• 27
    kulüpler bin bir türlü, hukuk ve ahlak dışı eylemler neticesinde batıyor. devlet eliyle ve ancak milletin parasıyla, hırsızından iş bilmezine kadar çok geniş yelpazedeki şahısların verdiği zarar tazmin ediliyor. galatasaray başta olmak üzere tüm kulüpler için söylüyorum: "batan batar, küme düşen düşer." devletin görevi, borç yönetiminde yardımcı olup geçmişi aklamak değil. kulüplerdeki usulsüzlükleri inceleyerek sorumluların yargı önünde hesap vermelerini sağlamak ve gerekli düzenlemeleri yaparak sektörün sağlıklı işleyişini temin etmek olmalı... diye nutuk atarken puslu, soğuk bir istanbul sabahına uyandım. borçları ödesinler tabii, daha beşinci yıldızı alacaz amonogoyim.
  • 28
    durum "hükümetin" değil "devletin kulüp borçlarını devralması" durumudur. olayı siyasi bağlamda tartışmanın yeri burası değil ama sportif açıdan bakarsak kulüpler birkaç yere borçlanmak yerine tümüyle devlete borçlu oluyorlar. borcun silinmesi, yok olması gibi bir durum yok yani ortada.

    gazete ve dergicilikte bir "başlık - alt başlık - metin" kuralı vardır. başlık metni okutmak için meraklandırıcı hatta biraz provake edici bir metindir. amaç başlığı okuyunca alt başlık ve metni okumaya yöneltmektir. ancak bizim gibi okumaktan hiç hoşlanmayan toplumlarda başlığı içerik olarak algılayıp, olayı bunun üzerinden tartışmaya sebep oluyor.

    biz borçlarımızı kendi imkanlarımızla, kendi dinamiklerimizle makul boyutlara indirmişken, başkalarının borçları başa çıkılamayacak hale gelince kurtarma operasyonuna girişmek doğru mu yanlış mı ayrıca tartışılır ama önce olayın ismini doğru koyalım.
  • 29
    hükümet kulüp borçlarını ödemeyecek, hükümet kimsenin borcumu ödemez ve asıl alacağından da hiç bir zaman vazgeçmez. sadece belli aralıklarla kendisine olan borcun faizini siler. he tabi ki bu paranın zaman değerinden dolayı devletin reel olarak gelir kaybetmesi anlamına gelir. aslında verginin tahakkuk etmesiyle tahsil edilmesi arasında geçen sürede dahi reel gelir kaybı yaşar devlet. buna oliviera-tanzi etkisi denir.

    konuya dönecek olursak, kimse biz floryayı riva’yı boşuna mı sattık o zaman diye düşünmesin. borçlar yapılandırılmasa arazilerimizden elde edeceğimiz gelir doğrudan borçlarımıza gidecek, ama eğer borçlarımız yapılandırılırsa arazilerimizden elde edeceğimiz geliri uzun vadede gelire dönecek yatırımlara ayırabiliriz. şöyle örneklendireyim.

    arazilerimizden 100 lira gelsin
    vadesi geçmiş borcumuz 100 lira olsun
    borçlar yapılandırılmazsa elde edeceğimiz geliri o yıl direkt borçlara yatırmak zorunda kalırız.
    borçlar yapılandırılırsa elde edeceğimiz gelirin bir kısmını o yıl borç taksidi olarak öderiz ve yine o yıl elimizde değerlendirebileceğimiz bir kaynak kalır. işte bu tam olarak bu kaynak rakiplerimizde yok. onlar sadece borçları yapılandıracak. burada önemli olan o yıl için elimizde kalacak olan kaynağı diğer yıllarda getirisi olacak şekilde değerlendirerek hem diğer yılların borç taksitlerini ödeyebilmek hem de elimizde yine transfere, altyapıya, yeni yatırımlara kullanabileceğimiz gelir kalemleri elde etmek.

    bu açıdan kulüplerün borç yapılandırması tüm kulüplere fayda sağlar ve arazilerimizden dolayı galatasaray’a -eğer doğru kullanılırsa- daha çok fayda sağlar.

    peki kulüplerin borcu ortadayken böylesine devasa bir kaynağı ülkemiz adına istihdam yaratabilecek reel sektör varken tabiri caizse eğlence sektörü olan futbola kullanmak nedir?

    cevap veriyorum: lale devri zihniyetidir.

    yine başa döneriz, çünkü biz toplum olarak “devlet bizi kurtarsın” kafasında olduğumuz için kulüp yöneticileri kulüpleri yine borç batağına sokar. buna eminim. neden? çünkü nasılsa devlet bir şekilde bize yardım ediyor. zihniyetimiz bu.

    edit: imla
  • 31
    devletin içinde bulunduğu ekonomik durumda mümkün olmayandır. tıpkı kulüplerimizde olduğu gibi devlette de deniz bitti. ayrıca bu hamle siyasi olarak da kendilerine artı değil eksi olarak yansır. ben bile bu kadar fanatik halimle böyle bir şeyi kabul edemem. anadolu takımının başına geçip servetine servet katan kan emicilerin bokunu neden millet temizlesin?
  • 32
    olmaması gereken durum.

    fenerbahçe'yi geçtim galatasaray için dahi yapılmamalı. iyi yahu, çok iyi. ülkede alım gücü yerlerde, en ufak bir şeyi alırken bile 10 defa düşünüyoruz. normalde her şey güzelken zevk almak için izleyeceğimiz futbolu eziyete dönüştürelim; kulüplerin borçlarını ödemek için biraz daha fazladan vergi verelim, daha fazla çalışalım. bize bir artısı olmasın ama kulüpler de batmasın, aman!

    başlarım böyle futbola. kapatın kulüpleri o zaman olsun bitsin. böyle bir saçmalık yok. kulüplerin vergileri silinirken de çok kızardım, yine çok kızıyorum. benim borcumu harcımı silmeyen devlet koca koca paraları bir kalemde siliyor. sonra onları ödemek için ben daha fazla vergi veriyorum.
  • 33
    asla gerçekleşmesini istemediğim olay, siz bu milletle dalga geçiyorsunuz herhalde.

    basit bir olay, ülkende ekonomi yerlerde görünen enflasyon %24, ekonomistlerin dediğine göre %40’ı aştığı yönünde.

    çiftçiler hergün kan ağlıyor, ulan ülke de soğan stoğu var diye aracılar gözaltına alınıyor. alım gücü azalmış, dolar, euro rekor seviyelerde 2019’un ilk çeyreğinde tüm dünyayı bekleyen maddi bir kriz kapıdayken neymiş efendim kulüplerin borçları ödenecekmiş, yok ya dalga mı geçiyorsunuz.

    herkesin tuttuğu bir takım vardır bu ülke de ama kaç kişi fanatik, zaten faturalarda görülen vergi kesintileri yetmiyormuş gibi benim milletim gecesini gündüzüne katacak çalışacak milli gelire katkı da bulunacak, yıllardır şımarıkça davranan kulüplerin borcunu benim milletim ödeyecek yok öyle bir dünya.

    fenerbahçe için yapılan bir çalışmadır bu, ali koç’un neden saraya gittiği belli oldu, hemen altından bir pislik çıktı bu görüşmenin.

    galatasaray olarak, her türlü fedakarlıkta bulunup en değerli malımız olan rivayı, floryayı yok pahasına devlete verdiğimiz yetmiyormuş gibi yalı çocukları zor durum da diye böyle bir proje düşünmüş ülkenin söz de akıl hocaları.

    yıllarca fener, yıldız yağdırdı ülkeye en iyi sponsorlukları onlar aldı biz ise 2006 yılında takımın abilerinin kendi cebinden futbolculara verdiği paralarla şampiyonluk elde ettik. hiç ağladık mı sizin gibi, özhan canaydın herkes bankaya para yatırsın galatasaray’ın borcunu ödeyelim dediğinde ağzınız kulaklarınız da dalga geçtiniz, dursun özbek bileklik kampanyası yaptığında bilezikçi dediniz ama biz hiçbir zaman borcumuzu silin diye gidipte saraylarda ağlamadık.

    sen basketbol şubesine 30 milyon $ ayıracaksın her yıl. futbol kulübüne yıllarca sponsorlukla futbolcular alacaksın, sponsorluk bitecek, ferit şahenk’in cebinden verdiği parayla 12 milyon €’ya sow’u getireceksin. bizim kulüp o sıralarda cihan haspolatlı, volkan arslan, saidou gibi isimlerle oynarken sen alex,van hojdoonk,carlos,anelka gibi daha saymadığım isimler getirirken hiç sesiniz çıkmayacak öyle mi ?

    şükürler olsun ki mucizevi şampiyonluklar alıp, fenerin tek güç hale gelmesini engelleyip onların önüne geçtik o zorlu günlerden sonra olayda burdan sonra koptu, bize yetişmek için kaç yıldır ne paralar harcadılar yine olmadı yine olmadı.

    son icraat olarak bu planı düşünmüşler ama olmayacak böyle birşey, eğer ki olursa da mevcut iktidar partiye oy verenlerin bir kez daha düşünmesini isterim. saygılar.
  • 34
    cumhurbaşkanının fenerbahçe başkanı ali koç ile yaptığı görüşme sonrasında gündeme gelen ve fenerbahçe yi kurtarma operasyonu olarakta adlandirabilecegimiz hadisedir. tabi huna beşiktaş jimnastik de dahil. galatasaray stat elektrik borcunu ödeyemez durumdayken neredeydiniz diye sorarlar adama. şimdiki durumda biz riva ve florya gelirleriyle bi şekilde dengeyi buluruz ama rakiplerimizin bu şansı olmadigi için ve 10 sene üst üste şampiyon olmamamız için atılacak bir adıma benziyor.
  • 35
    tff ve tbb’nin tavrı bence yerel seçimler öncesinde oy avcılığı maksatlı bir girişimdir. bankaların, özellikle devlet bankalarının düşük faizli kredi vererek kulüp borçlarını kapatması ve kulüplerin uzun vadede bu borçları ödemesi asli çözüm yolu değildir.

    yapılması gereken altyapılara yönelerek buralarda değer üretmek ve kar etmektir. sorunları halı altına süpürmek anlamına gelecek yollar çıkmaz sokaktır.
  • 36
    fakirin fukaranın hakkını üç beş tane kodaman zengin züppesinin 60 yalından sonra kendini tatmin etmek için aldığı çapsız oyuncuların borcuna verecek devlet yerin dibine batsın.

    ekonomi şu haldeyken hala devlet neyin peşinde. 10 milyar lira az para mı? bi hazir çorba bile 3 lira olmuş markette bizse çapsiz adamlarin psliklerini temizlenmesini izliyoruz devletin.
  • 38
    biz yogun bir mali disipline girmis, varliklarimizi da degerlendirip borclarimizi duzene sokmaya baslamis ve tunelin ucunda isigi gormusken, karanliga suruklenen rakiplerle arayi acmamamiz icin yapilan mudahaledir. gostermelik olarak bizim borclar da yapilandirilmis gibi olacak ama biz zaten surdurulebilir bir bilancoya kavusmaya cok yakindik. hayir madem boyle olacakti biz rivayi niye sattik?

    her galatasarayli, devletin galatasaray’a samiyen surecinde de, riva surecinde de, bu borc yapilandirmasinda da nasil yaklastigini fark etmelidir. bunun arkasinda yatan temel sebebin, galatasaray’in jon turklerden beri turk batililasmasinda sahip oldugu mustesna konumla erdogan ve akp’nin bu batililasma projesinin tam karsisinda yer almasindan dogan tezatin bir tezahuru oldugu fark edilmelidir.
  • 39
    eğer benim verdiğim dolaylı ya da direk vergilerden bir lira bile hak geçecekse hakkımı kesinlikle helal etmediğim olaydır ve inşallah gerçekleşmez. kendi kulübum canım kadar sevdiğim galatasaray da dahil.
    ayıptır ülkenin ekonomik durumu zaten ortada. vergi yükünü tamamen dar ve orta kesim (o da kaldıysa) sırtlamışken zenginlerin har vurup harman savurduklarının hesabını da biz mi ödeyecegız?
    burda sonra toparlayacaklarını kendilerine geleceklerini ayaklarını yorganlarına göre uzatacaklarını bilsem bile hayır derim ki böyle de olmayacak, borçlar en fazla 5 seneye gene dağ gibi olacak.
    umarım bu yanlıştan en kısa sürede dönülür böyle bir fikir hayata geçmez.
  • 40
    hayatımda duyduğum en saçma proje. kulüplerin toplam borcu muhtemelen 25-30 milyar tl civarındadır. teknik olarak bu parayı ödemek devlet kasasına eksi yazar ama öldürmez. yine de neden böyle bir şey yapılsın? hadi diyelim ki kredi açacaksın. bu parayı verebilecek bir banka yok. bu kredi için yurtdışından sendikasyon alman lazım. hadi aldın diyelim yhu euro-dolar üzerinden borçlanacak tl üzerinden krediyi vereceksin. 2-3 yıl sonra verdiğin paranın taksidi yurtdışından aldığın kredinin taksidini karşılamayacak. kazığı millete sokacaksınız. yazık değil mi yahu bu millete? ben futbol izleyecisi olarak tabii ki isterim kulüplerimiz güçlensin falan filan ama herkes izliyor mu bunu? sen futboldan nefret eden annemin cebinden bu parayı çalma hakkını nereden buluyorsun?

    mantık belli. mart sonrası tufan. zaten ekonomi dibe gidecek. yeni seçimlere 4 yıl daha var. o zamana kadar unumuzu eler eleğimizi asarız. sonra sen sağ ben selamet...
  • 42
    devletin sanki çok parası var da bir de bunu gerçekleştirecek.

    kesinlikle aşırı saçma bir önerme. olması da şu şartlar altında da yakın zamanda da mümkün değildir. devlet ne diye ödeyecek borçları? borcu ödeyip kime satacak bu başarısız kulüpleri? ekonomik kriz var iken devletin kulüplere para çarçur edeceğini düşünmek mantıksız. hele rte gibi bir kişi aklını mı yitirdi de böyle bir işe kalkışacak.

    olması kesinlikle vatan ve millet zararınadır. olmasını da asla istemem.
  • 43
    futbolla ilgilenmenin de, borçlu kulüp taraftarı olmanın da desteklemek için yeterli sebep oluşturmayacağı saçmalık. taraftarlık başka onun bunun çocuklarının soyduğu futbol kulüplerine stepne olmak başka. kaldı kulüplerin borçlarını devletin ödemesi falan hikaye. en fazla kısa vadeli borçlar yeniden yapılandırılır, karşılığında da tüm kulüplerin anahtarı fiilen devlet babaya verilmiş olur. bunu da ilkesiz fenerlilerden başka kimse istemez zaten.

    umarım sıkışan yönetimlerin umudu olmaktan öteye gitmez bu saçmalık.
  • 44
    üzerine düşünülmesi, teklif edilmesi bile saçmalıkların daniskası olan şeydir.

    1. başakşehir'in olayını miden kaldıramıyorken, kendi reklamını yapmak için kendisinin olmayan milyonları harcayanlar bokunu ben niye temizliyim ki? bunun için ekstra vergi gelecek. neden ödeyelim?
    2. hayatta futboldan daha önemli şeyler var. mesela doğuya iş sahası aç. toprakların verimsiz olduğu yerlere topraksız tarım seraları kur. ülkeye katkı olsun.
    3. ülkede tek borçlu takım galatasaray olsa bile karşı çıkacağım olgu olur. açık ve net.
  • 45
    içimde ciddi kuşkular ve korkunç endişeler var. öyle bir projedir ki ali koç'un fenerbahçe adına ısrarla yüksek borç miktarı beyan etmesinin sebebi olabilir. daha doğrusu olduğuna inanıyorum. zira kulüp içerisinde ali koç tarafından zikredilen borç miktarına ciddi itirazlar var. üstelik bu durumun her fırsatta üzerine basa basa dile getirilmesi bana baya ilginç geliyordu. sergilenen tavır bu proje ile anlam kazandı.

    yaz ordan fenerbahçe'ye faizsiz bi 500 milyon tl daha...
  • 46
    yıllarca bizi ülkenin en borçlu kulübü ilan et (fenerbahçe tarafı) bununla alay et. aziz gidince gerçekler ortaya çıksın. ali koç, kendi şirketlerini sponsor yapsın, para yağdırsın çare olamasın. bu sürece gelene kadar galatasaray'ın değerli arazileri elinden çok ucuza gitsin. borçları bitmese de rakiplerinden rahat durum da olsun.

    baktılar ki bunun sonu galatasaray hegomanyası. bunun önüne geçmek için sarıldıkları son çareleri sanırsam. zira ali koç bu durumu engellemek için avrupayı feda edip süper ligde bir şampiyonluk alabilmek için para saçacağını söyledi bile. alkış da aldı gerçi. bunun yetmeyeceğinin anlamış olmalı.

    durup dururken devletin böyle bir karar almaz. zaten niye alsın ki o zaman kimse başakşehir'e nereden geliyor bu değirmenin suyu demez, diyemez.

    ortamı kokluyorlar. nabız ölçüyorlar, kapalı kapılar ardında ağlayıp vallahi biteriz yok oluruz galatasaray 5. yıldızı alır falan diyorlar herhalde fbjk tarafı.

    devlet madem ödeyecekti kulüp borçlarını bizim araziler niye güme gitti. yönetimin ayık olması lazım velev ki böyle bir durum oldu. 1 kuruş dahi eksik faydalanmamalıyız ötekilerden. giden arazilerin yerine yenilerini almalıyız hakkımız olarak.
  • 47
    değil fenerbahçe, düşme hattında galatasaray dahi olsa böyle bir şeyin olmasını istemem. devlet kendi cebinden vermiyor sonuçta. yönetim milyon euroları çar çur edecek, futbolcular milyon liralık oyunculara binecekler, çok fahiş fiyatlarla sözleşme yapılacak ama sonra asgari ücretliden alınan vergi ile kulüp borcu kapanacak. olmaz kardeşim öyle şey.

    hele hele feneri kurtarmak için hiç olmaz. önce ibb bu kadar oyuncuyu nasıl alıyor, nasıl o yüksek maaşları ödeyebiliyor bunu sorgulamak lazım. bakkal yönetir gibi kulüp yönetsinler sonra halk da onların borcunu ödesin ohh ne güzel bee.
  • 48
    hali hazırda zaten yeni çıkan kanuna göre devlet sporculardan almış olduğu %15 stopaj gelirini amatör sporlara aktarmak kaydı ile tekrar iade ediyor. hep derlerdi ya bu amatör sporlar bizi batırıyor diye hatırlayın. düşünün takımımızın maaş bütçesi 50 m€ ve bunun yılda yaklaşık stopaj gideri 7,5 m € ediyor. 7,5 m € güncel kur ile yaklaşık 45 milyon tl eder. 10 yılda bu rakam yaklaşık 450 milyon tl eder. bakarsanız devlet burada üzerine düşeni fazlasıyla yapmış anlaşılan. burada görev spor kulübü olmasına rağmen anonim şirket olarak yönetilen şirketlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesine bakıyor. her şeyi devletten beklemek çok saçma. sen şirketini iyi yönetirsen borçları da azaltırsın. şu anda galatasarayımız bu konuda doğru yolda gidiyor aslında finansal fair play da bizim burada imdadımıza yetişmiş durumda. har vurup harman savurmadan iki forvet transferi yapılabilseydi şayet farklı şeyler konuşuyor olurduk.
  • 49
    başka ülkede olsa halk buna sokağa dökülür.

    ben maaşımın büyük kısmını daha elime geçmeden ödüyorum, yaptığım her harcamada keza aynı şekilde büyük oranda vergi içeriyor. çok şükür ben bu ülke standardına göre iyi yaşıyorum, ama asgari ücretle çocuk okutmaya çalışan, işine aç gidip gelen milyonlarca aile var. ne hakla kulüplerin savurganlığının bedeli bizim sırtımıza yüklenebilir ki?
  • 50
    devletin futbolu kurtarma projesi olarak tanımlanabilecek hadise. diğer entrylerde söz edildi mi bilmiyorum ama borcu olmayan kulüpler bu duruma ne diyor acaba ? yani x bir kulüp borca girmedi iyi futbolcu getiremeyip başarılı olamadı haliyle başarı primleri vs. alamadı. e adamlar demez mi biz kurallara göre oynadık ayağımızı yorganımıza göre uzattık siz şimdi diyorsunuz ki makul fiyatlarda kredi ödemesi ne iştir haşmetlim ? hadi bunları da geçtim ligimizde borçları yüzünden alt liglerde sürünen bir çok köklü kulüp var gözümüzün önünde daha geçen sene karabük neler çekti. bu olayı nasıl tanımlayacaklar acaba tff başkanı çıkıp fenerbahçemizi kurtardık mı diyecek ? biz borç ödeyelim diye tapuları yok pahasına elden çıkarttıktan sonra mı akıllarına gelmiş ? sorulacak bir ton soru var ama hiçbirinin cevabı yeterli olmayacak ne yazık ki.
App Store'dan indirin Google Play'den alın