• 126
    bu sezon bitmeden takımı devralacağını düşündüğüm. hatay maçı rezaletti. burada suçu torrent'e atmak da büyük haksızlık olur. ama torrent gibi hocalar, bir felsefenin hocası oluyor. bazen skor almaktansa istedikleri oyunun oynandığını görmek onlar için daha büyük öncelik oluyor. bu nedenle taktiksel obsesyon içinde oluyorlar. bugün öndeyken orta saha aytaç'ı oyuna almak, onu stoper yapıp defansı 3lemek falan böyle şeyler işte. muhtemelen, teorik bir aksaklık gördü ama pratikte bunun zararı daha çok oldu. devasa pozisyon verdik maç boyu.

    2 senedir söylemekten dilimde tüy bitti. galatasaray'ın esas sorunu orta sahadır. geçen sene as mevkisi orta saha olan bir tek belhanda ve taylan vardı. taylan 10 no iken 6 oynadı. kilınç kanattan 8 oldu. belhanda'nın iyi performansı ve taylan'ın one season wonder oyunu ile kompanse edildi bazı şeyler. gedson'un gelişi ile galatasaray başkanı belhanda'yı yemese muhtemelen şampiyonduk da. bu sene orta saha daha da kötü. bu orta saha ile avrupa'da bunları yapmak bile über başarı. cicaldau kötü bir futbolcu. transferini isteyen fatih hoca ise eğer en büyük fiyaskosu 4. dönemindeki kesin olarak. berkan türk ndiaye fazlası değil. taylan bitti. anadolu takımlarının orta sahasi bizden kreatif.

    önümüzde fikstür zor. torrent de ben gerçekten ışık gördüm ama felsefesine çok bağlı asla pragmatik olamayacak biri ise ki öyle duruyor biz sezon sonuna doğru okan buruk bülent vs birine gideriz gibi duruyor.

    inşallah seri galibiyetler alırız buna gerek kalmaz ama galatsarayın orta sahayı feghouli-kılınç ile vs kurgulamadığı sürece kapanan takımları açmasinın yolu yok.

    (bkz: 16 ocak 2022 hatayspor galatasaray maçı)
  • 127
    başlığın son entry'si de bana ait. torrent belki yaz kampı ile mental bagajsız bir takıma gelse çok iyi seyler başarabilirdi. ama şuan başımızda büyük bela var. oyuncular korkunç halde. camiayı bilen, oyuncuların sırtını sıvazlayacak ve baskıyı goğüsleyecek biri lazım. terim gitmeden önce hedef tahtasıydı futbolculara ihale kalmıyordu. şimdi hepsi çok korkuyor belli. acilen bülent, okan, hatta hasan şaş vs biri gelmeli. taktik teknikle açıklanacak kısmı geçtik.
  • 128
    yabancı teknik direktöre kesinlikle karşı değilim hatta basında çıkan eşref hamamcıoğlu'nun rudi garcia, metin öztürk'ün ise marcelo bielsa ile çalışacağı haberleri de heyecan verici. ancak, son yıllarda belki de hiç görmediğimiz kadar galatasaray'ı çalıştırma potansiyeline sahip yerli teknik direktör adayı varken, domenec torrent'te gördüğümüz gibi en azından ülke futboluna yabancı bir isim ile çalışmak gereksiz bir risk almak oluyor. 2022-2023 sezonuna başlayabileceğimiz yerli teknik direktörlere bakarsak;

    okan buruk: küme düşme baskısı da yaşadı, türkiye kupası da kazandı, şampiyonluk da yaşadı, avrupa'da da beklentilerin üzerinde performans gösterdi. izlemesi keyifli bir futbol da oynatıyor ve galatasaray camiasının dinamiklerine en hakim isimlerden biri.

    ömer erdoğan: özellikle, al - parlat - sat politikası izleyecek takımlar için çok doğru bir tercih. elinde geniş bir oyuncu havuzu var ve maliyeti düşük oyuncular bulup, onları geliştirmeyi başarıyor. ayrıca, göze hoş gelen de bir futbol tercih ediyor.

    ilhan palut: elindeki malzemenin üzerinde sistemli, modern bir futbol oynatabiliyor. oyuncu geliştirme de var, beklentilerin üzerinde başarı da var.

    nuri şahin: müthiş futbolculuk kariyeri, müthiş teknik direktörlük potansiyeli. saha dışında da kendisini geliştirmek için fazlasıyla emek harcamış, müthiş bir profesyonel ve örnek bir karakter. belki galatasaray için erken ama gelirse arkasında mutlaka destek görür.

    sergen yalçın: futbolculuk döneminde en rahat ettiği takımın galatasaray olduğunu söyleyen, eldeki malzeme ne olursa olsun verim almayı başaran ve genelde ofansif futbol tercih eden bir teknik direktör.

    bonus: bu isimlerden hiçbirini beğenmedik ve illa yabancı getireceğiz mi dedik, işte o zaman da ligimizde adana demirspor ile parıl parıl parlayan vincenzo montella var. 47 yaşında olmasına rağmen, üst düzey bir teknik direktörlük tecrübesi var. (futbolculuğundan hiç bahsetmiyorum bile) ayrıca, hem oyuncuları geliştiriyor hem güzel futbol oynatıyor hem de galatasaray'ın 2022-2023'teki olası hücum hattı*, adana demirspor'daki* ile benzerlik taşıyor. orta sahaya doğru takviyeler yapılırsa, başarılı olabileceği bir kadro olur elinde.

    sözün özü, doğru teknik direktörü uzaklarda aramaya gerek yok, ülkemizde bu görevi hak eden fazlasıyla isim var bana kalırsa.
  • 129
    bu ekonomik dar boğazda bu sistemsiz, disiplinsiz ortamda galatasaray için en uygun milliyete sahip teknik direktörlerdir. yabancı teknik adamlar diğer avrupa ülkelerinde başarılı olmak için bir çalışıyorlarsa türkiye'de 5 çalışmaları gerekiyor. mantıklı olan ekonomik açıdan sıkıntımız olmayıncaya kadar sadece bizim kültürümüze uygun türk teknik direktörlerle çalışmaktır.
  • 130
    öz vatanında garip olanlar.

    farioli lige karagümrükspor'da başladı, alanyaspor'da devam etmekte. karagümrükspor'da yerine gelen volkan demirel'in, alanyaspor'da yerine geldiği bülent korkmaz'ın puan ortalaması daha yüksek. medya görünürlüğü ve takdir oranında ise tam tersi bir ilişki söz konusu.

    ligin son 2 şampiyonu; sergen yalçın ve abdullah avcı. ikisi de bir önceki sezonu kötü geçiren takımlara sezon arasında geldi. daha o sezon iyi performans gösterip bir sonraki sezon sampiyonluğu aldı; sezon arası gelen ve puan alamayan yabancı kadar kamuoyu desteği görmeyecekler. bugün ismail kartal-jesus olayında bunu görmek mümkün.

    türkiye kendini en az maliyetle aydın hissedebildiğin ülke. yerine ve zamanına göre; akpli olmamak, doğuda yaşamamak, üniversite okumak, netflix izlemek insanımızı bir coşkulu aydın hissettiriyor. futbolda tezahürü de; kosulları 22,5 derece oda sıcaklığı 1 atm basınç varmışcasına değerlendirip; ulkede her yere kök salmış siyasi zorbalığı, ekonomik mahfolmuşluğu görmeyip 42 yaşında trend antreman metotlarını bilen, altyapıya onem veren sarışın alman kurtarıcı hocanın gelip her şeyi cözeceğini düşünmek.

    sadece bir seyi değistirme gücüm olsa, kendini herkesten farklı gören ama ironik şekilde çoğunluk olan stereotipe duymak istediklerini söyleyen medyayı değiştiriridim.
  • 131
    daha da beter eleştirilmeleri gereken topluluk. yeni nesil, kendini geliştirmiş birkaçını ayrı tutuyorum. fatih hoca, şenol güneş ve mustafa denizli'yi de avrupa'da başarıları olduğu için ayrı tutuyorum.

    standartı olmayan bir yerde az buçuk standarta alışmış yabancı hocaların başarısız olması türk hocalarını iyi yapmaz. her kör dövüşünün bir kazananı olur sonuçta. türk futbolunun bu hale gelmesinde, bir standartı olmamasında birbirinin ve yabancı hocaların kuyusunu kazan, evliya çelebi gibi gezen türk hocaların da suçu var. kendini geliştirmekten aciz anca lobi ile iş yaparlar.

    türk hocaların başarılı olup olmadığını anlayacağımız platform türk ligi değil avrupa kupaları. orda da hiçbiri yabancı takım çalıştıramıyor. süper lig de uefa sıralamasında 20. falan. küçücük balkan ülkelerinin hocaları bile türk hocalardan iyi.

    kendi çöplüklerinde horoz olmaları onların bir halt olduğunu göstermiyor. kendilerini er meydanında görmek gerek. o seviyelerde de hiçbir şey olmadıkları ortada.

    türk liginde herhangi bir yabancı hoca da başarılı olacak durumu gelmeden türk futbolundan hiçbir şey olmayacak.
  • 132
    fatih terim ve diğerleri olarak ikiye ayrılan grup. 96'dan beri milli takımın katıldığı uluslararası organizasyonların neredeyse hepsinde fatih terim'in doğrudan veya dolaylı katkısı var. kulüp takımındaki katkısının yanına yaklaşabilen zaten yok.

    ayrıca fatih terim dışında avrupa'da çalışanını da göremedik. hadi dönemin milan'ı seviyesinde en üst seviyeyi geçtim, avrupa liglerinin orta sıra takımlarında bile mi iş bulamaz bir tane bile türk teknik direktör? demek ki bulamıyor.

    ayrıca umut veren veya başarılı olacağını düşündüren okun buruk ve nuri şahin de galatasaray'da görev almalıdır. birinin şampiyonluk apoleti var diğerinin de yaşı genç ve gelecek vaadediyor.
  • 133
    2007 yazından beri yabancı hocaları yenen antrenör grubu. değiştirebileceğim şeylerle ilgileniyorum. neden yabancı hocalar şampiyon olamıyor, bu konuya da kafa yormak istemiyorum açıkçası. bir gerçek var ortada, somut bir şekilde 2007 yazından sonra yabancıyla yola çıkanlar ipi göğüsleyemiyor. 15 senedir kabul gören bir şeyi değiştiren takım biz olmayalım, ben bir taraftar olarak bunu istemiyorum. başka takımlar yapabilirse gerekirse bizde onları takip edelim. ancak 3 senedir müzesine kupa koyamayan bir camianın yerli hocaya önyargılı olma gibi bir durumu olamaz. sportif başarıya bizi de bir yerli hoca alıştırdı. bir yerli hoca sayesinde galatasaray camiası bu ülkenin en büyük camiası, en çok kupası olan camiası.

    a noktasından b noktasına hep en çabuk gidecek yolu benimsemişimdir. bunun için de formül ararım, geçmiş verilere bakarım. ortada çok net bir başarı formülü varken bunun zıttına gitmek lüksü 2022 nisan’ı itibariyle galatasaray’da bulunmuyor.
  • 134
    en beğenilenlerinden birisi için:
    (bkz: okan buruk)

    kendisi galatasaray futbol takımı'nı çalıştıran yabancı teknik direktör'lere karşı saygısızlık etmek konusunda pek mahirdir.

    zamanında igor tudor'a "bu kadar vasıfsız bir adamın galatasaray'da çalışması utanç verici. böyle ikinci sınıf hocaların burada teknik direktör olarak görev almasına çok üzülüyorum." diyerek haddini aşmıştı.

    senin vasıfsız dediğin tudor kariyerinin sadakasını verse sana fazla gelirdi be okan.

    aynı okan şu sıralar da galatasaray'ın hâli hazırda bir teknik direktörü olmasına rağmen önümüzdeki sezon galatasaray'ı çalıştırmak istediğini dile getiriyor.
    bu etik midir?
    bunu yerli bir teknik adama yapabilir miydi?
    asla.

    işte türk teknik adamların en büyük sorunu bu, sürekli bir sinsilik, sürekli birbirlerinin kuyusunu kazma, kavga gürültüden daha fazlası değil.

    yok ligi tanıyor, yok ülke atmosferini biliyor gibi komik argümanlarla yerli teknik adamları yabancı olanların önüne koymak bana anlamsız geliyor.

    bu ülke futbolda en büyük devrimi piontek, derwall gibi yabancı teknik adamlarla başlatmış, fatih terim gibi binde bir gelen liyakatli yerli teknik adamlarla sürdürmüştür.

    teknik adamları uyruğuna göre değil bilgi ve becerisine göre mukayese edersek bu ülkede sporun çehresi değişecektir.
  • 135
    galatasaray 2007-2008 sezonunda karl heinz feldkamp ile şampiyon olduktan sonra takımlar hep türk teknik direktörler ile şampiyon oldu.

    2008-09 mustafa denizli
    2009-10 ertuğrul sağlam
    2010-11 aykut kocaman
    2011-12 fatih terim
    2012-13 fatih terim
    2013-14 ersun yanal
    2014-15 hamza hamzaoğlu
    2015-16 şenol güneş
    2016-17 şenol güneş
    2017-18 fatih terim
    2018-19 fatih terim
    2019-20 okan buruk
    2020-21 sergen yalçın
    2021-22 abdullah avcı

    şimdi 2022-23'te galatasaray okan buruk ile, fenerbahçe jorge jesus ile, beşiktaş valerien ismael ile, trabzonspor da abdullah avcı ile yeni sezona giriyor.

    tahminimce gelenek bozulmazsa galatasaray şampiyon olur fakat bu orta saha ve forvet yapısıyla çok imkansız. orta sahaya 3, forvete en az 1 nitelikli isim alınmazsa jorge jesus yabancı teknik direktör şampiyonluk geleneğini döndürebilir gibi. işi sıkı tutmamız lazım.
  • 136
    --- alıntı ---

    lafa geldi mi mangalda kül bırakmayan türk hocalarımız avrupalı meslektaşlarının 10 sene gerisindeler. taktik ve planlama olarak çok eksikler. bir kere neredeyse hepsinin takımı fizik olarak geride. ama sorsan bizim idmanların avrupa takımlarından eksiği yok.

    hepsi avrupalı meslektaşlarından çok daha fazla kazanıyor. çok daha iyi imkanlardaki takımlarda görev yapıyor. çok daha fazla ilgi görüyorlar ama gel gör ki sonuç hep "basit goller yedik" oluyor. montella'nın 4-6-0'ını denemeye cesaret dahi edemezler. salladıkları, küçümsedikleri farioli'nin italya'dan aldığı lisansın programına kabul edilemezler de "dur şuraya başvurayım" vizyonu dahi geliştiremezler.

    avrupa ile ilgili hayalleri, hedefleri en başta ilgileri yok. ilgileri olmadığından bilgileri de yok haliyle.. iddia ediyorum bir tanesi bile brugge'un bir maçını izlememiştir.

    bazısi fatih terim'in bin bir rica ile ülkeye getirdiği gerard houllier'i dinlemek bir yana "onun bildiğini ben unuttum" kibrine sahip bir de üstüne.

    ama işte avrupa öyle güzel bir arena ki hepsinin makyajını akıtıyor. türk futbolunun çöküşünün bir sürü nedeni var ama bence ilk 2 sıra hakemler ile türk antrenörlerin.

    --- alıntı ---

    serdar ali çelikler
  • 138
    türkiye’de yabancı hocalar iş yapmıyor tezinin aksine bence devri devranı bitmiş, modern futbolun isterlerini karşılayamayan hoca tipi.

    şimdi bir sürü örnek verilir, yakın zamanda sergen’le beşiktaş şampiyon oldu, biz hamza hocayla şampiyon olduk falan. biliyorum da sonuç? ne inşa edebildik sonrasında? neyi öğretti bize yerli teknik adamlar?

    fatih terim’in belli dönemleri dışında galatasaray camiasının hala yerli teknik direktör peşine takılmasını inanılmaz buluyorum. deniz bitti. bu ülkeden yetiştirici ve kurucu bir hoca çıkmıyor. nuri şahin’i bile aynı. havasında suyunda bir düzen dışılık, bir çağın gerisinde kalmışlık var burada. her başarı spontane burada, pek çoğu tesadüf.
  • 139
    ülkemizden çıkan sayısız mühendis, doktor, avukat birçok kişi yurtdışında - özellikle de avrupa ve abd - iş bulabiliyorken herhangi bir türk teknik direktörün yurtdışında vasat dahi olsa takım çalıştırmaması incelenmesi gereken bir konu. bu demek oluyor ki yerli teknik direktörler iyi bir seviyede değil. demek ki ülke olarak antrenör yetiştirmemizde bir sıkıntı var. her ne kadar son yıllarda gelen yabancı hocalar başarısız olsalar da bu yerli hocaların çok kaliteli olduğunu göstermiyor. bu yüzden eğer okan hoca başarısız olur ve kendisiyle yollar ayrılırsa ben yabancı bir teknik direktör tercih edilmesinden yanayım. tabii yabancı hoca diye torrent, riekerink, cocu ve farioli gibilerinden bahsetmiyorum.
  • 140
    süper lig'de futbolcular konusunda yabancı sınırına karşıyız, gariptir ki yabancı teknik adam ülkemizde nadiren başarılı oluyor.

    fatih terim hocamız başta olmak üzere, mustafa denizli, şenol güneş, okan buruk, abdullah avcı, aykut kocaman şampiyonlukları malum.

    yakın zamanda sergen yalçın da şampiyonluk yaşamıştı.
    hatta bursaspor ile ertuğrul sağlam bile şampiyonluk yaşadı ama neredeyse 20 yıldır şampiyonluk yaşayan bir yabancı teknik adam yok.

    en son 2006-07 sezonunda zico ile fenerbahçe şampiyonluk yaşamış, o zamandan beri hep kazanan yerli hocalar.

    ligi tanımak, dinamiklerini bilmek önemli bir husus, ne yazık ki kariyerli dahi olsa yabancı teknik adamlar ligimizde tutunamıyor.

    garip bir detay ise bu başarılı teknik adamlarımız yurtdışında görev yapamıyor, teklif dahi almıyor.
    bir tek fatih hocamız var ki onun da üzerinden çeyrek asır geçmiş.

    okan buruk hocamız ile uzun yıllar başarıdan başarıya koşarız inşallah.
  • 144
    kendi aralarında dillendirilmemiş bir anlaşma olduğuna eminim. yabancı bir teknik direktör şampiyon olamasın diye, sahada canlarını dişine takıyorlar bence. gurur meselesi olmuş artık.

    en son ne zaman yabancı bir hoca ligde şampiyon oldu hatırlamıyorum. kimler geldi kimler geçti. mourinho'yu kepaze etmek için şimdiden çalışmaya başlamışlardır.*
  • 147
    (bkz: boş küme)

    galatasaray’dan yetişmiş fatih terim, okan buruk gibilerini saymazsak kendi mesleklerinde türk insanının en niteliksiz elemanlarını oluştururlar. yurdum doktoru, hemşiresi, mühendisi, döşemecisi, öğretim görevlisi, mimarı, işçisi yurt dışında iş bulurken bunların gösterilecek örneği dahi yoktur. büyük ihtimalle mourinho karşısında da madara olurlar. anadoluya ne kadar yabancı hoca gelirse ülke futbolu o kadar kalkınır.
  • 149
    yabancı bir teknik adam (vincenzo montella) büyük turnuvada daha önce kendilerinin yapamadığı başarıyı, final oynatma başarısını elde etme ihtimali bulunduğu için histeri krizleri geçirmekte olan genellikle yaşlı yerli teknik direktörlerden oluşan grup. aykut, sergen, rıza çalımbay, yılmaz vural ve öbürleri hep bir ağızdan asıl sınav hollanda diyerek aslında milli takımın başarısızlıklarını istediklerini gösteriyorlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın