• 66
    şampiyonlar ligi'ndeki durum dikkate alınmaksızın, söylenmesi gereken iki mevzu var.

    birincisi ömer toprak.

    bu çocuğun galatasaray'a getirilmesi bir çeşit tarihsel gereklilik artık. nasıl ki alakasız bir (atıyorum)bolivyalı'ya 1452'deki osmanlı haritasını göstersen, hiç bir bilgisi olmadan dahi "bunlar o karadeniz'in ordaki aradan su geçen şehri bugün yarın alır; almışlardır kesin, bırakmamışlardır orayı..." diyecektir ise; şu şartlara bakılınca da ömer toprak'ın alın yazısının galatasaray olduğu anlaşılıyor. zaten yazın bu transferi bitirmemiş olmamız dahi bana mantıksız geliyor. eğer bir girişim oldu da transfer gerçekleştirilemedi ise üzülürüm; almanlar'ın elinden söküp aldığımıza çok sevinmiştim. çok çok özel bir defans oyuncusu bu; bir semih kaya, bir de bu...

    şampiyonlar ligi olsun-olmasın; galatasaray stoper havuzundan sadece iki kişinin hazır kıta olması, lig için bile kabul edilemez bir durum. ki bu hazır kıtalardan biri de dany; adam yokluğundan "hazır" diyoruz.

    ömer toprak şart. leverkusen bu sene fena gitmiyor; seneye şampiyonlar ligi'ne direk katılırlar da, yazın transfer çıkmaza girerse çok üzülürüz. elimizde şampiyonlar ligi kozu varken kartımızı oynayalım ve eğer mümkün bir transfer ise, ne gerekiyorsa verip devre arasında bitirelim.

    ikinci mevzu ise felipe melo'nun alternatifsizliği.

    eldeki orta saha oyuncularından melo'nun yerine kullandığımız engin baytar, yekta kurtuluş ve hamit altıntop var. hiç biri de mevki olarak ön libero değil. engin ve yekta iştahlarıyla, hamit ise tecrübesi ile fayda sağlayıp açığını kapatmaya çalışıyor, fakat bunun da yetmeyeceği durumlar var. hücum yönü kuvvetli olsa dahi, ön liberonun temelde yerine getirmesi gereken bazı görevler var; bunlardan biri de, rakip yan toplarla tehlike oluştururken 3. stoper olarak savunmanın arasına girmektir mesela. yerine getirebilmek için defansif pozisyon bilgisi, markaj ve hava topu hakimiyeti isteyen bir görev; felipe melo hariç bir tek ceyhun gülselam'da var, o da melo'ya alternatif oluşturabilmekten uzak.

    alternatifsizliği bir yana; galatasaray'daki geleceği de belli değil melo'nun. sezonun şu haftasına kadarki performansını en iyi niyetli galatasaray taraftarı'nın dahi tam olarak affedebildiğini sanmıyorum. alternatif olarak yerine getirilecek olan futbolcu, aynı zamanda geleceğe yatırım olmalı; melo'nun yerini alacak birini düşünmeliyiz. şu dakika gelse, formayı melo'dan "şak!" diye kapabilecek olan gökhan inler ayarındaki oyuncular belli ki maliyet açısından hayal. her galatasaraylı istiyor gökhan inler'i takımda görmeyi, fakat mümkün görmediğinden fazla dillendiren yok. e makul...

    hem melo'ya rahatlıkla alternatif oluşturabilecek, hem de ileride onun yerini alabilecek oyuncu adayı da alper potuk olarak görünüyor. oyuncunun tarihsel çizelgesi izlendiğinde, kariyerinin gidişatı ve anadolu'da elde edebileceklerinin yavaş yavaş sonuna geliyor olması gibi işaretler, alper için istanbul yolunu gösteriyor. bu güne kadar gayet istikrarlı şekilde gelmiş bir futbolcu olduğundan; bugün iyi görünse de yarın-öbür gün ne olacağı belli olmayan fenerbahçe ve beşiktaş'ta forma giymek isteyeceğini sanmıyorum. ne yaptığını bilen, geleceğini dikkatli planlamış olan galatasaray'da oynamak isteyecektir.

    alper tek aday değil ama en uygun aday. yorulmak bilmeyen, top çalma yüzdesi yüksek, fizik mücadelelerden galip çıkan ve bunlara ilaveten oyunun hücum yönünde kayda değer işler yapabilen genç bir futbolcu.

    ömer toprak(tartışmasız) ve alper potuk(ya da muadili) transferleri, şampiyonlar ligi olsa da, olmasa da yapılması gereken transferler. bunun daha sol beki, boku, püsürü de var tabi; ama en acilen halledilmesi gerekenler bunlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın