eyüp yıldız'a göre yapılması planlanan basketbol salonuna ve takıma sponsor olabilirlermiş fakat birleşme söz konusu değilmiş. en isabetlisi bu karar olur bence. birleşme out sponsor in.
77
adamların zaten oyuncusu yok, taraftarı yok, lisans hakkı vs. yok, birleşmek mantıksız.
bir 5 kağıt ateşlesinler en azından yeter.
galatasaray erkek basketbol takımına hatrı sayılır bir sponsorluk bedeli ödemelerini ve bu işin şöyle 3-5 yıllık bir sözleşme ile uzun soluklu olmasını umduğum marka.
78
birleşme fikrine sıcak baktığım firma. paramız yok. küçülmeden bahsediliyor. fenerbahçe her alanda sponsorlukları kaparken, bizim armut toplamamız can sıkıcı. birileri bize bir şekilde destek çıkmalı. bu birileri türk telekom'da olur x firmada olur.
79
basketbol takımlarının tamamına sponsor olsunlar. senelik 15 milyon $ gibi bütçe sanırım yeterli. bunun 3'te biri ile neler yaptığımız ortada. yapılacak salona da tt arena adını veririz. olur biter.
80
zamanında bize iyi para veren firma. stadyum için 10 milyon, forma için de 5 milyon veriyorlardı be. biz de yok gazprom olsun, samsung olsun, opel olsun falan şımarıklık yapıyorduk. boyumuzun ölçüsünü aldık huawei ve dumankaya ile. keşke yine gelseler :(
81
şu an 4.5 g ile reklam derdine girdiler. tekrar sponsor olmaları işten bile değil.
galatasaray'a sponsor olduklarında dolar 1.5 tl civarındaydı, şimdi ise 3 tl civarında. bu sponsorluk rakamları firmaların keyfine göre değil dönemin koşullarına göre şekilleniyor unutmamak gerek.
84
türk telekom arena'nın isim hakkını elinde bulunduran firma. 10 senelik sözleşme imzaladık, yanılmıyorsam 2021'e kadar da stadın adı türk telekom arena olarak kalacak. benim dikkatimi çeken şey ise şu, stadın sponsoru olduklarında reklamlarda cem yılmaz'ı falan oynattılar, bu durumu kullandılar. daha sonra galatasaray'la bağları koptu gibi bir durum oldu. bence ellerinde stat isim hakkı varken bunu iki tarafında yararına olacak şekilde daha iyi kullanabilirlerdi.
mesela şu an bir başka gsm operatörü olan vodafone denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri beşiktaş oluyor, benim tanıdığım beşiktaşlıların çok büyük kısmı vodafone kullanıyor, türk telekom aynı algıyı galatasaray üzerinde yaratamadı. şu an basketbol takımına sponsor olsalar, hazır forma sponsorumuz da yokken futbol takımının da formasına sponsor olursa bu algı değişebilir gibi ama böyle bir planları var mı, söylentiler doğru mu en ufak fikrim yok.
85
stadımızın isim hakkını kiraladığımız şirket. adnan polat 10 yıllık olarak yapmıştı anlaşmayı. imzalar da 2009'da atılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. acaba 2019'da isim hakkımız boşa çıkacak mı çok merak ediyorum. o dönem 65 milyon dolar gibi ciddi bir para almıştık. yine öyle bir anlaşma bizi epey rahatlatır.
86
galatasaray erkek basketbol takımına sponsor olması gereken şirket. böylece yeniden yarışa, rekabete ortak olabiliriz. yoksa mevcut şartlarda fb ile efes ile mücadele edebilmemiz mümkün değil.
87
yanılmıyorsam stat ismi için 2009-2010 yılından başlamak üzere 10 yıllık 15 milyon dolar **'lık bir anlaşmamız olmuştu. 2019 yılında mı bitiyor bu anlaşma, akıbeti nedir, bitince ali sami yen diyebiliyo muyuz, ne olacak ne bitecek bilen varsa aydınlatırsa muhteşem olur.
88
2018-2019 sezonu sonunda kendileriyle aramızdaki stadyum isim sponsorluk sözleşmesi bitecek olan telekomüniskasyon firmasıdır. ne var ki türk telekom erkek basketbol takımı ile galatasaray'ın önümüzdeki sene birleşme ihtimali ergin ataman-dursun özbek ikilisinin şifahen yaptıkları görüşmede eskiden beri bu birleşmeyi isteyen ve sürekli can topsakal tarafından engellenen ergin ataman tarafından yine dile getirildi.
buna göre 2019-2020 ve sonrasındaki zaman zarfını kapsayacak yeni bir sponsorluk görüşmeleri önhazırlık aşamasında olup henüz net bir gelişme yoktur.
89
stadımızın 10 yıllık isim hakkı önümüzdeki sene doluyor. 2009 yılında 10 yıllık isim hakkı bedeli olarak 100 milyon dolar bir ücret ödemişlerdi. tabi o dönemki ekonomik dar boğaz sebebi ile bu paranın tamamı borca harca gitmişti.
2019 itibari ile stadımızın isim hakkı yeniden bir kurum kuruluşa verilecek. ve şuanda yönetimin aklından geçen 150 milyon euro gibi bir rakammış. yani önümüzdeki sezon bizi çok rahatlatacak bir para kaynağı olacak. bir de şampiyonluk gelirse tarihimizin en bol gelirli bir sezonunu geçirmiş olacağız.
adnan polat'ın 2009 olması lazım henüz inşaat haldeyken stadın isim hakkını 10 yıllığına verdiği şirkettir. daha önce de bahsetmiştim fakat net bir cevap alamamıştım, acaba bu sponsorluk 2019'da bitecek mi yoksa geride bıraktığımız on yıllık süreçte herhangi bir yönetim tarafından bu anlaşma uzatıldı yahut revize edildi mi? eğer anlaşma ilk halindeki gibi geçerliliğini koruyorsa ciddi paralara yabancı şirketlere isim hakkı verilebilir.
güzel bir şampiyonluk videosu hazırlamış olan stad sponsorumuz. ayrıca admin de yorumlarda yargı dağıtmaktadır.
94
geçen sene evimizde altyapı vardı ama nasıl olduysa 1 senede yok olmuş altyapı.
sinirlere gark ettiren stad sponsorumuz.
95
kulübümüzle olan stadyum isim hakkı sponsorluk anlaşmasını 30 milyon tl karşılığında 2020-2021 futbol sezonu sonuna kadar uzatan telekomünikasyon firması.
stadyumumuza adını veren sponsor. genelde sponsorlarımız kazansın mantığıyla sponsorumuz olan şirketlerden hizmet alırım ama türk telekom artık benim için bu kapsamdan çıkmıştır. bir daha asla tercihim olmayacak.
97
öncelikle tanım yapalım, stadyumumuza adını veren sponsor. 2021 yılı itibariyle isim hakkı sponsorluğu bitecek, yine kulüplere destek adına uzatılabilir; göreceğiz.
benim bahsetmek istediğim ise ayrı bir durum; sözlükte biraz ekonomi ve finanstan bahsetmek istiyorum. hem farkındalık yaratsın istiyorum hem de bu ülke nasıl soyuldu çeşitli mecralarda kayıtlara geçsin istiyorum, biraz uzun bir yazı olacak.
hikayeyi biraz geri sardığımızda (çoğu yazarın yaşı yetmeyecektir) 2005 yılına kadar devlet yönetiminde olan türk telekom ülkenin güzide kurumlarından biriydi. 2005 yılında nüfus sayım kaydı olmamakla beraber 2007 yılında 70.5 milyonluk bir nüfusa sahip ve büyüme potansiyeli olan türkiye'nin bütün telekom altyapısını yönlendiren; stratejik öneme sahip bir kurum. 90'lı yıllarda 25-30 milyar usd kadar değer biçilen bir telekom devi.
bu dev; türkiye'de bir bankacılık ve finans krizi olan, 1999'da ülkenin sanayisinin de merkezi olan izmit depreminin sebeplerinden biri olduğu 2001 krizi (uzun uzun sebeplerini tartışabiliriz), imf anlaşması ile kemal derviş'in gelmesi ve mhp başkanı devlet bahçeli siyasi intiharı (!) sonrası yönetime gelen "gömlek değiştirmiş" siyasal islamcı akp elinde özelleştirmeye karar verilmişti. öncelikle şunu söylemek zorundayım; her ne kadar liberalizm eski yunan'a ve aristoteles'in politika eserine kadar dayansa da kendi hayat görüşümü modern liberalizma daha yakın görüyorum; bu kapsamda da devlet elindeki şirketlerin özelleştirilmesinde bir beis görmüyorum. çünkü hepimiz biliyoruz ki devlet elindeki kik'ler aşırı verimsizleşiyor, politik sebeplerle çarkları çok zor dönen ağır bir dişliye dönüşüyor. her mal satılabilir fakat tek şart vardır; doğru fiyatı ve şartları bulduğunda.
takvimler kasım 2005'i gösterdiğinde "babalar gibi satarım" diyen benim gözümde hiç rahmetli olmayan cleveland whisperer unakıtan'ın sırıtışlarıyla, türk telekom'un %55'lik hissesi 21 yıllığına suudi bağlantılı hariri ailesine ait lübnan firması oger telecom’un türkiye’de kurduğu ojer telekomünikasyon aş (otaş) adlı şirkete, 6.5 milyar usd karşılığında devredilmişti. bu 6.5 milyar usd %20'si peşin olmak üzere beş eşit taksitte ödenecekti. sözleşme sonunda ise telekom şebeke ve tesisatı kullanılabilir şekilde devlete devredecekti.
şirket değeri hesaplanırken ina vs. gibi birçok parametre olmasıyla beraber kasa/bankadaki parasıyla beraber borçları da bu hesaba dahil edilir; telekom devredilirken kayda değer bir borcu bulunmazken kasasında tam 2 milyar usd olan, 2004 yılı karı 2.2 milyar tl olan bir şirket durumundaydı. yani çok düz bir hesapla şirket 5-6 yıllık karına özelleştirilmişti ki atlamayalım ödeme planının peşinatı kadar türk telekom'un kasasında para vardı.
gelelim madde madde soygunun kalan kısmına;
- telekom 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016'ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. hariri'nin oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı. hazine bu dönemde her kar dağıtımını seyretti. - oger ödemesi gereken 6.5 milyar usd'lik tutarın sadece 1.4 milyar usd olan peşinatını ve 2013'te 600 m usd olan taksidini ödedi. kalan 4.5 milyar usd'yi hiç ödemedi. hazine yine seyretti. - şebeke ve tesisatları kullanılabilir durumda devredecek oger bu dönemde bakır kabloları bile satıp kar dağıtımı yöntemiyle parayı kendine çıkardı. - oger, türk telekom'u borçlandırmaya da başladı. satılırken borçsuz olan şirketi 2013’te oluşturulan konsorsiyumdan hükümetin de ittirmesiyle (akbank, iş bankası ve garanti) 4.7 milyar usd'lik kredi alarak borçlandırdı. ilk yılları ödemesiz olan bu kredinin de ödeme vakti yani yıl 2016'ya geldiğinde yine ödenmedi. devir hisseler rehine konu olamayacakken hisse rehni ile bu kredi kullandırılmıştı. - nihayet şirket değeri iyice düşürülerek ve borçlandırılarak 2018 yılında şirketin %55'lik kısmı 3 bankaya devredildi.
her şey tamamlandığında suudi bağlantılı hariri 7 milyar doları kendi cebine göndermiş; 5 milyar usd ekstra borç yaratmış ve buradan da kazanç elde etmiş, sözleşmenin hiçbir maddesine tam olarak uymamış ve sadece 2 milyar usd (satın alınırken telekom'un bankasındaki para kadar) ödeme yaparak ülkeden çıkıp gitmiştir.
bu süreçte yönetim kurullarında yiğit bulutlar, şimdinin cb yardımcısı fuat oktaylar, eski bakanlar rotasyona girdiler. etinden sütünden her türlü yararlanıldı. ülkenin bir değeri hükümet, hazine ve yöneticilerin göz önünde hiç edildi. hariri'ye giden bu 7 milyar usd kimler arasında paylaşıldı onu da sizin hayal gücünüze bırakıyorum.
hanımlar beyler söylemek utanç verici ama bu bir soygundur!
98
kulübümüzle olan stadyum isim hakkı sponsorluk anlaşmasınin sona ermesi nedeniyle sirket ismi stadin duvarlarindan sökülmüs.
99
stad isim hakkı biten ve yollarımızı ayırdığımız telekominasyon şirketi.
akşamına türk telekom internetin çökmesi galatasaray’ ın büyüklüğünü gösterir*
sosyal medya araçlarından bağımsız, tt nette kopmalar ve yavaşlamalar yaşanmaktadır.
100
birlikte 5 şampiyonluk 14 kupa, 1 şampiyonlar ligi çeyrek finali gördüğümüz şirket. teşekkür ederiz. bu arada internetleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. sürekli kopuyor veya yavaşlıyor.