• 1
    bilimum anadolu kulüplerinin isimlerinin sonunda bulunan ve beni ziyadesiyle sıkan kelimedir. neden böyle olmuş, kim böyle düşünmüş, diğerleri neden devam ettirmiş gerçekten merak ediyorum. takımın isminin trabzon, antalya ya da kayseri olması neden yetmiyor anlamakta güçlük çekiyorum. mesela antalya'yı ele alalım. şimdi bu kulübün ismi "antalyaspor spor kulübü" müdür yoksa "antalya spor kulübü" müdür? ben ikincisinin doğru olduğunu ve daha şık durduğunu düşünüyorum. işte bu yüzden de takım isimleri sonundaki spor kelimesinin kaldırılması gerektiğini söylüyorum. (bkz: devlet buna bir şey yapması lazım) takımlar yalnızca şehrin adını taşısa daha çok sahiplenilirmiş gibi geliyor. ayrıca güzel olanı yapan karşıyaka, altay, göztepe gibi kulüplere de teşekkürü borç biliyorum.
  • 5
    o ismin neye ait olduğunu belirtmek için bir yerde ismin önüne yada arkasına eklenmesi gereken ibareler var, mesela galatasaray sk (artık aş oldu gerçi ne yazık ki), göztepe gk gibi. ama ismin aslında geçen "spor" kelimesi apayrı bir olay ve bencede son derece gereksiz. "bursaspor klübü" olmasa da, "bursa spor klübü" olsa karşıyaka gibi, fena mı olur?
  • 8
    son yıllarda isim değiştiren kulüpler sayesinde osmanlıspor futbol kulübü, elazığ belediyespor futbol kulübü gibi türünün sınırlarını zorlayan versiyonları türeyen, kopyacılık ve bayağılık kokan, isim koyma toplantılarının 10 saniye sürdüğü kulüplerin ortak özelliği. bir çeşit at ağızlılık.

    zirve noktaya isfendiyaroğulları unlu mamülleri kahramanmaraşspor futbol kulübügibi bir doğa olayıyla ulaşılacaktır diye tahmin ediyorum.
  • 9
    kaldırılması gereken ibaredir. misal; kayserispor kulübü. arkadaş senin futbol dışında bir branşın var mı? yok. e ne diye kendine spor kulübü dedirtiyorsun. sen spor kulübü değilsin, futbol kulübüsün. ne yapacaksın peki? adını değiştireceksin. kayseri futbol kulübü diyeceksin. sen konya futbol kulübü diyeceksin. diğeri çaykur rize futbol kulübü diyecek. bir diğeri antalya futbol kulübü diyecek. fk olacaksınız yani.

    elin takımı chelsea fc diyor, sen de bilmem kim fk diyeceksin. budur.
  • 10
    bence ligimizin imajını zedeleyen saçma ve gereksiz olay. dışardan bakınca 3 büyükler dışindaki kulüplere figüran algısı veriyor. gençlerbirliği, ankaragücü, altınordu gibi ismi sporla bitmeyen kulüplerin daha çok olmasını istiyorum. sanki üç büyükler yensin diye oradalarmış gibi algılanıyor bu sporla biten kulüpler. orijinal olun sayın anadolu. kangal logolu karizmatik sivas logosu yapın, fransız horozunu gölgede bırakacak denizlispor logosu yapın. devir imaj devri.
  • 11
    spor dunyasinda amator de olsa bir isim aldiginda federasyona tasdik ettirdigin icin ayni ad ile birden fazla takim olamiyor. batan bir spor kulubunun adini satin alip devam ettirebilirsin ama isim hakkini vermezlerse mecbur olarak yeni bir isim alman lazim. bu yuzden x spor, oz x spor, x belediyesi spor, yeni x belediye spor vb kombinasyonlar ile yeni olusumlar oluyor. mesela orduspor amator kumeye kadar dustukten sonra ust ligte bulunan baska bir yerel takim olan guzelordusporun ismi orduspor olarak degistirilmek istendi ama telif konusunda anlasamayinca kulubun ismini hali hazirda kurulmus ama aktif olmayan yeni orduspor olarak degistirdiler. belki onumuzdeki donemde tekrar degisip ordu belediye spor olacak. anadoluda bu tarz milyon klup mevcut. biri batiyor digeri isim hakkini almaya calisiyor alamayinca baska bir isim ile yeni olusuma gidiyorlar, bir de ustune sponsorlar eklenince (bkz: yudum aycicek yagi kahramanmaras belediye spor) gibi utopik isimler aciga cikiyor.
  • 12
    benim bildiğim hikaye şudur:

    önceden türkiye ligi kurulmadan önce, şehirlerin yerel ligleri vardı. daha sonra ulusal lig kurulacağı zaman, şehirlerdeki bu kulüplerin rekabetçiliğini artırmak için takımların birleştirilmesi fikri ortaya çıktı. bu aynı zamanda, şehirlerin farklı takımlarını tutan taraftarların birleşip ortak bir takımı tutması sorununu ortaya çıkardı. düşünün: galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş birleştiriliyor. sorun birleştirilen takımların hangi isimle altında toplanacağıydı. rekabet bu kadar olmasa da, diğer şehirlerde hakikaten yerel bir rekabet varmış. gelgelelim, ulusal gazeteler sürekli istanbul büyüklerini haber yaptığından bu takımları tutan kişi sayısında da bir artış başlamış. bizim ülkede memleketçilik, toprakçılık, hemşehricilik vardır. o zaman şehir ismi altında toplanılmış takımlar.

    burada soru şu: neden şehir isminin sonuna spor getirmişler? manchester city, manchester united veya leicester city gibi kullanılmamış?

    araştırmak lazım.

    benim aklıma türkçe'nin sondan eklemeli bir dil olması geliyor. türkçe'nin nimetleri bir yerde.

    trabzon birlik spor kulübü, şehri bursa spor kulübü, antalya kenti spor kulübü gibi olmasın istemişler de, kentler için spor babında yeni bir marka çıkarmaya çalışmışlar sanki. sonra da gelenek alıp başını yürümüş.

    bunun bir üst versiyonu, x belediyespor'dur. onun üst versiyonu ise x büyükşehir belediyespor'dur.

    bu belediyespor hikayesini de bir ağabeyimizden dinlemiştim. ne kadar doğrudur bilmem. kentinin reklamını yapmanın en kolay yollarından biri futbol takımı açmak. deplasmana gelen rakip taraftarların kente getirdiği para da var. hele bir de avrupa'ya gidebilirseniz, adınız duyuluyor. şehrinde takım olmayanlar ne yapsın. belediye eliyle şehri tanıtmak için takım kurmuşlar. tabii işin getirileri say say bitmiyor. ee bu gençler spor yapacak, nerede yapacak? şehre etkinlik lazım. bundan düzenli etkinlik mi olur? ne mübarektir şu spor. para aklanacak, nasıl aklanacak?

    nereden nereye geldik. neyse işte. benim de oldukça takık olduğum üç makyaj konusundan biridir bu. diğerleri ariel font ve ligimizin adının "süper" olması.

    falan filan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın