• 9996
    galatasaray futbol takımına ne oldu?
    (bkz: galatasaray futbol takımı/#1464080)
    izninizle bir kaç karalama da ben yapmak istiyorum.
    bence bu takımın düşüşe geçtiği an sneijder ve drogba transferleriydi.
    zira bu transferler takımın kimyasını bozmuştur bunu bize net söylemese de bize aksettiren bir fatih terim yani dönemin hocası da mevcuttur.
    takımın kimyası ne demektir ? herkes konuşuyor mesela takım mühendisliği diye, takım mühendisliği bir diziliş belirleyip o dizilişte her mevkide en az iki oyuncu bulundurmak değildir. bir çok kriteri vardır. bunlardan biri de takım içi görev ve sorumluluklar. bunlar saha dışı olabileceği gibi saha içi de olur. biz saha içine girelim. mesela takımın bir oyun kurucusu olur toplu veya topsuz alanda fazla koşmaz fakat bir pas istasyonudur. a'dan alıp b'ye vererek topun takımda kalmasını sağlar. bu bir görevdir. bu görevi ön liberoya, sol kanada hatta bir zamanlar sevilla'da olduğu gibi sağ beke bile verebilirsiniz. futbol kariyerinde bu görevi yapmaya alışmış birden fazla futbolcuyu bir takımda toplarsanız o zaman sorun yaşama ihtimaliniz doğabilir, zira birden fazla statik oyun kurucuya sahip olduğunuz zaman onları bir arada harmanlayıp belirli bir şablona oturtmak biraz şans biraz kariyer ve tecrube ve özellikle zaman gerektirir. bizim takımımızda belirli rollerde birden fazla oyuncu varken bazı rollerde hiç oyuncumuz yoktur. yani mühendislik açısından kötü bir kadro devraldı mancini, fakat bunun sorumlusu fatih terim değildir. sorumlusu kesinlikle yönetimdir. aşağı yukarı olayları biliyoruz.
    burada mesela bu adamlar sneijder yerine djuricic'i istediklerini açıkladıklarında işte iyi ki gitmişler, vizyona bak vs. minvalinde herkesten eleştiri aldılar. eğer dünyadaki her takımın yönetimi, sözlükteki dostlarımız gibi düşünseydi şu an dünya piyasasında ne falcao olurdu ne lewandowski olurdu ne de ronaldo olurdu. kesinlikle yanlış anlaşılmasın sneijder muhteşem bir futbolcudur ve bir transfer başarısıdır. ancak şunu da kabul etmeliyizki bir sezon top oynamamış 28 yaşındaki bir oyuncu avrupada gözden düşmüş bir oyuncu demektir. yani avrupalı, sneijder tipi bir oyuncu almak yerine djuricic tipi bir oyuncu almayı yeğler. ikisinin de riski var tabi ki fakat biri en azından yaş bir ağaçtır ve önünde yıllar vardır, hatadan dönebilme şansı kendini oynadıgı takıma ve lige göre modifiye etme şansı vardır. diğeri ise daha büyük bir risktir, sneijder o bir sezon yüzünden toparlanamayabilirdi, veya atıyorum sert bir sakatlık yaşasa şimdi burada herkes bu adam madem sakattı neden alındı minvalinde veryansın edecekti.
    dediğim gibi sneijder transferi hem kadro mühendisliği açısından hem de oyuncu profili açısından bir risk transferiydi. peki sonuç ne oldu? bu riski aldık fakat sonuç bence bireysel performans olarak pozitif oldu tabi bunda sneijder'in futbol bilgisi ile kendini statik bir oyun kurucudan gizli forvete dönüştürmesi de etkili (zira en çok gol attığı sezonlardan birini yaşıyor şu an) fakat takım olarak negatif oldu. bunun nedeni tabi ki tek başına sneijder transferi değil , bu sadece bir çok değişkenden biri.
    aslında bağlanmak istediğim nokta türk takımlarının yabancı transfer konusundaki tavırları. yıldız oyuncu adına avrupa'da gözden düşmüş oyuncuları almak bizim ligimiz için bir ritüel oldu artık. işte bilindik manzaralar, havalanında karşılamalar vs.
    bizim lewandowski, aubameyang gibi oyuncuları dortmund'a gitmeden önce satın alabilmemiz lazım. sadece bizim için konuşmuyorum tüm türkiye ligi takımları için konuşuyorum. bu adamlar scout başarısı değilki ! vizyon başarısı sadece. biri polonya gol kralı biri de fransa. belki fransa gol kralı almak fiyat olarak fazla olabilir fakat polonya gol kralı 5m euro'ya alınmış.
    yani evet yabancı sınırı kalksın istiyoruz, bence de kalksın ama şu anda bile burası bir yabancı çöplüğü.
    mesela sivas için de aynı şey geçerli. utaka oynuyor sivas'ta 3 maç iyi oynadı mı oo ne transfer ama sezon geneline bakıyorsunuz toplamda iyi oynadıgı 5 maç var. ama mesela atıf şeyşu öyle mi ? işte o doğru bir transferidir. adam bütün sezon oynadı ve takımın en iyisi. peki cv'si utaka kadar var mı? yok. yaşı da utaka'dan 5 yaş genç.
    türkiye liginin lig olarak bir çok problemi var yabancı transferleri de bunlardan biri, galatasaray futbol takımını da etkileyen en büyük faktör bu oldu bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın