• 26
    ne twitter kullanıyorum ne de facebook. açık söylüyorum bu iki sosyal medya aracı günlük hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olduğundan itibaren ne sözlüğe ne de takıldığım diğer forumlara giresim gelmiyor.

    bunun nedeni twitter ve facebook'un daha cezbedici olması değil onların internet alemini rezil etmesinden dolayı. ister istemez bu durum galatasaray sözlüğe ve diğer sözlük ve forumlara yansıyor. 140 karakterde derdini fiyakalı anlatma popülaritesi sözlükte girilen entrylerin değişmesine sebep oldu. yazar olmadan önce ve yazar olduğum ilk günlerde millet derdini 140 karaktere sığdırma hissiyatı duymuyordu. detaylıca yazıyordu ve açıklayıcı oluyordu. okudukça okuyasım geliyordu. yazar alımları açıldı hemen üye oldum. şans mıdır yoksa çaylak entrylerimin sözlük formatına uyması mıdır bilmem 2. gün yazarlığım onaylandı. yazdıkça yazıyordum ve okudukça okuyordum. o zamanlardaki yazı kalitesi şimdi yok. bu yüzden sözlüğe girmek içimden gelmiyor, yazmak içimden gelmiyor.

    2012 yılı facebook ve twitter'ın tam anlamıyla patlama yılı oldu, sözlük ve forumların battığı yıl oldu. sözlükte bu tarzda yazılar sürdükçe ben burada pek olamayacağım. ha birde unutmadan maç esnasında kötü oynayan bir oyuncuya hakaretler etme, yenilgi sonrasında ona buna sallama furyası var oldukça da burada olamam gibi.
  • 27
    dervenom'un yazısına ofsayt almasına rağmen moderasyon dışında aynen katılıyorum. altını doldurmak içinde aşağıdaki daha önce yazılmış bir yazıyı aynen kopyalıyorum;

    --- alıntı ---

    galatasaray sözlük 2011 yılı istatistikleri

    2011 yılında girilen entry'lerin aylara göre dağılımı (enrty sayısına göre);

    1. (bkz: ocak) - 34335
    2. (bkz: ekim) - 23345
    3. (bkz: şubat) - 23062
    4. (bkz: mayıs) - 21931
    5. (bkz: aralık) - 21538
    6. (bkz: ağustos) - 20641
    7. (bkz: temmuz) - 20553
    8. (bkz: eylül) - 20486
    9. (bkz: haziran) - 19833
    10. (bkz: mart) - 19667
    11. (bkz: kasım) - 17961
    12. (bkz: nisan) - 17317

    listeye göre galatasaray takımının uzun yıllar sonra 6 hafta seri galibiyet yakaladığı kasım ve aralık 2011 ayları 5. ve 11. sırada. üstelik yazar sayısı eylül 2011'den beri ciddi artış gösterdi ve son 10 yılın en süper topunu oynadığımız 7 aralık 2011 galatasaray fenerbahçe maçı yine aralık ayındaydı. özetle 12 ayın sultanıydı kasım veya aralık ayları bizim için. ancak 5. ve 11. sırada yer alabilmişler.

    bu istatistikden bir kaç sonuç çıkabilir;
    a. takım iyi ise yazı az (övgü de az) takım kötü ise yazı çok (yergi de çok).
    b. sözlük yıl içinde ciddi bir yazar çizer ekibini kaybetmiş olabilir. (bilemiyorum sadece tahmin) not ancak 2011 eylül ayı ve öncesi ciddi bir yazar alımı da yapıldı.

    --- alıntı ---

    (bkz: galatasaray sözlük 2011 yılı istatistikleri/#854690)

    birinci sebep başarı 2. sebep twitter 3. sebep moderasyon konusunda emin değilim. yani her yazarın bir veya bir kaç kötü anısı var tabi. ancak moderasyon sebebiyle galatasaray mecrasından kaçmak çok iddialı bir konu. aynı havuzun içinde bulunanlar arası saygı ve sevgi eksikliği demek daha doğru. 4. sü ise proje eksikliğidir.
  • 31
    en önemli sebebi kesinlikle moderasyondur.

    asıl sorun entry sayısının azalmasında değil bunun yanında nitelikli entry sayısının da aynı hızla azalmasındadır. sözlük yazarlarından bazılarına kin güden, takip eden, ne diye mod olduklarını kendileri bile bilmeyen delikanlılar sayesinde yazmaktan yılan onlarca yazar var. farklı görüşlere tahammülü olmayanlarla birleşen bu adamlar sözlüğü kalitesizleştirdiler.

    sözlüklerde nesil muhabbeti hazzetmediğim bir konu. nesil muhabbeti yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmışımdır. 2. nesilim ve şu dönemlerin sözlüğün o dönemleri gibi olmasını zaten beklemiyorum. daha çok insan daha az kalite demek ister istemez. ama "soğutmak" farklı bir konu. sözlükte moderasyon diye bir şeye niye ihtiyaç duyulur? insanları doğru düzgün, kurallı yazmaya teşvik etmek için. bırakırsan forum olur çünkü, bunun önüne geçmek için de insan görevlendirirsin kontrol edersin vs. ama bu işi verdiğin adam kendi hesabı yüzünden sözlükte her önüne geleni siliyorsa orada bir sorun var demektir. amaç "silmek" değil "kaliteli yazıların çoğalmasına imkan vermek" olmalı.

    şu anki görüntü maalesef bunun tam tersi. dolayısıyla üzerinde düşünülmesi gereken bir istatistik.
  • 32
    en büyük sebebi moderatör arkadaşların işini bilmemesi, diğeri ise yazar alımlarının çok az yapılması. bir mod arkadaş bir gün dayanaksız tahmin gerekçesiyle entry'mi silmişti. şimdi bu cümlenin anlamını bilmeyen adam moderatör oluyorsa o iş zaten olmaz arkadaş. adam hem tahmin diyor hem de dayanaksız diyor. hala sinirleniyorum o olaya. e arkadaş (burada küfür var) tahmin dediğin şey zaten dayanaksız olur. böyle adamları mod yaparsan entry sayısı elbette en az seviyede olur.
  • 36
    bunun yegane sebebini beyaz ekran ve/veya galatasaray sozluk moderasyonuna baglamak isin kolayina kacmak demektir diye yorumluyorum.
    sebebi bence biraz daha genel perspektifte aramak lazim.

    internet sozlukleri, gecen senelere kadar bu kadar cok insanin uye olabildigi yerler degillerdi.
    cok insan derken, eksisozluk, uludag sozluk, itu sozluk gibi belli basli sozluklere zaten uzun sureler bekledikten sonra uyelik aliniyor, kendini duzgun ifade ettikce sozluklerde barindirilmaya imkan taniniyordu.

    ne zaman ki inci sozluk gibi sozlukler turemeye basladi, internet sozluklerine uye olan insan perspektifi, insan kitlesi degisti.
    hic kimse yanlis anlamasin, incisozluk dediysem, orayi yermek amacli degil, cogu yazilani eglenceli bulmusumdir, hatta futbol adina yaptiklari bowbaykuslar organizasyonu ile de sadece benim degil, butun turk futbolseverlerin septarisini kazanmislardir. amacim uye incisozluk gibi internet sozluklerine uye olan yazarlari rencide etmek degil, bilakis, bu minvalden bir ana fikir cikarmak, soyle ki;

    o gibi sozluklerde yazanlar dahi, yeni uye olanlardan ya da ne biliyim, aralarina sonradan katilanlardan rahatsiz olduklarini cesitli seferlerde dile getirmislerdi.
    amaci sadece kufur etmek veya daha genel anlamda sacmalayarak stres atmak olan yasi daha genc insanlar (bunlar gibileri ergen diye nitelendirip isin kolayina kacmak istemiyorum) sadece incisozluk gibi -sozde- kuralsizligin, serbestligin kol gazdigi sozluklerde kandilerini ifade etmeye calistilar. bu gibi sozluklerin internette haber olmalari, facebook twitter gibi sosyal paylasim sitelerinde meshur olmasi, daha fazla -arayis icinde- gence hitap etmeye basladi. peki bunun galatasaray sozlukle ne alakasi olabilir?

    bu insanlarin karistirdiklari nokta su oldu, her sozlugu incisozluk gibi sandilar.
    burasini da.

    peki ne dogurdu bu durum?

    internet sozluklerine yazanlarin kitlesi belliyken, artik gorus ifade etmenin yasi 8'e dustu.
    hic onemli degil, 8 yasindaki de yazsin, kendini anlatmaya calissin, ifade etsin, amenna. herkesin gorus bildirmeye hakki tabiki var.

    fakat yazilanlar, gorus olmanin cok disinda. gorus degil. okudugunuzda tamamen kufur temelli desarj olma amaciyla yazilmis yazilar.

    bu sozlukte de bir cok ornegi vardir su durumun.

    kisiyinin yanlisini duzeltmesini rica ettiginizde, oglunuz, kizinin yazindaki cocuktan kufur yersiniz. cunku dunya onun cevresinde doner. karakterini oturtacak yer aramaktadir. ust kimligi galatasaraydir, ve o bunun arkasina siginmistir.

    o yuzdendir ki seri ofsayt veren ibne basligi her daim hortlamaktadir. o yuzdendir ki entry ofsaytlanmasi onun icin bir hezimettir. galatasaraylilik ust kimligiyle, fenerle butunlesmis insanlara kufretmeyi; lefter olsun, can bartu olsun; trabzonun efasanelerine kufretmeyi, senol hoca olsun, ahmet suat ozyazici olsun, ozkan sumer olsun, ne biliyim aklima gelmeyen turk futbolunun gelismesinde katkilar saglamis diger degerlere kufretmeyi matah sanan bir cok genc delikanli bu durumu gurur yapmaktadir.

    aslinda gorus diye yazdiklari yazilarin karsiliginda aksi gorus aldiklarinda ozel mesajdan kufur edenler, karsisindakinin kim oldugundan habersiz babasi yasindaki insalarla karsilasinca ozur dilemek icin binbir takla atan kisilerdir bunlar. onelmi olan nasil ozur dilediklerinden ziyade, aslinda yazdiklarinin gorus veya fikirden cok cok cok uzak olmasidir. ben ve benim gibi bir cok kisinin gerek ozel mesaj kutularini kapatmalarini, gerekse sozlukte ilk uye olunan zamana gore cok daha az vakit gecirmelerinin yegane sebebidir bu durum diye dusunuyorum.

    gercekten insanda bazen, su internet ortaminda bile mucadele edecek guc kalmiyor. ortak paydanin galatasaray olmasi gereken yerde bile senin galatasarayliginin sorgulanmasi insanin icine dokunuyor.

    ozetle,

    kimsenin bu ve bunlar gibi genc arkadaslarla munakasaya, laf dalasina girecek hali ve takati yok.
    ve inanin, sozlukleri de yucelten akli basinda insanlarin guzel degerlendirmeleri ve gercekten gorus niteligindeki yazilaridir.
    bu yazarlarin cogu da yukaridaki temel sebeplerden artik beyaz bayrak cekmis durumdadir bana gore.

    son olarak akil tabiki yasda degil bastadir, hic mi guzel yazan genc arkadaslar yok diyen muhalifler tabiki cikacaktir aramizdan.
    aman ne olur empoze etmeye calistigim temel noktayi kacirmayin, tabiki genc yazarlar da sozluge dinemizm katarlar, mutlaka iyi yazarlar cikmistir, yaziyodur, yazacaktir da.
App Store'dan indirin Google Play'den alın