydi. bruma yerine yabanci kontenjanina gore olcan da bu kisi olabilir. burak ise boyle bir taktikte cok rahat van persie'nin isini yapar. van persie de cok top tutamadi 2014 turnuvasinda. top kaybi da coktu, drinlinglerini de sonuclandiramadi. en onemli yaptigi ise rakip defansin konumunu bozmasi. bunu da yaptigi kosularla basardi. burak bu isi cok rahat yapar. eger takimin geri kalani topu direkt burak'a atip yapamayacagi seyleri yapmasini beklemesindense topu sneijder ve bruma ile ileri tasirsa, burak'a sadece gol vurusu yapmak kalir.

    5-6 tane daha orta saha icin cozum yazabilirim, simdilik cok uzatmayayim. yazinin ozeti, bizim acil orta saha direncini arttirmaya ihtiyacimiz var. galatasaray her zaman orta saha takimi olmustur, bunu kaybettigimiz anda basarisiz sezonlar gecirdik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın