• 1
    bir çok sözlük yazarının taktığı cümle. yorumlar aynen şöyle, 15-20 yaşında sübyanlar nasıl 14 yıl beklediler? annenizin karnındamı beklediniz? bağıran herkes 40 yaşındamı? vs. vs.

    benim sorasım geliyor.

    taçsız kral metin oktay, tek aşkıydı galatasaray derken ordamıydınız? metin oktay'ı izlediniz mi?

    şu an 10 yaşında olan birinin "4 sene üstüste şampiyon olduk, avrupanın kralı olduk" diye bağırması caiz midir?

    2030 yılında 30 yaşında olacak tribüncan kardeşimiz "avrupanınıın kııralıı olduuuukk" diyemeyecek mi?

    14 yıl bekleyen galatasaray taraftarıdır. galatasaray taraftarı, galatasaray tarihinin her anını sahiplenme hakkına sahiptir, türkiye'de futbolu biz kurduk, biz ilerlettik, ben veya benim her hangi bir akrabam değil. ali sami yen'den şu dakika galatasaraylı olmuş bireye kadar başarılar, başarısızlıklar, bekleyişler, doymuşluklar kalbi galatasaray için atan herkesindir.

    protestonun şekline, futbolcularımızın yuhlanmasına bende karşıyım, bununla birlikte kelimeler ve cümleler üzerinden mahkum edilmemeli hiç bir düşünce.
  • 2
    15-20 yasındaki taraftarın soylemesinin son derece sacma oldugu cumle.

    orneklere bakıyorum, bir yerde metin oktay var, tarihte turk futbolunun gordugu sonu kupayla biten tek avrupa basarısı var..

    "kupa"yı ve sembol ismi yazan tezahuratı bagırır okursun.. o kupa orada, cunku, sembol ismi de her gun her an okuyup ogrenip hissetme hakkın var..

    ama 14 sene bekledik diyemezsin o doneme canlı tanık olmadıysan.. 14 sene bekleyince nasıl bir ruh hali yasanacagını bilmiyorsun.. 25 yasında bir adamsan en fazla 4 sene sampiyon olamadan gecirmissin.. 4 seneyi de cocukken gecirmissin.. yasın ilerlediginde 3 seneden fazlasını bilmiyorsun..

    4 seneyi bile bilincli olarak yasamamıs bir insan 14 sene neler yasanacagını nasıl bilebilir, nasıl hissedebilir?

    1 sene sampiyonluk gelmedi mi rijkaard'ı gonderen adamın 14 yıldan bahsetmesi nedir?

    bana cıkıp kimse bu komik masalları okumayacak arkadas.. 15 yasında cocuk hayatı boyunca 8 sampiyonluk, 2 avrupa kupası gormus, nereden biliyor bu 14 sene kupa beklemenin ne oldugunu? nasıl becerebiliyor bu hissi yasamayı?

    soyle gelelim ozetlenen yere..

    10 yasındaki cocuk 4 sene ust uste sampiyon olduk diyemeyecek mi, avrupa'nın kralı olduk diyemeyecek mi? diye soruluyor.. elbette diyecek, sonuna kadar hakkı var.. canı istedi mi gider o kupaları yerinde gorur.. ama aynı cocuk 96-2000 ruhu bambaskaydı, nerde o zamanki ruh, nerde simdiki ruh derse o zaman hata olur iste.. kupayla ovunme hakkı ne kadar varsa o ruhu ozlemle anma hakkı o kadar yoktur..

    10 yasındaki cocuk "hey gidi 96-2000, kardeslik, arkadaslık, kolej ruhu, hey gidi cimbom ne haldesin be" diye salak salak cumleler kurarsa guler geceriz..

    e aynı mantık bizim icin de gecerli iste.. 14 senelik bu cile diyemeyiz arkadas biz.. ben 23 yasındayım, 1987'de dogmusum, 1 yasıma girmeme tam 1 hafta kala xamax zaferini tatmısım, babamın omzunda sokaklarda "cimbombom" diye dile gelmisim bir anda.. bilincli olarak, cevreden dısarıdan birisi zorlamadan kendi kendime cimbombom diye bagırmaya baslamısım 1 yasımı daha doldurmadan..

    benim simdi cıkıp da 14 sene sampiyonluk beklemeye hakkım var mı? ben 23 yasımda 12 tane(u: hic bir kaynaga bakmadan tamamen yuzeysel hesapladım bir eksik bir fazla olabilir) sampiyonluk, 2 tane avrupa kupası gormussem, bunun yanında ceyrek finaller, yarı finaller gormussem ben nasıl 14 sene hic kupa almadan sampiyonluk beklemekten bahsedecegim?

    sacmadır iste arkadasım, bunu "avrupa'nın kralı olduk" diye bagırılamaz ile baglayıp da orneklendirmek buyuk hata..

    kupayı, oynanan bir macı, unutulmayan bir basarıyı bugun dogan galatasaraylı da doyasıya bagıracak yeri gelince.. ama cıkıp da 2010 yılında dogan cocuk 96-2000 ruhunu ozlemle anmayacak, 14 sene sampiyonluk beklemekten dem vuramayacak..
  • 3
    ya ne ondört sene beklemesi. yıl 1974. yani 1973 1974 sezonu. birch ile üç yıl üst üste şampiyon olmuşuz. gelinmiş 1973 1974 sezonuna. hocamız yine birch. yani bizi üç yıl üst üste şampiyon yapan adam. 1973 1974 sezonunun sonlarına doğru şampiyonluk elden gitti diye takıma futbolculara birch'e küfür etti bu taraftar. sonra kim geldiyse ona. ben özkan sümerin bir taraftarı tekmelediğini hatırlıyorum mesela. onu da geçtim, yazdık sözlüğe derwall'e saldırdılar.

    gerçi 1974 teki küfür mevzusunda gökmen özdenak öncülüğündeki yedek kulübesinden dışarı fırlayan futbolcular dolmabahçenin şimdiki numaralısına (o zamanlar numaralı kavramı yoktu) tırmanıp 5000 kişilik tribünü neredeyse dayaktan geçirerek çil yavrusu gibi dağıttılar ya. neyse.. ( o zamanki takımda öyle bir takımdı işte. yedek kulübesinden fırlayıp tribünlere tırmanarak takıma küfür eden taraftarın ağzını burnunu dağıtıyordu)
  • 4
    eleştirilere bakınca "ben müslümanım" demek için 1400 yaşında olmam gerektiğini öğrendim. bazen uzun uzun yazılar yazıyorum da hiç gerek yokmuş abi, "futbolu ingilizler geliştirdi" gibisinden talihsiz bir cümlenin altında ezilmek istemiyorum. futbol hakkında da bundan kelli konuşmaya gerek yok galiba, 14 sene beklenen dönemi görmemişim, taa donanma kuvvetleriyle maç yaptığımız yıllara dayanan bir oyun hakkında nasıl konuşayım?
  • 5
    bu cümleyi eleştirenlere şu da sorulabilir, kurtuluş savaşı ruhundan bahsetmek için savaşmak mı gerekiyor? savaş zamanı hayatta olmak mı gerekiyor?

    1996-2000 ruhunu anadolunun bir şehrinde otururan bir kişi stadyuma gelmeden sadece maç izleyerek hissedebiliyorsa, 14 sene şampiyon olamamanın burukluğuda hissedilebilir bir şeydir. kuvva-i milliye ruhu da okunarak anlaşılabilir bir şeydir. olayların göbeğinde, kenarında olmak şart değildir.

    son olarak;

    şampiyonluğu 1 yıl beklemenin acısını bilen, 14 yılı da tasavvur edebilir.
  • 8
    sozluk sampiyonlugu 1 yıl beklemekle 14 yıl beklemenin aynı olacagını dusunen yazarların oldugunu bize gosteren cumle.

    kurtulus savasına baglandı olay, hatta dine de baglandı.. din konusuna hic girmeyeyim cok kisiyle catısırız cunku surada.. ben pek inanclı olmadıgım icin inanana saygı duyar gecerim..

    gunumuz taraftarı en fazla 4 sene sampiyonluk gormemisken inatla 14 senelik acının ne demek oldugunu bilecegini soyluyor.. hala aynı talihsiz acıklamalar geliyor.. 92/93 ve 96/97 arası 4 sezon sampiyon olunmamıs.. sonrasında da 3 sezon var yine 2000'lerde.. arkadas son 3 senelik donemde takımda harcanmayan ardından konusulup yerlere carpılmayan adam kalmadı.. hagi'den tut, bulent korkmaz'a hepsi bir bir harcandı.. kimi kulubede teknik adam olarak yerin dibine sokuldu, kimisi sahadayken yani..

    sen 3 sezonda takımda a'dan z'ye herkesi karalamıs, herkesi ruhsuzlukla suclamıs, herkesi silip atmaya hazırlanmısken gerets diye bir adam cıktı esine bir daha rastlanmayacak bir sampiyonluk yasattı sana.. sen 3 senede dunyaları yakıp yıkacak kıvama gelmissin ama cıkmıs diyorsun ki 14 senelik cile cektik..

    e a.k o zaman anlatın bana nasıl cektiniz o cileyi.. neler yasadınız.. 14 seneyi hic, yani 1 senesini bile yasamamıslara yani 24-25 yasın altındakilere sesleniyorum: anlatın arkadasım bana o zaman, neler cektiniz, nasıl yasadınız o 14 seneyi, aynısı basımıza gelse neler yapmalıyız.. cok biliyorsunuz, cok hissetmissiniz, o gun yasananları bire bir hissetmissiniz ya uefa kupası kazanırken, anlatın o zaman arkadas.. biz de bilelim..

    14 senelik bu cileee, bitsin artık bu seneee.. gidip ultralarla bunu bagırınca mı o cileyi anlamıs oluyorsunuz?

    anlatın.
  • 12
    4 sene üst üste şampiyon olan ekibin ruhu konusunda şunu unutmamak gerekir, 2000 ruhunu oluşturan ekipte emre belözoğlu, hakan ünsal, vd. mevcut idi. bu kişilerin galatasaraylılıkları ile kupayı alamadıkları aşikar. neyse bu başka bir konu,

    14 sene bekleme olayında ise aklıma gelen 2 soru var;

    1) galatasaray taraftarı son 20 yılda kimi neyi beklemiş?
    2) 14 yılda 24 yılda şampiyon olamasan beklemeyip ne yapacaksın?

    1) galatasaray taraftarı son 20 yılda kimi neyi beklemiş?

    bu yıl içine bakarsak başta rijkaard ve arda turan olmak üzere tüm ekibi suçladık. en ufak sabır göstermedik.

    2) 14 yılda 24 yılda şampiyon olamasan beklemeyip ne yapacaksın?

    şampiyon olamadık diye galatasaray 'lılığımız mı azalacak? ben bursa 'da yaşıyorum, şuna emin olun bursa küme düştüğünde de şampiyonluğa oynarken de aynı kişiler taraftar. galatasaray taraftarının en azından bu kadar bağlı olacağına eminim.

    beni üzen tek olay 15 - 20 yaşında genç insanların böyle gereksiz, hamasi söylemlere katılabilmesi.
  • 15
    mecazi durumlarin, gercek olmayacak durumlarda gecerli oldugunu dusunursek, ve bugun hala tribunde yerini alan insanlarin bir cogunun bu gercekligi yasadigini, bunu tecrube edip 14 sene bekledikleri dusunulurse, cidden 0-25 yas arasinin susmasi gereken bestedir.

    o gunleri yasayanlara saygisizlik yapmamak gerekir.

    cok sinirli edit/ekleme: adama demezler mi ne skim beklemek bu? takim bu sene sampiyon olamadi diye rijkaard'i itin gotune sokuyorsun, sonra 14 sene sampiyonluk bekledim ben diyorsun.. ya nolur bi siktirin gidin, bugun 14 sene sampiyon olmazsak, ilk basta takimi birakacak kusak bas bas 14 sene sampiyonluk bekledik diye bagriyor, kafayi yiyecegim..
  • 19
    bu mantıkla hareket edecek olursak;
    galatasaray spor kulübünün taraftarı olmak sadece galatasaray lisesinden mezun olan insanlar için geçerli olması gerek diye düşünüyorum..belki yaş itibariyle ben o 14 sene beklemenin nasıl bir duyguya hasıl olduğunu bilemem lakin tanımış olduğum en fanatik galatasaraylılardan biri olan babamın o ufacık yaşıma rağmen şampiyon olduğu gün hüngür hüngür ağlaması (ki ağlayışını ilk ve son kez gördüm) ve o dönem aklımda kalan yegane şey olması benim de bu konu hakkında söyleyecek,hissedecek şeylerim olduğunu gösterir..bir insanın metin oktay ı anlaması için futbol oynadığı dönemlerde yaşaması gerekmiyor, ''bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba'' sözünün vermiş olduğu duyguyu idrak etmesi,galatasaray ın ve galatasaray ruhunun ne olduğunu bu sözden kavraması kafidir..eğer anlamışsa ben gibi taçsız kral metin oktay tezahuratını doya doya da yapar,gider aldığı lisanslı formanın arkasına yazılabilecek bir sürü oyuncu varken 10-metin oktay diye de yazdırır..şahsi kanaatim budur..
  • 23
    taraftarın, özellikle yeni neslin her haklı eleştirisinde savunma kalkanıymışçasına kullanılmasına ayar olduğum söz öbeği.

    14 sene şampiyonluk görememiş galatasaray taraftarına yakınmıyorum; 14 sene şampiyonluk görememiş galatasaray taraftarının bir kısmının bunu sürekli ajite etmesine, 14 sene şampiyonluktan mahrum kalmış olmayı bir övünç kaynağı olarak gören kitlenin işi başka yönlere çekmesine anlam veremiyorum.

    buraya nereden mi geldim?

    özer saraçoğlu 31 ağustos 2018'de şöyle bir tweet paylaşmış kendi twitter hesabından:

    --- alıntı ---

    16 yıl şampiyonluk görmediğimiz yıllarda sosyal medya olsaydı bugün bizim kulüp kalmazdı, bugün onu anladım. biz ne sevmişiz, ne bağlanmışız, nasıl aşık olmuşuz bunu anladım bir daha.

    --- alıntı ---

    yazdığının ironi olmadığını düşünerek; saraçoğlu ve saraçoğlu gibi düşünenlerden bahsediyorum. bayıyor beni bu "biz böyle aşığız işte renklere" edebiyatı. o zamanlar sosyal medya diye bir oluşum olsaydı belki de şampiyonluk için 14 sene beklemeye gerek kalmazdı, kim bilir... galatasaray taraftarının sosyal medya gücü olmasa son yıllarda atılan şampiyonluk çentiklerinden birkaçı yoktu şu an. bunun bilincinde olabilmek lazım.

    https://youtu.be/tI3qKmMc6LQ

    bugün denk geldi, "14 sene içinde onu dövdük, bunu dövdük, metin oktay'a bile sardık" yazanlar. bunu bir gurur rozeti olarak yazanlara ithafen; iyi bok yediniz allah'ın magandaları, alkış! büyük taraftarlık holiganizmle doğru orantılı bir şey ne de olsa, yersen.

    ara ara konudan saptığımın farkındayım ama doluydum bu konuda sözlük...
  • 25
    2010-2011 rijkaard sezonundan sonra tekrar sandiklardan cikarilan erdem ve gormus gecirmis lafi.

    lafa tepkim yok, zira ailelerimizde de buyukler bu lafi soyleyebiliyor bizlere.

    fakat, beklenmeyip de ne yapilacak zaten? taraftarin ne tesis basacak hali kalmis ne de topcuyu dovecek kulturu. keza, 14 sene sampiyon olunamayan donemde ne bayayigitler dayak yemis, ne teknik direktorler tasa tutulmus acip bakilabilir.

    eninde sonunda sahada top oynayip kazanmak gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın