• 58
    yanılmıyorsam kaka'nın şampiyonlar liginde oynayamayacağının unutulmaması gereken transfer dönemi.

    burak yılmaz'ın üzerine sistem inşa edilmesi gerekiyor bu dönem, artık açık seçik ortada bu. alex zamanı fenerbahçe'nin oynadığı 4-4-1-1 yada 4-3-3'e dönülmeli gibi duruyor. eldeki malzemeye bakınca da en mantıklısı 4-3-3 gibi dursa da terim 4-4-1-1'e döner gibime geliyor.

    orta sahadan öte forvete dönük bir on numara transfer edilebilir. lincoln, misimovic değil de alex de souza, kaka, miralem sulejmani gibi. benim gönlümden geçen isim adam maher. çok genç de olsa amrabat sayesinde uyum sağlayabilir*. hollanda'nın da hücum oyuncuları açısından başarılı bir ülke olduğu söylenebilir, kaka gibi isimlerdense bu gibi oyunculara yönelmek çok daha mantıklı bana kalırsa. gönlümden geçen diğer isim ise diego buonanotte olurdu normalde ama hem avrupa'da oynamayacak oluşu, hem de fizik açıdan çok zayıf olması* onu biraz manasız bir hale getiriyor. gerçi geçirdiği kazadan sonra toparlanması beklendiğinden güçlü olduğunun göstergesi.

    sağ kanat transfer edilecekse illa, gökhan töre üzerinde yoğunlaşılmalı. ama sadece 4-3-3'e dönülecekse, 4-4-2 sisteminde kullanılacak bir adam değil töre.

    taktiğe bağlı olarak, bence nokta şeklinde sağ kanat veya 10 numara alınmalı. onun haricinde yabancı transferine bence gerek yok. sercan saraer*, kerim frei gibi gurbetçilere yönelebiliriz ama yabancı transferi gerçekten çok yersiz olur.

    edit: alper potuk olursa olur bi' de. ondan başka yerli transferi gereksiz, en azından türkiye liginden.
    edit: gökhan süzen'i unutmuşuz. o gelirse güzel olur.
  • 65
    başarının transferlerle gelmediğini ve yabancı kontenjanını hatırlatarak ihtiyaç bölgelerini kendimce söyleyeyim; burak'ın arkasına sağlam bir eleman (kaka vb), stoper (kjaer), solbek, sağ kanat (basıp gidecek).

    solbeki riera toparladı gibi, bu sezon götürür. stoper ihtiyacı bariz. aynı şekilde hücum beceriksizliğimiz nedeniyle tek forvet burak'ın arkasına kaka muadili diyecem abartma diyeceksiniz ama sezon ortası transfer yapılacaksa ondan aşağısı kurtarmaz. o bölgeye alamazsak mutlak 4-3-3ün sağına birini almamız lazım.

    so, stoper banko, forvet arkası yada sağ kanat ile en fazla 2 transfer yeterli. fazlası zarar. takım içi dengeleasdasd taam taam sustum.

    not: kaka kaka diyoruzda ben o adamı sahasında yeşillik adına patatesin üzerindeki yeşillenen siillerden oluşan ve saha diye tabir edilen mekanlarda görmek istemiyorum abi. içim sızlar. kaka gelmesin. ya da o gelmeden elele verip sahalara çim ekelim.
  • 66
    şampiyonlar ligi'ndeki durum dikkate alınmaksızın, söylenmesi gereken iki mevzu var.

    birincisi ömer toprak.

    bu çocuğun galatasaray'a getirilmesi bir çeşit tarihsel gereklilik artık. nasıl ki alakasız bir (atıyorum)bolivyalı'ya 1452'deki osmanlı haritasını göstersen, hiç bir bilgisi olmadan dahi "bunlar o karadeniz'in ordaki aradan su geçen şehri bugün yarın alır; almışlardır kesin, bırakmamışlardır orayı..." diyecektir ise; şu şartlara bakılınca da ömer toprak'ın alın yazısının galatasaray olduğu anlaşılıyor. zaten yazın bu transferi bitirmemiş olmamız dahi bana mantıksız geliyor. eğer bir girişim oldu da transfer gerçekleştirilemedi ise üzülürüm; almanlar'ın elinden söküp aldığımıza çok sevinmiştim. çok çok özel bir defans oyuncusu bu; bir semih kaya, bir de bu...

    şampiyonlar ligi olsun-olmasın; galatasaray stoper havuzundan sadece iki kişinin hazır kıta olması, lig için bile kabul edilemez bir durum. ki bu hazır kıtalardan biri de dany; adam yokluğundan "hazır" diyoruz.

    ömer toprak şart. leverkusen bu sene fena gitmiyor; seneye şampiyonlar ligi'ne direk katılırlar da, yazın transfer çıkmaza girerse çok üzülürüz. elimizde şampiyonlar ligi kozu varken kartımızı oynayalım ve eğer mümkün bir transfer ise, ne gerekiyorsa verip devre arasında bitirelim.

    ikinci mevzu ise felipe melo'nun alternatifsizliği.

    eldeki orta saha oyuncularından melo'nun yerine kullandığımız engin baytar, yekta kurtuluş ve hamit altıntop var. hiç biri de mevki olarak ön libero değil. engin ve yekta iştahlarıyla, hamit ise tecrübesi ile fayda sağlayıp açığını kapatmaya çalışıyor, fakat bunun da yetmeyeceği durumlar var. hücum yönü kuvvetli olsa dahi, ön liberonun temelde yerine getirmesi gereken bazı görevler var; bunlardan biri de, rakip yan toplarla tehlike oluştururken 3. stoper olarak savunmanın arasına girmektir mesela. yerine getirebilmek için defansif pozisyon bilgisi, markaj ve hava topu hakimiyeti isteyen bir görev; felipe melo hariç bir tek ceyhun gülselam'da var, o da melo'ya alternatif oluşturabilmekten uzak.

    alternatifsizliği bir yana; galatasaray'daki geleceği de belli değil melo'nun. sezonun şu haftasına kadarki performansını en iyi niyetli galatasaray taraftarı'nın dahi tam olarak affedebildiğini sanmıyorum. alternatif olarak yerine getirilecek olan futbolcu, aynı zamanda geleceğe yatırım olmalı; melo'nun yerini alacak birini düşünmeliyiz. şu dakika gelse, formayı melo'dan "şak!" diye kapabilecek olan gökhan inler ayarındaki oyuncular belli ki maliyet açısından hayal. her galatasaraylı istiyor gökhan inler'i takımda görmeyi, fakat mümkün görmediğinden fazla dillendiren yok. e makul...

    hem melo'ya rahatlıkla alternatif oluşturabilecek, hem de ileride onun yerini alabilecek oyuncu adayı da alper potuk olarak görünüyor. oyuncunun tarihsel çizelgesi izlendiğinde, kariyerinin gidişatı ve anadolu'da elde edebileceklerinin yavaş yavaş sonuna geliyor olması gibi işaretler, alper için istanbul yolunu gösteriyor. bu güne kadar gayet istikrarlı şekilde gelmiş bir futbolcu olduğundan; bugün iyi görünse de yarın-öbür gün ne olacağı belli olmayan fenerbahçe ve beşiktaş'ta forma giymek isteyeceğini sanmıyorum. ne yaptığını bilen, geleceğini dikkatli planlamış olan galatasaray'da oynamak isteyecektir.

    alper tek aday değil ama en uygun aday. yorulmak bilmeyen, top çalma yüzdesi yüksek, fizik mücadelelerden galip çıkan ve bunlara ilaveten oyunun hücum yönünde kayda değer işler yapabilen genç bir futbolcu.

    ömer toprak(tartışmasız) ve alper potuk(ya da muadili) transferleri, şampiyonlar ligi olsa da, olmasa da yapılması gereken transferler. bunun daha sol beki, boku, püsürü de var tabi; ama en acilen halledilmesi gerekenler bunlar.
  • 67
    stoper ve hücumcu takviyesi yapmamız gereken transfer dönemi. (son 16'ya kalmışız, ligde lideriz, ne güzel lan böyle keyifle yazmak)

    öncelikle cris'le yollarımızı ayırsak çok güzel olur. cris zaten ağır bi adamdı, bi de üstüne iyice yaşlandı, bize pek bir şey katmaz artık. katamayacağı da belliydi ya, neyse. çoğunluğun olduğu gibi benim de aklıma gelen isim kjaer. en büyük avantajı şu ki, genç sayılır ama tecrübeli. "hem genç hem tecrübeli nasıl olur" demeyin. bal gibi olur. adam euro 2012 görmüş, bundesliga'da ter döküyor, italya liginde oynamış vs vs.

    hücumcu için alternatif bol. bence artık 4-2-3-1'e dönmeliyiz ve "3"lünün tam ortasına üretken bir isim lazım. kaka olur, diego olur, sneijder olur, batalla olur, nene olur, sürüsüne bereket. yalnız cl'de ilerlemek istiyorsak cl'de forma giymemiş oyuncu almalıyız, bu da demek oluyor ki kaka transferi cl'de işimize yaramaz. ha ama ligi götürür orası ayrı.

    batalla son 2-3 sezondur ligde harikalar yaratıyor. tekniği muazzam ve oldukça zeki bi adam. fakat cl seviyesinde nasıl oynar, koca bir soru işareti. ayrıca bursaspor satmak ister mi, o da ayrı bir konu. çünkü bursa taraftarı batalla'ya tapıyor. varsa yoksa batalla. gittim, gördüm, gezdim, gözlemim budur. :)

    sneijder de kaka gibi kalitesi tartışılmaz isimlerden ama türkiye'ye geleceğini pek sanmıyorum.

    bana göre en uygun isim diego. hem cl'de oynayabilir, hem çok naz niyaz yapmadan ikna edilir, hem de tekniğiyle takıma ilaç olur. lincoln tarzı "koşan 10 numara"lardandır. eli belinde gezmez yani.

    riera'nın devre arasında yükseklisansını da verip esaslı bir sol bek olacağına inanıyorum. hakan ve riera sol beki götürür bence.

    tüm bunların dışında sercan (kiralık)+çağlar+2 milyon euro gibi bir bedelle alper potuk transfer edilebilir.

    baros, cris, çağlar, sercan gider; kjaer, diego, alper gelirse mükemmel bir transfer dönemi geçirmiş oluruz.
  • 69
    geçen sezon da devre arasına büyük transfer umutlarıyla girilmiş ve biri isabetli biri isabetsiz iki transferle o dönem kapatılmıştı. son söz olarak ise mantıklı bir şekilde devre arasında alınacak futbolcunun uyum sorunu ve mevcut takımların sezon ortasında oyuncuyu bırakmak istememesi gösterilmişti bizzat fatih terim tarafından. hatırlayanlar olacaktır.

    elbette bu kez durum farklı şampiyonlar ligi arenasında ilerliyoruz fakat bu kez yiğit gökoğlan ve necati ateş*'ten daha büyük bir maddi külfete girileceği çok açık zira alınacak ismin ofans yada defans anlamında direkt sonuca etki edecek biri olması gerektiği konusunda sanırım hemfikirizdir. dolayısıyla fm'deki gibi sol beke x, forvet arkasına y, stopere z, sağ öne de yardıran bir q aynı anda gelmeyecektir.

    umarım olası bir yada iki transferimiz takımın kalitesini yukarı çekmemizi sağlar. bunun yanında yakında düşecek olan yabancı sınırı nedeniyle semih kalitesinde ve karakterinde yerli ve genç oyuncular da olursa şahane olur.
  • 72
    çok büyük beklentiye girilmemesi gereken transfer dönemidir. galatasaray'ın oyuncu hedeflerinin çoğu avrupa kupalarında mücadele ettiği için şampiyonlar ligi'nde oynayamayacak. takıma katkı yapıp şampiyonlar ligi'nde oynama alternatifi olan futbolcuların ise talibi çok olacaktır. dolayısıyla fiyatı normal değerinin oldukça üzerine çıkacaktır.

    hedef neydi bir üst tura çıkıp yayın gelirlerinden alınacak payı bir üst dilime çıkarmaktı. bu başarıldı. sezon sonu büyük transfer bekleyebiliriz, özellikle de şampiyonluk gelirse fakat ara transferden yüksek beklenti içerisinde değilim.

    rakiplerimize bakınca avrupa'da bir üst tura geçmemiz imkansız değil zaten zor görünüyor. eşit seviyede mücadele için 3-4 tane ciddi anlamda yamaya ihtiyacımız var. fakat lig şampiyonluğu belki de galatasaray tarihinde taşımadığı kadar önem taşıyor bu sezon. özellikle finansal yapı ve avrupa çıtası için. bunu düşünerek şampiyonlar ligi'nde oynamasa bile yönetim ve fatih terim çok yönlü, yaratıcı bir orta saha oyuncusu arayışına girebilirler. çünkü bu takım lige yeterli olsa da görünen o ki maç içerisinde arda turan gibi sorumluluk alıp anahtar olacak bir oyuncu gerek. çünkü kapanan takımlara karşı çok ama çok zorlanıyoruz. ancak bu oyuncunun modern futbol yapısına da uygun olması şart. arda gibi bir oyuncu olabilir. necati gibi 10 numara özellikleri taşıyan burak'la oynayacak bir forvet oyuncusu olabilir ki bence necati'nin kaybı çok çok büyük hataydı. manchester united'ın bir türlü ilk 11 oyuncusu olamayan ve olamayacak anderson'u olabilir. aslında alternatif çok fakat türkiye'ye getirmek zor.
  • 73
    şampiyonlar liginde ki kuraya göre şekillenecek transfer dönemidir. barça ile eşleşirsek transfere milyonlarca euro ayırmaya gerek yok bence. barca ve bayern dışında ki diğer takımlarla eşleşirsek paraya kıyılıp kaka ayarında şampiyonlar liginde oynayabilecek tecrübeli golcü bir forvet arkası eski tabirle 10 numara alınmalı. birde danny'nin yerne tecrübeli net bir stoper alınmalı danny yedek stoperimiz olmalı. bu 2 transfer yeterli olur. 10 numara transferiyle 4-3-3 yada
    4-2-3-1 e dönmeliyiz.
    muslera-eboue-semih-tecrübeli stoper-riera-hamit-selçuk-melo-engin-kaka muadili 10 numara-burak
    engin yerine bazı maçlar emre ile çıkılabilir,yabancı sınırı olmayan avrupa maçlarında amrabatta oynayabilir.
  • 74
    futbol gayet basit bir oyun. o halde burak yılmaz gibi tek vuruşlarda usta olan bir forveti ara paslarla ve adrese teslim ortalarla gol pozisyonuna sokacak biri kanat, biri de forvet arkası olmak üzere yaparsın iki transfer. defansa da yerli bir takviye yaptığın zaman hem iyi futbol izlemeye başlarız, hem de ş.liginde daha iddialı bir konuma geliriz. önümüzdeki sezon da transfere pek ihtiyaç kalmaz böylelikle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın