• 1651
    anka haber ajansi sayesinde umuttan uzuntuye donusen ruh halini iliklerime kadar yasatan ulkem. hatta su an disarda konvoy yapanlar dombra calanlar var galiba en cok alisveris yaptiklari a101 urunlerine bu gun gelen %30 zammi kutluyor bu arkadaslar.

    uzuluyordum fakat ekside bir baslik vardi muhalefetin kaybetmesine sevinmek diye biraz olsun teselli buldum.

    bu tabloyu toparlamak icin muhalefetin epey bir mesai harcamasi gerekecekti kolay bir durum degil yillarin tahribati. en ufak bir yol kazasinda dahi muhalefete dusebilecek akp ekonomiyi siz bu hale getirdiniz vatan millet sakarya gazi ile yeniden iktidara gelebilirdi. simdi tahribatlarini kendileri duzeltmek zorundalar ki ben hic ihtimal vermiyorum bu politikalarla mucize bile degil.

    ayrica demekki hem ekonomi, hem multeci politikasi konusunda dibi gormemisiz ki yonetenlerimiz tekrardan bizi yonetmeleri icin layik goruldu. sanirim bir seylerin degismesi icin o dip noktayi ne pahasina olursa olsun yasamamiz gerekiyor.

    bakalim faiz indirme ile ekonominin carklari ne kadar isleyecek ya da her gun sosyal medyaya yansiyan multeci sapikliklari su anki halden pek memnun kitlenin canina ne zaman tak edecek ?
  • 1655
    bir orta doğu ülkesi. hepimiz vizyoner bir insanın kurduğu cumhuriyette doğduk, onun kurduğu okullarda okuyup vizyonunu anlamaya çalıştık. ama kökenlerimiz orta doğu olduğu için beyinlerimiz yetmedi onu ve yaptıklarını anlamaya. kanımız o ilkelliği çekiyor istesek de istemesek de. işin kötüsü ülkede bu durumdan rahatsız olan insan sayısı azımsanmayacak derecede fazla olmasına rağmen bu orta doğu bataklığı bizi de çekiyor içine. yazık.
    ilk fırsatta ben de gideceğim bu ülkeden ve euromu dolarımı bozdururken seveceğim bu cennet vatanı.
  • 1656
    90ların kötü olduğundan bahsedilirken, 90lara rahmet okutacak seviyeye doğru hızla yol alan ülke. ben eğitim kalitesinin nispeten iyi olduğu 90larda anadolu lisesi okuyan tayfadanım. babam devlet memuruyken, cumhuriyetin herkese eşit eğitim imkanı sayesinde okudum. eğitim kalitesi iyiydi. üniversite eğitiminin bir kısmını yurtdışında tamamlayabildim. şimdi bunları yapabilmek maddi açıdan imkansız hale geldi. eğitim kalitesizleşti. şu an okuyan genç arkadaşlarıma bu açıdan üzülüyorum. bu ekonomik şartlarda bazı şeylere ulaşmaları için çok çok daha fazla çaba sarfetmeleri gerekecek. bu kadar olumsuzluğa rağmen umarım her şey iyi olur.
  • 1659
    maalesef fiilen cumhuriyet kısmını bu gece itibari ile rafa kaldırmış olabilir. bir kesim farklı olan her şeye, bundan dolayı ülkenin kurucusuna düşman olduğundan, bizleri mültecilere satmıştır. iddia ediyorum bugün muhalefet kazansaydı herkes biraz sevinir en fazla evine dönerdi. şu an fanatikler hiç bıkmadan usanmadan kutlamaya devam ediyor. bazı sözüm ona muhalif arkadaşlar halen aday tartışması peşinde. bir şeyi kabul edin, bu ülkede ya osunuz ya hain!
  • 1660
    saat 12 olmuş. daha yeni yeni kendime gelmeye çalışıyorum. silah sesleri, kutlamalar biraz önce sonlandı. bütün hafta çalışıyoruz, haftasonu da rahatlayıp dinlenip tekrar mesaiye başlamamız gerekiyor.

    bir de kendi hayatımıza bakalım. kaybedilen bir seçim, artan gelecek kaygıları, anı kaçıran milyonlarca insan. yarın hayatın akışı kaldığı yerden devam edecek; ancak daha da ağırlaşacak şartlar ve hiçbir şey yapamıyoruz. o ateşin içinde kavrulmaya devam edeceğiz. bunu düşünmek bir kat daha yoruyor.

    yurtdışında olan insanlar gündemden uzak kalmayı başarabildiklerinde zihinsel bir rahatlama yaşarlar. ancak gerçekten bu düzen içinde sıkışıp kalan bizim gibilere üzülüyorum.

    hep iyisini umut etmekten yordu bu ülke, bu hayat. iyisini umut edip hep daha kötüsüyle karşılaşmaktan bıktırdı artık. bir heves, hayal, beklenti bırakmıyor. ne için yaşıyoruz bilmiyorum. muhtemelen iki - üç yıl sonra beyaz yaka için bile kira + faturalardan geriye cep harçlığı kalacak.

    o kadar çok şeye isyan edesim var ki. ancak üstümüze öyle bir yorgunluk çöktü ki, kımıldayacak hal bırakmadı.

    bugün geleceğimizi kaybettik, o yüzden artık futbolu da ne kadar ciddiye alırım bilmiyorum.
  • 1661
    gazi mustafa kemal’in bu millete armağanı cumhuriyet ile yönetilen* ancak mevcut durumda zor süreçlerden geçen canım ülkem.

    malesef bizi yönetenleri ülkemizde yaşayan sığınmacılar ve ülkenin nabzının çok farkında olmayan güzel gurbetçi kardeşlerimiz belirliyor.

    her ikisini aynı kefeye koymayalım ancak dolarla para kazananların, asgari ücretle geçinenleri anlamasını bekleyemezsiniz.

    suriyeli ve afgan insanların çoğunlukta olduğu bir toplum türk toplum yapısını bozar.
    umarım mevcut hükümet bu hatasından vazgeçer ve birçok politikada tavrını değiştirir.
    yoksa 5 yıl dayanılmaz olacak.
  • 1662
    alenen montajlı iftira videolarıyla seçim kazanan, demokrasiyi sandık içine sıkıştıran bir cumhurbaşkanına sahip bir ülkedir. "ben demiştim" ile hiçbir yere varılmıyor. konfor alanından yapılan kibirli ve tembel siyasi analizler, montajlı trt kuşağına çarpıp geri dönüyor.

    iki turda da hastalıkla boğuşan annemle sandığa gittik, baharı, değişimi istedik. oy verirken içimiz çok rahattı. sakınacak, gocunacak hiçbir şeyi olmayan, 8 saat teklemeden her soruya etraflıca cevap veren adayı destekledik. olmadı. iç karartan yalanlar iktidarı kazandı. o hastalığın ilacının sahtesini satıp milyon euro'ları cukkalayan, ilgili haberlere de erişim yasağı getirten iktidar kazandı.
  • 1663
    kararsız seçmenlerin ve ilk turda nasıl olsa kaybettik diyip havlu atanlar nedeniyle bugün mevcut düzenini devamına karar vermiş canım ülkem. mevcut iktidarın oy sayısını sadece 600 k arttırabildiği ortamda, sandığa gitmeyen ve özellikle doğu bölgesinde azalan oy sayıları nedeniyle mevcut düzenin devamı kararı alınmıştır. vatana millete hayırlı olsun. bugünden itibaren umarım gerek siyasiler gerekse halk, kutuplaşma ve ayrışma dilinden vazgeçer ve mutlu günlere doğru el birliğiyle yürürüz. bu ülke daha adil, daha güzel günleri hak ediyor. böyle kritik bir dönemeçte 21 yıllık yorgun hükümeti ve 13 yıldır her seçimi kaybedip her seferinde seçimin galibi gibi üste çıkan muhalefeti umarım bir sonraki seçimde görmeyiz. daha genç, halkı dinleyen, halkın sorunlarına çözüm üreten bir siyasi düzen en büyük temennim.
  • 1664
    bir türlü uyanılamayan bir kabusa dönüşmüş olan ülke. bunu da söylemek suç mu bilmiyorum, çok umrumda da değil açıkçası. bu saatten sonra umrumda değil ve aksini söyleyen de umrumda değil.

    29 yaşına geldim. kimi renktaşıma göre daha çocuğum, kiminin abisiyim, kiminin akranıyım. özünde 29 yıldır bu ülkenin havasını soluyan, bu ülkenin suyunu içen bir insanım işte. bizden öncekilerin de bizden sonrakilerin de olanlarla ilgili doğrudan bir sorumluluğu yok. elinden geleni yaptı herkes. esas sorun bu ülkede aynı havayı soluduğumuz başka insanların bizim nefes almaya hakkımız olmadığına inanması ve bu çozümlenebilecek bir problem değil.

    benim de sokağımda silahlar ateşlendi bu gece, aynı havayı soluyan başka insanlar, benden ve benim gibilerden tiksinen insanlar bu akşam bu ülkenin kaderini etkileyen kararı silahlarla kutlamayı tercih ettiler. hani deniyordu ya onlar kazanırsa şampanyayla kutlayacaklar diye, nasıl oluyorsa şampanya silahtan daha öcü bu ülkede ve sorun da bu işte. silahın ucuna bir insan koyduğunda o insanı ve tüm ailesini öldürüyorsun. şampanyayı ise götünle içmiyorsan en kötü ihtimalle sarhoş olup kusuyorsun.

    bizim gibilerin kaybetmesini silahlarla kutlayanların çoğunluk olduğu bir ülkede bu saatten sonra apolitiklik utanılacak bir şey değildir artık. şu anda umursadığım tek şey galatasaray'ın ankaragücü'nü sikmesidir. yenmesi değil sikmesidir. ardından da fenerbahçe'yi kanırta kanırta sikmesidir, gerisi de umrumda değil. bugün seçimde farklı bir sonuç çıksaydı asla bu dili kullanmazdım, ama bu dili kullanmayınca ciddiye alınmıyorsun türkiye'de ve seçim sonucu bu dili onaylamış oldu. millet iradesi, yapacak bir şey yok. türkiye'yle ilgili önemsediğim tek şey galatasaray'ın rakiplerini sikerek şampiyon olması.
  • 1665
    kendisini yaşanılır kılan atatürk devrimleriydi. bugün itibariyle de bu devrimler 100. yılında fail etti. başından beri bu düzeni içine sindiremeyen halk nihayetinde kendini güdecek birini buldu ve fişi çekti. bundan sonra klasik bir orta doğu cumhuriyeti olarak yoluna devam edecektir. zaten atatürk'ü denklemden çıkarırsan türkiye'nin ederi hiçbir zaman bir ırak'tan, suriye'den ileride değildi. günün sonunda eğrisi doğrusuna denk geldi. bundan sonra yapılacak seçimlerin de pek bir anlamı kalmadı. biri sorunca demokrasi densin diye 10 milyon ne idüğü belirsiz adamla sandığa gider geliriz. 2023 seçimleri atatürk türkiyesinin son seçimiydi.
  • 1666
    yeni dönemde cumhurbaşkanı olarak tekrardan recep tayyip erdoğan seçilmiştir.

    millet ittifakı adayı kemal kılıçdaroğlu halkın beklentisine sırtını dönerek, kaybedeceğini bildiği hâlde aday oldu ve beklenen sonuç gerçekleşti.
    bir de çıkmış utanmadan hâlâ görevimin başındayım diyor.

    muhalefetin kazanacağına inanan var mıydı sahiden?

    beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, burası müslüman vatandaşların çoğunlukta olduğu bir ülke; muhafazakar sağ görüş oyları her zaman çoğunlukta oldu.

    ülkenin demografik yapısı böyle ve uzun süre de böyle devam edecek.
    bunu bildiği hâlde hâlâ geçmişinde tesettüre laf eden, her ne kadar helalleşelim dese de halk nezdinde karşılık bulmayan bir adamı aday yaparsan kafadan kaybedersin.

    bir diğer önemli husus da terörle mücadele.
    hükümet mevcut medyayı kontrolü altına almış, televizyonda sürekli chp'nin pkk ile ittifak ettiği mevzusu konuşuluyor.

    bu algıyı yıkmaya çalışmıyorsun ki bunun en bariz örneği de partideki başta canan kaftancıoğlu gibi ülke gerçeklerinden kopmuş, beyaz türk kafasındaki insanlara kol kanat geriyorsun.
    sen istediğin kadar "pkk ile görüşmedim" de, bunu halka inandıramazsın işte.

    eski akp'li ahmet davutoğlu ve ali babacan mevzusuna gelmiyorum bile, tam bir fiyasko zaten, açıklamaya bile gerek yok.

    yukarıda yazdığım 3 mesele kemal kılıçdaroğlu'nun kaybetmesi için yeterli bir gerekçe zaten, kimse yok araplar oy verdi, yok gurbetçiler oy verdi diye bahaneler üretmesin boşuna.

    tekirdağ'da, edirne'de binlerce suriyeli, afgan mı var?
    o şehirlerde bile %40 oy alıyor akp, demek ki sen halkı inandıramamışsın.

    aslında meclisi almışken cumhurbaşkanlığını da tayyip erdoğan'ın kazanması iyi oldu.
    çünkü ekonomik göstergeler hiç umut vaat etmiyor.
    piyasada dolar yok, merkez bankası rezervleri bile ekside.

    daha kur korumalı mevduat ödemeleri var, eyt'den emekli olanların ödemeleri var, hükümet bunların altından kalkabilecek mi göreceğiz.

    süleyman demirel'in efsane bir sözü vardır; boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur.

    bu yükün altında kılıçdaroğlu kalacağına erdoğan kalsın.
    eğer enflasyon alır başını gider, dolar 30-35'i görürse zaten erken seçim olur.
    en azından hükümetin bahanesi kalmamış olur.

    buradan kemal kılıçdaroğlu'na sesleniyorum.
    istifa da bir hizmettir
    azıcık gururun varsa o koltuğu yarın bırakırsın.
  • 1667
    çürümüş toplumsal ahlak, kirli düzen sarmalının içinde yok olan siyaset, ekonomik kriz, pahalılık vs... asıl mesele demografik yapının gittikçe bozulması ve çıkmaza girmesi. ancak toplum bunu siyaset kanalıyla çözmek istemedi diye anlıyorum. ilginç olacak hem de çok ilginç. toplum krizin siyaset kanalıyla çözülemeyecek kadar derinleşmesi yönünde irrasyonel bir karar vermiştir. bir 5 yıl daha çok uzun bir süre! ya tabiat kendi eliyle bazı sebepleri tetikleyecek ya da ilginç süreçlere şahit olacağız. birilerinin kazanırken iç seslerinde çok da sevinemediği hissiyatı çok belirgin. bakalım, neler olacak...
  • 1668
    vatandaşı neyin ne olduğunu, kimin kim olduğunu gayet iyi bilen ülkemiz. herkesin bir terazisi var. bir taraf çok kötü bir ekonomi yönetimi, mülteci sorununu terazinin kefesine koydu. diğer taraf ise gelecek vaad etmeyen bir aday, daha seçilmeden meydana gelen iç ayrışmalar ve belirsizlikler,tabanındaki linç kültürü, terörle ilgili bir partinin hapisteki liderine özgürlük sözü, yine aynı güruha meydanlarda verilen özerklik sözlerini koydu. vatandaşın terazisinde oy oranlarında da görüldüğü üzere ağır gelen 2.si oldu. hayırlı olsun.
  • 1669
    uzun ve siyasi bir yazının konusu olacak canım ülkem.
    sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. kaybetme ihtimali en yüksek olan adayla seçime girip kaybeden bir muhalefetin lideri, 75 yaşına gelmesine rağmen halen istifayı düşünmemekte. şimdi burada, sağda solda şu söylemi duymamak mümkün değil, işte rte'ye süreç yanlış aksettiriliyor, etrafında bir nevi pembe bir dünya izlettiriliyor. demek ki aynı süreç kk için de geçerli. bu seçimde, parti içi (ki parti içinde desteklenmesi doğal) ve özellikle medyada (ruşen çakır, nevşin gibi yabancılardan fonlanan "bağımsız!" medyacılar; çeşitli haber kanalları vs) sürekli kk'nın adaylığı pompalandı. azıcık ülkeyi gezen, çeşitli illerden arkadaşı, eşi dostu olanların gördüğü, ancak çoğu zaman görmezlikten geldiği bir adayın kaybettiği bir seçimi yaşadık.

    bence seçimde şimdiki cumhurbaşkanının kazanmasından ziyade, kk'nın neden kaybettiğinin konuşulması gerekiyor:
    1. yanlış ata oynamak: hem de bir değil, iki seçimde de. ülkede ve avrupa'da özellikle bu göçmen/sığınmacı ekseninde ciddi bir milliyetçilik akımı var. bu sadece bizdeki suriye/afgan vs de değil. kuzey avrupa ülkelerinde ukraynalı'ların bile bu denli çok gelmesine karşı çıkıyorlar, ki onlara gelen rakamlar da malum. bu yüzden özellikle büyük şehirlerde göçmenlerden sıkıntı yaşayanların oylarına talip olunabilirdi. bu ilk turda es geçildi. hatta kk'nın ve onun danışmanının (şu meşhur adıgüzel) 200-300k kadar oy var, çok büyük bir sorun değil dedikleri suriyeli ve yabancı oyların seçimi en azından bir oranda değiştirdiği muhakkak. bir sonraki seçimde (o da seçim olursa tabii) bu popülasyonun ne kadarlık bir oy potansiyeline sahip olacağı da ortada.

    2. yine yanlış ata oynamak. ilk turda "bence" yapılan en büyük yanlış, hdp'nin (kürt siyasetinin veya sol siyasetin diyelim) kendi adayını çıkarmaması tercihiydi. bunun görmezden gelinmesi akıl alır gibi değil. böyle dediğim için lütfen kusuruma bakmayın ama, hdp'yi (hdp'li yöneticillerin açıklamalarına referans vererek söylüyorum, pkk ve onun eylemlerini) direkt olarak millet ittifakına bağlayarak cumhur ittifakı seçimi ilk turda bitirdi. kk %10'u geçmeyen hdp oyuna güvenerek ilk turda seçimi alabileceğini düşündü. ancak maalesef yine ilk maddedeki düşünceyi hesap edemedi, sağ milliyetçi oyları. şu anda düz hesap, mhp+iyi+zp=10+10+2=%22 oy mevcut. ve hdp ile organik olmasa da yapulan bu inorganik bağ, iyi ve zp seçmenini hem ilk tur hem de ikinci turda millet ittifakına yaklaştıramadı. buna da şuradan örnek vermek isterim. mecburi hizmet için gittiğim mardin'de seçim muhabbeti olduğunda da hdp oylarıyla kemalin rahat kazanabileceğini düşünüyorlardı, çünkü istanbul seçimine (ve daha az bir oranda ankara seçimi) referans veriyorlardı. ama unuttukları bir durum vardı, iç anadolu'da hdp=pkk=şehit edilen asker. bu algıyı kırmak mümkün değil. bunun nedenleri tartışılabilir. siz buna iç anadolu irfanı dersiniz, onlar da "apo'nun heykelini dikeceğiz"cilere mi oy verelim derler. karışık. ama burada bence ilk turda hdp'nin ayrı bir adayı çıkarıp, ikinci turda en azından "bağımsız kalma"tarzında bir kararının olmasını isterdim. siz her ne kadar mansur veya meral ile milliyetçi kanadı "tavlamaya" çalışıyor olsanız da, partinizin istanbul il başkanı, öldürülen bir pkk'lı terörist için bir twit atıyor veya istanbul belediye başkanınının eşi, van'a giderken zafer işareti yapıyor. ve bu tip işler/davranışlar 7/24 tüm haber kanallarında gösteriliyor. bunları kapatmak kolay değil.

    3. ittifak'ın kendisi. zaten burada rte ve cumhur ittifakının da dalgasını geçtiği üzere, toplam oyları doğu perinçekten hallice üç partiye 40 milletvekili veren bir partide siyasi akıldan bahsetmek mümkün değildir. ne amaçlandı, ne yapılmak istendi, hakikaten anlamak mümkün değil. suriyelilerden şikayet eden bir ittifakın ortaklarından birisinin bu politikayı yazan adam olması da ayrı bir komedi. ki aynı adam, kk'nın "ben aleviyim!" çıkışına "ben sünniyim!" diyen birisi. kk'nın din/mezhep durumunun da yine seçim sonucuna etki ettiğini söylemek, maalesef mümkün. tabii ki bu tip düşüncelerin/inanışların seçimi etkilememesini istiyoruz, pratikte de onun olması lazım, ama maalesef burası türkiye.

    4. yeniden refah'ın cumhur ittifakına katılması. bu hem cumhur'a can suyu oldu, hem de saadetten bayağı bir adam götürdü. çünkü yrp'nin yenen partide olması, saadetin fonksiyonunu neredeyse sonlandırdı. çünkü güç nerede ise kişi oradadır.

    5. mansur ve ekrem başkanlar. seçimin en büyük kaybedenleri. zaten kk girdiği 15 seçimi de kaybeden birisi. onun üzerine bu "kaybeden" kimlik yapışmıştı. ancak, mansur yavaş (ki rte'yi bence en çok zorlayacak olan kişiydi) hem de ekrem imamoğlu (gelecekteki potansiyeli açısından) büyük kayba uğradılar. mansur yavaş, 8-9 ay sonra kaybedeceği ankara'sını üzmemek adına öne çıkmadı; ekrem imamoğlu ise büyük ihitmal kk sonrasına kendisini hazırlasa da, bir iki aya kayyum ile görevden alınacak, alınmasa da istanbul seçimlerini yeniden kazanan birisi olması düşük ihtimal olan birisi. kişilerin hafızasında en azından istanbulu ak partiden alan adam olarak kalsaydı, geleceği açısından daha doğru olurdu. bu ikisinin davranışı, hem kendilerini hem de onları ön plana alan iyi partiyi de siyaseten zor bir duruma soktu.

    uzun olduğunun farkındayım, ancak maalesef zor bir virajda ciddi bir sarsıldık. 5 sene sonrasının projeksiyonunda en az 5 milyon yabancı seçmenin seçime direkt etki edebileceği bir ülke karşımızda olacak. türkçe'yi konuşamayan, belki de türkiye'ye hayatı boyunca sadece vatandaşlık almaya gelmiş kişilerin sizin, bennim, ailelelerimizin ve çocuklarımızın hayatına karar vermeleri en basit tabirle can acıtıcı şeyler. yoksa ekonomi 20-25 yıl önce de kötüydü. alım gücü vs. gibi mevzular bir şekilde düzeltilebilir, ancak toplumun demografik yapısı değişti/değiştiriliyor. bunu geri çevirmek maalesef mümkün olmayabilir.
  • 1670
    imkanı olanın kaçıp gitmesi gereken ülke. bunu söylerken çok üzülüyorum ama buraya kadarmış. ekonomisi, mültecisi, mecliste yer alacak olan değişik tipler, daha bir sürü şey sayarım da neyse.

    21+(5) sene daha, 26 koca yıl. gençliğimizi çaldılar. gerçi bu dönem 5 sene sürdürülebilir mi pek emin değilim. içimde korkunç hisler var. hayır olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın