• 38
    kola içmekle bağlantılı olmasa da, light veya zero olmasının savunulacak bir yanı yoktur.

    --- alıntı ---

    bir; tatlandırıcı kimyasallar, yapay-suni-sentetik şekerlerdir. güvenli olup olmadıkları, orta ve uzun vadede zararlı olabilecekleri pek çok bilimsel platformda dile getirilmektedir. tatlandırıcıların sağlığa zararlı olup olmadığı konusu en az kırk yıldır tartışılıyor ama bunların bazıları en çok 8-10 yıldır yaygın olarak kullanılıyor. üç beş kaloriden tasarruf edeyim derken aklınıza hiç gelmeyecek noktalarda sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmeniz her zaman mümkündür.

    iki; arka arkaya yayınlanan birçok çalışma, tatlandırıcıların kilo vermeye yardımcı olmak bir yana kilo almaya yol açabileceklerini gösterdi. şaka yapmıyorum, bu kesinlikle doğru! araştırmacılar, tatlandırıcı kullananlarda karbonhidratların bağırsaklardan daha hızlı emildiğini saptadı. ayrıca dilimizdeki tat reseptörlerinin benzerleri bağırsaklarımızda da var ve onlar siz bu suni tatlandırıcılardan vazgeçmedikçe bir türlü uslanmıyorlar.

    şu noktaları da aklınızda tutmanızda fayda var diye düşünüyorum: tatlandırıcıların unutkanlığa, cilt döküntülerine, migren krizlerine, baş dönmelerine, kulak çınlamalarına, huzursuzluğa sebep olabileceklerini gösteren çok sayıda bilimsel bulgu var.

    --- alıntı ---(bkz: osman müftüoğlu)*

    ayrıca,

    --- alıntı ---

    tatlandırıcılar hamilelikte bebekte birikme yapabiliyor
    tatlandırıcılar çok sık kullanılsa da yan etkileri konusundaki söylentilerin ardı arkasının kesilmiyor. yapılan araştırmalar sonucu, food and drug administration (fda) 1977 yılında yüksek doz sakarin tüketimi yasaklamıştır. fakat daha sonra amerikan tıp konseyi kısıtlı kullanımın (2,5 mg/kg/gün) sağlık üzerine güvenli olabileceğini bildirdi. fakat daha sonra yapılan çalışmalarda sakarinin zararsız olmadığı epitel dokuda yapısal değişikliklere neden olacağı bulundu. ayrıca, hamile annelerde bebeğe geçip birikme yaptığı belirlenince hamile annelerin kullanımı da yasaklandı.

    aspartam beyin tümörlerine neden olabiliyor!
    son yılların en gözde ve en fazla kullanılan yapay tatlandırıcısı olan aspartam’ın da baş dönmesi, baş ağrısı, adet düzensizliği gibi belirtileri bulundu. aspartam’ın aşırı tüketiminin ileride beyin tümörleri ve beyin hasarına neden olduğu klinik çalışmalarla açığa konulmuştur.

    siklamat'ın aşırı kullanımı ishale neden oluyor!
    diğer bir yapay tatlandırıcı olan siklamat’ın aşırı kullanımı ishale neden olabiliyor. yapılan araştırmalar sonucu, erkek farelerde mesane tümörleri geliştiği tespit edildi.

    --- alıntı ---*
App Store'dan indirin Google Play'den alın