• 28
    https://twitter.com/...qiDXkBzuWnSsQrCJOmbQ

    hiçbir hesaplama bu fiyatların olması gerekenden yüksek olduğu gerçeğini değiştirmez.

    toplumun çok büyük kesiminin ve en yaygın olan orta düzeyin geliri döviz kuru oranında artmadı. buna ek olarak temel geçim ürünleri döviz kurundaki hareketin çok daha üzerinde fiyatlandı. bunun sonucu alım gücü ciddi oranda düştü. yani sadece dolar ve euro arttı diye "biz de bu fiyatları vermek zorundayız", yok "futbolcular da bedavaya oynamıyor" gibi argümanlar yetersiz.

    çünkü;

    yıllardır yüksek orta gelir seviyesinde orta gelir tuzağında takılan türkiye'de özellikle son yılda orta gelirli diye bir kavram kalmadı neredeyse. gelir dağılımı iyice bozuldu, gini katsayısı iyice yükseldi.

    olaya sadece arz ve maliyet tarafından değil, talep ve satın alma gücü tarafından da bakmak lazım. yani euro bazında çok değişiklik olmaması yeterli bir gösterge değil. ayrıca dünya genelinde de bir enflasyon sorunu olduğunu, gelişmiş ülkelerin finansal kriz riskleri pahasına bununla mücadele etmeye çalıştığını görüyoruz. yani öyle iki tane bölme yapıp adına "endeks" yazmayla olmuyor o işler.

    aynı euro'yu şu an ne kadar talep edebiliyorsun, ona da bakmak lazım en basitinden. aslında hep aynı yere çıkıyor yazdıklarım. stadyumdaki hedef kitleni değiştirmek istiyorsan bu fiyatları koyabilirsin, korumak istiyorsan da biraz arasını bulursun. taraftar da bunu anlayıp yine fedakarlığını yapar her zamanki gibi. şu an alabilenler arasında da ciddi fedakarlık yapacaklar var tabi ama bu fiyatların üst gelir grubuna hitap ettiği bir gerçek.

    ayrıca pahalı futbolcuların asıl finansmanı avrupa kupası gelirleri ve yayın gelirleridir, bilet gelirleri değil. kombine dönemi girecek gelir en fazla 1 yabancı iyi futbolcunun yıllık maliyetini karşılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın