• 1376
    üniversitelerde olan bazı yurt, burs, kredi gibi imkanlara başvuran öğrenci profillerini görseniz çok üzülürsünüz. imkanı olan arkadaşların mesela mezun oldukları veya büyük şehir üniversitelerindeki gençlere burs vermelerini tavsiye ederim. (bunun için sks (yani sağlık, kültür ve spor) daire başkanlıkları aranabilir)
    not: akademisyenim.
  • 1379
    1998 doğumlu bir vatandaşıyım bu ülkenin. benden 1 yaş büyük olan kuzenim almanya'da doğdu. kuzenimin avrupa'da gitmediği ülke yok, ben daha bu yaşımda 1 kez bile yurt dışına çıkmadım. kuzenim almanya'dan kalkıp türkiye'deki çoğu insanın görmediği koyları gezerken ben en son tatile 10 sene önce gittim.

    bugün kpss 2022'nin iptal olduğu açıklandı. ben şimdi tekrardan kpss'ye çalışacakken, kuzenim aydın'da aldıkları yazlıkta tatilini yapacak. suçum/suçumuz ne bizim türk gençleri olarak?
  • 1380
    türkiye'nin çok fazla sosyolojik temelli problemi var.

    insani yaşam stantdartarının lüks görüldüğü bir ülkeyiz.

    başarılı ve işini iyi yapan insanları örnek almak ya da onlardan daha çok çalışıp geçmek yerine onları karalayıp aşağı çekmeye çalışan insanlardan oluşan bir ülkeyiz.

    günlük hayatta medeni olmayan, bencil ve başkasının haklarına saygı duymayan insanlardan oluşan bir ülkeyiz.

    dürüst olmayı aptallık, kibarve anlayışlı olmayı acizlik, zayıflık belirtisi olarak gören insanlardan oluşan bir ülkeyiz.

    duyulan güveni suistimal etmeye, verilen sözleri tutmamaya meyilli insanlardan oluşan bir ülkeyiz.

    güçlünün tarafında olmaya, zayıf olanı ezmeye meyilli insanlardan oluşan bir ülkeyiz.

    bunlar işin sosyolojik boyutlarının aklıma gelen bir kısmı.

    bir de tabi coğrafi keşifler, rönesans, reform, aydınlanma çağı, sanayi devrimi gibi kaçırdığımız ve batıyla aramızda 300 yıllık fark oluşturan tarihsel ve siyasi boyutları var.

    medeni kanunu 1926'da atatürk'ün getirdiği bir ülkeden bahsediyoruz sonuçta. 1926. daha yüz yıl bile olmamış!

    sonra atatürk ve inönü bir şeyler yapmışlar 20. yüzyılın ilk yarısına kadar. atatürk'ün vasiyeti ne? hayatta bilimin ve sanatın yolundan ayrılmamak ve en gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmak için her daim o amaçla çalışmak. atatürk'ün bu sözünü iş yerinde mesaisine başlarken kaç kişi hatırlıyor, kaç kişi aklına getiriyor acaba çok merak ediyorum?

    türkiye'de geri kalmışlığ ismail cem'den alıntı yaparak ifade etmiştim zamanında (bkz: #2889742). bizim geri kalmışlığımızı mozambikle filan bir tutmamak gerekir. tarihi büyük olup da geri kalan türkiye'den başka ülke gelmiyor aklıma.

    işte geri kalmanın bedeli bu entrydeki kıyaslamadır. (bkz: türkiye/#3417361)

    atatürkçü olmak çağın en gelişmiş ülkeleri neleri icat ediyor, gündelik hayatta nasıl yaşıyorlar, neleri tartışıyorlarsa onları alıp ülkemizde de uygulamaktır. yani bilimin, sanatın, teknolojinin, yeniliklerin peşinde koşmaktır. her daim dünyanın en huzurlu, en mutlu, refah seviyesi en yüksek ülkelerinden ilham alıp ülkemizde de bunu sağlamaktır. başkasının yaşam tarzına saygı duymak, dil, din, ırk, cinsiyet farklılıklarından rahatsızlık duymadan herkese saygı göstermektir.

    örneğin atatürk'ün hedefi şudur; diyelim ki 1930 yılında dünyanın en gelişmiş ülkesi ingiltere'de yeni mezun bir ingiliz genç nasıl yaşıyorsa, 1930 yılında türkiye'de yaşayan yeni mezun bir türk genci de hayatını aynı koşullarda yaşayabilsin. atatürkçülük budur. bunu başarabilmek için o ülkelerle rekabet edebilecek reformları her dönem takip edip uygulamaktır atatürkçülük.

    işte onun mirasını kavrayamayan insanların son 70 yıldır verdiği oylarla sağcı, solcu farketmeksizin iktidara gelenlerin bir zincir gibi gerçekleştirdiği icraatlar neticesinde geldiğimiz noktada bugüne, 2022'ye baktığımızda o ingiliz genç dünyayı dilediği gibi gezebiliyor, araba alabiliyor, kendini geçindirecek kadar rahat bir maaş kazanabiliyorken türk genci 1 sterlinin 20,31 tl değerinde olduğu ülkesinde o ingiliz yaşıtından 20 kat daha fakir olduğu için, ne dünyayı gezebiliyor, ne dışarı çıkıp kahve içebiliyor, ne üstüne başına rahat rahat kıyafet alabiliyor. tatil yapmayı, araba almayı geçtim bile.

    keşke atatürçülüğü "sadece modern yaşamak" ya da "milli bayramlarda atatürk resmi paylaşmak" olarak algılamak yerine fikirlerini özümseyebilseydi insanlarımız.
  • 1381
    insan başkasının tartışmasına özenir mi?

    --- alıntı ---

    türkiye kpss skandalını, ekonomik krizi, raflarda sürekli artan fiyatları, olası askeri operasyonu ve rusya-ukrayna savaşını tartışırken norveç’te şaşkınlık yaratan bir tartışma başladı…

    tartışmanın başrolünde ise ülkenin genç adalet bakanı emilie enger mehl var… italya’da tatile giden ve burada çekilen fotoğraf ve videoları sosyal medya platformu ınstagram üzerinden paylaşan mehl’in bir fotoğrafı ülkeyi ikiye böldü. muhalefet, mehl’in “sörf tahtasını can yeleği olmadan kullandığını” söyleyerek bunun yasalara aykırı olduğunu söyledi.

    mehl’in adalet bakanı olarak kötü örnek olduğunu söyleyen muhalefete genç siyasetçiden jet yanıt geldi. mehl, o fotoğrafın italya’da çekildiğini söyleyerek hiçbir yasanın çiğnenmediğini duyurdu. mehl, “bu fotoğraflar italya’da tatildeyken çekildi ve arkadaşlarımla yüzüyordum ve güzel zaman geçiriyordum. ben her zaman yerel kurallara ve yasaklara uydum” dedi.

    --- alıntı ---
  • 1383
    tek taraflı ifade özgürlüğünü sonuna kadar hissettiren ülke. iki kutuplu bir topluluk oluştu. ikisinin içinde de marjinal ifadelerde bulunan kimseler var. fakat ceza hep bir tarafa kesilmekte.
    toplumun kin ve nefrete sevk edildiği bahanesiyle uygulanan cezai yaptırımlar nedeniyle toplumun diğer tarafı kin ve nefrete buruneli çok oldu.
    yozlaşmamış tek bir devlet kurumu kalmadı.
    ve herkesde aynı düşünce biri çıkacak ve bizi kurtaracak. öyle bir mühendislik yapıldı ki bu topluma kendi içinden kurtarıcı bile çıkaramıyor.
  • 1387
    kurtuluş savası sonrası dönem dahil bu kadar çok iç mihrakın tarihinde görülmediği güzel ülke. kurucusuna kin duyan insanlar ülkesi. vatan sever ayağına insanindan ve toprağından tiksinenlerin vatanı. en milliyetçi görünmeyen tayfanın içsel olarak ülkesine ve insanina en çok değeri veren kitle olduğunu farkettiren potansiyelli memleket. zor zanaat.
  • 1388
    aslında linkedin'de gezinildiğine umutların güçlendiği bir ülke, ne cevherler var it ve hi-tech için iş yapacak, sadece kan kaybının durdurulması ve stabil hale getirilmesi bile gözle görülür zenginlik katacaktır.
    sözlük konu dışına çıkmamak için uzatmıyorum.

    ek olarak wikipedia'dan büyük taaruz, öncesi ı. ıı. inönü ve sakarya meydan muharebesini okutturan ülke son günlerde.
    eğer wikipedia'da editörlüğü olan varsa lütfen bu başlıklara el atsın.

    büyük taaruz'da en altlarda pontus ve rumlar için "massacre" açmış gene site müdavimi karanlık maddeler - el atılması gerekiyor.

    tanım özeti: gerçekten arkeolojik, iklimsel, ziraai ve birçok anlamda cennet (outlander alıp kamp yapan arkadaşlarım var, ege'de her gün bir lahit ile selfie çekiyorlardı - bakın müze değil açık arazi de)
    cennette cehennemi yaşatanlara cehennem, cehennemi yaşayanlara cennet diliyorum.

    dzn: wikipedia ingilizce başlıkları malesef kötücül alt satırlar içeriyor - wiki editörü ihtiyacı var
  • 1389
    varoş bir mafya tarafından bütün ipliği pazara dökülen kişiler tarafından yönetilmekte olan ülke. ayrıca bu kişiler ülkenin kurucusuna ve herkese istediği gibi hakaret etme özgürlüğüne sahiptir ancak kendilerine yapılan en küçük eleştiri ve hakaret hapisle sonuçlanır.

    eskiden suriye olacağız derdim şimdi suriye bile değiliz o derece büyük dip yaptık. 2023 seçimleri bu ülkenin kaderini belirleyecek. oy kullanacağım masayı vuracağım mühürle büyük ihtimal kıracağım o derece doluyum.
  • 1390
    kan değişimine ihtiyaç duyan güzel ülke. hatta tarihi boyunca hiç bu kadar ihtiyacı olmamış olabilir. ancak ne yazık ki yaşlarını toplayınca 200'ü geç 3 kişinin egoları ve akıllanmazlıkları beni korkutuyor. özellikle ali koç misali kazandığı savaş olmayan adı ve soyadı aynı harfle başlayan dede bu sefer olur sanıp kendini aday gösterirse bir çuval inciri berbat eder.
  • 1391
    her toplum layık olduğu şekilde yönetilir diye bir söz vardır kime ait olduğu bilinmeyen hatta peygamber efendimizin nasılsanız öyle yönetilirsiniz şeklinde bir hadiside olduğu söylenmektedir buna benzer.

    görüyorumki akıllanmamışız hala adı soyadı aynı harf ile başlayan kişi aday olursa kaybederiz diyenler var.

    durum sizin sandığınız kadar romantik değil seçimde ali koç aday olsa oyumu onundur diyecek kadar vahim bir durumdayız şu anda.

    ayrıca adı ve soyadın aynı olan adamın söylemlerine bakın malum partinin durumu kurtarmak için yaptıkları birebir onun ağzından çıkanlar.

    asgari ücret onun sayesinde bu seviyede, emekli maaşları, memur maaşları ve emekli ikramiyeleri onun sayesinde bu seviyede.

    kyk borç faizleri onun sayesinde silindi.

    3600 ek gösterge onun sayesinde yasalaştı ve en basitinden elektrik faturalarında ki trt katkı payı onun sayesinde kalktı.

    siz hala o aday olsun bu aday olsun derdine düşün, tamam belli bir görüşünüz olsun ama ezbere gelip konuşmayın lütfen.

    yani ekrem imamoğlu veya mansur yavaş aday olmadı diye gidip yine aynı kişinin seçilmesini sağlayacaksanız ozaman kimse gelip ah vah etmesin.

    ayrıca seçimi adı soyadı aynı harf ile başlayan kişinin kazanması karşı taraf ve seçmeni için direk yıkım olacaktır.
  • 1392
    bir kac aydir vatandasi olmadigim ulkem.

    yarin secim olsa oy kullanma hakkim yok. oy kullanabilsem, adayin kim olduguna bakmadan, 1 kisinin karsisinda duran o kisiye oyumu veririm. muhtemelen bir cok kisi de boyle yapar; x aday olmus, k aday olmus, e veya m aday olmus farketmez. ama buyuk de bir kesim var ki, ben eger m aday olursa oyumu veririm, k aday olursa hic oy kullanmam diyor. sen simdi gidip o kitleyi yok sayar, k'yi aday yaparsan durduk yere guzelim secimi riske atarsin. olma kardesim, aday olma.
  • 1394
    geçmiş entrylerimde de görebilirsiniz bu başlığı, diğer başlıkları benden daha politik kullanan bir kişi dahi yoktur sözlükte. gün aşırı farkındalık yaratmak adına sporla ilgili ilgisiz entry paylaştım ama benden buraya kadar dostlar, benim kumarım burada biter.

    hakkında hep "içinde yaşamasak aslında baya eğlenceli ülke" derdim. harbiden de içinde yaşamayınca baya eğlenceliymiş, hiç derdim tasam kalmadı. 2 hafta oldu göçeli bir yandan çocukların hayatını kurtardım diye seviniyorum bir yandan da kıh kıh kıh diye ülke gündemine günde 5 dakika ayırıp eğleniyorum. aslında daha çok eğlenirim de güzel insanların yaşayıp dile getirdiği olumsuzluklar canımı sıkıyor. normalde yüzsüz gurbetçi dayı goygoyu yapmayı planlıyordum. her gün buraya gelip "vadanımız cenned, suriyelilere afganlara biz bahmalıyız, gurulu düzenim var" diye entry girmek istiyordum ama o motivasyonu dahi bulamadım bu kadar canı sıkkın adamı görünce. demek ki dışarıdan bunları söylemek ayrı bir yavşaklık seviyesi gerektiriyormuş, onu da gelince anladım.

    son 2 haftayı saymazsak, 35 yaşına kadar türkiye'de yaşamış, anaokulundan yüksek lisansına kadar devlet okullarında okumuş, askere gitmiş, evlenmiş, çocuk sahibi olmuş, özelde, kamuda çalışmış, 81 ilin tamamında görev yapmış birisi olarak aklımda kalan tek şey geride bıraktığım güzel insanlar. başka hiçbir bağ hissetmiyorum. siyasetçisiyle, esnafıyla, dayısıyla, ayşe teyzesiyle beraber içimde ne varsa öldürdüler. bu sayısı 20 milyonu bulan ayşe teyzeler, dayılar, esnaflar yaşadığı sürece de iktidar değişikliğinin pek önemi yok. türkiye hep yüzsüzlüğün, yolsuzluğun, hırsızlığın, adamcılığın, liyakatsizliğin kalesi olmaya devam edecek. türkiye'nin en büyük problemi iktdar, siyasal islam değil. bunları sırtından belki bir günde atacaksın ama bunları seçen milyonlar hala orada.
  • 1397
    kardeşimin de avrupa'da iş bulup terk edeceği ülke. haberi bugün aldım. kendisi ortalamanın çok üstünde maaşa iyi bir şirkette çalışmasına rağmen gitme ne işin var orada diyemedim. git bak peşine gelelim dedim.

    siyaset konuşma yaşı 10'a inmiş durumda. şimdi okullar başlıyor. anne babalar spor ayakkabısı alacak çocuklarına. çocukken belki şu sözlüğün %70'nin giyebildiği spor ayakkabılar bile 1500-1700 lira olmuş. şu meşhur herkesin ayağında olan botlar 4500 lira olmuş. kim alabiliyor bu paralara. çocuklar bunu konusuyor kendi aralarında. çalışanlarımın çoğu esenyurt taraflarında oturduğu için biliyorum. esenyurtta evler 4000 lira. beyler esenyurt. geçen gün beşiktaş'ta yürürken yıkık bir ev gördüm, meraktan ilanı aradım. adam 30 milyon dedi. 90 model şahin'e doğan'a 100.000 liradan fazla istiyorlar. en basit cep telefonu diyebileceğiniz cep telefonu 5000 liradan başlıyor. iki sene önce balayına 6000 liraya gittiğim otel aynı tarihlerde 25.000 lira olmuş. 7 sene önce çalışmaya başladığımda maaşım 700 dolar iken şuan bir tık fazla. 7 senede en az 3 pozisyon yükseldim bide. yalan yanlış tüik verilere göre bile 2015 yılının eylül ayında 1.000,00 tl olan mal sepeti 2022 yılının temmuz ayında 3.804,61 tl. 2015 yılı eylül ayındaki tüfe: 263,11 2022 yılı temmuz ayındaki tüfe: 1.001,03 enflasyon oranı: %280,46 artış. benim maaşım dolar karşısında ne arttı peki ?

    herkes hayallerini erteler oldu. şu ülkede sabahtan akşama kadar it gibi çalışan bir adamın adam gibi arabaya binme hakkı yok. çalışan adamın bir şey sahip olma ihtimali yok.
  • 1398
    1 eylül 2022 tff binasına silahlı saldırıda bulunulmasının ardından 2 eylül 2022 galatasaray adasına silahlı saldırısı gerçekleşen ülkemiz.
    7 haziran-1 kasım arasında yaşatılanların tekrar yaşanmamasını diliyorum ama önümüzdeki seçim süreci çok korkutuyor.
    "2 tane sarhoşun işi" diye lanse edilebilir tabii ki ama yiyene.
    https://twitter.com/.../1566056376950001667
App Store'dan indirin Google Play'den alın