• 12
    benim bildiğim hikaye şudur:

    önceden türkiye ligi kurulmadan önce, şehirlerin yerel ligleri vardı. daha sonra ulusal lig kurulacağı zaman, şehirlerdeki bu kulüplerin rekabetçiliğini artırmak için takımların birleştirilmesi fikri ortaya çıktı. bu aynı zamanda, şehirlerin farklı takımlarını tutan taraftarların birleşip ortak bir takımı tutması sorununu ortaya çıkardı. düşünün: galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş birleştiriliyor. sorun birleştirilen takımların hangi isimle altında toplanacağıydı. rekabet bu kadar olmasa da, diğer şehirlerde hakikaten yerel bir rekabet varmış. gelgelelim, ulusal gazeteler sürekli istanbul büyüklerini haber yaptığından bu takımları tutan kişi sayısında da bir artış başlamış. bizim ülkede memleketçilik, toprakçılık, hemşehricilik vardır. o zaman şehir ismi altında toplanılmış takımlar.

    burada soru şu: neden şehir isminin sonuna spor getirmişler? manchester city, manchester united veya leicester city gibi kullanılmamış?

    araştırmak lazım.

    benim aklıma türkçe'nin sondan eklemeli bir dil olması geliyor. türkçe'nin nimetleri bir yerde.

    trabzon birlik spor kulübü, şehri bursa spor kulübü, antalya kenti spor kulübü gibi olmasın istemişler de, kentler için spor babında yeni bir marka çıkarmaya çalışmışlar sanki. sonra da gelenek alıp başını yürümüş.

    bunun bir üst versiyonu, x belediyespor'dur. onun üst versiyonu ise x büyükşehir belediyespor'dur.

    bu belediyespor hikayesini de bir ağabeyimizden dinlemiştim. ne kadar doğrudur bilmem. kentinin reklamını yapmanın en kolay yollarından biri futbol takımı açmak. deplasmana gelen rakip taraftarların kente getirdiği para da var. hele bir de avrupa'ya gidebilirseniz, adınız duyuluyor. şehrinde takım olmayanlar ne yapsın. belediye eliyle şehri tanıtmak için takım kurmuşlar. tabii işin getirileri say say bitmiyor. ee bu gençler spor yapacak, nerede yapacak? şehre etkinlik lazım. bundan düzenli etkinlik mi olur? ne mübarektir şu spor. para aklanacak, nasıl aklanacak?

    nereden nereye geldik. neyse işte. benim de oldukça takık olduğum üç makyaj konusundan biridir bu. diğerleri ariel font ve ligimizin adının "süper" olması.

    falan filan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın