• 1
    emlak konut gyo tarafından "arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemi" ile yapılacak ihale.

    ihale öncesinde dursun özbek ve yönetiminin, galatasaray genel kurulu'ndan yetki alırken yeterince şeffaf davranmaması ve bu süreçte kullandıkları çelişkili ifadeler yapılacak ihaleye şüpheyle yaklaşmamızı ve temkinli olmamızı gerektiriyor. bu doğrultuda galatasaray camiasının ihaleyi daha bilinçli takip edebilmesi adına bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.

    öncelikle gerek emlak konut'un gerek ihaleye katılan firmaların önemli bir gerçeği akıllarından çıkarmamaları lazım; bu arsanın sahibi sıradan bir kurum değil, galatasaray. binlerce üyesi, milyonlarca taraftarı olan, ülkenin en önemli camialarından biri. bir anlamda ülkenin en büyük sivil toplum örgütü. böylesi büyük bir camianın çok daha yakından takip edeceği bu ihalede gerekli rekabet ortamının sağlanamaması veya ihalenin olmadık rakamlarla sonuçlanması hem emlak konut'un kurumsal kimliğine hem de ihaleyi alacak firmanın imajına büyük zarar verir. zarar vermenin de ötesinde olası bu türden şaibeli bir sonuç bu işte adı geçen tüm kişi ve kurumları, mevcut galatasaray yönetimi de dahil, zan altında bırakır.

    bu işin içinde yer alan veya yer alacak her kişi ve kurum tüm bu süreci milyonlarca insanın çok titizlikle takip edeceğinin farkında olmalı ve ona göre hareket etmelidir.

    galatasaray camiası da şunun bilincinde olmalıdır; riva arazisi, gerektiği gibi hakkaniyetli bir şekilde ihale edildiği taktirde, galatasaray'ın tüm borçlarını kapatacak değerdedir ve galatasaray'ın en değerli mülküdür.

    peki gelelim ihalenin içeriğine.

    ihale hasılat paylaşımı yöntemi ile yapılıyor. yani ihaleye katılacak firmalar, türk lirası olarak ne kadar hasılat elde edeceğini ve yüzde olarak bu hasılatın ne kadarını galatasaray'a vereceğini tekliflerinde belirtecekler.

    öncelikle proje sonunda ne kadar hasılat elde edileceğini yaklaşık olarak da olsa hesaplamamız mümkün. bu konuda iki önemli done var elimizde; inşaat alanı ve emsallerden hareketle bölgedeki metrekare satış fiyatları. bu ikisini çarptığımızda proje sonunda elde edilecek hasılatı da bulmuş olacağız.

    bununla birlikte inşaat alanı maalesef tartışmalı hale gelmiş durumda. ihale ilanında 174 bin m2 inşaat alanı gözükse de, dursun özbek genel kurul'dan yetki alırken bu rakamın 400 bin m2 olacağını beyan etmişti. büyük bir skandal olarak nitelediğimiz bu duruma dursun özbek kendince bir açıklama getirmiş, ilanda çıkan ve emsal üzerinden hesaplanan inşaat alanının önemli olmadığını, ihale sonrası alınacak ruhsatla bu inşaat alanının artış göstereceğini ve genel kurulda vaat ettiği 400 bin m2 inşaat alanının geçerli olduğunu ifade etmişti.

    emlak konut'la görüşmeleri tek yetkili isim olarak yürüten dursun özbek'e bu konuda güvenmek zorundayız. her iki tarafın ketum tutumuyla söz konusu görüşmelerin şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, ancak ve ancak verilen sözler ve taahhütler üzerinden bir hesaplama yapmamızı mümkün kılıyor. bu doğrultuda hesaplarımızda kullanacağımız inşaat alanını, emlak konut'un kendisine verdiği söz üzerine, dursun özbek'in genel kurula verdiği taahhüte uygun olarak 400 bin m2 alacağız.

    şimdi bulmamız gereken, emsallerden yola çıkarak bölge metrekare satış fiyatları.

    bölgede emsal olarak dikkate alabileceğimiz, geçmiş dönemde gerçekleştirilmiş iki önemli proje var; riva konakları ve antriva projeleri. her iki proje de galatasaray'a ait riva arazisinin yaklaşık onda biri büyüklüğünde bir alanda gerçekleştirilmiş, bu nedenle de çok daha sınırlı sosyal donatı ve rekreasyon alanlarına sahipler. üstelik bu projelerin yılları 2007 ve 2010. yani galatasaray'ın riva arazisine dair bulacağımız m2 satış fiyatı için bu projelerde yer alan emsallerin m2 satış fiyatlarını rahatlıkla taban fiyat olarak alabiliriz. gerek galatasaray'ın marka değeri, gerek arsa büyüklüğü, gerek sosyal donatı ve rekreasyon alanlarının fazlalığı, gerekse çok daha yeni yapılara sahip olacak olması galatasaray'ın riva arsasında inşa edilecek projeyi çok daha değerli kılıyor. bu doğrultuda taban fiyatımızı belirlemek için bölgedeki emsallere göz atacak olursak;

    antriva projesinden satılık bir villa;

    https://www.hurriyetemlak.com/...villa/detay/26188573

    m2 fiyatı yaklaşık 3500 dolar.

    riva konakları projesinden başka bir villa;

    https://www.hurriyetemlak.com/...villa/detay/10286352

    m2 fiyatı yaklaşık 2900 dolar.

    bölgeden bir başka emsal;

    https://www.hurriyetemlak.com/...-villa/detay/8718748

    m2 fiyatı yaklaşık 3300 dolar.

    bu emsalleri çoğaltmak mümkün. görüleceği üzere bölgedeki villaların m2 fiyatları taşınmazların iç özelliklerine bağlı olarak 3000 ila 3500 dolar arasında değişiyor. yukarıda saydığımız ve galatsaray'ın riva projesini çok daha değerli kılan bir çok etkeni göz ardı etsek dahi, hesaplarda kullanacağımız m2 taban fiyatını emsallerden yola çıkarak rahatlıkla 3500 dolar alabiliriz. (burada şu da unutulmamalıdır; yukarıda bahsi geçen galatasaray'ın arsası lehine pek çok etken bu fiyatı çok daha yukarılara çekecektir, çekmelidir.)

    sonuç olarak hasılat hesabımızda kullanacağımız iki değeri belirlemiş olduk. inşaat alanı, emlak konut'un kendisine verdiği sözden yola çıkarak dursun özbek'in genel kurula taahhütü olan 400 bin m2; metrekare satış fiyatı ise emsallerden yola çıkarak minimum 3500 dolar/m2. bu değerlerle proje sonunda elde edilecek hasılatı hesaplarsak;

    400.000 m2 x 3.500 usd/m2 = 1,4 milyar usd = 4,9 milyar tl

    şimdi gelelim ihaledeki en önemli rakam olan hasılat paylaşım yüzdesine.

    istanbulda lüks konut projelerinde yükleniciler yüzde yirmi ila yüzde otuz arasında değişen oranlar karşılığında iş yapıyor. ihalede hasılat paylaşım oranını rahatlıkla yüzde yetmiş alabiliriz. rekreasyon alanları ve sosyal donatıların büyüklüğünü ve bu unsurların yüklenici açısından ekstra maliyet oluşturacağını hesaba katsanız dahi, bu oranı, yani hasılat paylaşım yüzdesini, çekebileceğiniz minimum rakam yüzde altmış olur.

    velhasıl, bölgede gerçekleştirilen projelerden ve şu an satışta olan emsallerden hareketle ihalede ortaya çıkacak hasılat değeri minimum 4,9 milyar tl; hasılat paylaşım yüzdesi ise minimum % 60 olmalıdır. bu rakamların altına düşülmesi durumunda galatasaray zarara uğratılmış demektir. bu rakamların altında açıklanacak bir ihale sonucu dursun özbek yönetimi başta olmak üzere, emlak konut ve ihaleyi alan firmayı töhmet altında bırakacaktır.

    not: ihalenin direkt konusu olmasa da bu taban rakamlarla proje sonunda galatasaray'ın eline geçmesi gereken para(minimum);

    (4,9 milyar tl) x (% 60) = 2,94 milyar tl

    ancak bu paranın yüzde yirmisi yapılan protokol gereği emlak konut'a bırakılacak.
  • 2
    ihale yöntemi ile geliştirilecek projelerden elde edilecek gelirin yüzde 80'i galatasaray spor kulübü derneği'ne, yüzde 20'si emlak konut'a ait olmak üzere paylaşım yapılacak. emlak konut'un söz konusu arsalar üzerinde geliştireceği projelerdeki galatasaray spor kulübü derneği payı minimum 509 milyon lira olacak. yani ihale sonucunda gelecek olan gelirin %80'i galatasaray kulubüne ait.

    arsa büyüklüğü 1.157.000 metre kare. yaziyla yazalim, birmilyonyuzelliyedibin metre kare. toplam emsale esas inşaat alanı ise 173 bin 904 metrekaredir.

    arsa bilgileri:
    1-) beykoz riva'daki 0 ada 3203 parsel numaralı bölüm konut imarlı. toplam arsa alanı 869 bin 522 metrekare, emsal değeri 0,20, emsale esas inşaat alanı 173 bin 904 metrekare, bina yüksekliği ise h: 2 kat.
    2-) beykoz riva'daki 0 ada 3201 parsel numaralı bölüm özel orman imarlı. toplam arsa alanı 206 bin 497 metrekare büyüklüğünde.
    3-) beykoz riva'daki 3203 parsel numaralı bölüm ilköğretim tesis alanı imarlı. bu parselin toplam arsa alanı 8 bin 423 metrekare.
    4-) beykoz riva'da yapılacak park alanının toplam arsa alanı 72 bin 560 metrekare.

    plan notları
    1-) konut alanlarında uygulama mimari avan projeye göre yapılacak olup r: 0,20 ve h:2 kat (max. 7m.) ile sınırlıdır ve bina birim taban alanı emsal değerini aşmamak ve çekme mesafeleri içinde kalmak koşulu ile max. 200 metrekareyi geçemez.
    2-) özel orman alanları; rekreasyon amaçlı gezinti, yürüyüş ve dinlence alanı olup hiçbir inşaat faaliyeti yapılamaz. bu alanların inşaat hakkı diğer alanlarda kullanılamaz.

    ihale ilanini gormek icin:
    http://emlakkulisi.com/...va-hale-lan-1pdf.pdf

    teknik yapı, dap yapı, fuzul grup ve makro inşaat-nef ortaklığının katılmasına kesin gözü ile bakılırken, gap inşaat ve ege yapı’nın da değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor. ihalede ilk oturum 8 haziran’da yapılırken, nihai sonuç daha sonra yapılacak ikinci oturumda belli olacak.

    tum bu bilgiler isiginda, daha once kucuk bir tecrube edindigim ihale.surecleri ile ilgili bilgilerimi gozden gecirdigimde en az 510 milyon lira gelir elde edilecek.tabii sirketlerin kapali zarf teklifleri, 1.oturum, 2. oturum, sirketlerin iştahı vs goz onunde bulunursa bu miktar daha da yukarilara cikacaktir. emin olabilirsiniz. 510 miyon cepte. fazlasi ne olacak gorecegiz.

    edit: deger duzeltmesi.
  • 3
    bana göre uefa kupasını kaldırmamızdan sonra, galatasaray tarihinin en önemli günlerinden biridir.

    ihaleye çıkış şekli, paylaşım oranları, inşaat m2'si filan o konular hakkında uzman değilim iyidir kötüdür birşey diyemem.

    önce şu tabloyu bir hatırlayalım;
    https://2.bp.blogspot.com/...rcu-65-milyar-tl.jpg

    mayıs ayında borç-alacak farkımız 792m tl. paylaşımları dikkate alırsak normal şartlarda beklenen gelir borç-alacak farkını rahatlıkla sıfırlayacak düzeyde. yanılıyorsam ekonomi konusunda bilgisi olan arkadaşlar beni düzeltsin lütfen. bildiğim kadarıyla her sene 40-45m euro civarında banka borçları için faiz ödüyoruz. senede şampiyonlar liginden kazanabilinecek gelirden daha fazla bir tutar. galatasarayın banka borçlarının toplam tutarı 500m civarında. borç alacak farkının 0 olduğu, banka borçlarının sıfırlandığı, gelirler üzerindeki temliklerin tamamen kalktığı bir galatasaray'ı hayal edebiliyor musunuz?

    işte asıl iş bundan sonra başlıyor; bugün aday diye dolananların hiçbirine bu galatasaray teslim edilmemeli, altında kalırlar. bu galatasaray'ı kime teslim edeceğiz?
  • 5
    http://www.sabah.com.tr/...klif-belli-oldu?f=sm

    emlak konut mülkiyeti galatasaray'a ait olan riva arazisini ihaleye çıkardı. ilk oturumu yapılan ihaleye en yüksek teklifi 1 milyar tl ile dap yapı'nın sahibi olduğu eltes inşaat verdi.

    ikinci oturum maksimum 1,5 milyar tl'lere çıkabilir. büyük rant sağlandı.

    edit: m2 fiyatı 934 tl olarak gitti. %60'lık kısmı bize ayrıldığına göre m2'den 560,75 lira kazandık.
  • 11
    ekşi sözlükten birazbira nickli yazardan alıntıdır.

    --- alıntı ---
    galatasaray taraftarının kafasını ambele eden ihaledir. konuyu nacizane ben de yorumlayayım.

    önce şunu bir güzel okuyalım ; http://www.resmigazete.gov.tr/...6/05/20060503-12.htm

    resmi gazetede okuduğunuz şey riva projesinde de uygulanan arsa satışı
    karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin yönetmeliği.

    şimdi arkadaşlar bu ihale 2 aşamalı bir ihale. 1. aşamada teklifler ve yeterlilik belgeleri kapalı ve mühürlü zarflarla teslim ediliyor ihale komisyonuna. bu yeterlilik belgeleri dediğimiz şey nedir? ihalenin idari şartnamesinde istenilen kriterlere firmaların uyduğunu kanıtlamak için getirdikleri belgelerdir. örneğin ihaleye katılan firmanın hangi iş dallarında faaliyet gösterebildiğini kanıtladığı ticaret gazetesi.

    örneği açmak gerekirse ; riva projesi bir inşaat yapım işi ihalesi olduğundan ihaleye katılan firmanın ticaret sicil gazetesinde inşaat işinde de çalışacağını beyan etmiş olması gerekiyor.

    bir diğer belge iş deneyim belgesi. nedir bu iş deneyim belgesi? ihalenin yapıldığı tarihe kadar yapmış olduğu inşaat işlerinin toplam maliyeti diyebiliriz basitçe. bu neden önemli? çünkü firmaların verebileceği teklif miktarını sınırlar ve tecrübesi olmayan bir firmanın ihaleye girmesini engeller.

    bu ve benzeri evraklardan herhangi birinin eksik olması yahut ihale komisyonuna teslim edilen zarfın üstüne yazılan bilgilerin doğru şekilde yazılmamış veya eksik bırakılmış olması dahi ihaleden men sebebidir.

    firmaların ilk turda verdiği kapalı zarflar incelenir ve uygun görülen firmalar ikinci tura davet edilir. şimdi herkesin kafasını karıştıran miktarlara gelelim.

    arkadaşlar bu miktarların hiç bir anlamı yok. firmalar teslim ettikleri zarfların içine bir teklif yazmak zorundalar. çünkü 1. oturumda teklif vermeyen bir firma 2. oturuma katılma hakkını kaybediyor. peki neden gerçek değerlere yakın bir miktar verilmedi? bunun bir çok nedeni var ama en basiti diğer firmaların hareket alanını kısıtlamak için kendi teklifini gizlemek ve hatta çok haneli rakamlarla ve o rakamların yazılarıyla uğraşmak istememek dahi buna sebep gösterilebilir. örn; adamın teklifi 55.678,97 tl bunu rakamla belirttiği gibi yazı ile de ellibeşbinaltıyüzyetmişsekizliradoksanyedikuruş olarak yazmak zorunda. kamu ihale kurumunun geçmiş itiraz ve iptal davalarını okursanız tek bir harf hatasının dahi firmanın elenmesine sebebiyet verdiğine denk gelirsiniz. bundan dolayı yapılan teklifler net rakamlar olmuş zaten 100000 tl , 200000 tl vs.

    1. aşamadan en az 3 gün süre bırakmak kaydıyla 2. aşamasına geçilir ihalenin. iş burada çözülüyor işte arkadaşlar. firmalardan önce sözlü olarak teklifleri dinlenerek tutanağa işlenir. daha sonra bu teklifler firmalara okunarak bunu yazılı şekilde talep ederler. tekliflerin sözlü olarak istenme sebebi şu; ben c firmasının sahibiyim ve teklifim atıyorum 127 bin tl ve % 40 kar payı oranı. ben teklifimi yapmadan a firması 150 bin ve %40 kar payı oranı teklif etti. ee ben bu işi istiyorum nasıl olacak? teklifimi revize ediyorum ve miktarı yahut kar payını değiştiriyorum. yanı maksat milleti birbirine çarpıştırmak.

    peki ihaleyi kazanan firmanın rakamı galatasaray'ın net kazancı mı? hayır değil. firmaların teklif ettiği rakamlar minimum şu kadar gelir ederiz diye taahhüt ettiği rakamlar. yani adam inşaatları bitirdiğinde onları satamasa da bu parayı çatır çatır vermek zorunda. satış halinde ise bu miktarın üstünde kazanılan her kuruş kar payı oranında dağıtılıyor. yani özetle ihaleyi kazanan firmanın teklifi taban kazanç miktarıdır. tavan fiyatlar yapılan villalar satıldıkça ortaya çıkacak.

    şimdi efendim firmalar kendi aralarında anlaşıp cüzi bir miktara kapatamaz mı ihaleyi? hayır kapatamaz çünkü emlak konut, bu projeyi ihaleye çıkmadan önce bir muhtemel maliyet hesabı yapmıştır. yani riva bölgesinde villa tipi konutların m2 fiyatlarından beklenen satış miktarı hesaplanarak teknik şartnamede belirtilen inşaat ve işçilik kalelerinin muhtemel giderleri çıkartılmış ve tahmini bir gelir hesabı yapılmıştır. bu sınır değer kabul edilir ve bu değerin altında kalan teklifler ihaleden elenirler. bütün teklifler bu sınır değerin altında kalırsa ihale iptal edilir ve ilerleyen tarihlerde yeniden ihaleye çıkılır.

    emlak konut ihalenin her aşamasında istediği an ihaleyi iptal etme yetkisine sahiptir.

    bizim emlak konuta güvenmek dışında bir seçeneğimiz yok. bu kar payına dayalı bir iş olduğundan emlak konut çok kazanmak istiyorsa galatasaray'a çok kazandırmak zorunda. sırf galatasaray zarara gitsin diye kendilerine gelecek parayı azaltmazlar sanırım. mantığım bunu söylüyor. bu kadar bilgi yeter sanırım. aklıma gelen başka bir şey olursa daha sonra eklerim. saygılar

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın