• 704
    kaliteli ve milli takım düzeyinde yerli oyuncu yetiş(e)memesi ile yabancı futbolcu sayısı arasında bir korelasyon (ilişki) veya sebep sonuç ilişkisi yoktur.

    amaç: kaliteli ve elit yerli futbolcu yetiştirmek. eğer yeterince kaliteli yerli oyuncunuz yoksa isterseniz yabancı oyuncu kullanımını tümden yasaklayın diğer parametreleri değiştirmediğiniz sürece elde edeceğiniz çıktı sadece takımları vasat veya vasat altı yerli oyuncularla doldurmak olur. bunun sonucunda ne milli takım başarısında ne de ülkedeki futbol kalitesinde ne de takımların avrupa kupalarında başarıları değişmez. üstelik avrupa kupasındaki takım başarıları ciddi oranda düşer. zira diğer ülke takımları ile eksik rekabet koşullarında mücadele etmek zorunda kalırsınız. ayrıca bu denli bir kota ve yasaklamadan ötürü yerli oyuncular hak ettiklerinin çok üstünde değer kazanacağı için futbolcu piyasası gerçek değerinin üstüne çıkar ve balon olur. ekonomik anlamda da maliyeti yüksek olur.

    ne yapılmalı: bence birbiri ile ilişkisi neredeyse hiç olmayan ve aralarında bir sebep sonuç ilişkisi olmayan iki konuyu ayrı ayrı ele almak gerekir. yani kaliteli ve elit yerli futbolcu yetiştirmek için ileri futbol ülkelerinde yapılan doğru örnekler ve uygulamalar model alınarak kapsamla, planlı uzun vadeli topyekün bir projelendirme ile ülke futbolunda tüm takımları, ligleri hatta okulları kapsayacak bir çözüm sonuç getirebilir. almanya, ispanya, hollanda, belçika gibi bu alanda doğru uygulamalar yapan ülkelerin aldıkları netice ortada. yani bu başka bir konu.

    yabancı futbolcu kullanımı konusu ise iki parametreden ele alınmalı. birincisi ekonomik ve mali parametre. takımların çok ciddi bir mali disipline kavuşmaları için gelir ve giderlerinin otoritelerce sıkı finansal denetimi ve bu konuda konmuş ulusal ve uluslararası finansal parametre ve kriterler sayesinde gelirlerinin çok üstünde borçlanma yaparak irrasyonel pahalı yabancı oyuncu almalarının önüne geçilir.
    ayrıca yerli oyuncu yetiştirme ve takımlarında daha fazla sayıda yerli oyuncu bulundurma ve oynatma yönünde takımlar teşvik edilebilir.

    avrupa kupalarında devamlı oynayan, taraftar sayısı ve genel olarak iddiası bakımından hep yukarılarda yer alan ve haliyle diğer takımlara göre daha fazla gelire sahip olan takımlar özellikle yurt dışında yarışmacı olduklarından daha fazla yabancı oyuncu kullanma tercihinde bulunabilirler. tabi yukarıda belirtilen ekonomik ve mali kriterleri aşmamak kaydıyla. ancak doğabilecek rekabetteki eşitsizlikleri gidermek için belli sayıda yabancı oyuncunun üstünde kullanıma gidecek takımlardan transfer ettiği oyuncu başına bir harç veya para alınabilir. bu para tff havuzunda toplanıp daha az sayıda oyuncu kullanan diğer takımlar arasında dağıtılır.

    bunun dışında kendine göre bir arz ve talebi olan oyuncu piyasasına yönelik konulabilecek her türlü kısıtlama, kota, engel, kriter bence piyasanın doğal işleyişine müdahale olur. ve amaçlanan gelişim sağlanamadığı gibi rekabet koşulları da zedelenir.

    ortada tamamen sınırsız bir yabancı kuralı bile olsa; yurt içinde yetişmiş ve elit kategoride yer alan bir futbolcu pasaportuna bakılmaksızın takımda yer bulur ve oynar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın