• 475
    yazarların alternatif çözümlerinde bahsettiği ab vatandaşı oyunculara sınır konmaması kuralı mantıklı değil. bizim oyuncularımız dışarıda ab statüsünde sayılsa, yani serbestlik karşılıklı işlese sorun yok. ama bizimkiler avrupada bir afrikalı gibi, güney amerikalı gibi muamele görürken burada abye serbestlik vermek gereksiz bir çifte standart yaratır. bir nevi "onlar sorunsuz geliyor bizimkiler sınıra takılıp gidemiyor" dengesizliği ortaya çıkar.

    şampiyonlar ligi kadrolarını yazarken uygulanan sistem bana en mantıklısı gibi geliyor. sezon açılırken 30 kişilik kadro federasyona bildirilir. bunların beşine kulübün kendi altyapısından, onuna türkiyede bir kulübün altyapısından yetişme zorunluluğu getirilir. sahaya kimin çıkacağına karışılmaz. böylece pasaport torpili olmadan formda oyuncu kimse o oynar. hem şişmiş bonservis ve maaşlar saniyesinde dengelenir, hem türkler yedek oturmak istemiyorsa çalışmak zorunda kalır. sırf türk diye büyük takımda kalıp yıllarca yatarak para alma işi biter. milli takım da üç büyükten değil 15-16 kulüpten oyuncu çağırır.

    edit: özel mesajda nihat kahveci mahkemesi ile türk futbolcular ab statüsünde sayıldı diyenler var. biraz araştırdım nihat mahkemeyle kendine ispanyada yabancı sayılmamak için özel izin çıkartmış. daha sonra isteyen nihatı emsal gösterebilir diye ispanyada türkler ab sayılmaya başlamış. yani henüz "türk oyuncular ab vatandaşıdır" diye bir karara ben rastlamadım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın