• 27
    olayın sosyolojik boyutuna gireyim de sahte hümanistlere daha anlaşılır anlatayım. öncelikle ölen her insan için aynı duyguyu besliyoruz. anlattıklarım olayı görmüş birinin izlenimi. tiyatral bir hava da verebilirdim bu konuda çıkan kitaptaki gibi. "vuranların ağzından salyalar akıyordu gözleri çakmak çakmaktı bize doğru tehdit dolu bakışlar attılar ve vurmaya başladılar" gibi. ama ben olanı anlatıyorum. gerçek her zaman korkutucudur zaten. çok eskiye gitmeye gerek yok. fb-göztepe maçında salağın biri fb otobüsüne taş fırlatmış ne akla hizmetse. ve hemen orada olan göztepeliler adama tekme tokat girmişler eğer o sırada orada polis olmasa aynı linç orada da olmayacak mıydı? linç kültürü bu ülkenin iliklerine kadar işlemişken var olan olayı anlattığım için ben barbar oluyorum sizler halim selim insan öyle mi? 2 sene önce manisa'da sırf çingene diye, geçen sene inegöl'de kürt diye insanlar linç edilmeye kalkmadı mı? ki bu verdiğim 3 örnek de 2010ların türkiyesinden. olayı legalleştirmiyorum ama bir grup diyor ki bu adamlar hala reis. ben diyorum olayı yapan o adamlar değil. bir grup diyor bıçaklandı. ben diyorum bıçaklanmadı. bir grup diyor adammı dövülürmüş. samiyendeki son sezonda ankaragücü maçı esnası ali smai yen sokakta olsaydınız görürdüm ben sizi maç için adam öldürülmüymüş ne yapılırmış. onlarca ankaragücülü girdi o kitlenin arasına satırlar döner bıçaklarıyla üstelik hiç alakası olmayan sadece eğlenip 2 bira içip maça girmeyi düşünen insanların arasına.

    burada benim insanlığımı değil olayları sorgulayın. zaten bana insanlık dersi vermek için önce adam olmanız lazım. şebelekliğe lüzum yok. hayatında maç havası tatmamış adam ne anlar bu durumdan. cepheye hiç gitmemiş adamın askere ayar vermesinden farklı değil sizin tepkileriniz.

    misal eskiden yapılan savaşlarda savaşı kazanan ordu, kaybeden ordunun köylerini yakıp yıkıp kadınlara tecavüz edermiş. o zamanki insanlara da bunu sorduğunda tabii ki daha hırslanırlarmış bir başka savaşta bu kez onlar o misillemeyi yaparmış. günümüzde ise savaşlarda böyle bir durum yok. tecavüz zaten olmaz. kafa kesme koparma eskiden normalken şimdi bu olay bir savaş anında bile olsa tüm dünya ürpererek bunu seyreder ve sorumluların yakalanması için ulsulararası baskı olur. yani savaşların bile koşulları kanunları değişti.

    hayatta bazı olaylara normal insan mantığıyla bakamazsın. misal uluslararası diplomatik ilişkilerde normal insan gibi tepki vererek iş yürütemezsin. çünkü bazı tavizler verirsin belli kazanımlar elde etmek için. normal insanlar ise yanındayken yalakalık eder evde otururken asıp gürler hayatı açık veya koyu diye net görür. tribüncülük de böyledir.

    artık tribüncülük diye birşey kalmadı. maça rahat rahat gidip geliyorsan o azından köpükler çıkarak hakaret ettiğin adamlar sayesinde rahat gidiyorsun. yoksa eski ortam olsa otobüsten indirirler temiz sopanı yersin abi abi çekersin dayak yediğinle kalırdın. bugün 3 büyükler arasındaki hiç bir maçta kavga çıkmıyorsa o maçlara gönül rahatlığıyla gidiyorsan sebebini bileceksin böyle ona buna insanlık dersi vermeyeceksin. bunu hem buradakilere hem mühendis oktay olayını pişirip ortaya koyan bjk'lılara diyorum. şairin dediği gibi barış istiyorsan cenge hazır olmalısın. siz bilirmisiniz 93'de 3-2 yendiğimiz roma maçı sonrası rumeli caddesinin girişinde bjk'lılarla çatıştığımızı? biz gitmeden önce kaç tane gs'lıyı (adam maçtan çıkmış sadece taksime yürüyor aslında) bıçakladıklarını? olay olması için bıçaklanman dayak yemen için hiçbir mantıklı sebep yokken oluyordu bunlar. düşün bjk maçı bile değil. ve bunlar polis kontrolünde oluyordu. 94'deki manu maçı maceralarımı anlatmıştım kabaca blogumda. polisin ben efendi davrandım diye bana nasıl kızdığını gidip manu taraftarına küfür etmek zorunda olduğumu. leeds maçında polisler gene insanlara yol verdi resmen dövdürdüler leeds taraftarını. işler kontrolden çıkacak diye engellemeye çalışan adamları olaylar bittikten sonra içeri aldılar.

    konudan kopmamak lazım. türk tribün tarihi oldukça kirli pis ilişkilerin içiçe olduğu bir tarihtir. siyasi gruplar ve bu gruplar üzerinden ülkeyi kontrol eden gruplar tarafından yönlendirilmiştir. mühendis oktay bu anlamda evet bir mihenk taşıdır. yurtdışında çalışan okumuş biri olunca bu daha fazla ses getirdi. ama o günden önce ölenler 3. sayfaya 'borç için arkadaşını vurdu' 'namus için öldürdü' diye geçti kayıtlara. kısasa kısas gibi saçma ve gericil düşüncelere zaten katılmıyorum. tirbünde de bu olay dönmez zaten. o gün olan olmuştur ertesi gün bitmiştir o olay. bu tribün olayları diyince sadece istanbula takılı kalmayın. izmirde ankarada izmitte bursa da maçlara gidildiğinde yaşananlar hala akıllarda eskişehir deplasmanına 2 sene önce gidnlerden dinleyin bakalım neler yaşanmış. özellikle şehir takımları ile olan maçlara gittiğinde o şehrin polisi de bu adamları kolladığından tüm günün cehennem ızdırabında geçer

    mühendis oktay, toprağı bol olsun türk sporuna büyük hizmeti olmuştur kişidir. çünkü bu talihsiz hadiseyle birlikte tribün barışı için adımlar atılmıştır. ister sevin ister sevmeyin sebo'nun bu anlamda çok fazla katkısı vardır. bu yüzden de ben oktay'ı hep öyle hatırlayacağım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın