• 1
    bu gece özelinde birkaç kere bu söylemine denk geldiğim taraftar tipi.

    (bkz: 30 nisan 2023 beşiktaş galatasaray maçı)

    senin kurduğun cümlenin yüklemi tacizci. öznesi yüklemin muhatabı değil. senin cümlen fenerbahçe taraftarı tarafından pamuklara sarılırken, gizli özne olan galatasaray taraftarını taciz ediyor. çünkü senin cümlenden şapır şapır adaletsizlik akıyor ve bu yüzdendir ki rakip taraftar tarafından yalanabilirken cümlenden akanlar, benim bedenimi yakıyor.

    gerçekten hak etmediğimiz bir sezonda gel beraber kuralım bu cümleyi. akanı kokanı, yalayanı ve yara bırakanı olmadan.

    ama; galibiyet serisi, aleyhine hakem hataları, istatistiksel liderlik, baskın oyun, averaj, deplasman karnesi, derbi maçlar vb. herkesin gördüğü realitelere değinmeden sana sadece tek sorum var bu sezona özelinde. bana onun cevabını ver!

    süper lig 2022-2023 sezonu için sözüm ona galatasaray'ın hak etmediği şampiyonluğu hak eden takım hangi takımdır?
  • 3
    (bkz: süper lig 2022-2023 sezonu)

    ilk yarısındaki tüm derbileri kazanan, 17 maçlık seri yapan, ligin bitimine 5 hafta kala hâlâ 3 puan farkla lider olan
    galatasaray haketmiyor da kim hakediyor o zaman?

    hakemler tarafından kollanan fenerbahçe mi?

    fenerbahçe taraftarı, kendi takımının şampiyon olacağına bizim buradaki ruh enerjisi emici, karamsar adamlar kadar inanmıyordur emin olun.

    okuduğum bazı entrylerden sonra lan acaba galatasaray sözlük yerine yanlışlıkla laci sözlük'e mi girdim acaba diye tereddüt edip adres sekmesine bakıyorum, o kadar abesle iştigal bir durum yani.
  • 4
    kafası az çalışan taraftardır.

    hayır, en yakın rakibin kendi evinde ligin en zayıf takımlarından birine 2-0 öndeyken puan kaybetti. eğer bunu yapmasaydı puan farkını bugün 1’e indirecekti. ve yine en yakın rakibinin haftalardır en iyi oyunu, senin en kötü oyunundan bile kötü. ama rakibin şampiyonluğa senden daha fazla inanıyor.

    birincisi ve artık galatasaray taraftarının farkına varması gerçeklik şu; fenerbahçe taraftarı kendi takımını daha çok koruyor kolluyor, destek oluyor. yönetimleri yıllardır beceriksiz olmasa fenerbahçe taraftarı ve elbette bu hakem ittirmeleriyle ligi sürklase ederdi yıllardır.

    galatasaray taraftarı üç büyükler arasındaki en kötü taraftar olabilir. çoğu kez “eleştiri kültürüne sahibiz” diye ortaya sunduğu argümanla takımına destek değil, köstek oluyor.

    geçen seneki isimlerden konuşursak, burak elmas başkanlığa devam etsin ya da kötü futbolcuya yıllarca sabır edilsin, torrent ile yola devam edilsin demiyorum. kayıtsız şartsız destekten bahsetmiyor. benim demek istediğim sabır ve güven bu değil. ligin bitimine beş maç kalmış, 3 puan öndeyiz ve son maç kendi evimizde, deplasmanda 3-0 yendiğimiz fenerbahçe ile. ip hala elimizde, avantaj hala bizde. ama sözlükte çarmıha gerilmemiş, lince uğramamış tek bir isim yok. böyle bir eleştiri kültürü yok. bu bir linç kültürü.

    o yüzden bugün galatasaray’ın şampiyonluğu hak etmediğini söylüyorsanız ya kafanız az çalışıyor ve analiz beceriniz bu yüzden kısıtlı; ya da sadece kötü niyetlisiniz. başka açıklama bulamıyorum.
  • 7
    hiçbir şekilde hak vermesem de anlayabildiğim taraftar modeli. 30 nisan 2023 beşiktaş galatasaray maçı sonrası sözlükte başlık açılacak kadar göze batmış. açıkçası değil sözlükte birilerine saydırmak dünyaya bakacak kadar bile enerjim kalmadığı için maç sonrası uyumuştum. maçın ertesi sabahı itibarı ile biraz ne olmuş ne bitmiş diye bakınca karşıma çıktı.

    futbol dediğin doksan dakikalık bir oyundur. türkiye ligi'ndeysen işte maçın ihtiyacına göre on ile yirmi dakika arası da uzatma olsa hadi yüz on dakika diyelim. en civcivli maç bile iki buçuk saatte bitiyor tamamen.

    biz bu olayı haftanın yedi günü, günün yirmi dört saati konuşuyoruz. bu oyunu oynayanlardan, oynattıranlardan, oynayana destek ekibinde olandan; kısacası paydaşlarından daha fazla konuşuyoruz. iletişim çağı diye pazarlanan günümüzün sosyal medya olanakları(!) sayesinde artık korkunç derecede yaşanmaya devam ediyor futbol.

    bizim gibi toplumlarda ne yazık ki gelenekçi bir ailenin erkek evladı olarak görüp görebileceğiniz sosyal aktivite futbol. değer verilebilen başka hiçbir aktivite yok. belli bir yaşa gelip kendince aydınlandıktan ya da özgürlüğe kavuştuktan sonra da bu bataktan çıkmak, o döngüyü kırmak kolay değil. hele de edindiğin altyapıyla hiç değil...

    bizim gibi gerçek hayatı yaşayamayacak hale getirilmiş toplumlarda, üzerine de böyle bir bağımlılık varken bu taraftar modelinin ortaya çıkması hiç şaşırtıcı değil. bir galibiyet ya da şampiyonluktan sonra günlerce mutlu mesut gezmek de, bir mağlubiyetten sonra bunalıma girmek de aynı oranda sağlıksız bir davranış biçimi ve hayatı yaşayamama belirtisi aslında.

    elimizde kala kala bir sosyal medya bir de futbol kaldı. hayatın her alanında ezilen ve baskılanan bir toplumun fertleri olarak bu kadar uçlarda yaşamamız, tüm patlamalarımızı bu denklemde yaşamamız kadar doğal bir sonuç yok. kaldı ki eskiden haftada 2 saat futbol izlerdi insanlar. hadi pazar akşamı da 2 saat desen toplamda 4 saat. şimdi her saniye futbol var. futbol var demek de yanlış "futbolla ilgili" içerik var. yeterince boktan hayatlarımız varken bir de bu bombardımandan sağlam çıkabilmek imkansız.

    bir derbi akşamı oturup keyifle maçını izleyip yatıp uyumak yerine sözlüğe gelip birilerine saydırmak için uzun paragraflar yazacak mentalitede insanlardan sağlıklı bir yaklaşım beklemek ise hayalcilik...

    kaldı ki sözlük olarak bizim durumumuz zaten hepten acıklı. en son bir maçı ne zaman oturup da maç izleyeyim diye izlediğimi ben bile unuttum...
  • 8
    bunu diyen taraftarın şampiyonluğa sevinmeye hakkı olduğunu sanmıyorum. sen sezon başı her türlü oyunla baş başa kal sonra gel "haketmedik" de. kim haketti hakemle itilen fenerbahçe mi yoksa deprem zamanı puan yağmacılığı yapan beşiktaş mı? bu söylemler komik şeyler. bunu dillendirenler başka takım taraftarı değil ama üstüne koya koya geliyorlar. ben farkındayım bunu dillendiren hesapların her bizim ve rakiplerin maçlarından sonra yazdıklarının. en sonunda da "haketmedik" diyebilecek kadar ileri gittiler. 2021'de de o kadar pisliğe rağmen "haketmedik" denilmişti. hadi orda hoca ve bazı futbolcuların nefreti gözleri kör etmişti şimdi ne oluyor? böyle taraftarlık olmaz. inanmayan da sesini kessin şu saatten sonra. sinerji diye bir olay var sonuçta.
  • 9
    (bkz: objektif olacağım diye takımını her ortamda ezdiren taraftar)

    mağlubiyet ve kötü oyun siniriyle kimisi oliviera'ya sarıyor, kimisi okan buruk'a, kimisi muslera'ya. bunların hepsine bir yere kadar kabulüm ama şunu diyenin ağzının ortasına yapıştırmak gerek. şampiyonluğu bizden daha fazla etmeyi bırak, bizden sonra edecek herhangi bir takım aklıma dahi gelmiyor. ligde net bir şekilde en iyi topu oynarken, en iyi averaja sahipken, ligde galibiyet rekoru kırmışken, türlü operasyonlarla ayağımız kaydırılmaya, türlü açıklamalarla dikkatimiz dağıtılmaya çalışılırken bunu demek kötü niyete girer.
  • 11
    dün ciddi bir yıkım yaşamama rağmen bir an olsun düşünmediğim olgu.

    22-23 sezonu şampiyonluğunu açık ara hak eden takım galatasaray'dır.

    maalesef bu iğrenç ligde bu kadar hak etmek bile yetmiyor. bu yüzden takımdan beklentim konsantrasyon ve ciddiyeti bir an olsun bırakmayıp gemiyi limana yaklaştırmak. geriden o aptalca pasla çıkma sevdasına iki kere bıraktık, belki 3 belki 5 puana mal oldu. aslında kırılgan bir takım olduğumuzu da acı bir şekilde gördük. önceki iki şampiyonluğumuz gibi sadece "konsantrasyon" ve "hedef" gibi mottolar yetmeyecektir. başta kaptan muslera ve takıma hatta belki okan hocaya bu işin ciddiyeti tekrar anlatılmalıdır. okan hocaya tek bir olumsuz söz etmedim çünkü yanlışlarından ders alan biri ve güveniyorum. ancak kaptan bu kadar laubali olursa saha içinde ona kim kızabilecek? kim kendine getirecek? kim ateşleyecek? böyle bir oyuncumuz yok kaptanın kendisinden başka. kendimce çok kırgınım muslera'ya ve takıma.
  • 12
    anlık öfkesini kusan, mağlubiyetin verdiği sinir haliyle kendini bilmez konuşan taraftardır. bunu da ben zayıf psikolojiye sahip olmasına/olmalarına bağlıyorum. güçlü oyunumuzda, ligin üstünde kaliteye sahip kadromuzla, 17 maçlık tarihe geçen performansımızla şampiyonluğu bizden daha çok hak eden bir takım yok bu sezon.

    hatta bu taraftara şunu da söylemek gerekiyor ki fenerbahçe saha dışı faktörlere sahip olmasa, hakemler tarafından kollanmasa, geride oldukları her maç imdatlarına uydurma penaltılar yetişmese, şu an "şampi" konumundaydık çoktan.
  • 13
    olduğuna inanmadığım taraftar. sözlükte gidişattan memnun olmayan, eleştirel yaklaşan her yazarın böyle itham edilmesini doğru bulmam. maçı hak etmedik diyen varsa sonuna kadar katılırım ama sezonu hak etmedik diyenlere katılmıyorum. bir iki yazar varsa da maçın siniriyle yazmışlardır. aynı şeyi şu an yazmazlar. bunu büyütüp her eleştiri yapana teşmil etmek haksızlık olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın