• 1
    17 nisan 2021 - 3 mayıs 2021 tarihlerinde düzenlenecek şampiyona.

    bugün itibariyle elemeleri başladı ve elemelerin ilk turunda sürpriz bir eşleşme bizi bekliyor. daha önce 4 defa dünya şampiyonası finalinde karşı karşıya gelen stephen hendry ile jimmy white‘ karşı karşıya gelecek.

    turnuva kurası çekildi ve ilk iki seri başı olarak ronnie o’sullivan ve judd trump kuraların iki ayrı tarafında yer aldı. ronnie’nin tarafında mark selby, john higgins, mark williams, mark allen, junhui ding, stephen maguire ve anthony mcgill yer alırken; judd’ın tarafında neil robertson, kyren wilson, shaun murphy, jack lisowski, yan bingtao, barry hawkins ve david gilbert yer aldı.

    judd trump en büyük favori olarak gösteriliyor ama onu yakından takip eden birisi olarak mart ayını çok kötü bir şekilde geçirdiğini söyleyebilirim. sezona çok iyi başladı ve şu ana kadar 5 sıralama turnuvası kazandı ama formunda asıl zirve yapması gereken noktada turnuvaya formsuz giriyor olacak. kazanmasını çok isterim tabi ki ama bu sezon zor gibi.

    ronnie bu sene 5 finale çıktı ve ilginç bir şekilde tamamını kaybetti. bu finallerin dördünü izledim ve hiç de öyle oynamak istemiyor falan değildi, rakiplerine yenilerek kaybetti. kuranın güzel tarafında yer alıyor ve güzel bir ilerleme şansı var. onu zorlayabilecek en önemli rakipler diğer tarafta yer alıyor. geçen sene nasıl beklenmedik bir zamanda şampiyon olduysa bu sezon da pek ala olabilir çünkü onda i-na-nıl-maz bir yetenek var ama bu sezon bence çok çok zor ve sanki hiç beklenmedik bir yerde havlu atacak gibi hissediyorum.

    neil robertson sezon boyunca ya hep ya hiç şeklinde oynadı. kimi turnuvada harikalar yaratarak kazandı, kimisinde ilk turda veda etti. ama dünya şampiyonası öncesi son yapılan büyük turnuva olan tur şampiyonasında (ki bence dünya şampiyonası dışındaki en iyi turnuva) aldığı şampiyonluk ile bu turnuvaya en formda giren oyuncu ki bence bu şampiyonada en büyük favori.

    john higgins iki yıl aradan sonra ilk sıralama turnuvasını kazandı ve o yükü omzundan attı. mark williams da bu sezon ilk kez düzenlenen wst pro series’i kazandı. kyren wilson da geçen hafta şampiyonluk ligini kazandı, ayrıca geçen sezonun finalisti. mark selby sezon başında kazandığı avrupa masters’tan sonra bir selby klasiği olarak iskoç açık’ı kazandı ama sezonun ikinci yarısı pek ortalıkta yoktu. yan bingtao yılın sürprizini yaparak masters‘ı kazandı ama o da devamını getiremedi.

    bu sezon sebepsiz olarak barry hawkins‘in bir sürprize imza atmasını bekliyorum. bence çok yetenekli ama o son noktayı bir türlü getiremiyor. kurada bulunduğu yerde neil robertson var ve bana sanki bu ikiliden biri judd tarafındaki kuradan finale çıkacakmış gibi geliyor.

    artık koca sezonun finali. ingiliz hükümetinin açıkladığı taslak plana göre belli oranda seyircili oynanması da bekleniyor. bize de tadını çıkarmak kalıyor.
  • 2
    yarın başlayacak büyük turnuva. maçların eurosport‘tan yayınlanacağını ve ilk turda 19 frame üzerinden oynanacağını belirterek detaylara geçeyim.

    elemeler tamamlandı ve ilk tur eşleşmeleri oluştu. junhui ding kadar şanssız bir oyuncu yoktur herhalde. ilk turda gele gele stuart bingham geldi. çok ortada bir eşleşme. yine neil robertson‘ın liang wenbo ile eşleşmesi onun açısından rahat bir tur olmayacağını gösteriyor.

    benim sürpriz adayı maçım ise iki wilson’ın eşleşmesi. oyununu beğendiğim gary wilson geçen senenin finalisti kyren wilson ile eşleşti. kyren her ne kadar şampiyonluk ligini kazanmış olsa da son dönemde çok iyi görünmedi ve gary buradan çıkabilir.

    geri kalan bütün eşleşmelerde sürpriz çıkmasını beklemiyorum. mark selby kağıt üstünde zor görünen bir eşleşme olsa da kurt maflin‘i geçsin bir zahmet. yine jack lisowski kağıt üzerinde zor bir rakip olarak görünen ali carter ile eşleşti ama jackie artık omzundaki yükü atmak için ilk turda veda edemez, etmemeli!

    asıl ikinci tur eşleşmelerinde kan çıkacak! mükemmel bir iki hafta bizi bekliyor.
  • 4
    ilk tur karşılaşmaları devam ederken seri başlarından ilk elenen stephen maguire oldu. dünya 69 numarası jamie jones’a 10-4 kaybetti. ronnie’nin eşleşme tarafı bir seribaşı oyuncu kaybetti ki john higgins de ilk seansta çok iyi görünmedi. ronnie turnuvanın ilk gününde mark joyce’u rahat geçmişti.

    alt tarafta ise neil robertson rakibi liang wenbo’yu ezdi geçti. ikinci seansta bilhassa inanılmazdı. frodo baggins‘i andıran tarzı ile olası bir judd trump eşleşmesine kadar durdurulması zor görünüyor.

    david gilbert da beklediğimden çok iyi bir ilk tur geçirdi ve chris wakelin’i rahat geçti.
  • 6
    ronnie aslında çok iyi bir kura avantajıyla rahat yarı final görebilecekken anthony mcgill karşısında felaket bir ikinci seans geçirdi. 4-1 önde olduğu maçta rakibine üst üste 8 frame verdi ve son seans öncesinde 10-6 geride. 13’e ulaşan çeyrek finale yükselecek.

    mark selby kurt maflin’i masadan sildi resmen ve 10-1 ile tur atladı. kyren wilson tahmin ettiğim gibi zorlandı ama gary wilson’ı 10-8 geçmeyi başardı.

    ikinci tur eşleşmeleri de başladı. lisowski-robertson ve kyren-hawkins eşleşmeleri mükemmel geçmeye aday.
  • 8
    gün itibariyle çeyrek final eşleşmelerinin belli olduğu, mücadelelerin bugün üç seansla devam edeceği, ronnie ve higgins'in elendiği, geçtiğimiz senelere kıyasla genel oyuncu performanslarının yüksek olmasının göze çarptığı turnuva.

    öncelikle bugün başlayacak olan çeyrek final eşleşmelerini yazalım:
    anthony mcgill - stuart bingham
    neil robertson - kyren wilson
    shaun murphy - judd trump
    mark williams - mark selby

    ronnie'nin mcgill'e elenmesini gerçekten beklemiyordum ama mcgill'in eline geçen fırsatları geri çevirmeyip, baskı altında güzel reaksiyon göstermesi ronnie'yi erkenden turnuva dışına itti. bingham - mcgill karşılaşması dengeli geçecektir diye düşünüyorum.

    stuart bingham ilk turda ding karşısında çok zorlansa da sonrasında karşılaşması beklenen iki kuvvetli rakibinin maçlarını kaybetmesi sonuncunda çeyrek finale kadar geldi ve şimdi de karşısında mcgill olacak. iki sürpriz diyebileceğimiz mağlubiyet bingham'ın muhtemelen rakipleri tarafından gerçekleştirildi. önce jamie jones'un stephen maguire'ı elemesiyle ikinci tur maçında daha rahat bir karşılaşmaya çıkma şansı yakaladı. sonra da mcgill'in ronnie karşısındaki beklenmeyen galibiyeti bingham için birden güçlü bir yarı final ihtimali doğurdu. mcgill karşısında favori değil fakat performans açısından denk bir rakiple karşılaşacak. tersi bir ihtimal yaşansaydı, önce maguire sonra ronnie ile mücade etmek zorunda kalsaydı, bambaşka bir senaryodan bahsediyor olacaktık. mcgill - bingham mücadelesinde daha motive olan tarafın kim olacağını kestirmek zor. ronnie'yi hem de decider'da elemiş olmak mı yoksa ayağına gelen bu şansı değerlendirmek mi baskın gelecek kafalarda göreceğiz. bu tarz turnuvalarda bir sürprize imza atıp tur atlamayı başaran sporcuların, bir sonraki turda aynı performansı göstermekte zorlandığına şahit oluruz genellikle. bakalım burada nasıl işleyecek.

    john higgins her turnuvaya, turnuva daha başlamadan "yarı finalde kimler olur?" diye sorsalar ilk aklıma gelen isim olur genelde. performansı istikrarlı ve psikolojisi güçlüdür. fakat karşısında mark williams gerçekten dominant bir performans sergiledi. şu an turnuvanın galibi için adaylarımdan biri mark williams, gerçekten uzun potlarda bariz bir başarısı var. ayrıca şu an vuruş başına harcadığı yaklaşık 18 saniye ortalamasıyla turnuvanın en hızlı oynayan oyuncusu durumunda.

    mark selby geçtiğimiz senelerdeki gerçek performansına yaklaşamasa da iyi işaretler verdi kesinlikle. ilk turu 10-1 gibi net bir skorla geçtikten sonra mark allen karşısında da oyunu her zaman domine etmeyi başardı. maç boyunca mark selby'nin galip geleceğini bilerek izledi sanki herkes. fakat şimdi turnuvanın en sert mücadelesi bizi bekliyor, mark williams - mark selby. tamamen farklı iki oyun tarzı, tamamen farklı iki psikoloji yönetimi, tamamen farklı iki oyun planı. kimin baskın geleceğini kestirmek gerçekten zor. kafa kafaya da geçebilir, bir taraf diğer tarafı sürklase de edebilir. bir seans bir oyuncu, sonraki seansta diğer oyuncu baskın bir performansla maçı gitti denilen yerden geri çevirebilir. kesinlikle hiçbir sonucun beni şaşırtmayacağı bir karşılaşma olacak.

    judd trump turnuvanın favorisi olsa da düzensiz bir performansı var. maç içinde yükselip alçalan, dalgalı bir form gösteriyor. son 2 senedir izlediğimiz, tamamen baskın oyun yapısını göstermekte zorlanıyor. henüz güçlü bir rakiple eşleşmemiş olmasının konsantrasyon kaybı yaşamasında etkisi olabilir. shaun murphy ile eşleşmesi bize daha net fikir verecektir. murphy de zorlanmadan ve iyi bir performansla çeyrek finale geldi. çekişmeli bir karşılaşma olmasını, trump'ın bir şekilde adını yarı finale yazdırmasını bekliyorum. murphy'nin kronik şekilde kolay moral kaybı yaşayıp dağılarak maçı kafada erken bitirme zaafı kendisini göstermezse çok keyifli geçecektir bu karşılaşma.

    neil robertson - lisowski karşılaşması turnuvanın şimdiye kadarki bence en keyifli mücadelesiydi. lisowski'ye bu kadar güçlü ve formda bir rakiple eşleştiği için yazık oldu ama maç boyunca kesinlikle ezilmedi. kyren wilson'ın robertson karşısında çok zorlanacağını tahmin ediyorum. yarı final için kafalarda ilk şekillenen aday kesinlikle neil robertson.

    düzeltme:
    bugün iki değil üç seans oynanacakmış. sabah (12:00) anthony mcgill - stuart bingham veneil robertson - kyren wilson. öğleden sonra (16:30) shaun murphy - judd trump ve mark williams - mark selby maçları, daha sonra akşam programında (20:45) anthony mcgill - stuart bingham veneil robertson - kyren wilson maçlarının ikinci seansı oynanacak (farklı yerlerde farklı bilgiler olduğu için karışıklık yarattı bende)
  • 9
    son 16 karşılaşmalarında kaybedenlerin £30,000 aldığını şampiyona**.

    anthony mcgill [16] 13 - 12 ronnie o'sullivan [1]
    7. frame'de mcgill 13.siyahı kaçırarak kariyerinin ilk maksimum serisinden oldu. o'sullivan 4-1 öne geçtikten sonra mcgill üst üste 7 frame, mcgill 10-5 öne geçtikten sonra o'sullivan üst üste 6 frame kazandı. *

    stuart bingham [18] 13 - 6 jamie jones [69]

    mark williams [12] 13 - 7 john higgins [5]
    14. frame'de higgins 15. siyahı kaçırarak kariyerinin 12. maksimum serisinden oldu. higgins 3-1 öne geçtikten sonra, williams üst üste 9 frame kazandı.

    mark selby [4] 13 - 7 mark allen [13]

    neil robertson [3] 13 - 9 jack lisowski [14]
    3. frame'de toplar tekrar dizildi.

    kyren wilson [6] 13 - 10 barry hawkins [11]

    shaun murphy [7] 13 - 7 yan bingtao [10]
    3. frame'de murphy'nin yaptığı 144, şu ana kadar turnuvanın en yüksek serisi.

    judd trump [2] 13 - 8 david gilbert [15]

    bugün oynanmaya başlanacak çeyrek finaller sonrası, kaybedenlerin £100,000 kazanacağı yarı final eşleşmeleri de şöyle;

    anthony mcgill/stuart bingham x mark williams/mark selby
    neil robertson/kyren wilson x shaun murphy/judd trump

    the welsh potting machine* senciyiz !

    bonus: şu ana kadar turnuvadaki en iyi vuruşlar https://youtu.be/q_bqw4YJtDI
  • 11
    iki gün sürecek (dolayısıyla bugün noktalanacak) olan çeyrek final mücadelelerinin ilk gününün tamamlandığı turnuva.

    13 frame kazananın tur atlayacağı mücadelelerde mevcut skorlar şu şekilde:

    anthony mcgill 9 - 7 stuart bingham
    mark williams 2 - 6 mark selby
    neil robertson 8 - 8 kyren wilson
    shaun murphy 4 - 4 judd trump

    şu ana kadar turnuvanın en formda oyuncusu mark selby gibi duruyor. mark williams maçının ilk seansını resmen domine etti. mark williams'ın her hatasına serilerle cevap verdi. %97 gibi bir pot yüzdesiyle oynuyor ve rakibi üzerinde ilk seansta çok büyük bir psikolojik baskı kurdu. skor 6-1'ken ve seansın son oyunu oynanırken mark williams eline geçen fırsatı iyi değerlendirdi ve en azından 7-1 yerine 6-2 günü noktalamayı başardı. bu oyunda 100'lük seri yapmayı başardı, kendisi için günü kayıp azaltarak noktalama şansı oldu. bugün oynanacak olan ikinci seansta yine bu kadar baskın bir selby izler miyiz bilmiyorum, açıkçası ben williams'ın toparlanacağını düşünüyorum ama maçı kazanma noktasında ne kadar yeterli olacağını göreceğiz. dün bu maç ile ilgili her ihtimale her senaryoya açık bir maç demiştim, bugün rüzgar farklı esebilir, bakalım.

    judd trump kesinlikle formunda değil. son 2 senedir bildiğimiz trump performansını sahaya yansıtamadı henüz. 4-4 beraberlikle noktalanması shaun murphy'nin maçta yaşadığı bazı şansızlıklarla alakalıydı, yoksa 5-3 veya 6-2 gibi bir üstünlükle trump'ı büyük bir strese sokabilirdi. maç bu şekilde devam ederse ibre hafif murphy'den yana performans açısından ama trump hareketlenecektir bugün.

    kyren wilson, mevcut çeyrek final oyuncuları arasında tarzını en sevmediğim oyuncu fakat dünkü performansı beni gerçekten şaşırttı. neil robertson karşısında hiç geri adım atmadı. maç hakkındaki beklentimde tamamen yanıldığımı itiraf ediyorum. ben bu maç için skorun robertson'ın son seansa rahat gireceği bir şekilde sonlanacağını düşünüyordum. maç tamamen ortada, bugün inanılmaz keyifli ve stresli bir mücadele bizi bekliyor.

    mcgill formunu korumayı başarmış görünüyor. maçı takip etmedim fakat beklediğim gibi yakın geçen bir mücadele oluyor. tek masayı görmek için iyi oynayacağı son bir seansa ihtiyaç var. bingham ise buraya kadar kolay gelmesinin avantajını kullanamadı ve çok zor bir son seans kendisini bekliyor.
  • 12
    çeyrek final 2. gün sabah seansının sonunda ilk yarı finalistlerin belli olduğu karşılaşma.

    benim için en büyük sürpriz wilson'ın robertson'a son seansta frame vermeyerek 13-8'le adını yarı finale yazdırması oldu. bu sene robertson'ı judd ile aynı seviyede görüyordum ama burası gerçekten farklı bir yer. kimin ne performans göstereceği gerçekten belli olmuyor. çok büyük yanılttı beni bezgin bekir. rakibi judd - murphy mücadelesinin galibi olacak.

    bununla birlikte mark selby fırtınası devam ediyor. 13-3 ile mark williams gibi bir rakibi son seansa gitmeden evine gönderdi. o kadar baskındı ki maç boyunca, williams son 2-3 seansta resmen saldı. bir an önce bitsin de gidelim moduna girdi. mcgill - bingham mücadelesinin galibini beklemeye başlayacak erkenden 3 kez dünya şampiyonu.
  • 14
    judd trump‘ın da postalandığı şampiyona.

    uzun yıllardır judd taraftarıyım ama dünya şampiyonluğunu kazandığı yıldan sonra daha fazla sıralama turnuvası kazanmış olsa da büyük turnuvalarda o eski saçma judd’tan bir şeyler izletmeye devam etti. murphy’e yenildiği maçta da 10-6 geriden gelip 11-11’e getirdi ama psikolojik olarak mahvettiği murphy karşısında berbat bir son bölüm oynadı ve elendi.
  • 15
    yarı final eşleşmelerinin belli olduğu turnuva. artık tek masa düzenine geçilecek ve heyecan en üst noktaya taşınacak.

    mark selby bir makina gibi oynadığı bu turnuvanın yarı finalinde stuart bingham ile eşleşti. kendisi genelde istikrarlı performans sergiler turnuva boyunca. iyi oynuyorsa pek kötüye düşmez, kötü oynuyorsa sonra pek düzelmez. baştan belli eder turnuvadaki yerini. bu sene böyle ezici bir şekilde buraya kadar gelmesi bingham'ın şimdiden huzurunu kaçırıyordur. bingham ise normalde kurada zorlu bir yola denk gelmişti. fakat potansiyel güçlü rakipleri kendisinden önce beklenmedik şekilde favori oldukları mücadeleleri kaybederek kendisinin yolunu açmış oldu. ronnie ile, maguire ile eşleşerek buraya kadar gelebilir miydi? zor görünüyor. mcgill karşısında da maç gitti geldi ama bir şekilde kendisini yarı finale yazdırdı. ilk ciddi sınavında epey zorlandı. mcgill'e yazık oldu biraz.

    diğer yarı final eşleşmesinde shaun murphy'nin rakibi kyren wilson olacak. murphy judd trump karşısında aslında maçın hakimiydi fakat üstteki entry'de belirtildiği gibi maçın sonunu az kalsın getiremiyordu. trump çok tehlikeli bir rakip fakat murphy yıllar yıllar evvel sahip olduğu formuna yaklaşır gibi hissettirdi. bunda trump'ın her şeyi riske atan pot denemeleri, başarısız güvenli vuruş yüzdeleri de etkili oldu. uzun pot istikrarını wilson karşısında sürdürmek zorunda. muhtemelen uzun frame'ler izleyeceğiz, umarım oyun wilson'ın değil murphy'nin tarzına yakın şekilde seyreder. kyren wilson'a gelecek olursak, sevmiyorum seni bayık oğlan.
  • 16
    17 frame kazananın finale çıkacağı yarı finallerde, ilk seans sonrası durumun aşağıdaki gibi olduğu şampiyona*.

    stuart bingham [18] 4 - 4 mark selby [4]

    71-7 (60), 56-58, 36-67, 4-77
    118-0 (92), 79-7, 82-0 (82), 42-73

    kyren wilson [6] 6 - 2 shaun murphy [7]

    25-74 (74), 79-29, 110-0 (110)
    72-14 (72), 127-0 (127), 121-0 (121)
    0-105 (71), 104-37 (70)
  • 17
    stuart bingham'ın selby karşısında beklenenden iyi bir ilk seans çıkardığı, wilson'ın ise finale uzanan yolda avantaj sağlayan ilk isim olarak kendini gösterdiği turnuva.

    selby yarı finale gelene kadar olduğu kadar güçlü bir performans sergileyemedi. bunu değişen masaya alışma süreci olarak görenler var. hatırlatmak gerekirse yarı final maçları öncesi masa tamamen yenileniyor. çuhası, bantları, yeri tamamen değişmiş oluyor. böyle olduğunda da oyuncuların vuruş sırasında alıştığı reaksiyonlarda beklenmedik değişimler yaşanabiliyor. geçtiğimiz turnuvalarda da bu konuda şikayet edenler olmuştu. oyuncuların özellikle ilk seansta yapmış oldukları basit hataları bir miktar buna bağlayabiliriz.

    murphy ise wilson karşısında oldukça zorlanıyor. gidişatı değiştirecek bir performansa, güçlü bir seansa ihtiyacı var. yoksa wilson adım adım koparacak maçı.

    bugün sabah ve akşam seansında selby - bingham mücadelesini izleyeceğiz. murphy - wilson mücadelesinde ise öğleden sonra tek seanslık bir mücadele olacak. yarın ise finalistler belli olacak.
  • 19
    stuart bingham - mark selby yarı final maçının 19. frame'inde o kadar çok git gel oldu ki hepsini anlatmak imkansız. 25 dakikalık pot yapılmayan bir sekans. üst üste iyi güvenli vuruşlar. bingham'dan kaçan mavi. daha sonra selby'nin noktayı koyamaması. bingham'ın maviye şans potu ama kendisine snooker bırakması ve en sonunda pembe ile gelen şans potu... 63 dakikalık gerçekten inanılmaz bir framedi.

    https://twitter.com/i/status/1388219939522232321

    (bkz: stuart bingham/#3156046)
  • 20
    selby-bingham yarı final maçı an itibariyle 14 14. 17 yapan alacak ama bu gidişle 3 4 saat daha bekleyeceğiz. bitmiyor frame'ler. snooker'ın kendisi uzun zaten. bir de oyuncular çok uzatıyor. hele de selby. 3 dk düşündü bir pot için. uyarı da aldı. gelinmeyecek oyunlara geldi. yarım saat önce bitmiş oyunu bir yarım saat daha uzattı dün gece.

    edit. hala devam ediyor. 4. seans bitti. yarı finalde ilk kez 5. seans oynanacakmış. gece gene devam.
    16 15 selby.
  • 23
    finalde ilk iki seans sonrası son durum:

    mark selby [4] 10 - 7 shaun murphy [7]

    1.seans:
    49-57, 46-67, 68-65 (65 sm), 89-7 (89), 0-75 (75),
    66-1, 8-71 (64), 54-80 (52 sm)

    2.seans:
    85-49 (85), 0-98 (98), 72-34 (67), 107-0 (86), 34-97 (64)
    109-0 (57), 90-34 (90), 88-4, 69-26

    final maçını paul collier'in yönettiği, jan verhaas'ın var'da görev aldığı şampiyona*.
    yeniden dizmenin çok fazla sayıda görüldüğü şampiyonadır ayrıca. final maçında da şimdiden iki framede re-rack gördük.
  • 24
    shaun murphy'nin ciddi anlamda şanssız olduğu ve bu durumun benim bile sinirlerimi bozduğu final maçının oynandığı turnuvadır. murphy özellikle 2. seasın başlarında efsane uzun potlarla girdiği framelerde bir şekilde 4-5 kırmızıdan sonra masadan ayrılmak durumunda kaldı. bunların bazılarında kendi hatası ile renkliye veya kırmızıya yeteri kadar iyi bir açıyla kalmaması da etkili oldu fakat paket ziyaretlerinden de istisnasız hep eli boş döndü. bir şekilde de mark selby masaya gelip önce aradaki 2 framelik farkı eritti ve 7-7'den sonra 3 framelik önemli bir fark açtı. murphy'nin uzun pot oranı böyle bir seviyedeyken elindeki avantajın gitmesi, masada inisiyatifin kendisinde olduğu halde bir türlü frameleri noktayı koyacak aşamaya getirememesi birikimli olarak onu mental açıdan bence etkilemiştir. maçın geri kalanı beklenenden çok daha tek taraflı geçip maç hızlı sonlanabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın