• 78
    yüzde yüz katıldığım sözde geyik. kıçındaki kıllar kadayıfa dönmüş ve iki adım koşamayan veteran topçular yerine altyapımızdaki çocuklar çıksın oynasın daha iyi, veteran topçular neyi iyi yapıyor ki bu çocuklar daha iyisini yapamasın ? en azından gençlere şans vermiş oluruz, diğer genç yıldız oyuncularımıza motivasyon olur hee bak bunlar gerçekten oynatıyorlar o yüzden sıkı çalışıp formayı almalıyım düşüncesi olur. eric gerets'den bu yana gençlere doğru düzgün şans veren, oynatan bi hocamız yok. eric hoca mecburiyetten de olsa oynattı ve şampiyonluk aldı, şimdi torrent mecburen gençleri oynatsa her maç sonu ağlar ühühü 20 sene öncesini unutun devir değişti ühühüh bu takımı ben kurmadım diye. koskoca fatih terim bile ozan kabak dışında birini çıkaramadı altyapıdan en çok da bu koyuyor bana. ondan önce de semih ile emre'yi çıkartmıştı. eric hocadan sonra bi nebze yine terim oynattı gençleri onun dışında yine boş.
  • 80
    üst yapıda oyuncu bulduk da altyapıda ki kaldı diyeceğim de kendi halimizle eğlenir olduk. altyapıda oyuncu olmadığı için bu söylem eyleme dönüşmüyor olabilir. keza bu sezon ne fatih terim ne de domenec torrent kadroya genç bir oyuncu monte edebildi. buna karşılık diğer rakiplerde teknik adamlar değişse dahi, genç oyuncular hep kadroda yer alabildi. bugün ersin, rıdvan, serdar saatçı gibi isimler sergen yalçın döneminde de oynuyordu, önder karaveli dönminde de oynadı ve ismael de oynatıyor. keza fenerbahçe'de pereira döneminde şans bulan arda, muhammed gibi oyuncular ismail kartal tarafından da tercih edilebiliyor. trabzonspor bu konuda zaten çaba gösteren bir kulüp.

    yani bu geyiği layığıyla yapmak istiyorsak, bir kere önce altyapıda nitelikli oyuncumuz olmalı. asıl tartışılması gereken bizim neden rakipler gibi bunu başaramadığımız olmalı. önce bu soruna eğilecek bir yetkili/yönetim bulalım da, geyiğini sonra yaparız.
    gerçi kulübün başında kimse yokken, altyapıya sıra gelir mi o da muamma.
  • 82
    eğer mevcut durum gibi ligden kopulmuş ve bir iddia kalmamışsa veteranlar yerine denenebilir.

    bunun dışında ozan muhammed kabak ya da arda turan gibi özel yetenek değilseniz o iş zor.

    son 30 yılda kaç tanesi a takıma çıktı ki bu çocukların. hadi bu yeteneklere biz şans vermedik haksızlık ettik desek gittikleri yer en fazla ptt 1. lig ayarında takımlar oluyor.

    hayatımda gördüğüm en boş umut beslemelerden biri bu altyapi futbolcuları. iyi olanın zaten önünü kesen yok. isteseniz de kesemezsiniz.
  • 85
    desteklediğim geyik. mesela ben veteran topçularla hücum edemeyen bi takım görmek yerine yetenekleri ama heyecanlı gençleriyle tecrübeye ihtiyacı olan bi takım görmeyi tercih ederim. yetenekli olan bazıları çıkıp hemen yıldızını gösteriyor kerem gibi ozan gibi, bazıları da geç meyve veriyor yunus gibi. bugün baktığımızda eren aydın, özgür baran aksaka, hamza ayhan, batuhan şen gibi yüksek potansiyelli oyuncularımız var. bunların içinden batuhan iyi süre alarak kirada iyi performans gösteriyor bence onu denemenin tam sırası, geri kalan diğer oyuncuları da mesela bazı iç saha maçlarında ve önde olduğumuz deplasman maçlarında sonradan oyuna alsak bi şey kaybetmeyiz. bu çocuklar oynamadan nasıl gelişecek ? nasıl özgüven kazanıcak ? fikirlerine en çok önem verdiğim taraftar topluluğuna sahip bu sözlükte bile neler neler deniyordu gençlerimiz için, tahammülsüzlük seviyesi de çok fazla olduğu için bu çocuklar 1-0 geride başlıyor. 3 yıldır şampiyon olamamanın getirdiği gerginlikle kimsenin de tahammülü kalmadı, gençlerin işi çok zor.
  • 86
    en sevdiğim ve ne zaman başlığı açılsa yazasım gelen geyik. evet sağdan soldan anadolu takımlarının rotasyon isimlerini şımartan kontratlar vermektense en iyisini yetiştirip bu oyuncuları her sene bir iki a+ futbolcularla harmanladıktan sonra geliştirme yoluna gitmeyi mantıklı buluyorum. hagi-emre-okan-tugay-suat, popescu-bülent, stumpf-bülent, ujfalusi-semih, sneijder-e.çolak gibi mentör gruplar oyuncu gelişiminde ve teknik çeşitlilikte faydalı oldular.
  • 87
    saçma sapan bir geyiktir. alt yapı ile a takım arasında çok büyük bir eşik atlama olayı vardır. illa yıldız olmanız gerekmez ama profesyonel ligde oynayabilmek için o eşiği atlamaniz gerekir. o eşiği atlayacak futbolcunun da oynamasını kimse engelleyemez. yunus akgün bizde atlayamayacagi çok barizken ads takımında atladı ve bize geri döndü. o nedenle, küçümsenen bir çok anadolu topçusu da profesyonel ligde oynayacak duruma gelebilmisken, çok azı istanbul takimlarinda oynayabilecek atlamayı yapabilir. futbolcu olmak zordur. dünya da binlerce alt yapı oyuncusu vardır ama çok azı futbolcu olabilir.
  • 88
    gerçekçi olmayan geyik. altyapılarda oynayan genç futbolcularımızın profesyonel lig tecrübesi yok, profesyonel futbolculara karşı değil kendi yaşıtlarına karşı oynuyorlar. türkiye'de genel olarak tüm altyapıların fizksel imkanları zayıf, sporcular avrupadaki yaşıtları kadar iyi antrenman yapamıyor, iyi beslenemiyor, iyi antrenörlerle de çalışamıyor. herhangi bir futbolcu olağanüstü bir yetenek değilse hiçbir profesyonel ligde kiralık oynamadan doğrudan galatasaray kadrosunun bir parçası olması mümkün değil. maç oynana oynana futbolcu olunuyor. 21-22 yaşına gelmiş kariyerinde profesyonel maç oynamamış futbolcularımız var, bu çocuklar gelsin galatasaray'da oynasın istiyoruz. futbolu meslek olarak yapan bu işten ekmek yiyen tek bir profesyonele karşı bile oynamamış çocuk nasıl olacak da oynayacak bunu söyleyen yok pek. avrupa'nın pek çok liginde b takımlar profesyonel liglerde mücadele ediyor, futbolcular profesyonel deneyimler kazanıyor. b takımların olmadığı ülkelerde de genç oyuncuların daha alt seviye takımlara kiralanıp oralarda oynadıktan sonra dönüp a takımda oynaması yaygın olan. biz bekliyoruz ki 21 yaşına gelmiş ve galatasaray altyapıları hariç hiçbir yerde tek maç oynamamış futbolcu galatasaray a takımına girip forma kapacak. avrupa'da her konuda çok daha iyi imkanlara sahip takımlarda bile olamıyor bu. galatasaray altyapısından düzenli olarak katkı almak istiyorsa antrenör kalitesini arttıracak, futbolcuların antrenman ve beslenme imkanlarını arttırmak adına elinden geleni yapacak(yatılı ali samiyen lisesi projesi gibi), antrenman sahası sayısını ve kalitesini arttıracak. futbolcularını düzenli oynayabilecekleri takımlara ya da galatasaray'ın satın alacağı bir pilot takıma gönderip profesyonel tecrübe kazanmalarını sağlayacak, ondan sonra gerçek olur bu geyik.

    şu anda da futbolcu olma şansı olan birkaç yetenekli gencimizi oynayabilecekleri yerlere kiralamak yerine kadroda tutup sezonda 5-10 maç oynattıktan sonra bundan bir şey olmaz deme gafletine düşmeyiz umarım.
  • 92
    doğru bir önerme ve istektir. çünkü alt yapı büyük bir takımın her daim güvenmesi gereken ve güvenilir oyuncular yetiştirmesi gereken alt şubesidir. ancak bir hazırlık maçında kadronun neredeyse tamamını altyapı oyuncularından kurarsanız bu hem bu çocuklara kötülük hem de sisteme haksızlıktır. zira karşılarında altyapı takımı olmuyor. ayrıca bu çocuklar altyapıda oynadıkları mevkilerde de oynamıyorlar çoğu zaman. bu nedenle as futbolcuların olduğu kadroya ikişer üçer serpiştirilip öyle şans verilmeli. hem seviyelerini görebilirsin hem de çocuklara güven gelir.

    ben yukarıdaki görüşlerimi maç 3-1 iken yazmak istedim ama maçın bitmesini bekledim. zaten sonuç da ne demek istediğimi kanıtlar nitelikte oldu. okan hoca en doğrusunu bilir tabi ki ama bence bunu bir daha gözden geçirmeli. bu şekilde bir çok değerimizi kaybedebiliriz. çünkü sabırsız ve her şeyi bildiğini sanan çok taraftarımız var maalesef ve sosyal medyada bu çocukları asmak için hazır bekliyorlar.

    (bkz: 5 temmuz 2023 galatasaray hull city maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın