• 222
    2011-2012 nba sezonunun anasını ağlatan lokavtı bitiren yeni cba* kurallarıilk yıl takımlar ona göre kendini düzenlesin diye devreye sokulmamıştı. bu yıl sadece salary cap* üzerinde geçerliliği vardı ve bu yüzden de birçok takım ekstra vergi ödememek için 2 yıl içinde sadece bir defa kullanabilecekleri amnesty clause* hakkına sahip oldular. bir çok takım da bunu kullandı.

    lakers ise bu hakkı henüz kullanmamış az sayıda takımdan birisi. 2013-2014 sezonu içerisinde bu hakkı kullanmak zorundalar yoksa bu hak boşa gitmiş olacak.

    mark cuban'ın değindiği kobe için amnesty'i kullanma bahsine yazının devamında değineceğim. öncelikle lakers'ın oyuncu maaş durumuna bir bakalım.

    takım şu anda kadrosundaki oyunculara tam 100.087.153 dolar ödemekte. bunun yaklaşık 40 milyonu ekstra vergi dilimine giriyor. gelecek yıl anlaşmalı oldukları 8 oyuncu var. bunların listesi ve alacakları şu şekilde..

    kobe bryant $30,453,000
    pau gasol $19,285,850
    steve nash $9,300,500
    metta world peace $7,727,280
    steve blake $4,000,000
    chris duhon $3,920,000
    jordan hill $3,500,000
    jodie meeks $1,550,000

    bu maaşların toplamı 78.186.630 dolar.

    şimdi gelecek yıldan itibaren uygulanacak sistem şu şekilde. salary cap'in 60 milyon dolar olması bekleniyor. 60 milyon doların üzerindeki her 1 dolar için takımlar 1.5 dolar vergi ödeyecek. yani sadece 8 oyunculu rotasyonda lakers yaklaşık 25 milyon vergi ödemeye zaten mecbur. dikkat edin bu kadronun içinde dwight howard yok. howard'ın lakers'ta kalması durumunda 20 milyon+ bir sözleşme imzalayacağı kesin. bu da takıma ekstradan 30 milyon vergi anlamına gelecek.

    9 oyunculu kadro ile 100 milyon sınırına ulaşılmış ve hali hazırda 55 milyon vergi ödenmiş olacak. bu kadroya 6 oyuncunun daha katılacağını varsayarsak ve veteran minimum maaşının 1.5 milyon dolar olduğunu düşünürsek lakers hem toplamda 100 milyonu aşacak hem de ödeyeceği vergi biraz daha katlanmış olacak.

    burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir şey daha var. toplam maaş 100 milyonu geçtiğinde ödenecek vergi 1 dolara 1.5 dolar yerine 1.75 dolar olacak. bu da iyiden iyiye lakers'ın mali anlamda belini bükecek.

    lakers'ın sahip olduğu amnesty clause yukarıdaki oyunculardan biri için kullanılabilecek. eğer ki pau gasol'u keserlerse mali anlamda sıkıntıları kesilmeyecek sadece biraz hafiflemiş olacak. metta'yı keserlerse 7 milyonluk bir kısma olacak bu da 10 milyon civarı bir vergiden kurtulmak anlamına geliyor. her ne yapılırsa yapılsın muazzam bir vergi yükünden kurtulmaları çok ama çok zor olacak.

    diyelim ki gasol kesildi. rotasyona da veteran ya da draft oyuncuları eklendi. lakers'ın bench gücü nasıl olacak? takım şu haliyle bile zaten çok zayıf bir bench'e sahip. howard'ın yerine kullanabildikleri hiçbir oyuncu yok. pota altı gücü en zayıf takımlardan biri olan dallas mavericks bile 24 şubat 2013'teki maçta o bölgeyi çok rahat kullandı. bunu maçı izleyen herkes gördü.

    şimdi mark cuban'a gelelim. bildiğimiz üzere 2011 yılında dallas şampiyon olduktan sonra takımı dağıttı. cuban'ın yaptığı ona göre yeni cba'ye karşı bir kontra ataktı. bu sezon takıma kattığı oyuncuların hepsi sözleşmesinin son yılında bulunan oyuncular ve 2013 yaz transferi sezonunda yıldız bir oyuncuya takıma katma konusunda en avantajlı konumda olan takım. mark cuban katıldığı radyo programında takımı neden bu şekilde dağıttığı sorulunca işte bu bahsettiklerimi söyledi ve bir örnek verdi. verdiği örnek ise los angeles lakers idi.

    bir kere mark cuban'ın finansal anlamda bir deha olduğunu söylemek lazım. yeni cba anlaşması kurallarını en iyi anlayan ve ona göre davranan takım sahibi an itibariyle. her ne kadar takım geçen ve bu sezon kötü durumda olsa da mali anlamda hepsinden daha diri ve tekrardan büyük güç olmaya aday bir takım.

    mark cuban'ın söyledikleri aşağı yukarı şöyleydi. yeni cba bir çok takımın belini büktü ve o da takımın geleceğini koruma adına takımın yüksek maaşlı oyuncuları dağıtmak zorunda kaldığını söyledi. lakers'ın gelecek sezon howard ile anlaşması durumunda altına gireceği vergi yükünün taşınması çok büyük bir yük olduğunu söyledi ki hakikaten de öyle. cuban'ın asıl ima ettiği şey şu. lakers'ın elinde howard gibi çok büyük bir oyuncuyu tutma şansı cba sikkosu yüzünden neredeyse imkansız gibi. şampiyon takımı bozmasına sebebiyet veren cba'yi eleştirmekte tüm amacı.

    açıklamarının ingilizcesini vereyim.. "if you look at their payroll, even if dwight (howard) comes back, you've got to ask the question: should they amnesty kobe?"

    ödemelerine baktığınızda howard'ı geri alsalar bile şu soruyu sormanız gerekiyor. kobe'yi kesmeliler mi?

    program sırasında yukarıda bahsettiğim maaşlar muhtemelen elindeydi ve hesap yaparak konuşuyordu. muhtemelen howard ile sözleşme imzalayamayacaklar. hatta şu durumda kobe'yi amnesty ile kesseler bile yine de barajın üstündeler ve çok büyük vergi ödemek zorundalar dedi. adamın yaptığı açıklamanın devamı çok net amacını gösterse de medya bunu hemen kullanmak istedi. adamın dili yüzünden adı çıkmış dokuza inmez sekize zaten. hemen ardından da lakers kulübü bizim oyuncumuzu örnek vermesi "uygunsuz" deyince olay daha da büyüdü.

    tam da üstüne dallas-lakers maçı gelince kobe de god mode on oynayınca polemik daha da büyüdü. basının körüklediği olay ile kobe'nin tweeti herşeye kaymak oldu. an itibariyle kobe'nin ayarı verdiği görünse de sezon sonunda cuban'ın demek istediğini hepimiz çok diye anlayacağız ve o zaman haklılığı net bir şekilde kanıtlanacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın