• 332
    kadro yapan arkadaşlar enteresan şekilde badou'yu kesmişler. fatih terim dinamoları hamalları sever. zaten 4-4-2 oynayacaksa merkezde hamala ihtiyaç var. ama bence;

    muslera
    mariano maicon serdar transfer
    fernando
    n'diaye selçuk/tolga/transfer
    belhanda
    feghouli gomis

    dizilişli 4-3-1-2 oynayabiliriz. sola da sol ayaklı asamoah vb bir box to box gelirse sol bekle takım zaten tam bir dinamo olur. ihtiyacımız olan sol bek sol açık merkez orta saha ve hızlı sprint yapabilen forvet.
  • 333
    fourfourtwo! uzun zamandır üst sıralarda olmasını dilediğim başlıktır. zaten kullanıcı adımda buradan geliyor.
    çünkü ben futbolu; “ iki bek, iki forvet ve zenci ön libero ile oynanan oyun " olarak tanımlıyorum.

    edit: çaylak entrysinin en az 500 karakterden oluşması.

    takımımız için en uygun formasyonda budur zaten. 2019-2020 sezonu son hazırlık maçında fatih terim’in oynatmaya çalıştığı eski sistemimiz.
    tabiki bu sistem için uyumlu melo ve selçuk tandemi gerekiyor.
    oyunu iki yönlü oynayan bir değil iki orta sahaya ihtiyacımız var. drogba-burak ikilisi ile 4-4-2 oynadığımız yıllarda melo ve selçuk skora en az 15asist/gol katkı sağlıyordu.

    seri’nin transfer edilmesi, fernando’nun takımdan ayrılmasının nedeni yalnızca geçtiğimiz yıl ki performans düşüklüğü değildir heralde. sadece yaşı ve 1 yıl kontratı kaldığı içinde gönderilmedi bence. çünkü fatih terim de dahil her teknik adam kadrosunda tek yönlü savaşan, top çıkaran ve saldıran bir fernando görmek ister. ancak bu tarz oyuncular 4-4-2 formasyonunda orta sahada üstünlük kuramaz. belhanda ve seri bunu başarabilirler.

    diagne’ nin satışı sonrası alınacak forvet(ler) ve orta sahaya yapılacak 2. transferden sonra hepimiz hocamızın aklındaki sistemi anlayıp, irdelemeye başlayacağız.
    bu transfer 4-4-2 için belhanda’nın takımdan ayrılması yada 4-3-3 anlamı taşıyor.

    sistem herşeydir ama sistem ne olursa olsun, değişmeyen tek gerçek galatasaray’dır.
  • 335
    4-2-3-1'e göre daha kötü sahayı parselleyen bir diziliştir bu. ayrıca defansif-ofansif olarak çok yönlü oyuncuların varlığını da gerektirir. bu yüzden zamanla modası kaçmış ve bugün diego simeone dışında bu dizilişi asıl dizilişi olarak benimseyen elit teknik direktör kalmamıştır.

    gelelim 3. fatih terim dönemine. 7 aralık 2011 galatasaray fenerbahçe maçına kadar fatih terim 4-4-2'yi asıl dizilişi olarak görmemiş ama bu maçtaki muazzam futboldan sonra 4-4-2'de ısrarcı olmaya başlamıştır. zaten fatih terim'in en büyük artısı da budur. bir doğruya ulaştı mı o doğruyu muhafaza etmede son derece başarılıdır.

    ortasahanın kanatları emre çolak ve engin baytar'dı. yedekleri riera oldu. her üç ismin de ortak özelliği koşan orta sahalar olması. en büyük artıları merkez ortasahaya oyun kurma ve top kapmada yardımcı olmalarıydı. elmander ve necati'ye bakıyoruz. bunların da pas oyununa katıldıklarına görüyoruz. takım defansına katkıları da muazzamdı. özellikle elmander bu noktada çok kilit faktördü. 4-4-2 sadece elmander için bile oynanmalıydı. melo-selçuk'u da es geçmemek lazım. melo biraz daha defansif, selçuk biraz daha ofansif oynuyordu ama ikisi de dengeli oyunculardı. melo defansifliğinden ödün vermezken ileri de çıkardı, 50-60 metrelik diagonal pas da atardı. çok yönlü oyunculardan kastımız da bu.

    12-13 sezonunda ise işler bozuldu. elmander, ujfalusi, necati, engin bir şekilde saf dışı kaldı. transferlerin hiçbiri tutmadı. istatistik ya da skor önemli değil. sadece oyundan bahsediyoruz. amrabat, hamit yanlış kanat oyuncuları oldu. hamit'in dinamizmi ve efektifliği yeterli değildi. amrabat da takım oyununa uyum sağlayamadı. umut-burak pres yapabilir diye alındı ama önceki forvetlerin topla ilişkilerinin iyi olduğu unutuldu. umut-burak yüzünden topa sahip olamadı bu takım. dany-chedjou ise dengesizdi. tüm yerleri çatırdamaya başlayan bu takımı defansif olarak tutamazlardı. melo-selçuk ikilisi ise yan aktörlerin yok olmasıyla sihrini kaybetmişti. 4-4-2'yi nihayetinde bozan drogba, sneijder transferleri yapılmasaydı galatasaray çıkmaz sokaktaydı. biraz zor da şampiyon olurdu. schalke'yi de geçemezdi. yani 4-4-2'nin başarısı için oyuncuların uyumu teknik direktörün isteğinden daha önemliydi.

    mevcut takım 4-4-2 oynayabilr mi? oynayabilir. fernando-ndiaye buna uyabilir. kanatlar da feghouli-belhanda olabilir. forvet sinan(yasin)-gomis olabilir. ama herhalükarda sol bek ve forvet transferlerinin yapılması şart. şu an için sadece teorik konuşuyoruz. bu takım 4-4-2 oynayabilir ama başarı için bu şart değil. oyuncularına göre taktik seçen, dizilişi değil mantaliteyi önemseyen her teknik direktör daha başarılı olur.

    fatih terim'in mantalitesi ne peki? verimliliği ve taktiksel kalitesi tartışılır ama aşırı presli bir hücum futbolu. bunu 4-4-2'yle bir kez daha başarabilir mi göreceğiz. ama dediğim gibi 4-4-2 de şart değil.

    edit: uyaranlar var. chedjou 13-14 sezonunda gelmiş. 12-13 sezonunda semih-dany vardı as stoper olarak. fark eden bir şey yok. semih de ujfalusi olmadan o bölgeyi taşıyamadı.
  • 337
    --- alıntı ---

    http://www.futbolakademi.net/...oads/2017/09/1-2.jpg

    futbolda en bilinen ve günümüzde de kullanılmaya devam eden formasyonlardan olan 4 – 4 – 2 formasyonu, grafikte de görüldüğü gibi kalecinin önündeki dörtlü defans oyuncusu, dört orta saha ve iki hücumcudan oluşur. defans hattı iki merkez savunmacıdan ve kenardaki bek oyuncularından meydana gelir. orta saha da benzer bir modeli takip eder ve merkez orta saha oyuncularıyla kenarlarda iki kanat oyuncusundan oluşur. hücum hattı da santrfor diye tabir edilen merkez forvet oyuncularından meydana gelir.

    4 – 4 – 2, seneler boyunca ingiliz futboluyla özdeşleştirilmiştir ancak aslında ilk olarak torpedo moscow ve dynamo kiev’de görev yapan rus antrenör victor moslov tarafından literatüre sokulmuş ve sahada uygulanmıştır. moslov, bu formasyonu kuran ve takımı topu kaybettiğinde rakibin topla oynama süresini azaltmak için bir pres oyunu geliştiren yenilikçi bir futbol adamıydı. aynı zamanda oyuncuların beslenmesiyle ve bunun performansa olan etkisiyle ilgilenen ilk antrenörlerden biriydi.

    `4 – 4 – 2’yi benimseyen takimlar`

    http://www.futbolakademi.net/.../09/2-2-1024x538.jpg

    futbolda başarı elde etmek için bir çok takım bu formasyonu kullandı. formasyonlar kültürel ve modaya uygun bir trend takip eder. 4 – 4 – 2 de 1966’da ingiltere’nin kendi evinde dünya kupası’nı kazandığı takım ile anılır. 80’lerin sonunda ve 90’ların başında arrigo sacchi, fabio capello gibi isimlerle hem domestik turnuvalarda hem avrupa’da zaferler yaşayan milan da bu formasyonu kullanıyordu. bu diziliş bugün hala futbol dünyasında yerini koruyor denilebilir. atletico madrid’de diego simeone sık sık 4 – 4 – 2 kullanıyor ve bir kez la liga’yı kazandı bir kez de şampiyonlar ligi finali oynadı. barcelona ve real madrid gibi dünya devi kulüplerle yarışıyordu ve çok önemli işlere imza atmayı başardı.

    muhtemel avantajlari ve kisitlamalari

    avantajları

    `1 –` takımlar savunmada ve hücumda sahaya iyi yayılmış olur ve alanları kontrol edebilir. savunma yapılırken dört defans oyuncusu ve dört orta saha çok iyi yayılarak alan daraltabilir, topa ve rakip hücumcularına baskı uygulayabilir, bir blok oluşturmak için aralarındaki mesafeyi de azaltarak rakibi sekiz savunmacı ve bir kaleciye karşı oynamak zorunda bırakabilir. aynı zamanda iki forvet oyuncusundan biri orta saha bloğuna katılırsa bu beşli bir orta saha anlamına gelir ve rakibin oynayacağı alan sınırlanır, sayıca defansta üstünlük oluşur. bunun sonucunda hücum yapan rakip, ileriye daha çok oyuncu göndermek zorunda kalır ve böylece de kontrataklara müsait duruma gelir.

    `2 –` bu diziliş aynı zamanda geniş alandan, kenarlardan hücum etme opsiyonları ve oyunun yönünü değiştirme olanakları sağlar. kenarlardaki orta saha oyuncuları, merkezdeki oyunculardan gelen destek, kademe ve pas opsiyonları sayesinde kendilerini biraz daha hücuma yaklaştırabilirler. bekler de bindirmeler yaparak hücuma destek verebilirler ve savunma topun kaybedilmesi durumunda defansif destek sağlayabilecek bir orta saha oyuncusunun katılımıyla birlikte üç savunmacı ve bir defansif orta saha şekline döner.

    `3 –` sistem açıkça belirlenen rollere ve sorumluluklara sahiptir. 4 – 4 – 2 ile 4 – 2 – 3 – 1 ‘i kıyaslamanız durumunda derinlik yaratan, geriden top alan iki orta saha oyuncusu ile hücuma daha yakın olan üçlü arasında nasıl farklar vardır? üçlünün forvet ile bağlantı konusunda rolü nedir? bu üçlü geniş alana mı yayılmıştır yoksa dar alanda mı oynar? bu gibi pek çok soru sorulabilir. burada anlatılmak istenen şudur: sisteme daha fazla ünite, blok eklemeniz durumunda saha içindeki karışıklık ve rol sayısı artar. takım halinde iyi işlemek için açık ve düzgün şekilde belirlenen rollere ihtiyaç vardır.

    `4 – 4 – 2 ile gelen kısıtlamalar`

    `1 –` merkez orta saha oyuncuları hem hücumda hem savunmada etkili olmak zorundalar ve bu yüzden bu becerilere sahip olmalılar. örneğin 4 – 2 – 3 – 1’e baktığımızda, hücuma katkı vermesi beklense de defansif görevlerden sorumlu iki orta saha oyuncusu vardır. bu formasyonda durum böyle değildir.

    `2 –` orta sahanın merkezindeki oyuncular aynı zamanda çok iyi iletişim kurmalı ve disiplinli olmalılar. eğer iki oyuncu da destek vermek için hücuma yönelirse ve top kaybı yaşanırsa, rakip için orta sahada derin boşluklar oluşur. bu yüzden hangi oyuncunun hücumu hangi oyuncunun savunmayı destekleyeceğine ve topun arkasında olacağına karar verilmesi için iletişim olmazsa olmaz.

    `3 –` defans, orta saha ve hücum olarak üç ünite şeklinde sahaya yayılmak rakibin muhtemelen bu hatları delip boşluklar bularak hücuma yönelmesi anlamına gelebilir. eğer rakip bir şekilde topu hücuma taşıyabilirse bir anda bir blok yani dört oyuncu oyundan düşebilir.

    `4 –` takımın kanatlar üzerinden, kenarlardan hücum etmesi durumunda öndeki iki forvet oyuncusu üç ya da daha fazla savunmacı artı kaleciyle başa çıkmak zorunda kalacağı için, üçüncü bölgeye daha fazla oyuncu gönderilmesi gerekecek ve bu oyunculara yöneltilen pasların da tam isabet olması gerekecek. eğer bir takım dörtlü savunmaya karşı 4 – 3 – 3 ile oynarsa o ekstra hücumculara sahip olmuş olur. 4 – 2 – 3 – 1 ile oynarsa en uçtaki forvet oyuncusu hemen arkasındaki üçlüyle kombinasyon kurabilir ve hücum etkinliği artabilir.

    --- alıntı ---

    kaynak: http://www.futbolakademi.net/...2ye-genel-bakis.html
  • 338
    terim yönetimindeki galatasaray'ı bu dizilişin diamond versiyonuyla izleyebiliriz. eğer feghouli'den gomis'in yanında serbest forvet, 11 numara olarak yeterli verim alınabilecekse gayette yararını göreceğimiz bir sistem olur.

    -------------------------------muslera---------------------

    mariano-------------maicon----------serdar aziz--------------linnes (lato)

    -------------------------------fernando--------------------------------

    -------------------ndiaye------------------tolga(selçuk)---------------

    ------------------------------belhanda----------------------------------

    -----------------gomis------------------------feghouli------------------

    eldeki kadroya en uygun bu şekilde oluyor. transfer döneminde bir sol bek+ bir box to box orta saha ve bir adette rotasyona katkı verecek forvet alınırsa ideale ulaşılmış olur diye düşünüyorum.
  • 340
    illa olması gerekmeyen sistemdir. galatasaray rakiplerini sindirmek için elinden geleni yaparsa o zaman diziliş benim umrumda olmaz. mücadeleden kaçınmayan, terini sonuna kadar döken ve başaramayınca üzülen ama pes etmeyen bir takım olduktan sonra üçlü, dörtlü, beşli sadece teferruat. yeter ki galatasaray adına yakışır bir mücadele sergilesin takımımız.
  • 348
    fernando takıma döndüğü zaman,

    ----------------muslera----------------
    --------maicon---------denayer-------
    mariano----------------------nagatomo
    ---------donk--------fernando----------
    rodrigues------------------------sinan
    ----------gomis-------eren-------------

    feghouli ve belhanda gibi ciddiyetsiz oyuncuların galatasaray forması giymelerini istemiyorum.
    bu ikisi sezon sonunda mutlaka satılmalı.
    bu ikili ile hiçbir takım şampiyon olamaz.

    ayrıca linnes asla ve asla galatasaray kalitesinde değil, o da sezon sonu gönderilmeli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın