• 213
    serbest bırakılma olasılığının uygulanması için tıpkı ingiltere premier ligi'ndeki gibi bağlayıcı bir kural uygulanması zorunludur. yani gelecek yabancının kendi milli takımının son 2 yıldaki maçlarının yüzde 25'inde oynaması, yüzde 50'sinde oynaması vb. gibi. milli olamayan ancak avrupa arenasına çıkmış oyuncular için alternatif kural da getirilebilir. italya milli takımına girmekte zorlanan ancak napoli, lazio gibi bir takım ile avrupa kupalarında yer alabilen başarılı bir italyan oyuncunun alınması için avrupa kupalarında 3 senede 10 kez oynamış olma gibi.

    mantıklı kurallar elbette bulunabilir. ancak kesinlikle kuralsız bir serbestlik çözüm getirmez. neden mi?

    bak arkadaşım iyi bak, şu an kontenjan varken, yani alınacak her yabancı için iyi araştırma yapıp doğru tercih yapmak ihtiyacı varken getirilen yabancılara bak.

    trabzonspor'daki yabancılara bak mesela. ondrej celustka nedir ? sol bamba nedir ? paolo henrique nedir? bursaspor'daki basser mesela, çok aman aman bir oyuncu değil. fenerbahçe'deki henri bienvenu izlenip takip edilip "aha süper transfer" diye alınacak adam mıdır? beşiktaş bir düzine yabancı getirdi de ne oldu? anadolu takımlarının kadroları yabancı facia transferlerle dolu. ehiogu diye bir adam var, kaçırdığı pozisyonların hepsi videoluk. antlayaspor'daki veselin minev mesela. hem kontenjan baskısı varken hem de memlekette sol bek sıkıntısı varken transfer edilen yabancı sol beke bir bak.

    kontenjan baskısı varken bile ligdeki abuk subuk yabancıların oranı %50'ye yakın. tamam sınırlama bazı başarıların önünü tıkıyor, bu konuda hemfikirim, ancak kuralsız bir serbestlik ile tam bir çözüme ulaşılamaz. kuralsız serbestlik olursa ne olur, iskoçya premier ligine döneriz. iki tane takım çok kaliteli transferlerle sürekli avrupa arenasına çıkar ancak sezon boyu hiç zorlanmadıkları için de erken elenmeler devam eder.

    yabancı kontenjanı olmayan ancak başarılı olan ülkeler bakın diye akıl veriyorsunuz ya. bir zahmet o ülkelerin altyapılarına bir bakın önce. adam zaten fabrika gibi futbolcu yetiştiriyor. almanya'da serbest mesela ama alman milli takımında bir tane ıskarta topçu var mı? italya'da serbest mesela, italyan milli takımından galatasaray'a kimi getirirseniz getirin büyük fark yaratır yalan mı?

    başarı için tersten bakmayın şu olaya. kontenjan serbest olduğu için başarılı değil bu ülkeler. futbolcu yetiştirmekte başarılı oldukları için yabancı transferinde kontenjana ihtiyaçları yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın