• 518
    bizler yoksullukla büyümüş, zenginlik nedir pek bilmeyen bir toplumuz. elimize garanti para geçince ya karıyı boşarız ya da arabayı değiştiririz. mantığımız hemen bunu yapmamızı söylüyor. öyle görmüşüz ve görüyoruz. elimiz para görünce hemen gevşiyoruz. herşeyi boşluyoruz. o andan itibaren bütün küçük tepeleri biz yaratmışız havasına bürünüyoruz. şans oyunlarını kazanan birçok talihli ikramiyesini aldıktan bir süre sonra yine fakirlik içine giriyor. o paranın hiç bitmeyeceğini sanıyor. üzerine koymak için pek çaba sarfetmiyor. 76 milyon insana sorsanız 70 milyonu param olursa gider tatil yaparım, yerim içerim der. karıyla kızla parayı ezerim der. daha fazla çalışırım diyeni çok az çıkar.

    kısa bir girizgahtan sonra demem o ki; türk oyuncularının gelişmesi için yabancı sınırı yerine yerli oyuncularla yapılan sözleşmeler düzenlenmeli. yerli futbolcularda garanti para olayını çok az tutacaksın.
    eğer bir futbolcuya garanti 1-2 milyon euro para verirseniz o futbolcudan pek birşey beklemeyin. gidecek parayı karıyla kızla yiyecek. yemesin demiyorum yesin. helali hoş olsun ama çalışmayı unutmasın.

    toplum ortalamasının biraz üzerinde hayatını idame ettirebilecek kadar garanti para verip gerisini performansa dayalı ücretlendireceksin. 2 milyon euro alacak bir futbolcuya taş çatlasın 500 bin euro garanti para vereceksin. yılda ortalama 30 maç oynaması üzerine de maç başı parası belirleyeceksin. daha iyi hayat yaşaması için daha çok çalışması gerekecek.

    standart bir futbolcu imzaladığı sözleşme karşılığında aldığı garanti parayla ilk olarak ferrari bayisine gidip ferrari alamasın. o kadar fazla para verilmesin. hem ona yazık hem de türk futboluna.

    tff radikal bir karar almalı (bu yönetim kadrosu değil tabiki) ve nba'deki gibi takımlara belli bir bütçe sınırlaması yapmalı. sen bir futbolcuya yıllık 2-3 milyon euro garanti para veremezsin diyebilmeli. eğer amaç türk oyuncuları geliştirmekse yabancı sınırlamasından bu çok daha iyi.

    o zaman ülkemize sneijder gelmez şeklinde kontralar olabilir. buna çare olarak da 24 kişilik kadroda sadece 1 veya 2 oyuncu için belli bir bütçe kullanabilirsin diye madde olabilir. atıyorum 2 futbolcu için 7-8 milyon euro bütçe kısıtlaması. böylece sneijder'e yıllık 4 milyon euro garanti para verilebilir.

    şimdi bazıları çıkıp o zaman senin maaşın da öyle olsun denilebilir. belki haklı olabilirler ama bizim aldığımız paralar futbolcular aylık benzin parası kadar bile değil. zaten aldığımız parayla yaşamak bir yana sadece hayatta kalmaya yetiyor. bunu da performansa göre yapmak pek adil olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın