• 26
    twitter'da bir kullanıcı yıllar itibarıyla güzel bir fiyat değerlendirmesi yapmış.

    https://gss.gs/85F.jpg

    --- alıntı ---

    bugün kombine ücretleri açıklandıktan sonra birçok farklı yorum yapıldı, ben de 2012'den bugüne kadar olan kombine yenileme ücretlerini derledim ve bir tablo oluşturdum.

    bu tabloda kombine ücretlerinin hem euro'ya hem de asgari ücrete endekslenmiş hallerini bulabilirsiniz.

    her sene maç sayıları değişiyor. bu yüzden de toplam maç sayısı olarak gördüğümüz sütunda lig maçları, avrupa maçları ve önemli kupa maçları bulunmaktadır.

    2023/2024 sezonu için ise minimum 7 avrupa, 2 önemli kupa maçı oynayacağımızı varsaydım.

    ben bu tabloya baktığımda sportif başarının yüksek olduğu zamanlardaki kombine/bilet gelirinin uzun bir aradan sonra aynı noktaya getirilmeye çalışıldığını görüyorum.

    2012-2016 yılları arasında euro ve asgari ücret endekslerine baktığımızda daha pahalı kombineler satışa sunulmuş fakat sonrasındaki dönemlerde kombine ücretleri düşmüş, pandeminin etkisiyle de en düşük noktasına ulaşmıştır.

    yeni sezon kombinelerine yapılan artış, bu düşük bazın üzerine yapıldığı için çok yüksekmiş gibi görülüyor.

    alım gücünün azaldığı bir ülkede de bu fiyatlar haliyle tepki çekiyor; fakat kulübün eski yıllarda olduğu gibi yüksek kombine/bilet gelirlerine ihtiyacı var.

    giderlerimizin birçoğu euro cinsinden ve kulübümüzün kombine gelirirlerini de euro bazında arttırmak istemesini anlayabiliyorum.

    https://twitter.com/...845796069378/photo/1

    --- alıntı ---
  • 28
    https://twitter.com/...qiDXkBzuWnSsQrCJOmbQ

    hiçbir hesaplama bu fiyatların olması gerekenden yüksek olduğu gerçeğini değiştirmez.

    toplumun çok büyük kesiminin ve en yaygın olan orta düzeyin geliri döviz kuru oranında artmadı. buna ek olarak temel geçim ürünleri döviz kurundaki hareketin çok daha üzerinde fiyatlandı. bunun sonucu alım gücü ciddi oranda düştü. yani sadece dolar ve euro arttı diye "biz de bu fiyatları vermek zorundayız", yok "futbolcular da bedavaya oynamıyor" gibi argümanlar yetersiz.

    çünkü;

    yıllardır yüksek orta gelir seviyesinde orta gelir tuzağında takılan türkiye'de özellikle son yılda orta gelirli diye bir kavram kalmadı neredeyse. gelir dağılımı iyice bozuldu, gini katsayısı iyice yükseldi.

    olaya sadece arz ve maliyet tarafından değil, talep ve satın alma gücü tarafından da bakmak lazım. yani euro bazında çok değişiklik olmaması yeterli bir gösterge değil. ayrıca dünya genelinde de bir enflasyon sorunu olduğunu, gelişmiş ülkelerin finansal kriz riskleri pahasına bununla mücadele etmeye çalıştığını görüyoruz. yani öyle iki tane bölme yapıp adına "endeks" yazmayla olmuyor o işler.

    aynı euro'yu şu an ne kadar talep edebiliyorsun, ona da bakmak lazım en basitinden. aslında hep aynı yere çıkıyor yazdıklarım. stadyumdaki hedef kitleni değiştirmek istiyorsan bu fiyatları koyabilirsin, korumak istiyorsan da biraz arasını bulursun. taraftar da bunu anlayıp yine fedakarlığını yapar her zamanki gibi. şu an alabilenler arasında da ciddi fedakarlık yapacaklar var tabi ama bu fiyatların üst gelir grubuna hitap ettiği bir gerçek.

    ayrıca pahalı futbolcuların asıl finansmanı avrupa kupası gelirleri ve yayın gelirleridir, bilet gelirleri değil. kombine dönemi girecek gelir en fazla 1 yabancı iyi futbolcunun yıllık maliyetini karşılar.
  • 29
    https://twitter.com/...-JBmf995_33SVFBSCnUQ

    fiyatları “pahalı” olmayan kombinelerdir.

    alım gücümüzün düşmesi, enflasyona yenilen orta kesim(yalnız unutulmasın bu enflasyon avrupda’da var, yabancı futbolcunun hayatında da var) ve bir sene önceki kombineleri sudan ucuza almış olmanın verdiği mutluluk üzerine açıklanan fiyatlar tabi ki bir şok etkisi yarattı. çok doğal. herkesin farklı farklı fikirleri de olacaktır, bana göre fiyatlar olması gerektiği gibi kimine göre pahalı vs vs.

    ancak kombine satışlarından elde edilecek olan finansmanı küçük görmek kabul edilemez. çok yfak bir hesap yapın, vip satışlar dahil yaklaşık 40.000 kombine satmayı hedefleyen bir kulübüz. koltuk fiyatlarını koltuk adediyle çarptığınız zaman yaklaşık 30milyon euro ediyor. kulübün bu paraya ihtiyacı olmadığını düşününülüyorsa çok yanlış düşünülüyor. kombine satışları kulüplerin en çok önem verdiği kalemlerden biridir. ve ufacık oynamalarla milyon euro farklar yaratılabilen bir kalemdir. fiyatlandırma politikasının yanlış olup olmadığını ise satış sayılarından göreceğiz.

    ayrıca kimse profile de laf atmasın, 2013’de real’i yendiğimiz maçta da statta yine onlarca turist ile yanyan izledim, kale arkası da yine ultraslan vardı 80.dakikada ninni söyleyen. kombine fiyatları 2.000 tl de olsa 20.000 tl de olsa bu ülkede karaborsa bitmez(inanılmaz kısıtlayıcı devir/transfer kuralları koymadığın müddetçe). yarın bi şampiyonlar ligi maçına çıkalım maça gelen profilin 2013’den farklı olma ihtimali yok.

    localara ise ayrı bir dünya tabi.
  • 30
    kulüp zarar üstüne zarar yazarken, seneye icardi'ye 10 verelim yanına firmino alalım vs diye hayal kurulan yerde "sen istiyor icardi, firmino vereceksin para" denmiş. ne kadar ekmek o kadar köfte olmuş. yüksek evet ama futbol zaten artık zengin oyunu.

    kulübün durumu öyle süper değil, bu kadar para harcanırken bir noktada taraftara yansayacaktı.
    eğer ucuza futbol izlemek istiyorsak o zaman icardi, firmino falan hayalleri kurmamak lazım.
  • 31
    hiç kimse gelip beni 19 tane iç saha maçı artı avrupa kupaları maçı için bi koltuğa 40 bin lira vermeye ikna edemez arkadaş. daha lig bitmeden neyin tarifesi bu anlamıyorum ki, bi seçim falan geçsin bari ona göre açıklayın fiyatları belki seçim sonrasında bi şeyler değişir de ona göre fiyatlar çekersiniz yani nedir bu fırsatçılık anlamadım. transfer paralarının taraftardan çıkarılma çabasını anlamıyorum, tribün atmosferini yaşayan orta gelirli halkı düşünerek ayarlasalardı fiyatları koskoca galatasaray kulübü batmazdı. döviz cinsinden oyuncu satışı ve avrupa gelirleri olan kulüp değil halk zor durumda, galatasaray bi şekilde toparlanıyor ama parası her gün değer kaybeden tribündeki orta sınıf halk toparlanamıyor. üniversite öğrencilerinin bile batı altta rahatça bilet alıp izleyebildiği noktadan 40 bin lira olan koltuk ücretlerine gelmemize sebep olan kim varsa allah belasını versin. umarım seçim sonrası olası bi iktidar değişikliğinden sonra düzenlenir şu fiyatlar, gece gece canım sıkıldı yine.
  • 32
    dövizin ülkemiz para birimi üzerinde ki etkisini anlamakla birlikte, hala türkiye sınırları içerisinde var olan bir kulübün kombine fiyatlarının da bu ülke tüketicileri için daha uygun olmasını beklerdim. kimsenin geliri 4 kat artmamışken, biletlerin 4 kat artması üzdü. bu kombineleri/biletleri dövizle para kazanan insanlar almayacak, tl para kazanan insanlar alacak. hem de çok üzdü.
  • 33
    ıcardinin, mertensin parasının minimum %300 zam yapılan kombine paralarindan çıkacağının sanıldığı kombinelerdir.

    tek gelir getirici projenin dahi hala yürürlüğe girmediği yerde, özellikle a.ş ye atanan ve para üreteceği, yaratacağı, geliştireceği beklenilen ama havaya bakıp ıslık çalanların vebalini taraftarın çektiği durumda localara bile yapılan zam oranı doğu alt ve üste yapılandan az.

    bu arada yapılan projeksiyon s.ligine değil avrupa ligine katılmış gibi yapılmış. yani oranında gelirleri yok.
  • 34
    avrupayla karşılaştırılıp pahalı olduğu söylenen kombine kartları.
    evet pahalı mı pahalı. ancak o avrupa kulüplerinin küme düşeni bile bizim şampiyondan daha fazla yayın geliri alıyor. bizde ise şampiyon olana 40 milyon tl veriliyor. 10 ev parası :d
    yayın geliriyle beraber 200 milyon tl falan geliyor. allah aşkına bu paralarda icardi’yi zaniolo’yu izlemek imkansız.
    yönetim sarı duvar gibi bir tribün projesini hayata geçirmeyi bu yüzden istiyor galiba. kale arkasını daha uygun fiyatlara satıp en azından sürümden kazanmak.
  • 35
    kombineler 280 dolar ile 2000 dolar aralığında. şahsi görüşüm biletler pahalı değil, biz fakiriz.
    200 tl ilk çıktığında 135 dolar falan ediyordu şimdi 10 dolar ediyor. 2 yıl önce 1 lira oldu diye soğan depoları basılan ülkede bugün soğan 20 tl gıkı çıkmıyor çoğunluğun...
    kazanda ki kurbağalar gibiyiz diyeceğim de iş onu da aştı orada ısı yavaş yavaş artar fark etmezdi kurbağalar oysa ülkemizde resmen odunu verdiler altımıza.... neyse.

    önce bir "vermem abi" deriz sonra yavaş yavaş kendimizi ikna süreci başlar ve en son "şu üç günlük dünyada başka neye para harcıoruz yahu böl şunu takside" diyerek uzatırız kredi kartını.

    diğer taraftan;

    --- alıntı ---
    stadyumu tam sezon olarak kullanmaya başladığı 2011-12 sezonunda ise süper lig'de şampiyonluğa ulaştı. galatasaray aynı sezonda 195 adet loca ve 36.000'den fazla kombine satışı gerçekleştirdiği nef stadyumu'ndan 1 yılda $54 milyon gelir elde etti ve avrupa'da stadyumdan en çok gelir elde eden dokuzuncu kulüp oldu.
    --- alıntı ---

    şimdi bunun yarısını bulsak öpüp başımıza koyarız.
    ayrıca şampiyonlar ligi olan her sozun bilet fiyatlarına fazladan artış yapılır bu da şaşırtıcı değil.

    ayrıca;
    en az fiyatlara yapılan itiraz kadar bu kombineleri alan insanların maçların çoğunluğuna kendileri gelen insanlar olması, bunun için bir mekanizma oluşturulması için tepki/baskı/öneri yapılmalı.
    bir çok yerde belirttim dünya kadar insan tanıyorum komibinesi var ama şehir dışında yaşıyor yılda en fazla 6-7 maça geliyor diğerlerinde ben şuna devret buna devret demesem öyle boş kalıyor koltuğu.

    uçak biletleri gibi fazladan koltuk mu satılır, koltuksuz mu yapılır, kombine sahibi maçlara %80 oranında gelmezse yenileme hakkı mı verilmez bilmiorum ama tribün bütünlüğü ve kültürü için asıl problemlerden bir tanesi şu devir işleri...
  • 36
    bugün en basit bir yerde dürüm ayran yeseniz 150 tl. eli yüzü düzgün bir yerde ailecek akşam yemeği yeseniz 1.000 tl. bir kilo et 400 bir litre süt 30 tl.

    hepimiz icardi'yi istiyoruz dimi, en az 10 milyon euro yani 210.000.000 tl.

    şimdi bu şartlarda ortalama kombine 10.000 tl ise inanın 6 ay sonra almadığınıza pişman olursunuz. hele ki taksit falan yapılıyorsa o taksitler sene bitmeden kuşa döner.

    hem takıma destek olmak, hem de 6 ay sonra pişman olmamak adına bence alınması gereken kombinelerdir. fiyatı da bu şartlarda gerçekten pahalı değildir, sadece biz fakiriz.
  • 39
    nisan ortasında yenileme dönemine açılan kombinelerdir. daha sezon bitmeden ne bu acele ? tüm camia kenetlendik inanıyoruz şampiyonluğa ama şampiyonluğu şimdiden fiyatlamak neden ? şu fiyatları zaten şampiyonluk ile de açıklayamazsın ya neyse.

    fiyatlar fahiş derecede zamlanmıştır. bunu en alta koyacağım ekonomiden zerre anlamayan arkadaşın sikindirik excel çalışması ile savunmak saçmalığın daniskasıdır.

    2012/2013 de 600 euro ile 2022/2023 deki 600 euro dünyanın hiçbir yerinde aynı olmadığı gibi bizim ülkede maalesef kaf dağı kadar farklı. o yüzden kulüp gelirlerini aynı seviyeye çekmek istiyor ile açıklanamıyor bu durum. kulüp total gelirini aynı seviyeye getirmek istiyor ise şişen oyuncu piyasasında elindeki assetlerini ederinde veya fazlasına satacak.

    herkes elbetteki zam bekliyordu pandemide dibi gören fiyatlardan sonra tribünlerin toparlanma evresini çok uygun bir fiyat ile sağladı kulüp ama başarı geldikten sonrası evresine daha başarı kapıdayken geçmiş olması olmadı. bu kombine fiyatı direkt şampiyonlar ligine katılım fiyatı -şampiyonlar liginde ön eleme oynanacak- buraya gelmemiz için daha 1 sene vardı.

    200 eurodan 600 euroya çıkan fiyatları e her şey zamlandı diye açıklayan kaç kişi kendi maaşına euro veya tl kuru ile 3 katı zam aldı acaba ?

    buradan önce şu konuya geçeyim doğu üstteki şu 1 sıra sonrasının 2000 tl aka 100 euro daha ucuz olması durumu yav kardeşim bunu yapmayın artık ya adamın kendi durduğu yer 13000 tl bir sıra arkası 11000 tl belki 10 sıra arkasında görüş durumu değişiyordur da o da işte yeni kombine alan ile yıllardır yenileyen farkı.

    yine doğu üst için konuşuyorum önümüzdeki sezon kombinesinin ederi en baba 450-470 euro idi kısaca hepsini düz 9000-10000 tl yapsaydın şimdiden tüm doğu tarafı yenilemeyi bitirmişti bile.

    https://twitter.com/...-JBmf995_33SVFBSCnUQ
  • 40
    aslında lecce üstad konuya değinmiş. doğru düzgün sponsorluk bulamayan yönetim bütün yükü taraftarın omuzuna yüklemiş.
    bugün galatasaray taraftarının tribüne etkisinden bahsediliyorsa bunun sebebi “müşterilerin” az olmasıdır.
    bir zam tabii ki yapılacaktı ama %400 terbiye sınırlarını aşmış.
    bu arada hesap kitap yaparken bütçeyi doğru kullanmayı öğrensin yönetim.
    diagne&seferoviç değişiminin bedeli 100 milyon tl, alınan katkı sıfır. bir kale arkası gelirini anlamsız transfere harcarsın yarın yine o para size yetmez.
    bu arada insanlar gerçekten bu fiyatlara kombine alamayabilir.
    pahalı veya değil, bu kişiye göre değişir.
    koca galatasaray kulübü stadına isim sponsoru bulamıyor.
    kol kısmında bedavadan hallice tunç holding yazısı var.
    neyse daha çok şey yazılır da, akşama maç var.
  • 42
    emin olmamakla birlikte, kombine bilet satışının var olduğu 25-30 yıllık dönemde ilk defa bir seferde 3 katı zam yapılan kartlar.

    pandemi sebebiyle sekteye uğrayan 2019-2020 sezonu, seyirci ve kombine açısından muamma olarak geçen 2020-2021 sezonu, bu iki sezonun ardından geçiş politikası uygulanan 2021-2022 sezonu, o sezonda gelen sportif başarısızlık sonrası çok abanılamayan 2022-23 sezonu derken zaten hatırı sayılır bir zam bekleniyordu. buna biraz da ekonomik koşulların getirdikleri eklenince ne yazık ki böyle fahiş bir artış kaçınılmaz oldu gibi...
  • 44
    kombine yenileme donemi ne zaman biter ve yeni sezon kombineler diger taraftarlara ne zaman acilir? bilen varsa bilgilendirebilir mi? yonetim zamanlama olarak cok dogru bir zamani secti. hem taraftarlari magdur etmemek icin seneye avrupa maclari da olmasina ragmen dolar bazinda gectigimiz yila oranla makul fiyatlarla cikti hem de dovizin artacagini hesaba katarak kombine yenileme zamanini nisan ayina cekti. gelen turk lirasi odemeleri yuksek oranla bir an once dovize cevirip pozisyon alacaklar. buradan gelen parayi da buyuk ihtimalle yaklasan transfer sezonunda nakit akisinda kullanacaklar.
  • 48
    https://twitter.com/...iDbclq_TDn_2bdtLUO0A

    ilk gün rekorunu kıran kombinelerdir. dünden beri yazılan “kimse alamayacak, yenileyemeyecek, gelecek yıl tribünler fos” yazılarının da ne kadar sıkma olduğunu görmüş olduk.

    son olarak pahalı olmakla birlikte türkiye standartlarında normal olan hatta muhtemelen yeni sezon başladığında ucuz kalacak kombinelerdir.
  • 49
    yenileme ucretinin pahali, yapilan zammin yuksek olmasindan sikayet ettigim, ancak yeniledigim sezonluk bilet.

    satis rakamlari insanlarin cok memnun oldugunu gosteriyor diyenler var, ozellikle kulup kapis kapis gitmesinden oturu boyle dusunuyormus.
    bobrek+holosko+bi miktar paraya da yenilerdim ben, ancak bu sikayetlerin gercek disi oldugu anlamina gelmez.
    taraftar musteri olarak gorulmemelidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın