• 377
    birkaç konuda kendisini eleştirdiğim antrenörümüz.

    şimdi koç kendisine mikrofon uzatılan çoğu yerde "transfere ihtiyacımız var" diyor. bu doğru, transfere ihtiyacımız olduğu söylenebilir. ama bunu bazı noktalarda mağlubiyet bahanesi olarak kullanması beni üzmüyor değil.

    geçen sene kurulan galatasaray erkek basketbol takımı kadrosu, o zamanın koçu oktay mahmuti tarafından da söylendiği gibi eurocup için kurulmuştu. bir yıl önceden kalan ve istenen performansı veren oyunculara takımlarında istedikleri rolü alamayan oyunculardan birkaç tane eklendi ve geriye de sözleşmesi sona eren oyunculardan eklemeler yapılarak bir kadro oluşturdu. medical park sponsorluğu biraz geç gelse de bu kadronun tahmini bütçesi 7-8 milyon € civarıydı. lakovic 1 milyon €, darius songaila da 500 bin € alıyordu yabancılardan, ender arslan'ın sözleşmesi yanılmıyorsam bu değerler arasında.

    o takım başarılı oldu veya olmadı, başarı göreceli bir kavram olduğu için bunun değerlendirmesini yapmak zor. fakat bu değerlendirmeyi yapması gereken yer olaran galayasaray yönetimi bir değerlendirme yaptı ve bana göre yanlış olan bir karar vererek oktay mahmuti'nin başarısız olduğu sonucuna vardı, yollar ayrıldı.

    bu sezon da medical park sponsorluğunda, eurocup oynanacağı belli olarak, geçen sezonun bütçesinin üzerine 3-4 milyon € daha eklenerek bütçe 11 milyon €'ya çıkartıldı ve buna göre transferler yapıldı.

    takımdaki oyuncuların çoğuyla yollar ayrıldı ve geriye ender arslan, göksenin köksal, furkan aldemir ve jaka lakovic kaldı. birkaç genç oyuncu da kadroda. kadrodaki oyuncuların büyük kısmının sözleşmesi bittiği ve yeni sözleşme imzalanmadığı düşünüldüğünde, yukarıdaki üçlünün maaşları toplamı da en fazla 2 milyon € olarak hesaplansa, yuvarlak hesapla ergin ataman'ın yaptığı hamlelere harcanan bütçe 10 milyon € oluyor, bunu unutmamak gerek.

    şimdi pekçok yerde bir şutör veya oyun kurucu, mümkünse ikisi birden eklenmesi isteniyor kadroya. bunu isteyenler arasında ergin ataman da var. ergin ataman'ın düşüncesini bilemeyiz ama sosyal medyada yazılanlar aynı; dış şutları sokan oyuncumuz yok.

    bu takımın kadrosunu elime aldığımda şut konusunda bir değerlendirme yapmak istesem; henry domercant başı çeker, sonra dawid hawkins gelir, engin atsür ve cenk akyol da bu ikiliyi takip eder. şutu üzerine set çizilmeyecek oyuncularımız olsa da milan macvan, jamont gordon ve ender arslan da özellikle dış şutlarda bu listeye eklenebilecek oyuncular.

    evet, henry domercant avrupa basketbolunda özel bir oyuncu. evet, kendisinin yerini doldurmak çok zor ve layıkıyla yerini doldurmak isteseniz juan carlos navarro, sergio rodriguez, jaycee carroll gibi isimlerle ilgilenmelisiniz, haklısınız. fakat o öyle değil işte

    galatasaray erkek basketbol takımı sezon başında 4-5 tane hazırlık turnuvasına katıldı, 12-13 tane lig maçı ve 3 tane türkiye kupası maçı oynadı, eurocup'ta grupları bitirdi. 40 maç demek bu. henry domercant bu maçların en fazla 5-10 tanesinde oynadı, %25'i yani. göksenin köksal ise savunmada agresif oyunuyla tanınmasına rağmen hücumda istenen performansı veremiyor. maalesef hücumu yok diyebiliriz.

    şimdi galatasaray erkek basketbol takımının bu sezon neler yapabileceğini görmüş biri olarak soruyorum.

    1- maksimum performansımız akıllara geldiğinde şu anki performansımızın bu 40 maçlık serüvenin çok az bir kısmında takımla olan henry domercant ile tamamiyle alakası olduğunu söyleyebilir miyiz ?

    2- avrupa basketbolunda başarılı olan takımların dış oyuncularının dış şut tehditi konusunda iyi olduğu bariz bir şekilde açıkken bu konuda kesinlikle sınıfta kalacak oyuncular olan göksenin köksal, jamont gordon, ender arslan üçlüsünden 1-2 numara rotasyonun büyük kısmını oluşturmak büyük bir strateji hatası değil midir ?

    3- henry domercant sezon başından beri sakatlık konusunda bariz bir şekilde sıkıntılıyken, jaka lakovic de özellikle şut tehditi konusunda iyi bir isimken ve yıllık maaşında indirime gitmeyi kabul etmişken bu kadar dışlanmasının sebebi nedir ? ergin ataman "bu değil, bu hiç değil..." diye transfer isterken elindeki isimleri neden kullanmamaktadır ?

    4- 10 milyon €'luk transfer harcaması yapıldıktan sonra neden bu takımda tek net şutör olarak domercant düşünüldü ? domercant kesinlikle özel bir oyuncu ama kendisinden başka şutuna çok güvenilecek bir isim neden kadroya eklenmedi ?

    ben kendisine güveniyorum, transfer konusunda da haklı. fakat bu konuda tamamiyle yönetime sallamak da doğru değil. ergin ataman da önce aynaya bakabilmeli. bugün eurocup'ta donetsk bc ve ligde fenerbahçe mağlubiyetleri alındı ama bu iki takım da sadece dış şutör eksikliğinden yenileceğimiz takımlar değil. özellikle fenerbahçe maçında şu halimizle kendilerini yenebilecekken bahanelerin arkasına sığınılmamalı.

    umarım ergin ataman titreyip kendine gelir ve eklemelerle de takıma istenen başarıları getirir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın